Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"
  • [02] Παπαρήγα: "Κινδυνολογούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [03] Αλαβάνος:"Καταδίκη του δικομματισμού"

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"

    Στην Εύβοια θα μεταβεί ο Κ. Καραμανλής, στις 9.00 το πρωί, ο οποίος θα παραστεί σε σύσκεψη στο δημαρχείο Στυραίων.

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση", τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ, νωρίτερα, επί δίωρο, οι δύο άνδρες "πέταξαν" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

    Ο κ.Μπαρόζο διαβεβαίωσε για "την προθυμία και την αλληλεγγύη μας, να βοηθήσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο" και συμπλήρωσε - μιλώντας ελληνικά - λέγοντας ότι "η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα".

    Ο Κώστας Καραμανλής, που αποκάλεσε φίλο τον κ. Μπαρόζο, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ΕΈ από τις πρώτες κιόλας μέρες, "απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα", και πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον Ζοζέ Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ και έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους και πρόσθεσε ότι "μόλις - πολύ σύντομα - ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται προσωπικά του θέματος και ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα συμβάλλει αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές".

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε το φίλο του Κώστα Καραμανλή, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε".

    Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε, επίσης, ότι οι έλληνες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μόνοι τους και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους, αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους.

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι "πέρα από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία θέλω να στείλω μήνυμα συμπάθειας και συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση" και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

    Δίνοντας την εκτίμησή του, μετά την πτήση πάνω από το καμένα, ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι "αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς".

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι "συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα και στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών".

    "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Γιβ αυτό ακριβώς η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες".

    [02] Παπαρήγα: "Κινδυνολογούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Κερατσίνι θα μιλήσει στις 8.30 το βράδυ, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Να μην εγκλωβιστούν στο δίλημμα ή ισχυρή κυβέρνηση ή ακυβερνησία, κάλεσε τους ψηφοφόρους η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου στους Αμπελόκηπους.

    Η κυρία Παπαρήγα είπε ότι χρέος του λαού είναι να δημιουργήσει προβλήματα στο δικομματισμό, αφού από τις κάλπες δεν προκύπτει μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Ζήτησε από τους εκλογείς να ψηφίσουν με κριτήριο το τι είδους αντιπολίτευση θα έχουν και προς αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να είναι αντιπολίτευση με σαφή δράση και να εκφράζει τα λαϊκά στρώματα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος όπως του «αναγνωρίζουν άλλωστε και τα δύο αντίπαλα κόμματα εξουσίας» όταν παραδέχονται ότι «εσείς είστε κάτι άλλο». «Η εκλογική μάχη είναι πάλη», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ο αγρότης, ο εργάτης, ο φτωχός πρέπει να ψηφίσει ακριβώς αυτό το «κάτι άλλο».

    Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αφού είπε πως το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει σε κάποιο βαθμό τους όρους των εκλογών χρησιμοποιώντας «παπαγαλάκια» που μεταδίδουν πως αν εγκαταλείψει ο κόσμος τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουμε αδύναμη κυβέρνηση, κατέληξε πως αυτό θα είναι και το μεγάλο όφελος για το λαό.

    «Μπροστά στην εκλογική μάχη, λέμε τέρμα στην τρομοκρατία. Δεν έχει ο λαός να φοβηθεί τίποτα», είπε προσθέτοντας πως ακόμη και αν από τις κάλπες προκύψει μια ανίσχυρη κυβέρνηση «και πάλι θα τα βρουν, ακυβερνησία δεν θα υφίσταται, έχουν σενάρια».

    Η κυρία Παπαρήγα ανέφερε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν το ίδιο πρόγραμμα κι ο λαός δεν περιμένει αυτές τις ημέρες πριν τις εκλογές για να τα κρίνει. Είναι και τα δύο όμως κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ειλικρινή αφού με κομψές εκφράσεις λένε στον κόσμο «θα σας αλλάξουμε τα φώτα». Όπως είπε, η ΝΔ λέει πως βρίσκεται στη μέση και ζητεί να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις από τις οποίες όμως ο λαός δεν κέρδισε τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα αλλάξει, μιλάει για «νέα αλλαγή», αλλά όπως είπε η κυρία Παπαρήγα «αυτή η σελίδα έκλεισε».

    Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι επιλέγει άλλου τύπου πολιτική πτωχοκομείου και αμφισβήτησε τις εξαγγελίες του για ίδρυση παιδικών σταθμών με τριμερή χρηματοδότηση αφού αυτή θα προέρχεται από τα χρήματα του λαού, για εφάπαξ βοήθεια στο τρίτο παιδί με ποσά «που δεν φτάνουν ούτε για τη γέννα» και την θέση του για διεύρυνση του ορίου παραμονής στην εργασία. Ανέφερε ακόμη ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι δεσμευμένα να ακολουθούν πολιτικές με ημερομηνίες (2010 λήξη της Συνθήκης της Λισσαβόνας, 2013 κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων, 2010 καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα).

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται όρια συνταξιοδότησης μεγαλύτερα των 60 χρόνων για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες και μίλησε για κινδύνους του μέλλοντος, όπως θα είναι ο πόλεμος για το που θα περάσουν οι αγωγοί του πετρελαίου.

    Αναφερόμενη στην τραγωδία των πυρκαγιών, αφού επανέλαβε πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, τόνισε πως είναι απόρροια των πολιτικών τόσων χρόνων (αλλαγή χρήσης γης υπέρ του κεφαλαίου), είπε πως η τραγωδία αυτή «πρέπει να βιωθεί πολιτικά, όχι να εκτονωθεί με δάκρυα» και κατέληξε πως είναι «καμπανάκι για τα επόμενα χρόνια».

    Η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό, τόνισε πως άλλα λέει τη μια μέρα και άλλα την άλλη, επικρίνει το δικομματισμό και αφήνει περιθώρια για συνεργασίες και αυτό - όπως είπε - είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο. Έφερε ως παράδειγμα την στάση του κόμματος να μην μιλά για οργανωμένο σχέδιο επειδή θέλει να πλήξει τη Ν.Δ. «Επειδή αντιπαλεύομαι τη ΝΔ πρέπει να πω πως όλο αυτό ήταν τυχαίο;» διερωτήθηκε.

    Η κυρία Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας πως «ψήφος στο Συνασπισμό και το ΛΑ.ΟΣ. είναι πολιτικά χαμένη ψήφος».

    [03] Αλαβάνος:"Καταδίκη του δικομματισμού"

    Ο επικεφαλής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Αλ. Τσίπρα και από στελέχη της Nεολαίας και της οργάνωσης Αβ Αθήνας, θα περιοδεύσει, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Θησείο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του κ. Αλέκος Αλαβάνος .

    Ο κ. Αλαβάνος κατά τα εγκαίνια του προεκλογικού Κέντρου του Κόμματος του στην πλατεία Δασκαλογιάννη είπε ότι οι εκλογές αυτές γίνονται σε συνθήκες ακραίας φυσικής καταστροφής, χαρακτήρισε το κράτος ανύπαρκτο και τον Πρωθυπουργό «μεγάλο απόντα», όπως ανέφερε .

    Επίσης μίλησε για «εξαγορές ψήφων» και για καρτ ποστάλ του κ. Καραμανλή με τον κ. Μπαρόζο.

    Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι με το Νόμο του 1998, αποσυντόνισε τις δυνάμεις πυρόσβεσης, χωρίζοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκτοπίζοντας την Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έναν Νόμο, όπως είπε, ο οποίος ουσιαστικά υποβάθμιζε την πρόληψη. Επίσης αναφέρθηκε και στον Νόμο του 2003, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αμφισβητούσε τους δασικούς χάρτες και έδινε τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε ήθελε να αμφισβητήσει το δασικό χαρακτήρα συγκεκριμένων περιοχών και τη δημόσια ιδιοκτησία τους, δημιουργώντας αυτό το θολό τοπίο .

    Ο κ.Αλαβάνος έκανε μια αναδρομή στις παρεμβάσεις , τις προτάσεις και τη δραστηριότητα του κόμματος του λέγοντας ότι «είμαστε παρόντες σ΄ όλους τους μεγάλους αγώνες για το περιβάλλον , τα αγροτικά, το άρθρο 16 κα"

    Παράλληλα χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη του περιβάλλοντος μέσα στη Βουλή και είπε ότι «εμείς έχουμε το μέτωπο ψηλά» και μίλησε για πλατιά ενότητα της Αριστεράς που είναι συσπειρωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ .

    Ο κ. Αλαβάνος στην ομιλία του ανέφερε ακόμη ότι "η νέα γενιά σκέφτεται. Τίθεται απέναντι σε όλα πολιτικά κόμματα, απέναντι ακόμα και σε μας, αλλά σκέφτεται αυτή τη φορά. Είναι αποφασισμένη να βγει από τον καναπέ. Να βγει από τον ατομικισμό».

    Επίσης κάλεσε του πολίτες να καταδικάσουν τον δικομματισμό ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει βουλευτή στο Ηράκλειο.

    Νωρίτερα χθες, ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τo ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο είναι επικεφαλής, κάνοντας λόγο για δυναμικό ψηφοδέλτιο το οποίο θα δώσει έδρα στο Ηράκλειο.

    Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων τις κατηγορίες του στις πολιτικές που εφαρμόζουν στο θέμα της προστασίας των δασών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, δηλώντας πως δεν φανταζόταν ότι "ο κρατικός μηχανισμός θα ήταν ανύπαρκτος".

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της προκήρυξης των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εκλογές σε περίοδο διακοπών, τουριστική, που αποδιαρθρώνει τις αγορές από τους Έλληνες επισκέπτες, και σε μια περίοδο ψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Είχαμε επίσης έναν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γυρνούσε σε ολη τη χώρα και ζητούσε επίμονα εκλογές και φθάσαμε σε αυτή την τραγική κατάσταση που είμαστε τώρα, δηλαδή να καταστρέφεται ολόκληρη η Ελλάδα και την ίδια στιγμή για λόγους κομματικούς, ιδιοτελείς, να προχωρά η χώρα σε εκλογές, οι οποίες, συνταγματικά, από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν".

    Μίλησε για τη συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ, λέγοντας ότι "συνεργαστήκαμε με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου, που είχαν πιστέψει στην 3η του Σεπτέμβρη και τώρα κάνουν ένα μεγάλο βήμα μαζί μας. Πάμε με ενίσχυση των λεγομένων μικρών κομμάτων και ήδη διακρίνουμε τη διάθεση του κόσμου να στηρίξει την προσπάθειά μας".

    "Καλούμε τους πολίτες της Κρήτης να απελευθερωθούν", είπε και ζήτησε από όλους να καταδικάσουν το δικομματισμό.

    Ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα καταφέρει να εκλεγεί ο ίδιος, που είναι υποψήφιος στο Ηράκλειο και στις Σέρρες, είπε ότι είναι βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τους βουλευτές του και θα έχει βουλευτή και στις δύο περιφέρειες. "Θα έχω - είπε - πρόβλημα ποια έδρα θα επιλέξω".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 September 2007 - 22:30:16 UTC