Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

  • [01] Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

    Την οριστική μελέτη διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι το Ελληνικό κατατάσσεται στην κατηγορία των μεγαλύτερων αστικών πάρκων του κόσμου, και ίσως είναι το μεγαλύτερο πάρκο παγκοσμίως. Από τα 6.500 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, τα 5.900 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι θα μετατοπιστεί και θα υπογειοποιηθεί μεγάλο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος (περίπου 900 με 1.000 μέτρα), έτσι ώστε το πάρκο να ενιαιοποιηθεί με το παραλιακό μέτωπο.

    Η κατασκευή και η συντήρηση του πάρκου θα αυτοχρηματοδοτηθεί με την εμπορική αξιοποίηση μέρους της συνολικής έκτασης που θα καλύψει 300 στρέμματα. Με το ποσό που θα εισπραχτεί θα κατασκευαστεί και θα συντηρείται το πάρκο, ενώ θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα γα τη δημιουργία ενός "Ταμείου Πρασίνου", το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Ο υπουργός εξήγησε ότι με τα χρήματα αυτά και με μελετημένο σχέδιο μπορούν να κατεδαφιστούν πολυκατοικίες με αποζημιώσεις, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και να διευρυνθούν πλατείες και δρόμοι σε διάφορες υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη και αλλού.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τα έργα για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου μπορούν να ξεκινήσουν το 2009. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Οργανισμού που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί το πάρκο υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και επίσης να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς επί της οριστικής αλλά και των επιμέρους μελετών. Η είσοδος στο πάρκο θα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

    Η οριστική μελέτη διαμόρφωσης του πάρκου εκτός του ότι καταγράφει συγκεκριμένα την τοποθέτηση των διαφόρων δραστηριοτήτων στο χώρο του και τη διαμόρφωση του εδάφους, αναφέρει ακόμα, με λεπτομέρειες, τι φυτά πρέπει να φυτευτούν και πού θα φυτευτούν στο πάρκο, πώς θα υδρεύονται, τι προβλέπεται για το φωτισμό του χώρου, για τους χώρους στάθμευσης, τη συγκοινωνία, τους χώρους περιπάτου, τα έργα υποδομής και για άλλα θέματα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, στο πάρκο θα υπάρχουν 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι. Επίσης προβλέπονται 54 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας, 5,6 χιλιόμετρα μονοπάτια ειδικά για ποδήλατο, 6,4 χιλιόμετρα παραθαλάσσιου περίπατου, 24 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης «μαραθώνιας διαδρομής», 4,6 χιλιόμετρα για διαδρομή με άλογο και 3,8 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης διαδρομής με γλυπτά.

    Το πάρκο θα είναι πλήρως οργανωμένο. Θα υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις ώρες της ημέρας όπως, Αθλητικές, Πολιτιστικές, Αναψυχής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κλπ και θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

    Οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι ακόλουθες:

    "- Ανασυστήνονται τα έξι ρέματα που αποτελούν πλέον τους διαδρόμους οργάνωσης πρασίνου και δραστηριοτήτων τους «πράσινους διαδρόμους» όπως τους ονομάζουμε. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η βασική ιδέα του σχεδίου του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έγινε για το Ελληνικό.

    Πρόκειται για μια σειρά έξι διαδρόμων ικανού πλάτους που συνδέουν τον υφιστάμενο αστικό ιστό με την ακτή ενσωματώνοντας χώρους αναψυχής, πεζόδρομους, οδικό δίκτυο, διαδρόμους ποδηλασίας. Τα ρέματα αυτά θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως συλλεκτήρες των ομβρίων υδάτων, που θα οδηγούν σε ταμιευτήρες για να αντιμετωπιστεί μέρος των αναγκών της άρδευσης του Πάρκου.

    - Οι βασικοί διάδρομοι προσγείωσης - απογείωσης χρησιμοποιούνται ως χώροι κίνησης των πεζών και δίνουν τη μεγάλη προοπτική των χώρων. Στους δύο αυτούς άξονες αρθρώνονται πλατφόρμες θεματικών πάρκων για αναψυχή, παιχνίδι, ξεκούραση, εκδηλώσεις.

    - Η αστική ανάπτυξη διαμορφώνεται σαν συνέχεια των παρακείμενων αστικών χώρων.

    - Το πράσινο του Πάρκου θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο και προσαρμοσμένο στο κλίμα, το έδαφος και τη χλωρίδα που επικρατεί στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου για λόγους περιβαλλοντικούς και συντήρησης και θα αναπτυχθεί κατά φάσεις.

    - Απελευθερώνουμε χώρους γκρεμίζοντας αρκετά χιλιάδες τετραγωνικά κτηρίων που υπάρχουν μέσα στο Ελληνικό και κυρίως στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης. Από τα 419 μικρά και μεγάλα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή του Πάρκου θα διατηρηθούν μόνο τα 41.

    Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η περιοχή της πρώην Αμερικανικής Βάσης και της Πολεμικής Αεροπορίας ενσωματώνονται πλήρως στο Πάρκο. Δεν θα υπάρχει καμία δραστηριότητα της Πολεμικής και της Πολιτικής Αεροπορίας. Το μόνο που θα διατηρηθεί είναι το κτίριο του FΙR. Όταν μιλάμε για Πάρκο θα γίνει πάρκο. Τελεία και Παύλα.

    - Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αστικής ανάπλασης θα είναι καινοτόμος και θα περιλαμβάνει ενεργειακό - φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων και υπαιθρίων χώρων".

    Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφορικής υποδομής προβλέπονται οι ακόλουθες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις:

    - Μετατόπιση και υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος της Λ. Ποσειδώνος διαμέσου του χώρου του Ελληνικού και σε μέγιστη απόσταση 400 μ. από την υφιστάμενη αρτηρία ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική ενοποίηση του υπό διαμόρφωση χώρου με την παραλιακή ζώνη και τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά.

    - Προγραμματισμένη ανάπτυξη νέου οδικού συνδέσμου με χαρακτηριστικά ελεύθερης λεωφόρου μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος και του αυτοκινητόδρομου της Αττικής οδού μέσω της σήραγγας Υμηττού, που θα διέρχεται στο βόρειο όριο του πάρκου και θα υπογειοποιηθεί σε μεγάλο μήκος της ώστε να γίνεται ισόπεδα η σύνδεση του πάρκου με τις παρακείμενες περιοχές κατοικίας.

    - Κατασκευή δύο σταθμών μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης, στα δύο άκρα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου. Οι σταθμοί θα παραδοθούν το 2009.

    - Πιθανή επαναχάραξη της γραμμής τραμ στο βόρειο άκρο του πάρκου και επέκτασή της μέχρι το δίκτυο του μετρό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.

    Οπως είπε ο υπουργός ο σχεδιασμός του πάρκου προτείνει ένα νέο σύστημα διαχείρισης υδάτων το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέκα δεξαμενές με χωρητικότητα περίπου 300.000 κυβικά νερού για άρδευση των δέντρων.

    Ειδικότερα για το οικονομικό σκέλος του έργου ο κ. Σουφλιάς είπε τα εξής: "Το πάρκο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συντήρηση του. Είχα πει παλιότερα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει για τη δημιουργία του πάρκου του Ελληνικού. Γιβ αυτό το λόγο, σχεδιάζουμε την κάλυψη 300 στρεμμάτων, πάντα φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Η κάλυψη αυτής της έκτασης, δεν είναι παραχώρηση αλλά ανάγκη. Δεν είναι εις βάρος αλλά υπέρ του πρασίνου. Διότι χωρίς αυτήν την κάλυψη δεν μπορεί να γίνει το πάρκο.

    Δεν έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για τα έσοδα από την κάλυψη των 300 στρεμμάτων που προανέφερα, αλλά υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα για να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο Πρασίνου»".

    Το «Ταμείο Πρασίνου» θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και σε αυτές, ώστε να διαχυθεί το όφελος από αυτή την παρέμβαση σε ευρύτερη περιοχή.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός επί της μελέτης, θα γίνει δημόσια διαβούλευση με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς, τα συμπεράσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του πάρκου. Μετά τη διαβούλευση, θα θεσμοθετηθεί η οργάνωση του πάρκου. Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, το υπουργείο έχει προχωρήσει και στη μελέτη της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού που, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα κατασκευάσει και θα διαχειρισθεί το πάρκο.

    Ο Οργανισμός αυτός θα στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και θα διαθέτει όλες τις αναγκαίες θεσμικές και λειτουργικές εγγυήσεις για να επιτελέσει το έργο του. Σβ αυτόν τον Οργανισμό θα υπάρχει συμμετοχή και άλλων υπουργείων και των ΟΤΑ.

    Στο Ελληνικό και το Μουσείο Γουλανδρή

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Γουλανδρή να εγκατασταθεί μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Πέι. Η σχετική πρόταση του υπουργού έγινε με αποδεκτή θερμά από την πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αρβελέρ και τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και τελικά ένα αριστούργημα του Πέι αλλά και μία ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων τέχνης θα κοσμούν το Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2007 - 14:30:24 UTC