Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής : «Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση»

  • [01] Κ.Καραμανλής : «Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση»

    Την κατασκευή των καμένων σπιτιών απο τις πυρκαγιές την αναλαμβάνει η πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης των πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συνεργασία που είχε για τα μέτρα αρωγής με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου είπε ότι η εντολή είναι "κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας".

    Οι συμπολίτες μας, πρόσθεσε, πρέπει να βλέπουν αυτές τις ημέρες την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Και είναι σημαντικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των καμένων περιοχών.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνέχεια στο νου σας. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί την συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε και χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει, είπε, να γίνει αφετηρία για μία σχέση εμπιστοσύνης στον πολίτη και στο κράτος. Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι να κινηθούμε γρήγορα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά να αποστείλει αφενός λυόμενα σπίτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους απο τις πυρκαγιές, αλλά και να πάρουν εναλλακτικά οι πληγέντες αυτοί επιδότηση ενοικίου.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα αποκατάσταση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές αλλά και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί, όπως και τα άλλα υπουργεία στις ανάγκες των πυροπληκτων, ενώ ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία είναι απαραίτητη να έχει εκδοθεί προηγουμένως για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αρωγής και από τα άλλα υπουργεία.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια.

    Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 οικίσκοι στους πληγέντες για να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια. Εστάλησαν δηλαδή όσα ζητήθηκαν και θα σταλούν επίσης όσα ζητηθούν στις επόμενες μέρες.

    Επιλογή των πολιτών είναι, είτε να πάρουν οικίσκο, είτε επιδότηση ενοικίου. Επίσης ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν και στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

    Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες απο τις καμένες περιοχές ήταν περιοχές'' νατούρα''.

    Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και στις άμεσες ανάγκες και στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με Π.Μολυβιάτη

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ταμείου Αλληλεγγύης (Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) Πέτρο Μολυβιάτη και τα μέλη του ΔΣ.

    Ο κ.Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, διαβεβαίωσε πως κάθε ευρώ του ταμείου θα πάει αποκλειστικά και μόνο στο σκοπό για τον οποίο έχει κατατεθεί και πως θα υπάρχει τακτική ενημέρωση για το πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ.

    Επίσης, τόνισε πως σκοπός του ταμείου είναι να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση των συνανθρώπων μας που επλήγησαν.

    "Θα το κάνουμε με τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και με πλήρη διαφάνεια", επισήμανε ο κ.Μολυβιάτης, ο οποίος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα παρέχει πλήρη υποστήριξη στο έργο και στην αποστολή του ταμείου.

    Ο κ.Μολυβιάτης είπε πως οι πόροι του ταμείου είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και από εισφορές ιδιωτών, οργανισμών και τραπεζών, τους οποίους και ευχαρίστησε.

    Σε ερώτηση για τους επιτήδειους που προσπαθούν να πάρουν το πρώτο βοήθημα χωρίς να το δικαιούνται ανέφερε πως δεν είναι αρμοδιότητα του ταμείου και γίνεται ήδη έλεγχος από τις τράπεζες.

    Εκτιμήσεις των νέων δημοσκοπήσεων

    Από 0,7% έως 3,5% κυμαίνεται η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Στην δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Mega, η ΝΔ συγκεντρώνει 36% έναντι 34,8% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% και ο ΛΑΟΣ 4,9%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 10,7%.Η ΝΔ προηγείται και στην παράσταση νίκης με 51,6% έναντι 26,2% για το ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 45,2% έναντι του 35,1% για τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Το 65,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε οργανωμένο σχέδιο ενώ αντίθετη γνώμη εξέφρασε το 33,1%. Ταυτόχρονα, το 64,3% απορρίπτει το ενδεχόμενο της ασύμμετρης τρομοκρατικής ενέργειας ενώ το υιοθετεί το 33,2%.

    Σχετικά με την αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών, το 41,3% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση, ενώ το 33,8% καταλογίζει ευθύνη σε εμπρηστές και το 22,6% σε αδυναμίες του κράτους.Η τηλεφωνική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 28-29 Αυγούστου σε δείγμα 1.400 ατόμων.

    Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Antenna η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 1,6%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,7%, το ΠΑΣΟΚ 28,1%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7% και ο ΛΑΟΣ 3,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 16,9%.Η ΝΔ προηγείται και στην παράσταση νίκης με 52,5% έναντι του 20,3% για το ΠΑΣΟΚ.

    Η δημοσκόπηση περιελάμβανε ερώτημα για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών όπου οι πολίτες (επιλέγοντας μέχρι δύο απαντήσεις) πιστεύουν σε ποσοστό 48,8% ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, σε ποσοστό 47,7% ότι αιτία είναι η ανεπάρκεια του κράτους, το 36,3% εκτιμά ότι πρόκειται για οικοπεδοφάγους και 20,4% ότι ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες.

    Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70,4% πιστεύουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ενώ το 72,2% πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε από τις 27 ως τις 29 Αυγούστου σε δείγμα 1.200 ατόμων.

    Σύμφωνα με το βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η ΝΔ προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει 151 έδρες, παρότι στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής προηγείται κατά 3,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 41,5% έναντι 38% του ΠΑΣΟΚ, 8,5% του ΚΚΕ, 5% του ΣΥΝ και 4% του ΛΑΟΣ.

    Σύμφωνα με το βαρόμετρο, αυξάνεται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το μέγεθος των των αναποφάσιστων και φτάνει το 27% (έναντι 19%). Στις εκλογές του 2004 οι αναποφάσιστοι ήταν 18%.

    Τέλος, σε δημοσκόπηση της ALCO που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alter, η ΝΔ λαμβάνει 31,6 %, το ΠΑΣΟΚ 30,9%, το ΚΚΕ 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4% και ο ΛΑΟΣ 3,3%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 August 2007 - 12:30:25 UTC