Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Βλέπω νίκη στις εκλογές"
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης
  • [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις εκλογές

  • [01] Στις 16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές

    Εκλογές για την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος αύριο στις 12 ο πρωθυπουργός συγκαλεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στη 1 θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, διαβίβαζοντάς του την πρόταση της κυβέρνησης για διάλυση της Βουλής και διενέργεια εκλογών την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με σοβαρότητα και σιγουριά, απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες, που είναι ο υπέρτατος κριτής της Δημοκρατίας και τους καλεί να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας ισχυρή εντολή για μια νέα τετραετία.

    Στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τις 7 Μαρτίου το 2004, η χώρα έκανε σταθερά βήματα σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν και πολλές από αυτές αποδίδουν ήδη καρπούς, επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, σημειώνοντας πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

    "Ενώπιον των Ελλήνων πολιτών, στην κρίσιμη μάχη που ακολουθεί θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας, με ηπιότητα και επιχειρήματα, μακριά από οξύτητες του παρελθόντος, με αυτοκριτική και πάνω από όλα με ειλικρίνεια", συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος,ο οποίος τόνισε πως ο λαός συγκρίνει και κρίνει και καλείται να επιλέξει ανάμεσα "σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, πισωγυρίσματα και περιπέτειες από την ανακόλουθη πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

    Αύριο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός θα προβεί σε εκτενή δημόσια δήλωση.

    Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης

    Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η καλή πορεία της οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βγαίνοντας ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της οικονομίας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων όπως και την πορεία του προϋπολογισμού. Πρόσθεσε, ότι λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης η πορεία της οικονομίας είναι καλή και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τον προϋπολογισμό αλλά και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Για να συνεχιστεί η καλή πορεία, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι οι εκλογές είναι υπόθεση του πρωθυπουργού.

    Συνάντηση με υπουργό Ανάπτυξης

    Τις πτυχές της αναπτυξιακής πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, συζήτησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Σιούφας, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βγαίνοντας ο κ. Σιούφας είπε ότι τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούν πάντα πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τους αγωγούς και τις άλλες ενεργειακές υποδομές.

    Ακολούθως ο κ. Σιούφας μίλησε για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες. Αύριο θα βρίσκεται στην Κοζάνη, όπου θα εγκαινιάσει τον χώρο καινοτομίας της Δυτικής Μακεδονίας. Το Σάββατο θα βρίσκεται στην Κέρκυρα για τη διασύνδεση του νησιού με το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ενέργειας που θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού για τα επόμενα 50 χρόνια. Την Κυριακή θα παραβρεθεί στα εγκαίνια βιοτεχνικού πάρκου στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο, την Δευτέρα στην αναβάθμιση του σταθμού φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα και την Τρίτη θα βρίσκεται στα εγκαίνια του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος στο Ορος Χελμός.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε εφ΄όλης της ύλης συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, η κυρία Μπακογιάννη δεν έκανε δηλώσεις.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Βλέπω νίκη στις εκλογές"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Μορατίνος. "Βλέπω νίκη" ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου, όταν προσερχόμενος στην Χαριλάου Τρικούπη ρωτήθηκε αν "βλέπει εκλογές".

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα υπό τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη, η γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

    «Σήμερα οι σκέψεις και η δράση μας πρέπει να είναι να σώσουμε τον κόσμο, τις περιουσίες και το πράσινο στην Πεντέλη. Δυστυχώς, βλέπουμε για μια ακόμη φορά ότι για άλλα σκέπτονται και συσκέπτονται και όχι γιβ αυτό το πρωτεύον θέμα. Οσο για τις εκλογές, εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Να τις κάνουν για να φύγουν επιτέλους γρήγορα». Τη δήλωση έκανε το μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

    Π. Ευθυμίου: «Ανάγκη οι εκλογές»

    «Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου και εννοούσε τότε. Ο κ. Καραμανλής έχει βρεθεί, έκτοτε, σε μια κατάσταση πανικού και ανασφάλειας που τώρα συνοδεύεται απο την αγχώδη επιχείρηση συγκάλυψης. Για το ΠΑΣΟΚ, οι εκλογές είναι μια διαφανής ανάγκη στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον έλληνα πολίτη. Για την ΝΔ,οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι συγκάλυψης των αδιεξόδων της που επιχειρεί να μετατρέψει σε αδιέξοδα της χώρας. Αυτό θα το λύσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ημερομηνία των εκλογών.

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι σήμερα όλοι οι Ελληνες "έκπληκτοι και μάλιστα κάτω από το τρομερό θέαμα της πυρπόλησης της Πεντέλης, είδαν τον Υπουργό Οικονομίας να εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου και να έχει το κουράγιο να συνεχίζει με το ανέκδοτο της τετραετίας, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως "εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει καμμιά μεταρρύθμιση, ενώ υπάρχει απορρύθμιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, με παράλληλη μείωση των δικαιωμάτων και εισοδημάτων, αλλά και συρρίκνωση των προσδοκιών των πολιτών".

    Σημείωσε επίσης ότι "υπήρξαν και ωφελημένοι που είναι οι λίγοι και οι ισχυροί, οι οποίοι πραγματοποιούν την πιό άγρια ανακατανομή εισοδήματος στην ιστορία της μεταπολίτευσης».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων "συμβάλλει μέσω της κυβέρνησης Καραμανλή στην ενίσχυση των ολίγων και ισχυρών και αυτό είναι ένα από τα βασικά προκρίματα των εκλογών και ένας από τους βασικούς λόγους που, από τις 2 Φεβρουαρίου, το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εκλογές: να αναστραφεί αυτή η πορεία εκποίησης του δημόσιου πλούτου και εισοδηματικής συντριβής της μέσης ελληνικής οικογένειας και να υπάρξει μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου σε μια δίκαιη κοινωνία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οδεύουμε προς εκλογές για να «μην φθάσει στην δημοσιότητα το πόρισμα Ζορμπά», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «είναι απολύτως ορατό και οι τελευταίες αποκαλύψεις ισοδυναμούν με αποδείξεις ότι η κυβέρνηση τρέμει την αλήθεια γύρω από την υπόθεση των ομολόγων. Αυτό είναι ο πυρήνας όσων εξελίσσονται γύρω από την JP Morgan και το απίστευτο αίτημά της να υπάρξει «ομερτά», σιωπή δέκα χρόνων και παραίτηση των ταμείων απο τις δίκαιες ένδικες απαιτήσεις τους. Αυτό συνδέεται οπωσδήποτε στενά με όσα ήλθαν χθες στο φώς της δημοσιότητας, όπου προφανώς περιλαμβάνονται στο πόρισμα Ζορμπά και αφορούν την διακίνηση μιζών και προμηθειών σε βαλίτσες με εκατομμύρια ευρώ και άγνωστους αποδέκτες».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "θα ήταν αυτονόητο για τον καθένα ότι για μια κυβέρνηση που ο πρωθυπουργός της με βαρύγδουπο τρόπο διαβεβαίωνε ότι ενδιαφέρεται για την διαφάνεια, να επέβαλε την παρουσία του κ. Ζορμπά στην Βουλή και την κατάθεση του πορίσματος στην δημοσιότητα» και σημείωσε λέγοντας πως αυτό το ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έκανε λόγο για «σκοτεινή ζώνη που επιχειρεί η επιχείρηση συγκάλυψης της κυβέρνησης και η οποία θα τελειώσει με τις εκλογές».

    «Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι η αλήθεια θα έλθει στο φώς και θα αποδοθούν όλες οι ευθύνες», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση ως εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε ότι ο κ. Ραγκούσης είναι μια απόδειξη για το μεγάλο βάθος στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που είναι εγγύηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια παράταξη που έρχεται από πολύ μακρυά και πάει πολύ μακρυά.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Μιχάλη Νεονάκη προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι δεν θα σχολιάσει την συγκεκριμένη επιστολή και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ανοιχτές διαρκείς, συλλογικές, καταστατικές διαδικασίες και επομένως όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και αυτό το νόημα έχει η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι οι ανοιχτές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ένα σημείο διαφοράς με την ΝΔ, της οποίας και το πρόγραμμα είναι άγνωστο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει τους υποψηφίους της.

    «Σε καμμία περίπτωση δεν ακυρώνεται καμμία παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την δική του ημερομηνία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου και φυσικά θα την έχει», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση αν η προκήρυξη εκλογών ακυρώνει την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ενώ σε άλλη ερώτηση αν αυτό είναι «unfair», είπε ότι «unfair είναι συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ».

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή θα ασχοληθεί και με την υποψηφιότητα του Κίμωνα Κουλούρη, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το σύνολο των υποψηφιοτήτων».

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, πυρκαγιά η οποία προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες.

    Στη Ν. Πεντέλη, πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ύψος των λατομείων Μουζάκη, νότια του Διονύσου στην κορυφογραμμή Πυργάρι, καθώς επίσης και βορείως της Ανω Πεντέλης και του Κοκκιναρά προσδιορίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα σημαντικότερα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Σοβαρή παραμένει, επίσης, η κατάσταση στα Βριλήσσια και την Ανω Κηφισιά.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Φούρλας, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς

    Στην προσπάθεια κατασβέσεως επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Το έργο των επίγειων δυνάμεων ενισχύουν 19 εναέρια μέσα (ελικόπτερα ΕRICSSON, MI-8, ΜI-26, βαρέος τύπου και αεροσκάφη CANADAIR).

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έντονοι άνεμοι, 9 μποφόρ με χαρακτηριστικά ανέμων τους έντονους στροβιλισμούς, δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν από τις 11:00 έως 12:30.

    Η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των οδηγών, με τη διατήρηση ελεύθερων προσπελάσεων για την ανεμπόδιστη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και με προληπτική εκκένωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή σπιτιών.

    Η μέγιστη προτεραιότητα όλων των δυνάμεων που επιχειρούν είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών και η προστασία των κατοικιών, αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της προληπτικής διαδικασίας για την προστασία του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την διακομιδή των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» και το Γενικό Νοσοκομείο «ΚΑΤ».

    Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

    Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν εκκενώσει την ψυχιατρική κλινική "Λυράκου", ενώ σε ετοιμότητα για εκκένωση βρίσκονται και το νοσοκομείο Πεντέλης και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

    Υστερα από αίτημα της πυροσβεστικής και για προληπτικούς λόγους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα Βριλήσσια και την Πεντέλη.

    Επίσης, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μια γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή Παλλήνης- Αγίου Στεφάνου, αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το γεγονός δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση της Αθήνας.

    Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, μεταβαίνει ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός στις περιοχές όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σήμερα το πρωί, προκειμένου να καταμετρήσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί εκεί.

    Επιπλέον, από 150 χιλιάδες ευρώ δίνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους Δήμους της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων και 100 χιλιάδες στο δήμο Κηφισιάς.

    [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τις εκλογές

    "Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι συνέπεια ή όχι στη συνέχιση των λεγομένων μεταρρυθμίσεων, όπως υποστήριξε ο Θ. Ρουσσόπουλος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να τιμωρηθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που οι μεταρρυθμίσεις τους υπηρετούν το κεφάλαιο σε βάρος του λαού", αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Στο ίδιο σχόλιο προστίθεται πως "η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και όπλο στα χέρια του λαού για τα χειρότερα που έρχονται, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ".

    ΣΥΝ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, το μέλος της Π. Γ. του ΣΥΝ, και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

    Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές και θα πάμε και καλά, όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν.

    Πάνω στα αποκαΐδια της Πεντέλης, είναι βαρύ πολιτικό ατόπημα η προκήρυξη των εκλογών για τις 16 Σεπτέμβρη.

    Μια τέτοια απόφαση με προφανή και την κομματική σκοπιμότητα, για συγκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων, δεν μπορεί παρά να εκφράζει μια μεθοδολογία που μόνο σύγχρονοι Νέρωνες της πολιτικής επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού.

    Πραγματικό εθνικό θέμα θα ήταν η στρατηγική για να σωθεί η Πάρνηθα και η Πεντέλη. Αφού τις έκαψαν, επικαλούνται κάποιες θολές μεταρρυθμίσεις που εύλογα κανείς μπορεί να εκτιμήσει ότι θα οδηγήσουν σε αντίστοιχους κοινωνικούς εμπρησμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 August 2007 - 18:30:29 UTC