Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ και Κυβερνητική Επιτροπή

  • [01] Συνεδριάζουν ΚΥΣΕΑ και Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου,στις 10 το πρωί το ΚΥΣΕΑ και μια ώρα αργότερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Στο Μέγαρο των Ηλισίων συναντήθηκε προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Με μια θερμή χειραψία στην είσοδο των Ηλισίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, διεθνών, περιφερειακών και διμερών.

    Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η οποία συνεχίσθηκε σε γεύμα εργασίας.

    Σημαντικό μέρος των συνομιλιών κατέλαβαν οι διμερείς σχέσεις στις οποίες κατεγράφη "η στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μεμονωμένα και πρόκειται να απασχολήσουν και στο μέλλον τον μεσογειακό χώρο, λόγω των ευρύτερων κλιματικών αλλαγών.

    Συζήτησαν ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει «κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων», όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Νταβίντ Μαρτινόν μίλησε για τη ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωμεσογειακού στόλου εναέριων μέσων για την κοινή πυρόσβεση.

    «Η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη στενότερης συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

    «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και με προοπτικές χωρίς όρια,πέρα από το διμερές πλαίσιο,όσον αφορά τη συνεργασία στην ΕΕ και την περιοχή της Μεσογείου», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Τους δύο ηγέτες απασχόλησε επίσης η προοπτική της ΕΕ, εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για το συμβιβαστικό κείμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη Διακυβερνητική εντός της πορτογαλικής προεδρίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του περί της δημιουργίας Μεσογειακής Ενωσης,την οποία η ελληνική πλευρά βλέπει κατ αρχήν θετικά, αλλά, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να τη δούμε «σε συνδυασμό με τα υπάρχονται θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου».

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη θέματα,που είναι υψηλές προτεραιότητες στην ατζέντα της ΕΕ,όπως οι εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια και τον Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ.Σαρκοζί το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως έκανε και το πρωί με τον πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν,λέγοντας ότι «εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε, τώρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί».

    Στο πλαίσιο των διμερών θεμάτων ετέθη και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία επιλογής και όταν θα έρθει η ώρα, κάθε κίνηση θα γίνει με τον πιό ανοιχτό, καθαρό και διαφανή τρόπο. Από την πλευρά μας ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να έχει συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής».

    Στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας,καταγράφηκε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία κατά 26% τον περασμένο χρόνο και η αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Τόσο στο εμπόριο όσο και στις επενδύσεις, η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας,είπε ο κ Καραμανλής και ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια «πολύ σημαντική επίσκεψη».

    Το πρωί ο κ.Κ. Καραμανλής είχε συνομιλία 45 λεπτών με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και με αφορμή τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν αυτό το καλοκαίρι και τις δύο χώρες, ήταν το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διακυβερνητικής διάσκεψης και συμφώνησαν υπέρ της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών εντός της πορτογαλικής προεδρίας, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

    Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο Γάλλο ομόλογό του το θέμα της ΠΓΔΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε. Περιμένουμε τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπυργός δήλωσε: «Ήταν μια σημαντική συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Σαρκοζί. Είχαμε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα να συζητήσουμε. Κατβ αρχάς, τις διμερείς μας σχέσεις που είναι πολύ καλές, τη στενή συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, στο πολιτιστικό επίπεδο και, βεβαίως, στην οικονομία.

    Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά το εμπόριο και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμα στενότερης επβ αμοιβαίο όφελος συνεργασίας. Συζητήσαμε, βεβαίως, τα ευρωπαϊκά θέματα και την πορεία μετά την θετική συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διακυβερνητική και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί μέσα στην Πορτογαλική Προεδρία.

    Και, βεβαίως, συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της Ευρώπης και ζητήματα που είναι σήμερα στο επίκεντρο της ατζέντας της Ευρώπης, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κρίση στο Λίβανο και ούτω καθβ εξής. Είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να σας το πω ότι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - πάντως σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών - στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός καλύτερου, στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

    Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμα φορά, πρέπει να σας πω ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαρκοζι για την φιλοξενία που μας παρέσχε».

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρωτεργάτη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη-Μπ.Κουσνέρ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ με τον οποίο εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν τόσο στη χωριστή συνάντησή της με τον κ.Κουσνέρ, όσο και στη συνάντηση Καραμανλή -Σαρκοζί (στην οποία ήταν παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών).

    Αναφορικά με την πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αποσκοπεί σε μια καλύτερη και στενότερη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τα κοινά θέματα που απασχολούν την περιοχή,αλλά πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο των υφισταμένων θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός στόλου αεροσκαφών και μιας «Ευρωμεσογειακής πυρόσβεσης» , δεδομένου ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές τις οποίες αντιμετώπισε και η νότια Γαλλία είναι τόσο σφοδρές, ώστε, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και θα μας απασχολήσουν και μελλοντικά, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Για το θέμα του Κοσόβου, ανέφερε ότι έγινε μια αναλυτική συζήτηση και υπήρξε παρέμβαση του κ. Κουσνέρ - ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

    Το θέμα εκτιμήθηκε από τις δύο πλευρές ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» και, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, το παρακολουθούμε από κοντά.

    Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την Τουρκία για την οποία είναι γνωστές οι θέσεις των δύο μερών,όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών,αλλά είναι επίσης «κοινός τόπος» ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από την Τουρκία τη δυνατοτητα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

    Τα ευρωτουρκικά οδήγησαν τη συζήτηση και στο Κυπριακό, όπου η στήριξη της Γαλλίας είναι δεδομένη και δυναμική,τόνισε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν και οι εκκρεμότητες της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον Λίβανο,όπου οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και να αποφευχθεί η περσινή κρίση.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της γειτνίασης και λόγω των ιστορικών δεσμών με την περιοχή.

    Ο κ. Κουσνέρ μάλιστα, μόλις επέστρεψε από τη Βηρυτό ενώ πριν λίγες μέρες φιλοξένησε στο Παρίσι διασκεψη με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του Λιβάνου, ενώ η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λίβανο στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

    Δήλωση Στ.Δήμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβαν, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, για την από κοινού αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Με αφορμή αυτή τη συνάντηση, ο Επίτροπος, αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι "είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών".

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο,"η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτή η ιδέα, που, ήδη, περιλαμβανόταν σε έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη χρονιά από τον Μισέλ Μπαρνιέ, συνιστά αναγκαίο βήμα για τα κράτη - μέλη, στο βαθμό που οι καταστροφικές φωτιές καίνε εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης, που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 August 2007 - 8:30:19 UTC