Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Διασφάλιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων"

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση", τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ, νωρίτερα, επί δίωρο, οι δύο άνδρες "πέταξαν" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

    Ο κ.Μπαρόζο διαβεβαίωσε για "την προθυμία και την αλληλεγγύη μας, να βοηθήσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο" και συμπλήρωσε - μιλώντας ελληνικά - λέγοντας ότι "η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα".

    Ο Κώστας Καραμανλής, που αποκάλεσε φίλο τον κ. Μπαρόζο, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ΕΈ από τις πρώτες κιόλας μέρες, "απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα", και πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον Ζοζέ Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ και έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους και πρόσθεσε ότι "μόλις - πολύ σύντομα - ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται προσωπικά του θέματος και ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα συμβάλλει αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές".

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε το φίλο του Κώστα Καραμανλή, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε".

    Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε, επίσης, ότι οι έλληνες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μόνοι τους και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους, αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους.

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι "πέρα από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία θέλω να στείλω μήνυμα συμπάθειας και συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση" και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

    Δίνοντας την εκτίμησή του, μετά την πτήση πάνω από το καμένα, ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι "αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς".

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι "συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα και στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών".

    "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Γιβ αυτό ακριβώς η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες".

    Καραμανλής-Σχέδιο ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών

    Επτά βασικούς άξονες για το σχέδιο ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών, ανακοίνωσε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Με δήλωσή του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη και τόνισε "τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί. Γίνονται ήδη συντονισμένες αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και των πιεστικών".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ημέρες που πέρασαν ήταν ημέρες μάχης, και επεσήμανε ότι "τώρα πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ως πολιτεία αλλά και ως έθνος, ευρύτερα ζητήματα. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε μία νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών".

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται σε δύο στόχους: "ο πρώτος αφορά στη γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων και ο δεύτερος αφορά στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμη έργο της πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της πολιτείας. Είναι δέσμευσή μας".

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Ελληνίδες, Έλληνες,

    Οι ημέρες που πέρασαν ήταν ημέρες μάχης. Μάχης εναντίον του πύρινου εφιάλτη. Μάχης για τον περιορισμό του κακού. Ήταν ταυτόχρονα, μέρες αγωνίας και αγώνα για τον άνθρωπο. Αγώνα για την άμεση προστασία όσων βρίσκονταν στο μέτωπο της φωτιάς, για αρωγή και αλληλεγγύη στα θύματα των πυρκαγιών, για βοήθεια σε όσους έχασαν το βιος τους.

    Ο αγώνας αυτός δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη. Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί. Γίνονται ήδη συντονισμένες, αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και πιεστικών.

    Πρέπει όμως τώρα να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία, αλλά και ως έθνος, ευρύτερα ζητήματα. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

    Σβ αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε σήμερα τη μελέτη για την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης. Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά στην γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων. Αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και όσων έμειναν χωρίς δουλειά.

    Ο δεύτερος αφορά στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Ως προς τις εκτάσεις αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, πέρα από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν την παροχή άμεσων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους άρχισαν ήδη με πληρωμές από τον ΕΛΓΑ. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποδομών και την επανένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην παραγωγική διαδικασία.

    Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων.

    Οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν κηρύσσονται, όπως είναι αυτονόητο αυτομάτως αναδασωτέες. Έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού να αρχίσει αμέσως την αεροφωτογράφιση.

    Κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι τώρα τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να περιοριστούν και αν είναι δυνατόν να αποφευχθούν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται πάνω στους ακόλουθους άξονες:

    Πρώτος άξονας είναι η στέγαση, η αποκατάσταση και η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Μετά την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών βασικό μέλημα είναι η αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στη στέγαση, εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός ταχύρρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτιρίων.

    Δεύτερος άξονας είναι το Φυσικό Περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Προβλέπουμε συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Βεβαίως, αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνει αναδάσωση, ανάλογα με τις μελέτες.

    Τρίτος άξονας ο Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Άρχισαν ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του τοπίου, ώστε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, να εκπέμπει την εικόνα που αρμόζει. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στο χώρο αυτό, στην κοιτίδα του ολυμπισμού θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.

    Τέταρτος άξονας η αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών.

    Πέμπτος άξονας η μελέτη και η εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.) για την ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

    Έκτος άξονας, η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.

    Έβδομος άξονας, ο Τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του Τόπου μας.

    Βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο της Πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της Πολιτείας. Είναι δέσμευσή μας.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    Τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έχουν ως εξής:

    Έβερτ Μιλτιάδης

    Σουφλιάς Γεώργιος

    Ρουσόπουλος Θεόδωρος

    Χηνοφώτης Παναγιώτης

    Πατριανάκου Φεβρωνία

    Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

    Λουρή - Δενδρινού Ελένη

    Σταυριανόπουλος Σπυρίδων

    Τσουμάνη- Σπέντζα Ευγενία

    Ζερεφός Χρήστος

    Μοσχή Αλίκη

    Παπανικολάου Γεώργιος

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το ψηφοδέλτιο αποτελείται από πολιτικούς με σημαντική προσφορά στη δημόσια ζωή της χώρας, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς, τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τη γενική γραμματέα Ισότητας, μία ελληνίδα που έχει ανακηρυχθεί γυναίκα της Ευρώπης και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. "Πρόκειται για ανθρώπους που θα προσφέρουν στην επόμενη Βουλή και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε ο Κων. Αρβανιτόπουλος.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Διασφάλιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων"

    «Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι συνταξιούχοι με τη Νέα Δημοκρατία έγιναν φτωχότεροι» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με θέμα "Τρίτη Ηλικία, Δικαιώματα -Απαιτήσεις -Δεσμεύσεις" και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει "πρόγραμμα και αξιόπιστο και ρεαλιστικό".

    «Φτάνει πια η κοροϊδία, να βάλουμε τελεία σε αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Φτάνει πια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος μας η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς για τον συνταξιούχο και για τα ταμεία. Δεσμευόμαστε για τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης στα 500 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των συνταξιούχων αγροτών και ανασφαλίστων», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    «Οι συνταξιούχοι και άλλες αδύναμες οικονομικά ομάδες είναι εκείνες που πληρώνουν κυρίως τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Είναι αυτοί που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς από την αύξηση της φορολογίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΟΣΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται: την ενίσχυση των πόρων των Ταμείων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και την επάρκειά του, την επαναφορά και εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς για το μέλλον, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

    Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, δεν θα αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα μειώσει το ύψος των συντάξεων, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβει τις προθέσεις της για το ασφαλιστικό και ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες, και το οποίο «θα εφαρμόσουμε από τις 17 Σεπτεμβρίου θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα καλύτερα από πριν».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέδειξε στην περίπτωση των πυρκαγιών, όπως και σε όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί στη διάρκεια της τετραετίας, πλήρη ανικανότητα.

    Και χρησιμοποίησε λέξεις όπως «οργή», «απόγνωση», «θυμός», «ταπείνωση» και «απογοήτευση», για να περιγράψει τα αισθήματα των πληγέντων.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την τρίτη ηλικία, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε προς τους συνταξιούχους ότι «θέλω να σας κοιτάζω στα μάτια και μετά τις εκλογές».

    Εκτός της δέσμευσης για παροχή σύνταξης 950 ευρώ στο ζευγάρι των συνταξιούχων και 500 ευρώ για τον μεμονωμένο, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε και τις ακόλουθες δεσμεύσεις :

    Για την αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ και τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων.

    Για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων.

    Για τη βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

    Για την αναβάθμιση των παροχών και τη ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται με τις καθυστερήσεις για την απονομή τους.

    Για τη σύσταση τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 24ωρης λειτουργίας, που θα είναι δίπλα στον πολίτη, στον ηλικιωμένο, στον ανήμπορο.

    Για την ανάπτυξη μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και προγραμμάτων βοήθειας στο σπίτι.

    Για τη βελτίωση του εισοδήματος, την ενίσχυση της φροντίδας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία.

    Για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι επιλογές των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνουν με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια ή "κριτήρια κουμπαριάς" και πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι: Να βάλουμε τέλος στην ασυνέπεια του κράτους σε σχέση με τις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ η ίδια συνέπεια θα απαιτηθεί και από τις επιχειρήσεις. Να βάλουμε τέλος στην μεταφορά ελλειμμάτων στο σύστημα και στις πρακτικές που ακολούθησε η ΝΔ χαρίζοντας στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις τα χρέη τους. Να βάλουμε τέλος στην ασυδοσία μικρών, αλλά ισχυρών, ομάδων συμφερόντων που απομυζούν ανεξέλεγκτα τους πόρους των Ταμείων κυρίως στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που προκαλεί τεράστιες απώλειες.

    Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, καμία ημέρα ασφάλισης χαμένη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, ώστε «να διασφαλίσουμε τις συντάξεις όχι μόνο των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και εκείνες των επόμενων γενεών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ σε σύγκριση πολιτικών στην ασφάλιση και στην πολιτική για την τρίτη ηλικία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους και ότι λεηλάτησε τα ασφαλιστικά τους ταμεία με την υπόθεση των ομολόγων. Την κατηγόρησε επίσης ότι "έφερε" το ΙΚΑ να είναι από κερδοφόρο (είχε, είπε, 1,3 δις ευρώ πλεόνασμα) να είναι σήμερα ελλειμματικό και τον ΟΑΕΕ να υπερδεκαπλασιάσει το έλλειμμα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,5 δις ευρώ.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κρυφό πρόγραμμα» που "η ΝΔ δεν πρόλαβε να εφαρμόσει και το οποίο θα εφαρμόσει αν εκλεγεί και πάλι κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ έχουν στα σχέδιά τους:

    Να αυξήσουν τους έμμεσους φόρους.

    Να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο, τη ΔΕΗ.

    Να γκρεμίσουν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Να ολοκληρώσουν τη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και του ΕΣΥ.

    Να αυξήσουν κι άλλο το κόστος τους για την οικογένεια.

    Να διευρύνουν τις ανισότητες.

    Να ολοκληρώσουν την κομματικοποίηση.

  • * Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε, στο γραφείο του στην Βουλή, με την Επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τη σύνθεση του οποίου ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην τελευταία, τιμητική, θέση είναι, για μια ακόμα φορά, ο Κώστας Λαλιώτης. Στη δέκατη θέση έχει περιληφθεί ο κ. Ηλιάκης, αδελφός του Κώστα Ηλιάκη, του πιλότου που χάθηκε σε αερομαχία στο Αιγαίο.

    Η πλήρης σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι η ακόλουθη:

    Γεννηματά Φώφη

    Κατσέλη Λούκα

    Παπαδημητρίου Γιώργος.

    Ραγκούσης Γιάννης

    Δραγώνα Θάλεια

    Κουβέλης Σπύρος

    Μπεριάτος Ηλίας

    Μητρόπουλος Αλέξης

    Ξυνίδης Σωκράτης

    Ηλιάκης Φίλιππος

    Βαρδακαστάνης Γιάννης

    Λαλιώτης Κώστας

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στον Πύργο το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κόμματός του για τις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές,ενώ σήμερα συναντάτα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 September 2007 - 10:30:18 UTC