Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής : «Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση»
  • [02] Θ. Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή «ΕΜΑΚ»

  • [01] Κ. Καραμανλής : «Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση»

    Την κατασκευή των καμένων σπιτιών απο τις πυρκαγιές την αναλαμβάνει η πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης των πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συνεργασία που είχε για τα μέτρα αρωγής με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου είπε ότι η εντολή είναι "κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας".

    Οι συμπολίτες μας, πρόσθεσε, πρέπει να βλέπουν αυτές τις ημέρες την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Και είναι σημαντικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των καμένων περιοχών.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνέχεια στο νου σας. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί την συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε και χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει, είπε, να γίνει αφετηρία για μία σχέση εμπιστοσύνης στον πολίτη και στο κράτος. Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι να κινηθούμε γρήγορα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά να αποστείλει αφενός λυόμενα σπίτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους απο τις πυρκαγιές, αλλά και να πάρουν εναλλακτικά οι πληγέντες αυτοί επιδότηση ενοικίου.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα αποκατάσταση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές αλλά και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί, όπως και τα άλλα υπουργεία στις ανάγκες των πυροπληκτων, ενώ ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία είναι απαραίτητη να έχει εκδοθεί προηγουμένως για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αρωγής και από τα άλλα υπουργεία.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια.

    Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 οικίσκοι στους πληγέντες για να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια. Εστάλησαν δηλαδή όσα ζητήθηκαν και θα σταλούν επίσης όσα ζητηθούν στις επόμενες μέρες.

    Επιλογή των πολιτών είναι, είτε να πάρουν οικίσκο, είτε επιδότηση ενοικίου. Επίσης ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν και στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

    Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες απο τις καμένες περιοχές ήταν περιοχές'' νατούρα''.

    Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και στις άμεσες ανάγκες και στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με Π.Μολυβιάτη

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ταμείου Αλληλεγγύης (Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) Πέτρο Μολυβιάτη και τα μέλη του ΔΣ.

    Ο κ.Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, διαβεβαίωσε πως κάθε ευρώ του ταμείου θα πάει αποκλειστικά και μόνο στο σκοπό για τον οποίο έχει κατατεθεί και πως θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για το πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ.

    Επίσης, τόνισε πως σκοπός του ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που επλήγησαν.

    "Θα το κάνουμε με τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και με πλήρη διαφάνεια", επισήμανε ο κ.Μολυβιάτης, ο οποίος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στο έργο και στην αποστολή του ταμείου.

    Ο κ.Μολυβιάτης είπε πως οι πόροι του ταμείου είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και από εισφορές ιδιωτών, οργανισμών και τραπεζών, τους οποίους και ευχαρίστησε.

    Σε ερώτηση για τους επιτήδειους που προσπαθούν να πάρουν το πρώτο βοήθημα χωρίς να το δικαιούνται ανέφερε πως δεν είναι αρμοδιότητα του ταμείου και γίνεται ήδη έλεγχος από τις τράπεζες.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Ν.Μπακογιάννη

    Συνάντηση με την υπουργό των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου,ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλης.

    Η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι κατ' εντολήν του πρωθυπουργού μεταβαίνει στην Ιταλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό της Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη συνάντηση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, όπου θα παρουσιάσει στους ομολόγους της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και για αρωγή των πολιτών.

    Η υπουργός τόνισε ότι εδώ και καιρό η πρόταση της κυβέρνησης βρίσκεται υπό επεξεργασία και τώρα αποκτά τη μορφή του επείγοντος, ώστε να είναι άμεση η ευρωπαϊκή συνδρομή.

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος ενημερώθηκε από την Διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στις καμένες εκτάσεις.

    Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής συνεχάρη την Διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα χωριά όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα.

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 350 χωριά που βρίσκονται στις εκτάσεις που κάηκαν και ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στα υπόλοιπα 73 που έχουν απομείνει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος από την πυρκαγιά στην Μεγαλόπολη, ο κ. Σιούφας απάντησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

    Ο κ. Καραμανλής στην σύσκεψη συνεχάρη τους εργαζομένους που κατέβαλαν προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες για να περιορίσουν τα προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σημείωσε ότι όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

    Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράτζης καθώς και στελέχη του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ.

  • ** Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα προεδρεύσει σύσκεψης για την κατάρτιση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Ευ. Μπασιάκος και Γ. Βουλγαράκης.

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Επίτροπο της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ.

    [02] Θ. Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή «ΕΜΑΚ»

    Την επισκευή και επανακατασκευή των κατοικιών που έχουν υποστεί είτε ολική, είτε μερική καταστροφή στις πληγείσες περιοχές αναλαμβάνει η πολιτεία με εντολή του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί και για άλλα κτίρια, όπως εκκλησίες, ενώ για εκείνα που είναι επισκευάσιμα θα υπάρξει κρατική αρωγή ανάλογα με τη ζημιά.

    Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως από τους ελέγχους που έχουν γίνει από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Λακωνία υπάρχουν πέντε κατοικίες με ολική καταστροφή και 15 με μερική καταστροφή. Σε κτίρια άλλων χρήσεων έχουν διαπιστωθεί 19 με ολική και 21 με μερική καταστροφή. Στη Μεσσηνία 34 κατοικίες με ολική και 26 με μερική και ένα κτίριο άλλων χρήσεων με μερική. Εντός της ημέρας ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως θα ολοκληρωθούν οι καταγραφές και στο νομό Αρκαδίας και μέχρι την Κυριακή στους νομούς Ηλείας και Εύβοιας. Επίσης ανέφερε ότι έχουν σταλεί 100 λυόμενα σε πέντε νομούς, 60 στην Ηλεία και καθημερινά υπάρχει δυνατότηα να πηγαίνουν στις πληγείσες περιοχές 40 λυόμενα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως στην Αγροτική Τράπεζα υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση 5.652 πολίτες και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που έλαβαν είναι 20,7 εκ. ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα 4.129 δηλώσεις και το ποσό 14,5 εκ. ευρώ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2.690 δηλώσεις και το ποσό 9,8 εκ. Συνολικά 20.025 πολίτες αποζημιώθηκαν και το ποσό που έχει δοθεί είναι 72,4 εκ. Ειδικότερα για την Αιγιάλεια, σύμφωνα με στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας υπέβαλαν αίτηση 242 πολίτες και δόθηκε το ποσό του 1,02 εκ. ευρώ.

    Αναφερόμενος σε φαινόμενα ασυνείδητων, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως έχει ήδη αποσταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες ώστε οι υπάλληλοι αν έχουν αμφιβολία για τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι να κρατούν έως 3 ημέρες τις δηλώσεις τους ή και να απαιτούν περαιτέρω στοιχεία για τον τόπο διαμονής. Επίσης ανακοίνωσε πως έχουν γίνει 60 προσαγωγές και 15 συλλήψεις στην Αμαλιάδα και τον Πύργο και πως ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου διέταξε να γίνει έρευνα. "Οφείλουμε να σεβαστούμε πρωτίστως τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν. Οποιος υπογράφει υπεύθυνη δήλωση με ψευδή στοιχεία θα υποστεί όλες τις συνέπειες του νόμου", τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού η Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί για Ιταλία όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό της Μάσιμο Ντ' Αλέμα για την πρωτοβουλία της Ελλάδας περί ανάπτυξης ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των φυσικών καταστροφών μετά τις πλημμύρες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και τις πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες.

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, στόχος είναι να διαμορφωθεί ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα μετατρέψει σε πιό αποτελεσματική τη συλλογική δράση της υπαρκτής κοινοτικής αλληλεγγύης. Σε πρώτο στάδιο διευκρίνησε, θα λειτουργεί σαν ευρωπαϊκή δεξαμενή ειδικευμένων δυνάμεων που θα επιλέγονται από τις εθνικές δυνατότητες και σε δεύτερο στάδιο θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκή δύναμη πρόληψης. " Ιδεατά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ευρωπαϊκή ΕΜΑΚ, αυτή είναι η βασική ιδέα της ελληνικής πρωτοβουλίας και έχει βάση την πρόσφατη συζήτηση Καραμανλή-Σαρκοζί στο Παρίσι", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Επίσης είπε πως ο κ. Μεϊμαράκης βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία και μετά από σύσκεψη διαπίστωσε ότι τα έργα που γίνονται δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου. Επίσης ανακοίνωσε ότι από τα 425 χωριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, ηλεκτροδοτήθηκαν 352 και απομένουν άλλα 73, ενώ ανέφερε πως κάηκαν 2.076 στύλοι της ΔΕΗ. Επιπλέον ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως έστειλε τηλεγραφήμα συμπαράστασης ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Πάπας Βενέδικτος, ο Σουηδός πρωθυπουργός και τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ ντ ' Εστέν.

    Σε ό,τι αφορά την Αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία, ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για δήθεν ταξιδιωτική οδηγία αναφέροντας πως σήμερα υπήρξε ανακοίνωση της Αυστραλιανής πρεσβείας από την οποία προκύπτει "ότι τα δήθεν ντοκουμέντα δεν υφίστανται σε ό,τι αφορά την ταξιδιωτική συμβουλή".

    Σε ερώτηση αν με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση εξαγοράζει ψήφους, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η πρώτη οικονομική βοήθεια δίνεται με τον πλέον σοβαρό τρόπο που θα μπορούσε να κάνει κάθε οργανωμένο κράτος, μέσα από τις τράπεζες και έκανε λόγο για κατηγορία που γίνεται για λόγους εντυπώσεων και η οποία πέφτει στο κενό. Για το αν θα οδηγηθούν στη φυλακή όσοι έχουν συλληφθεί, είπε πως θα γίνει ό,τι προβλέπεται από υπογραφή ψευδούς δηλώσεως, ενώ ευχήθηκε να παραμείνει μικρό το ποσοστό των συλληφθέντων. Σε ερώτηση αν υπάρχουν δήμαρχοι που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική με την έννοια της μικροκομματικής πολιτικής και γίνεται προσπάθεια ώστε με σοβαρότητα να προσεγγίσει η κυβέρνηση τον πολίτη και να λύσει τα προβλήματά του.

    Για τις φωτιές που συνεχίζονται και για το πόσα πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται στα μέτωπα, είπε πως εκείνη την ώρα δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό δυνάμεων. Σε ερώτηση για το λόγο που η κυβέρνηση δεν δίνει τα ονόματα των νεκρών ανέφερε " θα ήταν ασέβεια προς τους νεκρούς και μόνο να σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο. Η κρατική μηχανή λειτουργεί με κανόνες". Για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 24 είπε πως έχει γίνει μακρά συζήτηση για το άρθρο 24 στη Βουλή και πως μακάρι το άρθρο 24 να ήταν το μόνο που θα μπορούσε να προστατεύσει τα δάση.

    Σε ερώτηση για τους λόγους που διέκοψε την μετάδοση της ενημέρωσης η ΕΡΤ, αφού διευκρίνησε ότι δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες, εφόσον δεν είναι ούτε αρχισυντάκτης ούτε διευθυντής της δημόσιας τηλεόρασης, θύμισε ότι χθες μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και όλη η ενημέρωση του ίδιου από την ΕΤ 3. Για το αν θα ενημερώσει η κ. Μπακογιάννη τον κ. Ντ' Αλέμα και για τα περί ασύμμετρης απειλής, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως έχει κάνει ήδη δήλωση η κ. Μπακογιάννη στην οποία παρέπεμψε.Και επισήμανε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί φορέας τέτοιος που να φτιάξει συνθήκες κοινής αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. "Η πρωτοβουλία που τέθηκε στη συνάντηση Σαρκοζί-Καραμανλή μπορεί να πάρει σάρκα και οστά τώρα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" σύμφωνα με το οποίο μάρτυρας έχει ανασκευάσει την αρχική του κατάθεση είπε ότι δεν έχει να πει κάτι περισσότερο για τον ανακριτικό έλεγχο, ενώ σε άλλη ερώτηση για το πως κρίνει εύρημα δημοσκοπήσεων που αφορά πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές είπε πως οι δημοσκοπήσειες είναι χρήσιμα εργαλεία και πως σημαντικό για την κυβέρνηση είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο μέχρι τις εκλογές και μετά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των ζημιών. Για τις δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι έχει απαντήσει από την πρώτη μέρα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως ισχύει η ίδια δήλωση. Επίσης σε ερώτηση αν θα ελεγχθούν και οι βεβαιώσεις που δίνουν οι δήμοι, η αστυνομία και η πυροσβεστική υπηρεσία για τις αποζημιώσεις σε οικοσκευές είπε ότι στη συνέχεια θα γίνει ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα στοιχεία. ενώ ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να πει τώρα αν οι κατασκευές των κατοικιών θα δοθούν στις κατασκευαστικές εταιρείες με απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμό, αλλά επισήμανε πως ό,τι γίνει θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες.

    Σε άλλη ερώτηση για τα περί ασύμμετρης απειλής και για το αν η Ελλάδα παραμένει ισχυρή χώρα απάντησε πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Για το αν θα έπρεπε η κυβέρνηση να ζητήσει κάποια συγνώμη είπε πως οι πολιτικοί πρέπει να δείχνουν με έμπρακτο τρόπο το μέγεθος της υποχρέωσής τους απέναντι στους πολίτες και ότι αν αρκούσε μια συγνώμη η κυβέρνηση θα έλεγε δύο συγνώμες. "Σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά τα έργα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Για το πότε θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση είπε πως έχει αρχίσει ήδη η τοποθέτηση των λυόμενων και πως αύριο θα γίνει η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση, πως σύντομα θα γίνουν τα πρώτα βήματα και πως η ανασυγκρότηση δεν αφορά μόνο τα σπίτια αλλά αφορά το φυσικό περιβάλλον, τις καλλιέργειες και το ζωϊκό κεφάλαιο. Μάλιστα επισήμανε πως πρέπει να ειδωθεί αυτή η υπόθεση με ένα μάτι νέας ανάπτυξης και για παράδειγμα να δει κανείς νέες καλλιέργειες στην περιοχή. Για το κόστος των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είπε πως μόνος αρμόδιος είναι το υπουργείο Οικονομίας για να κάνει εκτίμηση και παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

    Σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα κριθεί η κυβέρνηση, είπε ότι η κάθε κυβέρνηση κρίνεται και για όσα κάνει και για όσα δεν κάνει, ενώ για το αν τοπικοί άρχοντες κοιτούν τα κομματικά τους συμφέροντα είπε: " όλα όσα γίνονται γίνονται δημόσια και ο κάθε πολίτης μπορεί να κρίνει και να δώσει απάντηση" και πρόσεθσε πως υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και τις νομαρχίες και πως το αποτέλεσμα έχει αρχίσει να φαίνεται. Για το ποιοί βρίσκονται πίσω από τους εμπρησμούς είπε πως συνεχίζεται η ανακριτική διαδικασία και ερευνώνται οι υποθέσεις ενώ διευκρίνησε πως θα αποζημιωθούν και οικονομικοί μετανάστες εφόσον έχουν περιουσιακά στοιχεία.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη ή απόφαση για επίσκεψη του πρωθυπουργού ξανά στις πληγείσες περιοχές είπε πως όλες οι δράσεις του πρωθυπουργού είναι δημόσιες και ενημερώνονται γι αυτές οι δημοσιογράφοι ενώ για δηλώσεις Κύπριου πυροσβέστη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος περί μη συντονισμού ανέφερε δήλωση προϊσταμένου Γάλλου στον τομέα των "Καναντέρ" στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο οποίος έλεγε πως σπάνια είδε τόσες πολλές πυρκαγιές ταυτόχρονα. Τέλος για το αν θα απαγορευθεί το κυνήγι, η βοσκή και η υλοτόμηση στις πληγείσες περιοχές, είπε πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθείται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 August 2007 - 18:30:27 UTC