Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τους υπουργούς Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργο Αλογοσκούφη έχει από τις 10.30 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Χθές το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, προβλέπει χρηματοδοτήσεις ύψους 24,6 δισ. ευρώ.

    Οπως ανακοίνωσε χθές σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας κ.Χρήστος Φώλιας, η πρώτη προκαταβολή ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχτεί από την Ελλάδα τον Οκτώβριο μετά την έγκριση του συνόλου των περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στόχος του ΕΣΠΑ είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να αποτελέσουν κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των έργων που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, καθώς και του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, καθώς θα είναι η τελευταία φορά που θα ενισχυθεί από τόσο μεγάλο ποσό κοινοτικών πόρων, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Είναι, ίσως, η τελευταία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για την αξιοποίηση τέτοιων πόρων και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος και το Σχέδιο Νόμου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή προβλέπει ένα πολύ απλούστερο σύστημα", εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης. Και διευκρίνισε ότι προβλέπει λιγότερα προγράμματα - οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά - και λιγότερους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.

    Είναι, τόνισε, μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι το 80% των πόρων κατευθύνεται στην περιφέρεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας και για την ποιότητα ζωής και για τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να είναι καλύτερα καταρτισμένοι και να μπορούν να ανταγωνίζονται στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον.

    Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι για τα θέματα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής "είμαστε σχεδόν έτοιμοι" και εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες, λίγες, εβδομάδες θα συζητήσουμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έχουμε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες εν εξελίξει αυτή τη στιγμή: Η μια είναι το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της χώρας. Η δεύτερη είναι το Σχέδιο Νόμου για τη φοροδιαφυγή που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο "με δίκαιο τρόπο θα βοηθήσει στο να έχουμε τους πόρους που χρειάζεται για τη λειτουργία του το κοινωνικό κράτος" και,τέλος, έχουμε και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής,το οποίο "θα έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας που είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα".

    Εξ άλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι απόσταγμα ευρύτερης διαβούλευσης και αποδεκτό στο σύνολο της χώρας. Πρόκειται, τόνισε, για τομή στην διαχείριση των προγραμμάτων καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποδοτικότητα.

    Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι καταρτίστηκαν έγκαιρα και εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες τα 13 επιχειρησιακά προγράμματα και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην υποβολή των σχετικών σχεδίων.

    Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

    -Το 80% των πόρων θα διατεθεί στην περιφέρεια.

    - Από τους 6.000 που είναι σήμερα οι φορείς πιστοποίησης και υλοποίησης των έργων, θα μειωθούν κατά 90%.

    - Τη συγκρότηση επιτελικής εποπτείας της πορείας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από την Υπουργική Επιτροπή Κοινοτικών Προγραμμάτων.

    - Τη θέσπιση κινήτρων σε φορείς υλοποίησης που επιτυγχάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους στόχους τους.

    - Την αυστηροποίηση του πλαισίου βάσει του οποίου θα διατίθενται οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι θα κατευθύνονται σε περιφέρειες της χώρας που εξαιρούνται από τις χρηματοδοτήσεις του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    -Την προώθηση έργων κάτω των 5 εκατ. ευρώ χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την θέσπιση της κατώτατης εθνικής σύνταξης, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποτελεί βασική εξαγγελία της κυβέρνησης, η οποία και προωθείται.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με το ΕΚΑΣ, είπε ότι, όπως ισχύει, είναι χρήσιμο, αλλά έχει και αδυναμίες, τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της σχετικά με το θέμα αυτό και άρα δεν μπορούν να υπάρξουν ανακοινώσεις αυτή τη στιγμή.

    Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

    Τον πρώτο αρχηγό της Αγροφυλακής όρισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθές στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι αρχηγός αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Δημήτρης Νικολακόπουλος.

    Ο κ.Πολύδωρας ανέφερε ότι πρόκειται για άξιο αξιωματικό που έχει την όρεξη να ολοκληρώσει με επιτυχία τα νέα του καθήκοντα.

    Τόνισε ταυτόχρονα ότι επισπεύδεται η λειτουργία της αστυνομίας της οικολογίας, - της Αγροφυλακής - η οποία θα συμβάλει και στη δασοπυρόσβεση.

    Ο κ.Πολύδωρας είπε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα αναλάβουν καθήκοντα οι πρώτοι αγροφύλακες, οι οποίοι θα κάνουν περιπολίες για να συμβάλουν στην αντιπυρική προστασία.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι σ` αυτή την πρώτη φάση οι αγροφύλακες θα εργαστούν με στοιχειώδη εκπαίδευση και τόνισε ότι η κανονική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων θα γίνει μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

    Φιλοδοξία είναι, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Πολύδωρας ότι θα συμβάλει και οικολογικά το νέο σώμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2007 - 8:30:14 UTC