Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, αύριο στο Παρίσι
  • [02] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, αύριο στο Παρίσι

    Για το Παρίσι αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών αναμένεται να βρεθούν η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, οικονομικά ζητήματα, το θέμα των περιβαλλοντικών αλλαγών αλλά και η μεταναστευτική πολιτική.

    Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το σχέδιο της Μεσογειακής Ένωσης και τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Επίσης, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Γημοκρατίας Βαλερί Ζισκαρ Ντ΄Εστέν.

    "Η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας γιατί συναρτάται άμεσα με την επιβίωσή μας", τόνισε ο πρωθυπουργός σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους νέους υπαξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στους οποίους έδωσε τα πτυχία κατά την έξοδό τους από την Πυροσβεστική Ακαδημία στα Βίλλια Αττικής.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν εντολή από την κυβέρνηση να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και την άμεση αποκατάσταση όσων περιοχών πλήττονται από τις πυρκαγιές.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό και στις θυσίες πυροσβεστών κατά τον αγώνα τους για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών.

    "Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στο Πυροσβεστικό Σώμα και η πολιτεία από την πλευρά της θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει το έργο του", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μετά το χαιρετισμό ο πρωθυπουργός παρέδωσε συμβολικά τα πτυχία στην ομάδα των 20 πρώτων αποφοίτων και φωτογραφήθηκε μαζί τους .

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδρέας Κόης.

    Η Μόσχα στέλνει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

    Η Ρωσική κυβέρνηση αποστέλλει στην Ελλάδα επιχειρησιακά διαθέσιμα πυροσβεστικά εναέρια μέσα, ανακοίνωσε το Γραφείο του πρωθυπουργού.

    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, διατυπώνοντας αίτημα συνδρομής και ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης με εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά από λίγα λεπτά, τηλεφώνησε στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι η ρωσική Κυβέρνηση αποστέλλει στην Ελλάδα επιχειρησιακά διαθέσιμα πυροσβεστικά εναέρια μέσα.

    Ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για την άμεση ανταπόκρισή του και τη συνδρομή της χώρας του, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω της ταυτόχρονης εκδήλωσης μεγάλου αριθμού δασικών πυρκαγιών και των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Τη βεβαιότητα ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει με άνοδο των αφίξεων που θα αγγίξει το 10%, εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όπου τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες τουριστικές εξελίξεις.

    Πέρυσι, όπως είπε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ,είχαμε 15,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ φέτος οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 16 εκατομμύρια .

    Την ίδια στιγμή η άνοδος αυτή συνοδεύεται και με άνοδο του τουριστικού συναλλάγματος κατά 9%.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι εκδηλωθείσες πυρκαγιές ανά την Ελλάδα έχουν επηρεάσει το τουριστικό ρεύμα, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ακυρώσεις κρατήσεων αλλά ούτε διαφαίνεται μείωση αφίξεων.

    Η κ. Πετραλιά ενημέρωσε ενδελεχώς τον πρωθυπουργό και για τις αποφάσεις της Διϋπουργικής περί αξιοποίησης των τουριστικών υποδομών που αφορούν τα κτήματα Αφάντου, Αναβύσσου, του καζίνο της Κέρκυρας και των δυο Ξενία της Βυτίνας και της Σκιάθου.

    Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι διεθνείς πλειοδοτικοί διαγωνισμοί που αφορούν τις συγκεκριμένες υποδομές.

    [02] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Αγία Μαρίνα Μαρκόπουλου Αττικής στη θέση Προφάρτα. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση αλλά στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία κινδυνεύουν.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 36 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Μια ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στον Άγιο Αθανάσιο Κρυονερίου η οποία όμως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

    Χθες το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο. Η φωτιά απείλησε σπίτια και σύμφωνα με την Πυροσβεστική φυσάει αέρας που συντελούσε στην εξάπλωσή της και δυσχέρανε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 36 πυροσβέστες με δώδεκα οχήματα.

    Μια νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ελαταριά Παραμυθιάς. Η φωτιά με μέτωπο 300 μέτρων επεκτάθηκε στο βουνό καίγοντας δάσος με πεύκα και έλατα αλλά και θαμνώδεις εκτάσεις. Τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, είναι άγνωστα.

    Στο μεταξύ για 8η συνεχή μέρα καίει η μεγάλη φωτιά στον Αμάραντο Κονίτσης Ιωαννίνων. Μέχρι τώρα, έχουν καταστραφεί 1300 στρέμματα πυκνού δάσους μαύρης πεύκης. Η φωτιά εξελίσσεται σε δύσβατες και απόκρημνες περιοχές, όπου η προσέγγιση πεζοπόρων τμημάτων πυρόσβεσης είναι αδύνατη και για τον πρόσθετο λόγο ότι εκρήγνυνται ναρκοπέδια και παλιά πυρομαχικά που αφθονούν στην ορεινή περιοχή του Αμαράντου.

    Διάσπαρτες εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αιγιάλειας. Στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 50 οχήματα και περισσότερους από 150 πυροσβέστες, οι οποίες κατασβήνουν εγκαίρως τις αναζωπυρώσεις, που σημειώνονται.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ύστερα από προανάκριση που διενήργησαν το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, μαζί με το αρμόδιο Ανακριτικό Γραφείο για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον τελευταίες ημέρες στην Μαμουσιά και τα Κουνινά Αιγιαλείας, προέκυψαν στοιχεία για τον Χ.Γ. 26 ετών και για την Α.Π. 77 ετών, κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν, υπεβλήθησαν στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε στους δύο προαναφερθέντες ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση και τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

    Σε ύφεση αλλά όχι υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στη Δορκάδα του νομού Θεσσαλονίκης και στη Φτέρη του Νομού Πιερίας.

    Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρυσταλοπηγή της Φλώρινας και στο Γράμμο στην Καστοριά. Σε ότι αφορά στην πρώτη υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο μέτωπα ενώ στη δεύτερη υπάρχουν σημεία σε εξέλιξη και σύντομα θα αρχίσει η επιχείρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

    Η πυρκαγιά στο Χαμηλό του Νομού Κιλκίς έχει σβήσει και η πυροσβεστική υπηρεσία είναι σε διαδικασία φύλαξης για να αποτραπεί αναζωπύρωση.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική αλλά μέτωπα σε εξέλιξη βρίσκονται σε Ύδρα, Μεσσηνία, Κοζάνη και Χίο όπου υπάρχουν δύο μέτωπα. Και σήμερα πάντως είναι δύσκολη μέρα για πυρκαγιές εξαιτίας των βορείων ανέμων που πνέουν και η έντασή τους φτάνει τα 6 μποφόρ.

    Σήμερα αναμένεται να αφιχθούν τελικά τα πρώτα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που θα διαθέσει η Ρωσία στη χώρα μας.

    Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πυροσβεστικό αεροσκάφος ΒΕ-200 και δύο ελικόπτερα ΜΙ-8, τα οποία θα ενταχθούν στη μοίρα των πυροσβεστικών που σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και αμέσως θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα μπουν στα μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται και σήμερα σε πολλά σημεία της χώρας. Τα ρώσικα πυροσβεστικά φτάνουν στην Ελλάδα ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 July 2007 - 4:30:17 UTC