Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ. Καραμανλής στις πληγείσες περιοχές
  • [02] Διέκοψε την περιοδεία του ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Αλ. Παπαρήγα: "Καταψήφιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [04] Σε Λευκάδα και Πρέβεζα ο Αλ. Αλαβάνος
  • [05] Για τρίτο γύρο πάει ο Γκιουλ

  • [01] Ο Κ. Καραμανλής στις πληγείσες περιοχές

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μεταβαίνει στις περιοχές της Πελοποννήσου που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Θα επισκεφθεί τη Σπάρτη και τη Ζαχάρω. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Άμυνας, Γ. Μεϊμαράκης και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Ηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων "ΠΕΡΣΕΑΣ" στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.

    Ο απολογισμός από τις πυρκαγιές στους νομούς Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας είναι μέχρι στιγμής 15 νεκροί, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

    Χορηγήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 500.000 ευρώ στις νομαρχίες Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ στη Σπάρτη βρίσκονται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, οι οποίοι συντονίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Φωτιές σε εξέλιξη στην Ήπειρο

    Δεκαπέντε φωτιές είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ήπειρο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε δασικές εκτάσεις, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, όπου έχουν καταστραφεί δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις. Από το απόγευμα η φωτιά επεκτάθηκε και προς την πλευρά της Κρανούλας. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς που έχει πολλά μέτωπα.

    Στο νομό Ιωαννίνων, σε εξέλιξη είναι επίσης οι φωτιές: στον Κακόλακο, στο δημοτικό διαμέρισμα Λίμνης Δελβινακίου, στην Βροντισμένη, στον Άνω Καλαμά, στη Δροσοπηγή Κόνιτσας και στα Μαστοροχώρια.

    Στο νομό Άρτας, σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στο Δημαδιό, όπου απειλήθηκε αρχικά και το χωριό, στην περιοχή του Μύτικα, στην περιοχή του αντλιοστασίου Βίγλας στο Δήμο Αμβρακικού, στις Κεραμάτες, στα Θεοδώριανα και στη Σκουληκαριά. Στις φωτιές της Άρτας, εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα ρίψεις νερού έγινανκαι από δύο αεροσκάφη «Καναντέρ».

    Στο νομό Θεσπρωτίας, φωτιές σε εξέλιξη βρίσκονται στον Τσαμαντά και στο Καστρί κοντά στην Ηγουμενίτσα.

    Το απόγευμα, από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου, στάλθηκαν για ενίσχυση στις φωτιές της Μεσσηνίας και Λακωνίας, πέντε πυροσβεστικά οχήματα μαζί με τα πληρώματά τους.

    Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολους Παπούλια

    Συλλυπητήριο μήνυμα για τους νεκρούς στις πυρκαγιές σε Ζαχαρώ και Αερόπολη, εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στο μήνυμα του ο κ. Παπούλιας αναφέρει τα εξής:

    «Εκφράζω την οδύνη μου για την τραγωδία. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στις οικογένειες των θυμάτων, τον σεβασμό μου σε εκείνους που δίνουν τη μάχη, σε όλους τους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται. Ζούμε μέρες εθνικού πένθους και περισυλλογής που μακάρι να μην επαναληφθούν. Και ας πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να μην επαναληφθούν».

    [02] Διέκοψε την περιοδεία του ο Γ. Παπανδρέου

    «Την τήρηση ενός λεπτού σιγής για περισυλλογή και μνήμη γι αυτούς που χάθηκαν στον Ταΰγετο και την Ηλεία, όπως και γι αυτούς που χάθηκαν σε άλλες περιοχές της πατρίδας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε». Αυτό ζήτησε, εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απόψε στις Σέρρες, όπου η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πελοπόννησο τον οδήγησε στη δραματική συντόμευση της προγραμματισμένης προεκλογικής του ομιλίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά είπε ότι «διακόπτω τώρα την προεκλογική μου εκστρατεία και φεύγω για να επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές».

    «Σήμερα ζούμε μέρα τραγική. Είναι μέρα πένθους για τις ζωές που χάθηκαν. Για τα δάση που καίγονται Γι αυτό το όμορφο ελληνικό περιβάλλον που καταστρέφεται. Για την οικονομία που ισοπεδώνεται στις περιοχές των πυρκαγιών. Είμαστε μαζί απόψε. Ο ένας δίπλα στον άλλο. Παρακολουθούμε με έκπληξη, αγανάκτηση και βαθιά λύπη τις εικόνες μιας βιβλικής καταστροφής. Συμπάσχουμε απόψε μαζί με τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, ανασφάλειας και φόβου. Υπό άλλες συνθήκες θα θέλαμε να είναι μια βραδιά γιορτής. Θα καταθέταμε ενώπιόν σας τα οράματα μας και τις δεσμεύσεις μας. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα που θέλουμε, με δυνατή φωνή και δίκαιη κοινωνία για όλους. Θα καταθέταμε το σχέδιό μας για τις Σέρρες. Θα λέγαμε πως υπάρχει άλλος δρόμος. Σήμερα το μήνυμά μας προέχει να είναι μήνυμα ανθρωπιάς και συμπαράστασης προς τους συμπολίτες μας. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, με όσα βλέπουμε και ακούμε. Είμαστε συντετριμμένοι. Σήμερα θέλω να στείλουμε μαζί ένα μήνυμα αλληλεγγύης από τα βάθη της καρδιάς μας. Σύντομα θα βρεθώ κοντά τους» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην μόλις πέντε λεπτών ομιλία του και ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους για τη στάση τους.

    Ραγκούσης για ομόλογα - δημοσκοπήσεις και φωτιές

    Ερώτηση προς την κυβέρνηση αν επιβεβαιώνει ή όχι τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιώργος Ζορμπάς φέρεται να πιέζεται να παραιτηθεί από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, απηύθυνε σήμερα το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τον κ. Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στην κριτική που έχουν ασκήσει για το θέμα.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, ο κ. Ραγκούσης μίλησε για «πρωτοφανή εμπαιγμό» από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως είπε, έφθασε στο «κωμικό σημείο» να «επαναλαμβάνει εναντίον του εαυτού του όσα έλεγε το 2004».

    Και πρόσθεσε:

    «Αλίμονο σε όσους δεν κατάλαβαν τι είπε ο πρωθυπουργός, αλίμονο σε όσους πήραν στα σοβαρά όσα είπε και ότι έκανε μεταρρυθμίσεις».

    Ερωτηθείς σχετικά με την εξαγγελία του υφυπουργού Οικονομίας Π.Δούκα, από το «παράθυρο» τηλεοπτικού σταθμού, όπως σημείωσε, περί κατάργησης του φόρου κληρονομιάς, ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε ότι μια κυβέρνηση που δηλώνει ότι δεν μπορεί να καταρτίσει προϋπολογισμό και, γι αυτό, πηγαίνει σε εκλογές, εκτίθεται με παρόμοιες «έωλες και ατεκμηρίωτες εξαγγελίες».

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τη νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από τη δεύτερη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, χθες στην Καρδίτσα, δήλωσε ότι «ζούμε σήμερα αυτό που δεν μπορεί παρά να αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις αύριο». Επανέλαβε, επίσης, ότι όσα λιγότερα λέει κάποιος για τις αυγουστιάτικες δημοσκοπήσεις, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να εκτεθεί.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στις σημερινές πυρκαγιές, δηλώνοντας ότι δεν είναι ώρα για κριτική, παρ' ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλά στοιχεία και θα μπορούσε εύκολα να την κάνει.

    Η ώρα αυτή θα έρθει σύντομα, είπε κ. Ραγκούσης, που ανακοίνωσε και τη μετάβαση στην περιοχή κλιμακίου του Κινήματος, που αποτελούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Μπένος.

    [03] Αλ. Παπαρήγα: "Καταψήφιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε σήμερα την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος και τόνισε πως η υπαρκτή δυσαρέσκεια των εργαζομένων μπορεί να αποτυπωθεί αποτελεσματικά μόνο με την καταψήφιση των δύο μεγάλων κομμάτων στην εκλογική κάλπη.

    "Ας μην φοβηθούμε τις φωνές της ακυβερνησίας. Δεν πρόκειται να συμβεί", πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι την τελευταία 15ετία τα δυο κόμματα απέδειξαν ότι δεν έχουν διαφορές, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Και τα δυο, είπε, πιστεύουν σε μια οικονομία που είναι προσανατολισμένη στην απόδοση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι στην πλουτοκρατία.

    Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι έρχονται πολύ χειρότερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και πρόσθεσε επιχειρηματολογώντας υπέρ της σκοπιμότητας ενίσχυσης του ΚΚΕ ότι άλλο είναι να παλεύεις για να μην ιδιωτικοποιηθούν οι χώροι εργασίας και άλλο να παλεύεις μετά τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Αναφερόμενη στην πολιτική αντιπαράθεση που έχουν επανειλημμένα προκαλέσει στοιχεία της ΕΣΥΕ, η κα Παπαρήγα είπε ότι ουδέποτε το ΚΚΕ αμφισβήτησε τα στοιχεία της υπηρεσίας. Τα στοιχεία αποτελούν τη βάση, αλλά ο τρόπος ανάλυσης και αναγωγής τους εξαρτάται από την ιδεολογική τοποθέτηση κάθε αναλυτή, είπε. Και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη εξαγωγή του ποσοστού ανεργίας. Οι μερικά απασχολούμενοι, ακόμη και για μια ημέρα το μήνα, εξαιρούνται από το δείκτη. Όπως και όσοι εργάζονται σε πολλές επιχειρήσεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στερούνται στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, είπε.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το βράδυ θα περιοδεύσει στα Οινόφυτα και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.

    [04] Σε Λευκάδα και Πρέβεζα ο Αλ. Αλαβάνος

    Στη Λευκάδα περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος και σε συνάντηση που είχε με φορείς του νησιού, μίλησε για'' πρωτοφανή κυνισμό ''σε αυτές τις εκλογές, γιατί έγιναν μέσα σε συνθήκες που καίγεται όλη η Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εικονική πραγματικότητα και την κάλεσε να αναλάβει πριν τις εκλογές την δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει στην άρση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση και θα ανακληθεί η τροπολογία για την αναγνώριση των δασικών αυθαιρέτων.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο θέμα αυτό και να προτείνουν λύσεις για τις τεράστιες διαρροές στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ζήτησε να επιστραφούν στα ταμεία τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν με διαφόρους τρόπους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρέη που έχουν το δημόσιο, οι ιδιώτες, οι τράπεζες κλπ προς αυτά, καθώς και στην περιστολή της εισφοροδιαφυγής.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλιση των νέων εργαζομένων, τονίζοντας ότι επί ενός εκατομμυρίου ανασφάλιστων εργαζομένων στη χώρα μας, οι 500 χιλιάδες είναι νέοι εργαζόμενοι. "Είναι προσβολή", είπε χαρακτηριστικά, "προς όλους τους εργαζόμενους, αλλά είναι προσβολή και προς την κοινωνία αυτό που συμβαίνει".

    Ζήτησε να καταργηθούν όλες οι διακρίσεις σε βάρος των νέων, για τις οποίες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις.

    Μετά τη Λευκάδα ο κ. Αλαβάνος θα επισκεφθεί το νοσοκομείο της Πρέβεζας και θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης.

    Αύριο, στις 12.30, ο κ. Αλαβάνος θα μεταβεί στα καμένα χωριά του Ταϋγέτου του Δ. Καλαμάτας, ενώ στις 17.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα.

    [05] Για τρίτο γύρο πάει ο Γκιουλ

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων στο δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής στο τουρκικό κοινοβούλιο, χωρίς το μεγάλο φαβορί, κατά τους παρατηρητές, ο υπουργός των Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ να συγκεντρώνει τις 367 απαραίτητες για την εκλογή του ψήφους.

    Τελικώς, σήμερα τον κ. Γκιούλ ψήφισαν για (11ο κατά σειρά) πρόεδρο της Τουρκίας 337 βουλευτές, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο του κοινοβουλίου έλαβε δηλαδή τέσσερις λιγότερες ψήφους σε σχέση με την ψηφοφορία της Δευτέρας.

    Την Τρίτη 28 Αυγούστου, όμως, αυτές οι ψήφοι θα είναι υπερεπαρκείς για να φτάσει στο ύπατο αξίωμα στην Τουρκία ο κ. Γκιούλ, δεδομένου ότι η απλή πλειοψηφία που θα απαιτηθεί τότε είναι 276 ψήφοι.

    Ο κ. Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου έλαβε σήμερα 71 ψήφους.

    Ο κ. Ταϊφούν Ιτσλί έλαβε σήμερα 14 ψήφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 August 2007 - 18:30:26 UTC