Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κ.Παπούλιας στην Κύπρο

  • [01] Ο Κ.Παπούλιας στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απότισε φόρο τιμής στον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.Ο Κ.Παπούλιας παρέστη στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο για την τριακοστή επέτειο του θανάτου του Μακαρίου στις 3 Αυγούστου 1977.

    Το μνημόσυνο,στο οποίο παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου,τελέστηκε στην Ιερά μονή Κύκκου,ύστερα από συνοδική θεία λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος,ο οποίος χαρακτήρισε το Μακάριο κορυφαία εκκλησιαστική, πολιτική και εθνική φυσιογνωμία.

    «Αποδίδουμε το φόρο της ευγνωμοσύνης προς εκείνον, που αγάπησε την πατρίδα περισσότερο από τον εαυτό του και που αν τα συνασπισμένα συμφέροντα των μεγάλων τον άφηναν να ζήσει,εκείνη ακριβώς την κρίσιμη στιγμή, άλλη θα ήταν η πορεία των πραγμάτων,αλλιώτική θα ήταν η Κύπρος σήμερα»,τόνισε ο κ. Νικηφόρος.

    Τόνισε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος «ήταν ο πιο ψηλός που στάθηκε στη μαρτυρική αυτή νήσο μέσα στον 20ό αιώνα και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων της Εκκλησίας και του Εθνους».

    Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος απευθύνθηκε προς τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, τον οποίο αποκάλεσε εθνικό ηγέτη όλου του ελληνισμού.

    «Η συμμετοχή σας στο σημερινό μνημόσυνο αποτελεί απόδειξη του συνεχούς ενδιαφέροντος της Ελλάδας για το δράμα και τον αγώνα της Κύπρου, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του Εθνους», επεσήμανε ο κ.Νικηφόρος.

    Στη συνέχεια οι Πρόεδροι Παπούλιας και Παπαδόπουλος μετέβησαν στην τοποθεσία «Θρονί του Κύκκου»,όπου βρίσκεται ο τάφος του αειμνήστου Μακαρίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έψαλε τρισάγιο και οι δύο Πρόεδροι κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στόν τάφου του Μακαρίου.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπούλιας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υποψηφίους προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη.

    Στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό σε φιλολογικό μνημόσυνο για τον Μακάριο,στο οποίο κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος.

    Χθες, ο κ. Κ.Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο Έλληνας πρόεδρος, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογο του, απάντησε: «Όλα ήταν εγκάρδια, φιλικά και πατριωτικά».

    Συνέντευξη Παπούλια στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"

    «Χωρίς τη λύση του κυπριακού προβλήματος οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρόκειται να οδηγηθούν ποτέ σε πλήρη εξομάλυνση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και σημειώνει εμφαντικά «αυτό μπορώ να το πω με απόλυτη επίγνωση».

    Σε αποκλειστική συνέντευξη του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γβ, τονίζει ότι το «τραύμα το κυπριακού αφήνει το ειδικό του βάρος και στην ελληνική εξωτερική πολιτική». Το γεγονός αυτό, «ήταν και είναι καθοριστικό για την αδιάσπαστη συμπόρευση Αθήνας - Λευκωσίας», εξηγεί και υποδεικνύει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ούτε άλλος τρόπος».

    Στο ερώτημα, αν εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί αυτή η «εσωτερική επανάσταση» στην Τουρκία», ο πρόεδρος Παπούλιας απάντησε ως εξής:

    «Όπως φάνηκε και κατά την μακρά προεκλογική περίοδο, που προηγήθηκε στην Τουρκία, είναι επισφαλείς οι προβλέψεις, όταν πρόκειται για μία τόσο σύνθετη και τόσο ιδιότυπη πραγματικότητα, όσο εκείνη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η Τουρκία βρίσκεται στο μεταίχμιο: Θέλει να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να λύσει τις αντιφάσεις της. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα δε μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ή απειλή πραξικοπήματος. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα κυβερνούν εκείνοι, τους οποίους ο λαός εξέλεξε. Ο δρόμος είναι μακρύς για τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Τον παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 July 2007 - 10:30:14 UTC