Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Να ανταποκριθούμε στο χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους"
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Καταστροφική η εικόνα της Ελλάδας"
  • [03] Α.Παπαρήγα: "Ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές"
  • [04] Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Από σήμερα το επίδομα στους πυρόπληκτους

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Να ανταποκριθούμε στο χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους"

    «Έχουμε μπροστά μας ένα μόνο δρόμο. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας που δοκιμάζονται σκληρά.

    Να ανταποκριθούμε στο χρέος μας απέναντι σε ανθρώπους που κράτησαν, κρατούν και θα συνεχίσουν να κρατούν και στο μέλλον ζωντανή την ύπαιθρο την Ελλάδα».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στα στελέχη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και κάλεσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να παραμερίσουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι από την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των πυρόπληκτων αγροτών με την προκαταβολή των αποζημιώσεων.

    Είπε ακόμη ότι έχει εξασφαλιστεί πίστωση 300 εκατομμυρίων ευρώ για τις αποζημιώσεις των αγροτών και ότι τα προγράμματα ΠΣΕΑ θα υποβληθούν εντός διμήνου στην ΕΕ.

    Νωρίτερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μεταφερθεί σε όλες τις υπηρεσίες στις πληγείσες περιοχές η αίσθηση του κατεπείγοντος , να παραμεριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να λειτουργήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτές τις ώρες η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε, είπε, και όσα άλλα χρειαστούν είναι άμεσης εφαρμογής.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, δήλωσε ότι η σύσκεψη με τους φορείς και τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιήθηκε για να δοθούν οι οδηγίες του πρωθυπουργού για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση όλων των μέτρων και την υπέρβαση κάθε γραφειοκρατικού εμποδίου. Ο κ. Μαγγίνας σημείωσε ότι έχουν υπογραφεί όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και ότι από το τέλος αυτής της εβδομάδας έως το μέσον της επόμενης θα έχουν καταβληθεί οι έκτακτες συντάξεις και οι λοιπές ενισχύσεις προς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

    Ανάκοινωση ΔΕΘ ΑΕ -HELEXPO

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO, ακυρώθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού, που θα γινόταν το βράδυ του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στις παραγωγικές τάξεις στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    Τα χρήματα για τη διοργάνωση του δείπνου θα διατεθούν υπέρ των πυρόπληκτων, που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Καταστροφική η εικόνα της Ελλάδας"

    "Ο πολίτης νιώθει ανοχύρωτος χωρίς ασφάλεια και σιγουριά" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συνομιλία -μπροστά στις κάμερες- που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε στο προεδρικό Μέγαρο.

    "Είναι μια εθνική τραγωδία. Το γνωρίζουμε όλοι μας και είναι καθήκον όλων μας αυτές τις στιγμές να είμαστε ώριμοι, για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που δεν είναι τοπική, είναι εθνική καταστροφή", επισήμανε ο κ. Κ.Παπούλιας.

    Μιλώντας με τον Πρόεδρο, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "δύσκολες ώρες για τη χώρα" και για "μεγάλη καταστροφή" και ο κ. Κάρολος Παπούλιας συμφώνησε λέγοντας πως "άλλωστε, ήμασταν στον τόπο της καταστροφής και τα είδαμε".

    "Τραγικές στιγμές που δεν μπορούμε να πιστέψουμε", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είπε στον Πρόεδρο ότι γύρισε χθες (σ.σ. Δευτέρα) από την Ολυμπία και πρόσθεσε:

    "Ήταν και αυτό ένα σοκ για όλους μας, το να βλέπει κανείς τους αρχαίους αυτούς τόπους και το σύμβολο αυτό να καίγεται. Βέβαια, πάντα, βασικό παράπονο για όλο τον κόσμο και για όλους μας το ότι δεν μπόρεσε η Πολιτεία να προστατεύσει ζωές. Χάθηκαν τόσοι συνάνθρωποί μας και είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται πια σοβαρότητα και υπευθυνότητα από δω και πέρα, που δυστυχώς λείπει αυτή τη στιγμή".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον Πρόεδρο Παπούλια, παρουσία των δημοσιογράφων, ότι "είμαι εδώ για να σας δω και βεβαίως να συνεργαστώ μαζί σας μπροστά στις μεγάλες αυτές κρίσεις των πυρκαγιών. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την δικιά σας στάση και τις δικές σας σκέψεις, που, από την αρχή του καλοκαιριού είχατε μιλήσει για την εθνική αυτή επιταγή, τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν περιμέναμε βέβαια να χαθούν και ζωές, αλλά επιτέλους αυτή η χώρα πρέπει να μπει σε μια πορεία ουσιαστικής ανασυγκρότησης και προστασίας αυτού του μοναδικού μας περιβάλλοντος, αλλά και να μην αισθάνεται ο πολίτης ανοχύρωτος χωρίς ασφάλεια και χωρίς σιγουριά".

    Ο κ.Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε:

    «Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε μία εθνική τραγωδία. Στεκόμαστε μπροστά σε αυτή την εθνική κρίση με ομοψυχία και με βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πληγέντες με κάθε διάθεση προσφοράς και με κάθε διάθεση να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

    Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή απογοήτευσε τον ελληνικό λαό. Φάνηκε οικτρά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των πυρκαγιών ολόκληρο το καλοκαίρι. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε καν να σώσει ζωές συνανθρώπων μας, τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Και δυστυχώς συνεχίζει να κινείται χωρίς το αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης που απαιτούν οι καιροί. Ασχολείται και κατασκευάζει θεωρίες περί συνωμοσίας τρομοκρατών. Το αποτέλεσμα είναι να διασύρρεται η χώρα, να υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, να τρομοκρατείται ο ελληνικός λαός. Δεν αντέχει ο τόπος μια κυβέρνηση που έχει ως στηρίγματα το φόβο, την ανασφάλεια, το διχασμό και το φανατισμό και που προκαλεί το χάος.

    Είναι η ώρα της αλήθειας, είναι η ώρα του ελληνικού λαού να επιλέξει ο ίδιος μια κυβέρνηση ισχυρή, που εγγυάται την ασφάλεια, τη σιγουριά, την ελπίδα και την προοπτική».

    Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον κ. Παπούλια τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου ευρίσκεται η γραμμή βοηθείας 1555 για τους πληγέντες απο τις καταστροφικές πυρκαγιές.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ενημερώθηκε απο τους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο για τις ανάγκες των πληγέντων, όπως καταγράφονται καθημερινά στη γραμμή βοήθειας.

    Κατά την αναχώρησή του συναντήθηκε επ΄ ολίγον με τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Πέτρο Δούκα, ο ο ποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι πραγματοποιεί επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στο χώρο για να τον συναντήσει.

    Δηλώσεις Γ. Ραγκούση

    "Η σύνδεση των πυρκαγιών, μέρος των οποίων έχουμε πει απο την πρώτη στιγμή ότι αναμφίβολα προέρχεται απο εμπρησμούς, με τις ασύμμετρες απειλές, που βγήκαν διά στόματος μελών της κυβέρνησης και ουσιαστικά του κ. Κ. Καραμανλή, είναι μία άνευ προηγουμένου καταστροφική εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή την έκδοση απο την αυστραλιανή κυβέρνηση "ταξιδιωτικής συμβουλής", η οποία αποστέλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε όλους τους Αυστραλούς ανά τον κόσμο.

    Στο κείμενο της "συμβουλής", το οποίο διένειμε ο κ. Ραγκούσης, αναγράφεται "σας συνιστούμε προσοχή και παρακολούθηση των εξελίξεων, που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλειά σας στην Ελλάδα, εξαιτίας του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης".

    Ο Γιάννης Ραγκούσης έθεσε τα ερωτήματα τί έχει να πει ο κ. Καραμανλής και οι υπουργοί του για τον τουρισμό στα εκατομμύρια των φορολογουμένων, που στήριξαν με το υστέρημά τους τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τη πολυδάπανη τουριστική καμπάνια της Ελλάδας, τί έχουν να πουν στους Ελληνες της διασποράς και στους νέους μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τρομοκρατών, τί έχουν να πουν στην Ελλάδα και στους Ελληνες, καθώς καταρρέει η εικόνα της ασφαλούς χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, με το κύρος και την εμπειρία του, θα ξεδιπλώσει μία συστηματική προσπάθεια απο τις 17 Σεπτεμβρίου και μετά και η δυσμενέστατη εξέλιξη για τη χώρα μας θα ανατραπεί.

    [03] Α.Παπαρήγα: "Ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές"

    Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν τα μεγάλα κόμματα που τους έχουν επανειλημμένα προδώσει έκανε η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας το μεσημέρι σε καφενείο στα Πετράλωνα, μετά την περιοδεία της σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Απευθυνόμαστε στους εργατοϋπαλλήλους, τους φτωχούς αγρότες, τους γονείς που πληρώνουν για τις σπουδές των παιδιών τους, είπε η κα Παπαρήγα. "Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, που καθημερινά πολλαπλασιάζονται, οι οποίοι αισθάνονται προδομένοι, εξαπατημένοι από τα κόμματα που ψήφισαν εναλλάξ. Πότε τη ΝΔ και πότε το ΠΑΣΟΚ" σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι "αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ".

    Τινάχθηκε στον αέρα η πολιτική που μιλά για ισχυρή Ελλάδα και ανταγωνιστική οικονομία, είπε η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., αναφερόμενη στα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, σημείωσε, είναι το πως θα ζήσουν στις κατεστραμμένες περιοχές όσοι επιβίωσαν από τις πυρκαγιές. Οι νεαρότεροι θα αναγκασθούν να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα καμένα χωριά θα απομείνουν οι γεροντότεροι.

    Ερωτώμενη από πολίτες για τις αιτίες των πυρκαγιών σημείωσε ότι άποψη του κόμματος είναι πως σχετίζονται με τη χάραξη της Ιονίου Οδού. Εκατέρωθεν της Αττικής Οδού, σημείωσε, υπάρχουν περιοχές φιλέτα στις οποίες για να επενδύσουν τα μεγάλα συγκροτήματα πρέπει να μην υπάρχει αγροτική παραγωγή. Σχετικά με τις φωτιές που κατέκαψαν το Γράμμο έθεσε το ρητορικό ερώτημα πως ήταν δυνατόν να μην καεί στο ελληνο-ιταλικό πόλεμο και στον εμφύλιο και κάηκε τώρα. Πρόσθεσε ότι στο Γράμμο, στη Βάλια Κάλντα και στον Όλυμπο αναμένεται να γίνουν εγκαταστάσεις με συμβόλαια 99 χρονών. Μίλησε για παγκόσμια πολιτική αλλαγής στις χρήσεις γης και έφερε ως παράδειγμα τη σταδιακή απερήμωση του Αμαζονίου.

    Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή που συντελέσθηκε, τόνισε ότι οι Νομάρχες έχουν την ευθύνη της πυρόσβεσης και ότι το επιχείρημα πως δεν είχαν λεφτά για τη συντήρηση των συστημάτων είναι έωλο, εάν λάβει κάποιος υπόψη του ότι ουδείς παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έθιξε το θέμα στις δημοτικές εκλογές. "Νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση ασχολούνται με δημόσιες σχέσεις. Όμως, ή κάνεις επιχείρηση κατάσβεσης ή μιλάς στα τηλέφωνα".

    [04] Παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

    Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα των "ασύμμετρων απειλών", εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε ψηφοδέλτια του κόμματος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ζήτησε "να μπει μια τελεία" στην υπόθεση αυτή και επέκρινε και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, όπως είπε, πήρε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, το ΚΚΕ,το ΛΑΟΣ και τον κ. Παπαθεμελή, σημειώνοντας ότι οι γνώσεις της αποτελούν προσβολή για τη νέα γενιά.

    Η κα Μπακογιάννη, είπε ο κ. Αλαβάνος, επαναλαμβάνει τα σενάρια τύπου κουκουλοφόρων και ουσιαστικά θεωρεί υπεύθυνους αυτούς που δημιούργησαν το κίνημα κατά του άρθρου 16.

    "Ως εδώ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος που οδηγεί σε βρώμικες εκλογές", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος και στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είπε ότι πρωθυπουργός είναι ο κ. Λούλης και όχι ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν θα αντικασταστήσουμε τον κ. Λούλη με κάποιον λοχαγό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν σχολιάζει δημοσκοπήσεις και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει στις εκλογές με το μέτωπο ψηλά, μίλησε έγκαιρα για τα δάση και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα εκτιμηθεί από την κοινωνία.

    Αναφέρθηκε επίσης και σε ερωτήσεις που έκανε ο ίδιος στη Βουλή, υπενθυμίζοντας τη λέξη "νονός" που είχε χρησιμοποιήσει τότε, για τον πρωθυπουργό, ενώ υπενθύμισε ότι και οι βουλευτές του κόμματος είχαν έντονη παρουσία στο Κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε ότι διαθέτει υπομονή, απαντώντας στην ερώτηση αν έχει πάρει απαντήσεις στην επιστολή που έστειλε προς τους αρχηγούς των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων με τις προτάσεις του για τα δάση. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάρει απαντήσεις.

    Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος τα χαρακτήρισε ενωτικά, με έντονη τη διάθεση της οικολογίας, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει πάντα μια καρέκλα και για άλλες δυνάμεις.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν στελέχη με υψηλό πολιτικό ήθος, ενώ ζήτησε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να το έχουν οι νέοι από 18 ετών.

    Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο κ. Ρήγας Αξελός ηθοποιός και ο κ. Περικλής Κοροβέσης συγγραφέας στην Α' Αθηνών, ενώ ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας που προέρχεται από το ΔΗΚΚΙ, θα είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το ποσοστό ανανέωσης των ψηφοδελτίων σε σχέση με το 2004 ανέρχεται στο 73%.

    Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στο οποίο επικεφαλής θα είναι ο κ. Μπανιάς θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

    [05] Από σήμερα το επίδομα στους πυρόπληκτους

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με απόφαση του πρωθυπουργού καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές θα μπορούν με μια υπεύθυνη δήλωση να πάρουν το πρώτο βοήθημα. Θα μπορούν από σήμερα να απευθύνονται στις τράπεζες, να υπογράφουν εκεί τις υπεύθυνες δηλώσεις και με την ταυτότητά τους ή κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας να λαμβάνουν από το ταμείο, εκείνη την ώρα, τα πρώτα 3.000 ευρώ.

    Εάν υπάρχει ζημιά στην οικοσκευή πρώτης κατοικίας ή εξοχικού θα μπορούν να λαμβάνουν 10.000 ευρώ, αλλά γι αυτό το ποσό απαιτείται βεβαίωση από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή τους δήμους. Τα ποσά αυτά είναι για τα πρώτα έξοδα επισκευών και στη συνέχεια το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρά σε αποτίμηση ενδεχόμενων άλλων ποσών. Αν υπάρχει πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια, θα μπορεί να πάρει επιπλέον 1000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει ανάπηρο μέλος ή μέλη, για κάθε μέλος θα μπορούν να παίρνουν επιπλέον 1000 ευρώ.

    Με σημερινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη δίνεται η δυνατότητα σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες να χορηγούν από τα καταστήματά τους το προνοιακό βοήθημα των 3.000 ευρώ -καθώς και την αποζημίωση για την οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών ύψους 10.000 ευρώ- και όχι μόνο από την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

    Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας κ.Ρουσόπουλος, είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο ξεπερνά γραφειοκρατικές δυσκολίες δεκαετιών και αυτό ήταν το νόημα των παραινέσεων του πρωθυπουργού.

    Επίσης ανέφερε πως αυτή την ώρα στέλνονται σε όλα τα υποκαταστήματα εθνικής Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χιλιάδες e-mail με τον τύπο της συγκεκριμένης δήλωσης, ενώ απηύθυνε παράκληση στους εργαζομένους των συγκεκριμένων τραπεζών να εξυπηρετήσουν τους πληγέντες και να τους ενισχύσουν ψυχικά. Υπογράμμισε ότι έχουν επικηρυχθεί ήδη οι εμπρηστές με ποσά από 100.000 έως ένα εκατομμύριο, ανάλογα με το μέγεθος των συνεπειών από τους εμπρησμούς, ενώ στον τομέα της υγείας έχει σταλεί ήδη πλήρως εξοπλισμένη κινητή ιατρική μονάδα και επίσης στο τέλος της εβδομάδας ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει δέκα εκατομμύρια ευρώ στο Ειδικό Ταμείο και θα δοθεί έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους πυρόπληκτους, για τους οποίους και θα υπάρξει πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων ώστε να απασχοληθεί αριθμός 6.000 ανέργων.

    Επίσης ανέφερε ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έχει ανακοινώσει ότι μπορούν οι πυρόπληκτοι να φιλοξενηθούν δωρεάν σε ξενοδοχεία, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα δώσει έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ με μία απλή αίτηση στους φοιτητές που είναι από πυρόπληκτες περιοχές. Επιπλέον ανακοίνωσε πως το παλαιό και νέο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας είναι επισκέψιμα από σήμερα, ότι δεν διαπιστώνονται ακυρώσεις στις κρατήσεις τουριστών, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει βάλει σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες σε ομογενείς και πως οι ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν με 2.579 άτομα.

    Επίσης τόνισε πως έχουν σταλεί τόνοι πόσιμου νερού, ότι έχουν σταλεί 400 αστυνομικοί στους πυρόπληκτους νομούς, ότι έχουν ενισχυθεί οι μονάδες του ΕΚΑΒ στους πυρόπληκτους νομούς στην Πελοπόννησο και το νομό Εύβοιας και πως ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό της κρατικής αρωγής, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς χωρίς στέγαση και σίτιση από όσους δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα λόγω πυρκαγιών. Μάλιστα συμπλήρωσε πως όποιος δηλώσει ότι χρειάζεται κατάλυμα, αμέσως θα του παρασχεθεί δωρεάν. Επίσης ανέφερε πως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν "ήταν ακριβής η καταγγελία ότι ξενοδόχος ζήτησε από πυρόπληκτη οικογένεια 150 ευρώ".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων και μετά τους έξι μήνες, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως οι ρυθμίσεις αυτές είναι πρώτες και άμεσες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κράτος θα είναι πολύ ελαστικό απέναντι σε όσους οφείλουν, ανέφερε ότι αν χρειαστεί θα δοθεί ελαστικότερο χρονικό περιθώριο. "Αυτή η τραγωδία ας γίνει αφορμή ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο ελαστικές, ήδη καταργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες που άλλες φορές έπαιρναν 3 και 6 μήνες", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και ανέφερε πως αν υπάρξει πρόβλημα η κυβέρνηση θα φροντίσει, παρεμβαίνοντας στις τράπεζες, να δοθεί επιπλέον χρόνος, ενώ είπε πως καταρχήν δεν θα σταλεί λογαριασμός της ΔΕΗ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου σε κανένα πυρόπληκτο.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει παραίτηση κάποιου κυβερνητικού στελέχους είπε πως σημασία έχει να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του και να προσπαθεί να είναι πιστός σ' αυτό που ορκίστηκε, είτε είναι υπάλληλος της πυροσβεστικής σε κάποιο μέτωπο, είτε σε κάποιο άλλο επίπεδο της δημόσιας ζωής και επισήμανε πως το μέγεθος και το εύρος των πυρκαγιών ήταν τεράστιο και πως πρόκειται για καταστροφές που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει γρήγορα και να επουλωθούν πληγές.

    Σε ερώτηση σχετική με βίντεο για το οποίο έκανε λόγο σε προηγούμενη ενημέρωσή του και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν δρούσαν εμπρηστές, αλλά τα άτομα στο βίντεο ήταν εθελοντές, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πώς υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που είναι αντικείμενο έρευνας των ανακριτικών αρχών και θα δούμε τι θα προκύψει. Για τη συζήτηση περί ασύμμετρης απειλής είπε πως υπάρχει μια συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις με βάση φρασεολογία της υπουργού Εξωτερικών και του Βύρωνα Πολύδωρα.

    Σε ερώτηση αν οι συλληφθέντες για εμπρησμό κατηγορούνται και για άλλα κακουργήματα, είπε πως τα στοιχεία που συλλέγουν οι αρμόδιες αρχές ερευνώνται και πως όταν καταλήξουν θα στείλουν ή όχι στον εισαγγελέα τους υπόπτους, ενώ για τη δημοσιοποίησή τους τόνισε πως ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται να μάθει αν υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία.

    Σε ερώτηση για δημοσίευμα στους Τάιμς το οποίο αναφέρει ότι κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως πίσω από τις πυρκαγιές είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έκανε λόγο για κείμενο που αναφέρεται γενικώς και αορίστως χωρίς κάτι συγκεκριμένο σε στελέχη. "Όταν δεν επισημαίνεται δήλωση προσώπου, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο σχολιασμού, δεν μπορώ να διαπιστώσω κατά πόσο αυτό έχει γίνει ή όχι", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Σε ερώτηση για όσα έχει αναφέρει η κ. Μπακογιάννη και αν τα προσυπογράφει η κυβέρνηση περί ασύμμετρης απειλής ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή της δίνει μια απόλυτα ενδιαφέρουσα ερμηνεία για το τι σημαίνει ο όρος.

    Για τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου περί διασυρμού της χώρας ο υπουργός Επικρατείας είπε πως ο καθένας έχει την ιστορία του στην πολιτική, ακολουθεί το δρόμο του και κρίνεται σε όλες τις στιγμές και πολύ περισσότερο στις δύσκολες. Για το ΠΑΣΟΚ που αμφισβητεί τα στοιχεία των πυρκαγιών που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος σε προηγούμενη ενημέρωση είπε πως πρόκειται για στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ για τα περί οργανωμένου σχεδίου είπε πως ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός δεν έχουν μιλήσει ποτέ για οργανωμένο σχέδιο.

    Για το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε πως έχει τοποθετηθεί πριν από ένα μήνα με σαφήνεια. Σε άλλη ερώτηση αν θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να ζητήσει την παραίτηση κάποιου υπουργού, είπε πως οι βουλευτές, οι υπουργοί και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορκιζόμενοι πίστη στην πατρίδα και το Σύνταγμα αναλαμβάνουν πολιτική ευθύνη για όλο το χρόνο που βρίσκονται στη θέση τους. Σημείωσε δε ότι Αυστραλός ειδικός για πυρκαγιές στο BBC World έκανε λόγο για τεράστιας έκτασης καταστροφή στην οποία ήταν μάταιες οι προσπάθειες κατάσβεσης, πως τα μέτωπα έμοιαζαν με ατομικές βόμβες και πως μόνο μια ραγδαία αλλαγή των καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

    Για το αν έγιναν λάθη ή παραλείψεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως η ώρα της κρίσης με την έννοια των μεγάλων προβλημάτων δεν μπορεί να συγχέεται με την ώρα της άλλης κρίσης για το αν υπήρξαν ολιγωρίες. Για το αν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο πυροσβέστης, που όπως είπε ο ίδιος εμφανιζόταν στις τηλεοπτικές κάμερες αντί να βρίσκεται στον τόπο της δουλειάς του ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η έννοια της παραίτησης αφορά αυτόν που νιώθει ευθιξία και όχι αυτόν που θα του την ζητήσει.

    Για τα νομοσχέδια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει μετά τις εκλογές, είπε πως δεν πρόκειται για υποσχέσεις ή δεσμεύσεις, αλλά αποφάσεις που έχουν πάρει την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και έχει υπολογιστεί το ποσό του κόστους. Μάλιστα δήλωσε βέβαιος ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να είναι κυβέρνηση και μετά τις εκλογές και πως θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό. Για το ποιος είχε το συντονισμό ο υπουργός Επικρατείας είπε πως είναι λάθος η αντίληψη ότι συντονίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και ο τελευταίος αξιωματικός έχουν ρόλο συντονισμού και υπάρχουν διεθνείς κανόνες που ακολουθούνται σε αντίστοιχες ενέργειες, τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και ανέφερε για παράδειγμα ότι η διαδικασία εκκένωσης ξεκινάει από τη Νομαρχία.

    Αν μιλάμε για πυρόσβεση ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, διευκρίνισε αναφέροντας ότι υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο στο οποίο εμπλέκονται μια σειρά από φορείς. Σε ερώτηση για το λόγο που απουσίαζε ο Βύρωνας Πολύδωρας την Παρασκευή από την Ηλεία κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού είπε πως όντως ο υπουργός δημόσιας Τάξης δεν ήταν στο ελικόπτερο γιατί από νωρίς είχε περάσει από τη Λακωνία και είχε φτάσει στην Ηλεία.

    Για το μήνυμα της κυβέρνησης για συστράτευση είπε πως δεν αφορά τους έλληνες πολίτες αλλά τις πολιτικές δυνάμεις και είπε πως οι πολίτες ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή και ο πρωθυπουργός τους συνεχάρη. Μάλιστα πρόσθεσε πως η συστράτευση έχει συγκεκριμένη έννοια πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές δίνονται απαντήσεις και πως ο καθένας μπορεί να κρίνει αν οι πολιτικές δυνάμεις ανταποκρίνονται.

    Για το αν έχει διαπιστωθεί ότι κάποιος από τους συλληφθέντες είχε πολιτικά κίνητρα είπε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει και τον τρόπο επικοινωνίας των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα."Δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις ", απάντησε για τη δημοσκόπηση της ALCO ενώ κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου είπε ότι δεν προτίθεται να μπει σε διαμάχη προεκλογικού ή άλλου χαρακτήρα τη στιγμή της μάχης. " Θα έπρεπε να απευθύνεται το ερώτημα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή τα στελέχη του για το πως απευθύνονται κατηγορίες από στέλεχος που δεν δίνει καμία ερμηνεία ή εξήγηση ", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν θα έπρεπε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να ληφθούν σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα είπε πως η κυβέρνηση υπάρχει και λειτουργεί. "Αν προτείνεται να μην κάνουμε τίποτα έως τις εκλογές τότε έχουμε διαφορετική προσέγγιση".

    Τέλος ανέφερε ότι σε υλοποίηση δέσμευσης του πρωθυπουργού συστήνεται ταμείο Αλληλεγγύης με πρόεδρο τον Πέτρο Μολυβιάτη, αντιπρόεδρο τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και μέλη τους Παναγιώτη Θωμόπουλο, Γιάννη Σιδηρόπουλο και Χαράλαμπο Μπούρα.

    Επίσης ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τους εξής πρωθυπουργούς: πρωθυπουργό Βελγίου, Αυστραλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Γαλλίας, Μολδαβίας, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρόγκ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μαρτένς, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος του μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 August 2007 - 12:30:59 UTC