Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Η κυβέρνηση έχει ευθύνες"
  • [03] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"
  • [04] Σπάρτη: 1ο Φεστιβάλ περιβαλλοντικής τέχνης

  • [01] Συνομιλίες του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο

    Με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 1.30μμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα, η κ.Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του Κώστα Καραμανλή με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Θανάση Νάκου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το Δεκέμβριο του 2007 θα κατατεθεί στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα εξειδικεύει τα κίνητρα για τις συνενώσεις δήμων και τις μητροπολιτικές συνεργασίες που έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπονται στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού τόνισε ότι οι συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ με τον πρωθυπουργό έγιναν στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου που εγκαινίασε ο Κώστας Καραμανλής εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ισχυρότεροι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη ενίσχυση των πόρων προς αυτούς, στο πλαίσιο και των αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί το νέο πλαίσιο στους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θέλουμε εκούσιες συνενώσεις με κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εξειδικευτούν με τις νέες διατάξεις". Πρόσθεσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ ώστε το θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμο μετά τις εκλογές.

    "Γιατί αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις εμείς τις θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα πράξει ποτέ αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν το 1998 έφερε τον ``Καποδίστρια`` και το 1996 δεν ήξερε κανείς τίποτα".

    Ερωτηθείς αν η κατάθεση του θεσμικού πλαισίου προηγείται των εθνικών εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα ακολουθήσει του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις των δήμων και τις μητροπολιτικές συνεργασίες (που θα έρθει στη Βουλή στο τέλος του 2007), θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, ώστε να εφαρμοστεί το 2010 οπότε θα είναι και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού ζήτησε να μη συγχέονται τα δύο θέματα επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

    Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμος και ο κώδικας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Μανώλης Δράκος δήλωσε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει. Ανέφερε επίσης ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για περισσότερη δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί εχέγγυο.

    Τέλος, ενημέρωσε ότι η ΕΝΑΕ πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη να καταθέσει θεμελιωμένες επιστημονικά προτάσεις για τη μετεξέλιξη της Αυτοδιοίκησης.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό για τον "Καποδίστρια 2", δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2008 ολοκληρώνεται η προθεσμία για τις εθελοντικές συνενώσεις με ισχυρά κίνητρα, τα οποία θα προβλέπονται σε σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε οτι μέχρι το τέλος του 2007 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μητροπολιτικές συνεργασίες. Ενα από τα μεγαλύτερα θέματα -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ -είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το θέμα των παρακρατηθέντων φόρων, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2008 θα δοθεί λύση για σταδιακή επιστροφή τους στους δήμους.

    Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να διατεθούν εγκαίρως τα κονδύλια που προβλέπονται για τον καθαρισμό των φρεατίων με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2008 η συγκεκριμένη αρμοδιότητα περνά από το ΥΠΕΧΩΔΕ στους δήμους.

    Ερωτηθείς ο κ. Κακλαμάνης αν μπορεί να "προβλέψει" τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές δήλωσε ότι ''για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ήταν σφίγγα.''

    Ο κ. Κακλαμάνης ρωτήθηκε για απόψεις που εκφράζονται σχετικά με τις πυρκαγιές. Απάντησε ''δεν μας εκφράζουν ακραίες δηλώσεις από όπου και αν προέρχονται. Από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου εμείς ζητούμε περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια''.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε, ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε σε επίπεδο συνεννόησης, αλλά χωρίς ο ίδιος να αμφισβητεί τις προθέσεις του Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι ο ίδιος διάλογος έγινε πριν ένα χρόνο και δέκα μέρες, κάτι που όπως είπε, δείχνει να μην υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Η κυβέρνηση έχει ευθύνες"

    Την Γυάρο θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα τον συνοδεύουν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, εξορισθέντες και φυλακισθέντες κατά την διάρκεια της δικτατορίας, νεολαίοι και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και μέλη της Επιτροπής για την Γυάρο.

    Επίσης, μέλη της Επιτροπής για την Γυάρο που προωθούν την μετατροπή της σε τόπο Ιστορικής Μνήμης, τα οποία και θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβουλία τους.

    Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη χώρα μας δήλωσε χθες, από την Πάρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εντοπίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες στη διάλυση των υπηρεσιών του κράτους, όπως είπε, και τον υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν τις φωτιές με την κομματοκρατία που έχει επιβάλλει και την έλλειψη σχεδιασμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ηρωισμός των πυροσβεστών και η προσφορά των εθελοντών που είναι πράγματι μεγάλη αλλά δεν αρκεί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι καθώς είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού έχουμε μπροστά μας και άλλους κινδύνους και απειλές, και πρέπει να συγκροτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις και να σχεδιάσει την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων. Και επίσης να αντιμετωπίσει τα τωρινά φαινόμενα με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της κοινής συνάντησης των μελών του Συμποσίου της Σύμης, με εκπροσώπους των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι το περιβάλλον είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ τόσο και για τον ίδιο, αλλά και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Η ευαισθητοποίηση περαιτέρω της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος, όπως και η έμπρακτη συνεισφορά και η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων όπως το περιβάλλον είναι σημαντικό ζήτημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στη δοκιμασία της χώρας αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα.

    Το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ο κ.Παπανδρέου ως κυβέρνηση θα ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και ανέλαβε τη δέσμευση ότι το 10% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2012. Παράλληλα μίλησε για τη σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ταυτόχρονα με την ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συσταθεί εθνικό συμβούλιο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε ο κ.Παπανδρέου προβλέπεται η θεσμική κατοχύρωση της περιβαλλοντικής παιδείας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Διπλωματίας, αλλά και η δημιουργία Πράσινων Εθνικών Λογαριασμών.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων τέθηκε κυρίως το θέμα της απεξάρτησης από το λιγνίτη και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου, κράτησε ορισμένες επιφυλάξεις στη χρήση της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικά με τη χρήση των ανεμογεννητριών και διατύπωσε την ιδέα αν θα μπορούσαν οι ανεμογεννήτριες να αντικατασταθούν με ανεμόμυλους.

    [03] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"

    Τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος θα επισκεφθεί το απόγευμα η κ. Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

    Δειλά και "συνειδητά λειψά" χαρακτήρισε με δηλώσεις της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

    Τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. Σουφλιάς, δεν αφορούν ολόκληρη την Αττική, αλλά ένα μικρό μέρος της Πάρνηθας και περιορίζονται στην αναδάσωση, ενώ αφήνουν κυρίως ανέγγιχτο το θέμα της ιδιοκτησίας δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την εκκλησία και από άλλες εταιρείες, είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "το άμεσο μέτρο που έπρεπε να πει είναι το πέρασμα των τίτλων ιδιοκτησίας στο δημόσιο, η δήμευση αυτών των εκτάσεων και όχι η συνεννόηση μαζί με τους φορείς, για το πώς θα γίνει η αναδάσωση".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που όπως είπε, "κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από την ΕΕ αποδίδεται στην ξηρασία".

    "Δεν είναι εκεί -πρόσθεσε- το κυρίως πρόβλημα. Η Ελλάδα μάλιστα με βάση διεθνείς μελέτες είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Αντιστοιχούν 6.000 κυβικά ανά κάτοικο. Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού και να παρθούν μέτρα πέρα από τα δάση, που έχουν άμεση σχέση με το νερό, εκεί που υπάρχουν υδροφορείς να υπάρξει διευθέτηση διαχείρισης, μεταφορά σε αποθήκες, ώστε να μη χάνεται το νερό, όπως επίσης η εκκαθάριση των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λήμματα που είναι ένα μείζον επίσης ζήτημα".

    [04] Σπάρτη: 1ο Φεστιβάλ περιβαλλοντικής τέχνης

    Η Λακωνία και η Σπάρτη βρίσκονται στην πρωτοπορία της εικαστικής δημιουργίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, αφού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Πολιτιστικός οργανισμός της νομαρχίας Λακωνίας ''ΟΠΑΝΑΛ'' διοργανώνουν από 3 έως 5 Αυγούστου, ένα καινοτόμο Φεστιβάλ για την ελληνική πραγματικότητα, με βασικούς άξονες το περιβάλλον και τη σύγχρονη τέχνη.

    Η Λακωνία θα λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για να προσελκύσει ανθρώπους από όλους τους χώρους της διανόησης, της τέχνης αλλά και της επιστήμης. Η φετινή, πρώτη πιλοτικού χαρακτήρα διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στη Σελλασία και στο Γεράκι και περιλαμβάνει ημερίδες, δράσεις και εγκαταστάσεις.

    Δεσπόζουσα φυσιογνωμία της διοργάνωσης αποτελεί ο κορυφαίος εικαστικός του 20ου αιώνα Γιόζεφ Μπόις η φιλοσοφία του οποίου λειτουργεί ως πλατφόρμα της όλης οργάνωσης. Γι΄ αυτό και ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη παρουσίαση του έργου και του δόγματος αυτού του μεγάλου γερμανού καλλιτέχνη, που άλλαξε δραστικά το χάρτη της μεταπολεμικής τέχνης.

    Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες όπως: Στήβ Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Βαγγέλης Κύρης, Giulio De Mitri, Mario Bottinelli Montandon, Marko Bagnioli, Uberto Pertin, Aldo Rota, Vitantorio Russo, Moreno Genalli, ομάδα σύγχρονου χορού Sinequanon.

    Συνδιοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής τέχνης είναι οι Δήμοι Σπάρτης- Οινούντος και Γερονθρών, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, ενώ συνεργάζονται η Κουμαντάρειος Βιβλιοθήκη και το Σαινοπούλειο Ίδρυμα.

    Σε συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ αυτό ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας τόνισε ότι ''η Λακωνία δημιουργεί ένα νέο θεσμό αφουγκραζόμενη όχι μόνο τα αιτήματα των ίδιων των κατοίκων της αλλά και τα μηνύματα των καιρών''. Σημείωσε ότι ''Για πρώτη φορά στη Λακωνία η σύγχρονη τέχνη καλείται να μπολιαστεί δημιουργικά με την τοπική κουλτούρα και να ενώσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά με το σήμερα και τη σύγχρονη έκφραση και τη δημιουργία με το ευρύ κοινό''.

    Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πρωτότυπο αυτό φεστιβάλ έχουν ως εξής:

    Παρασκευή 3 Αυγούστου

    Ώρα 10.00 : τελετή εγκαινίων με την συμβολική εμφύτευση μιας δρυός προς τιμή του Γιόζεφ Μπόις στο πάρκο Φιλιππόπουλου στη Σπάρτη.

    Ώρα 10.45- 14.00: στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης θα γίνει το "άνοιγμα" της έκθεσης που θα περιλαμβάνει μπουκάλια με ελαιόλαδο και ετικέτα F.I.U (FREE INTERNATIONAL UNIVERSITY, έργα του Μπόις που θα παραμείνουν μόνιμα στη Λακωνία). Στη συνέχεια με βασικούς εισηγητές την Λουκρέσια Ντε Ντομίτσιο Ντουρίνι και τον καθηγητή Αντόνιο Ντ΄ Αβόσσα θα γίνει ανάλυση του έργου του Μπόις. Με τη λήξη της συνεδρίασης θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεση των κεραμικών του Γιώργου Μαγγαλούση στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.

    Ώρα 19.00: εγκαίνια της καλλιτεχνικής παρέμβασης στην πόλη της Σπάρτης με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας "ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ" στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Εγκαίνια του εικαστικού έργου " ASCOLTARE DHARMA- ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ" του κορυφαίου ιταλού εικαστικού MARCO BAGNOLI .

    Ώρα 21.00: Συμμετοχή στα εγκαίνια της "Γιορτής Ελιάς και Λαδιού". Επίσημη παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του γνωστού έλληνα φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη, εμπνευσμένο από την ελιά. Καλλιτεχνική εγκατάσταση και δράση με τίτλο "ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ" όπου οι σημαίες όλου του κόσμου θα αναρτηθούν στα πεύκα που βρίσκονται στο λοφίσκο του χώρου της Έκθεσης.

    Σάββατο 4 Αυγούστου

    Ώρα 10.00: εγκαίνια του έργου ΕΝΑ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ στο χώρο του εργοστασίου Χατζέλη. Το έργο προστίθεται σε μια σειρά αντίστοιχων έργων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο.

    Ώρα 11.30- 14.00: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης. Δεύτερη συνεδρίαση με θέμα Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΖΕΦ ΜΠΟΙΣ

    Ώρα 17.30 έως αργά . μια ανοιχτή μέρα στο Γεράκι. Εγκαίνια της εκδήλωσης στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Γερακίου με χαιρετισμούς και περιήγηση στους χώρους, στους οποίους θα έχουν γίνει εικαστικές παρεμβάσεις. Θα δημιουργηθεί μικρό εκθετήριο της "κουλτούρας της ελιάς" το οποίο σταδιακά θα συμπληρωθεί με αντικείμενα συνδεδεμένα με την ελιά.

    Ώρα 18.30 : εγκαίνια του "Περίπατου" στο Γεράκι. Στόχος είναι να προβληθούν τα παραδοσιακά υφαντά του τόπου. Επίσης η ανάδειξη της Γερακίτικης κουλτούρας και της αρχιτεκτονικής που είναι οι αψιδωτές πόρτες. Μία τέτοια πόρτα θα "αδελφοποιηθεί" με την πόρτα Παλάτσο Ντουρίνι το οποίο βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία. Ο μεγάλος Ιταλός καλλιτέχνης Τζούλιο Ντέ θα δημιουργήσει τρία γλυπτά βιβλία τα οποία θα ενώσουν τρεις μοναδικές βυζαντινές εκκλησίες του Γερακίου. Το βράδυ θα γίνει παραδοσιακό γλέντι. Επιπλέον ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος θα αφήσει ως αποτύπωμά του στο Γεράκι ένα έργο του, σε μία μοναδική εικαστική παρέμβαση.

    Κυριακή 5 Αυγούστου

    Ώρα 10.00 : στον Ευρώτα θα υπάρξει παρουσίαση από την Πανεπιστημιακή Ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα LIFE, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον Ευρώτα, ενός ιστορικού ποταμιού και ενός οικολογικού συστήματος που κινδυνεύει.

    Ώρα 20.30: εγκαίνια της εικαστικής παρέμβασης του μεγάλου ελληνο-αμερικανού καλλιτέχνη Στηβ Αντωνάκου στο κτίριο της Κουμανταρείου Πινακοθήκης της Σπάρτης.

    Ώρα 22.00: καταληκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης, με κονσέρτο του διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη UMBERTO PETRIN.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι όλες δράσεις του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στις 5 Σεπτεμβρίου στη Biennale της Βενετίας, όπου στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημέρας, μιας "ΗΜΕΡΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ" θα παρουσιαστούν οι δράσεις του τριήμερου αλλά και βίντεο που θα προβάλλουν ολόκληρη τη Λακωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 July 2007 - 4:30:36 UTC