Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν οδηγεί πουθενά ο δικομματισμός"
  • [02] Χανιά: Παράδοση και κληρονομιά
  • [03] ΕΕ: Περιορισμός της κατανάλωσης νερού

  • [01] "Δεν οδηγεί πουθενά ο δικομματισμός"

    Σε Σύσκεψη φορέων της Δυτικής Αθήνας με θέμα το Ποικίλο Ορος και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, θα συμμετάσχει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων όλη αυτήν την περίοδο δείχνει ότι ο δικομματισμός είναι μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας και δεν οδηγεί πουθενά. Η μεγάλη προσφορά της Ν.Δ. εμφανίζεται ότι είναι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου επί ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ότι είναι το σκάνδαλο των ομολόγων επί Ν.Δ, τόνισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας χθες το βράδυ στο Αγιο Κήρυκο της Ικαρίας.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρκαγιές τόνισε ότι η κυβέρνηση "με μηδενική αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τα δάση, υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δασικής Υπηρεσίας, κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανεπαρκή εξοπλισμό στους δασοπυροσβέστες, έχει καταφέρει να φτιάξει την τέλεια συνταγή για να καεί όλη η Ελλάδα από άκρου εις άκρον".

    Τελικά, είναι θέμα οικολογικής προτεραιότητας να κλείσει η φάση της διακυβέρνησης της Ν.Δ., να κλείσει η άγονη περίοδος του δικομματισμού και, μέσα από ένα νέο πολιτικό τοπίο, η οικολογία να γίνει πραγματικά μία από της προτεραιότητες της διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Εμείς καλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τώρα τη ριζική οικονομική αναδιανομή για να αλλάξει αυτή η καθημερινότητα που δημιουργεί συνεχώς θύλακες νέας φτώχιας. Τους καλούμε και στις προσεχείς εκλογές να ενισχύσουν τον ΣΥΝ, τη Ριζοσπαστική Αριστερά, που με συνέπεια αυτά τα χρόνια εναντιωθήκαμε στην αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική, ανέφερε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    [02] Χανιά: Παράδοση και κληρονομιά

    Δεμένα με τον πολιτισμό και το χθες με την παράδοση και την φιλοξενία, τα Χανιά έχουν καταφέρει να δένουν αρμονικά το παρελθόν και το παρόν.

    Ακολουθώντας τους ρυθμούς ?ιας σύγχρονης τεχνοκρατικής και κοσμοπολίτικης ζωής, και διατηρώντας έντονα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της λαϊκής Κρητικής παράδοσης. Οι γιορτές και τα πανηγύρια, οι καθημερινές μικρές ασχολίες και η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή σε παραδοσιακούς τομείς δημιουργίας είναι οι σύνδεσμοι του σύγχρονου Κρητικού ?ε το παρελθόν και την παράδοσή του. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Κρήτης, κυρίως όμως αυτοί που ζουν σε κωμοπόλεις και χωριά της ενδοχώρας, διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων και κυρίως στα ημιορεινά και ορεινά χωριά, θα συναντήσει κανείς ακόμη και σήμερα πολλούς ηλικιωμένους Κρητικούς ντυμένους ?ε την παραδοσιακή στολή (στιβάνια, γκιλόττες, ?αύρο πουκάμισο και το κροσσωτό κεφαλομάντηλο). Αντίθετα οι γυναίκες δεν φορούν πλέον παραδοσιακά ρούχα, οι γηραιότερες όμως εξακολουθούν να είναι ντυμένες στα ?αύρα και να καλύπτουν το κεφάλι τους ?ε το τσεμπέρι.

    Εδώ διατηρούνται ακόμη, οι στενοί οικογενειακοί και συγγενικοί δεσμοί,τα πατροπαράδοτα έθιμα. Το βιολί, η λύρα και το λαούτο παραμένουν τα χαρακτηριστικά μουσικά όργανα, οι Κρητικοί χοροί ?ε προεξέχοντα τον τοπικό Χανιώτικο Συρτό εξακολουθούν να χορεύονται σε κάθε ευκαιρία και οι μαντινάδες και τα ριζίτικα τραγούδια αντηχούν σε κάθε γλέντι.

    Επαγγέλματα που αλλού έχουν χαθεί, στην Κρήτη ακόμη αντιστέκονται. Θα δει κανείς το γεωργό να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους καλλιέργειας ?ε τον περασμένο αιώνα, τον κτηνοτρόφο να πήζει τα τυροκο?ικά του ?ε τα ίδια απλά -αλλά αποτελεσματικά- σύνεργα, θα βρει τον αμαξά στο λιμάνι των Χανίων, τον στιβανά, το γανωτή. Τα λαογραφικά μουσεία, όπως του Γαβαλοχωρίου και των Λουσακιών καθώς και οι κατά τόπους συλλογές έχουν συγκεντρώσει και διασώσει έναν μεγάλο αριθμό αντικειμένων καθημερινού αγροτοκτηνοτροφικού και αστικού βίου ?ιας εποχής που έχει παρέλθει. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι αγροτοτουριστικοί συνεταιρισμοί γυναικών πολλών δήμων και χωριών αναβιώνουν καθημερινά έθι?α που έχουν να κάνουν είτε ?ε την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα είτε ?ε την τέχνη του εργόχειρου, όπως η πλεκτοκεντητική, η υφαντική, το κοπανέλι.

    Η αγγειοπλαστική και η ξυλογλυπτική ανθούν, όπως ανθεί και η ?αχαιροποιία, ?ε κύριο πόλο τα "?αχαιράδικα" στο παλιό λιμάνι των Χανίων που από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης ενώ μεγάλη πνοή στην παραδοσιακή καλλιτεχνική δημιουργία έχει δώσει η ίδρυση του Καλλιτεχνικού Χωριού "Βερέκυνθος" στο Βιοτεχνικό Πάρκο στη Σούδα, όπου στεγάζονται 45 μονάδες χειροτεχνών και καλλιτεχνών.

    Τα στοιχεία αυτά κάνουν συν τοις αλλοις τα Χανιά αλλά και την Κρητη,να αποτελούν έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς και για την φετινή χρονιά.Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μια αύξηση που θα φθάσει σε σχέση με πέρυσι το 10% ενώ κυρίως για τον μήνα Αύγουστο οι πληρότητες σε ξενοδοχειακές μονάδες αγγίζουν το 100%.

    Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα δρομολόγια των πλοίων όπου από τώρα ένα μήνα πριν σε πολλά δρομολόγια δεν υπάρχει καν εισιτήριο,ενώ και οι κρατήσεις στις πτήσεις των αεροσκαφών είναι πολύ υψηλές

    [03] ΕΕ: Περιορισμός της κατανάλωσης νερού

    Οι πολίτες και η βιομηχανία στην Ευρώπη πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση νερού και να το χρησιμοποιούν με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες δεκαετίες να υπάρξουν έντονα προβλήματα ξηρασίας και έλλειψης νερού,αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις στη τιμή του νερού, να αυξήσουν τα αποθέματα και την αποδοτικότητα του νερού και να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες στις διαθέσιμες ποσότητες ανά περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο περιορισμός της κατανάλωσης νερού είναι ζωτικής σημασίας εάν πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και τις οικονομικές δραστηριότητες",παρατήρησε ο Σταύρος Δήμας Επίτροπος για το Περιβάλλον της ΕΕ.

    Σήμερα η Ευρώπη σπαταλά περίπου το 20% του διαθέσιμου νερού και είναι πιθανόν αυτό το ποσοστό να φθάσει το 40%.Τα τελευταία 30 χρόνια οι ξηρασίες κόστισαν στην ευρωπαϊκή οικονομία τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια ευρώ.

    Εάν κράτη μέλη δεν μπορέσουν να υιοθετήσουν μέτρα για την εξοικονόμηση νερού,οι ξηρασίες και η έλλειψη νερού στην Ευρώπη θα είναι "μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση"στα επόμενα 50 χρόνια,προειδοποίησαν εμπειρογνώμονες της Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 July 2007 - 4:30:25 UTC