Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΕ της ΝΔ για την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] "Ενιαίο Κέντρο για τη δασοπροστασία"
  • [05] Θερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΕ της ΝΔ για την εκλογή νέου γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου

    Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία θα συνέλθει προκειμένου να εκλέξει το νέο γραμματέα του κόμματος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στις 10.30 το πρωί. Το αξίωμα του γραμματέα διεκδικούν οι κ.κ. Λ.Ζαγορίτης και Θ.Δαμιανός.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για τον τραγικό θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών χθες στην Κρήτη.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι "φέτος τα καιρικά φαινόμενα ευνόησαν όσο ποτέ άλλοτε την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτή της Πάρνηθας. Ζούμε ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οπως φαίνεται, στο εξής θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα συνθήκη που απαιτεί ακόμη περισσότερη εγρήγορση, ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είναι μια δύσκολη, άνιση μάχη, έχουμε όμως μόνο μια επιλογή: να δίνουμε συνεχώς αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορα βήματα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων που κάηκαν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Πάρνηθα σημείωσε ότι με συντονιστή τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά "προχωράμε τάχιστα σε αναδάσωση ώστε όπου ήταν δάσος να γίνει δάσος ξανά".

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στόχος η προώθηση και η ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου και πρόσθεσε "αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε έναντι των πολιτών, αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας και ο κεντρικός γνώμονας της δράσης μας".

    Εχουμε πετύχει ως τώρα πολλά και σημαντικά, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε "έχουμε πολύ ακόμη έργο μπροστά μας, είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι "καμιά σειρήνα δεν θα επιτρέψουμε να μας εκτρέψει από αυτό το δρόμο. Απέναντι σε όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης, του μηδενισμού και της άρνησης, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας. Την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με αισιοδοξία, η οποία θεμελιώνεται στα σημαντικά που έχει επιτύχει η κυβέρνηση, "συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέους δρόμους για την κοινωνία και τους πολίτες". Πρέπει να δίνουμε, τόνισε ο κ. Καραμανλής, όλοι ιδιαίτερη έμφαση και να σκύβουμε με ευαισθησία και με φροντίδα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Και συμπλήρωσε: "Γιατί εκτός από τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, κρίνεται κανείς και από τα θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τον κάθε πολίτη. Γιατί ένα τέτοιο θέμα μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας για αυτόν, την οικογένειά του, τη ζωή του, τα παιδιά του. Δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τους πολίτες."

    Εισήγηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και για το θέμα έλαβαν το λόγο και άλλα μέλη της κυβέρνησης.

    Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, επέλεξε τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

    Ειδικότερα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου για μια διετία θα είναι ο Βασίλης Νικόπουλος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου επελέγησαν οι Αρεοπαγίτες Γ. Φώσκολος, Αν. Περίδης, Ηρακλής Κωνσταντινίδης, Γιώργος Καλαμίδας, Ιωάννης Παπανικολάου, Μιχάλης Δέτσης.

    Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο Παναγιώτης Πικραμμένος και αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Φλωρεντία Καλδή.

    Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων επελέγη ο Κ. Πετρόπουλος.

    Εισήγηση Ντ.Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην εισήγησή της στο Υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι η διεθνής θέση και εικόνα της χώρας είναι ισχυρή και αναβαθμίζεται συνεχώς και τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από όλους ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και με δυναμική προοπτική χώρα.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι "ασκούμε μια πραγματική πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που έχουμε εμπλουτίσει με νέα πεδία δράσης, όπως η οικονομική, η αναπτυξιακή και η δημόσια διπλωματία".

    Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν αναιρούν το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σειρά εκκρεμών κρίσιμων ζητημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Και σημείωσε "η σημασία αυτών των θεμάτων δεν επιτρέπει χειρισμούς ελαφρά τη καρδία. Μικροπολιτικά παιχνίδια, τεχνητές οξύνσεις και εύκολοι λαϊκισμοί δεν έχουν θέση, δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μια διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση. Υπό το άγχος της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να άγεται από τις εσωτερικές του ανάγκες, να επιδίδεται σε ασκήσεις άσκοπου εντυπωσιασμού. Εμείς με αίσθημα ευθύνης δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο".

    Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό βήμα τον πρόσφατο συμβιβασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν και, όπως είπε, δεν ικανοποίησε σε απόλυτο βαθμό τις ελληνικές επιδιώξεις.

    Απαράβατη προϋπόθεση, είπε η κα Μπακογιάννη, για να κλείσει η παρένθεση της ευρωπαϊκής αβεβαιότητας, είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ως προς την ουσία και ως προς τα χρονοδιαγράμματα για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    Είναι θετικό, τόνισε, ότι η πορτογαλική Προεδρία πήρε τη φιλόδοξη απόφαση να επισπεύσει τη διαδικασία με στόχο η Διακυβερνητική να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, εξέφρασε την ευχή να μην εμποδίσει την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας που συμφωνήθηκε.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι "είμαστε καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα να περάσουμε σε ένα σχήμα ενισχυμένων συνεργασιών. Και σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι για τις μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ αναπτύσσεται, όχι μόνο λόγω της Γαλλίας, έντονος προβληματισμός και σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί επί της αρχής ότι η διεύρυνση δεν θα πρέπει να είναι μια ατέρμονη διαδικασία σε χώρο και χρόνο, αλλά ταυτόχρονα "δεν συμφωνούμε να ληφθούν σήμερα δεσμευτικές αποφάσεις που θα στερούσαν το όραμα και το κίνητρο της προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα από χώρες που έχουν τη φιλοδοξία να γίνουν κάποτε μέλη της ΕΕ".

    Η κα Μπακογιάννη αποσαφήνισε ότι η συζήτηση περί ευρωπαϊκών συνόρων δεν μπορεί να θίγει ήδη συμφωνημένες πολιτικές διευρύνσεων όπως της Τουρκίας και της Κροατίας και δεν μπορεί, ούτε πρέπει να αφορά τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

    Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικότερης πολιτικής της χώρας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό, καθώς έχει επιτευχθεί η μετατροπή του συνόλου σχεδόν των ελληνοτουρκικών θεμάτων σε ευρωτουρκικά.

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων, ενώ τα υπόλοιπα θα ανοίξουν, αλλά δεν θα κλείσουν, μέχρι η Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και ταυτόχρονα είπε "στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι στηρίζουμε την ένταξή της στην ΕΕ, όταν και εφόσον εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".

    Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, είπε η κα Μπακογιάννη, στην κριτική που επιχειρεί κατά καιρούς η αξιωματική αντιπολίτευση για δήθεν εγκατάλειψη του Ελσίνκι.

    Πάντως, ανέφερε, ότι η Αθήνα δεν υποβαθμίζει το γεγονός ότι στην Ευρώπη έχει αρχίσει να αναδύεται ένα δύσκολο περιβάλλον για την τουρκική υποψηφιότητα και πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζονται τις τακτικές κινήσεις ενόψει ακόμη και του ενδεχομένου μιας ειδικής σχέσης, η οποία βεβαίως, όπως τόνισε, δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς και την ελληνική σύμφωνη γνώμη, καθώς θα απαιτηθεί και πάλι ομοφωνία.

    Πρόσθεσε ότι "είναι περιττό να πω, βέβαια, ότι εάν μπορούμε, θα αποτρέψουμε τη μετάπτωση της σημερινής διαδικασίας σε ειδική σχέση, διότι θεωρούμε ότι η παρούσα διαδικασία είναι πιο πλήρης, με περισσότερες δυνατότητες".

    Σε ό,τι αφορά τα διμερή, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εμβάθυνση του κλίματος εμπιστοσύνης, ενώ σημείωσε ότι οι προκλήσεις απαντώνται άμεσα και αποτελεσματικά και σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

    Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή και για το 2007 δεν αναμένεται ουσιαστική κινητικότητα, αλλά περισσότερες δυνατότητες, "ένα παράθυρο ευκαιρίας" αναμένεται να υπάρξουν το 2008.

    Τόνισε ότι η συνεργασία και η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και διαρκής, ενώ απέδωσε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα η διαδικασία προεργασίας που είχε συμφωνηθεί.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ακολουθείται αποφασιστική και ρεαλιστική πολιτική για να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Μια τέτοια λύση θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, την εμπέδωση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή, την χωρίς εμπόδια πορεία της γειτονικής χώρας προς την εκπλήρωση της προσδοκίας της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Την πολιτική αυτή θα την υπηρετήσουμε, ανέφερε, χωρίς να στερηθούμε καμιά από τις δυνατότητές μας ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται επιλεκτική εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας, ούτε παραβιάσεις στο γράμμα ή το πνεύμα της.

    Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με το λεγόμενο συνταγματικό όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το μήνυμα είναι ισχυρό και καθαρό και το γνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε ότι "δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παίξουμε με τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στον εύκολο εντυπωσιασμό, αλλά στην ουσιαστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας".

    Για το Κόσοβο τόνισε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε αβέβαιη στασιμότητα, η θετική εξέλιξη θα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με συμμετοχή και της Ρωσίας και ακόμη θετικότερο θα ήταν εάν συμφωνηθεί να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για διαπραγμάτευση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σταθερά και ενεργά η πολιτική της Ελλάδας. Έχουμε απόλυτη συνείδηση, είπε η κα Μπακογιάννη, ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθώς Πρίστινα και Βελιγράδι έχουν τελείως διαφορετικές αφετηρίες και τελείως διαφορετικές στοχεύσεις.

    Ανέφερε ακόμη ότι αρνητική εξέλιξη θα ήταν η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να προκαλέσει μονομερείς αναγνωρίσεις και αυξάνει την πιθανότητα για διάσπαση των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ δεν μπορεί να προβλεφθεί η αντίδραση των Σέρβων του Κοσόβου. "Αυτό είναι ένα απευκταίο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση του Κοσόβου", σημείωσε και πρόσθεσε ότι εξισορροπητικός παράγοντας αυτού του περιβάλλοντος αβεβαιότητας και ρευστότητας είναι η πρόοδος που έχει επιτελεστεί μετά και από έντονη ελληνική δραστηριοποίηση, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

    Δήλωση Παπαληγούρα

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ενέκρινε την εισήγησή του για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι "η επιλογή μας έγινε με γνώμονα την αξιοκρατία, με σεβασμό στην επετηρίδα και με στόχο τη συνέχιση του έργου της εξυγίανσης, του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της Δικαιοσύνης".

    Ο κ. Παπαληγούρας κατέληξε λέγοντας "είμαι βέβαιος ότι η νέα δικαστική ηγεσία με την αμέριστη βοήθεια, με την αμέριστη αρωγή της πολιτείας, θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών".

    [02] Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, που θα συνέλθει στις 11.00 το πρωί.

    Πολιτικό πανικό με επικίνδυνες διαστάσεις καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κατήφορο, στον οποίο έχει μπει η Νέα Δημοκρατία και τόνισε ότι σε αυτό τον κατήφορο δεν πρέπει να πάρει μαζί της τη χώρα.

    Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για θεατρική επίδειξη στην Βουλή, με επιθέσεις εναντίον στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις του είδους, οι οποίες, όπως είπε, προαναγγέλλονται ήδη ως υπόγειος εκβιασμός.

    Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν φοβόμαστε τίποτα. Θέλουμε να έρθουν στο φως όλα για όλους και γι΄αυτό προτείναμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία θα είναι ανοικτή για όλα τα θέματα.

    Απέναντι στις επιθέσεις αυτές της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, εμείς έχουμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη διαφάνεια στο κόμμα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε θέση ηθικής υπεροχής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Για το θέμα αυτό το πολιτικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να εισηγηθεί διεύρυνση των κριτηρίων του "πόθεν έσχες" στην αυριανή συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει το διασυρμό των στελεχών του από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Εκτίμησε ως δώρο, τους θεατρινισμούς όπως τους χαρακτήρισε, του κ. Καραμανλή στη Βουλή, διότι, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να αναδείξει στο λαό τις θέσεις του και την πρακτική του για τη διαφάνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε στους μηχανισμούς προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας τη δημιουργία ψευτοδιλημμάτων που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα, αν μιλάει για το πρόγραμμά του ή αν κάνει μόνο αντιπολιτευτική κριτική. Η πολιτική μας, τόνισε, είναι η ανάδειξη του προγράμματός μας και η κριτική μας δεν είναι ούτε σκληρή ούτε ήπια, αλλά υπεύθυνη, δηλαδή αυστηρή. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το επίπεδο της αντιπαράθεσης το προσδιορίζουν οι πράξεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κανένας δεν περίμενε σήμερα να συζητούμε για το αδιάβλητο των πανελληνίων εξετάσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "νέο παραμυθάκι της Νέας Δημοκρατίας" αυτό που αναφέρθηκε στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποιοι εμφανίζονται μαζί του στις περιοδείες που πραγματοποιεί και ποιοι όχι. Ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση και στο εσωτερικό του κόμματός του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είμαστε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή του κοινού αγώνα" και πρόσθεσε ότι "η συλλογικότητα είναι η δική μου θέση και άποψη, είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα και όλοι μαζί στη νίκη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τις χειρότερες εκδοχές στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ανασφάλεια στους εργαζόμενους, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχει ως προτεραιότητά του την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί στην εκποίηση δημοσίου πλούτου (π.χ. ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Όλα αυτά τόνισε οδηγούν στον αφελληνισμό της οικονομίας με μείζονες επιπτώσεις. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πλήρη αδυναμία διαμόρφωσης περιβαλλοντικών πολιτικών, αλλά και πολιτική που απαξιώνει επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ.

    Μιλώντας για το χρόνο των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εμείς δεν προσδιοριζόμαστε από τα εκλογικά σενάρια και δεν μας ενδιαφέρει αν οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο, το Νοέμβριο ή το Μάρτιο. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για εκλογές και έχουμε κτίσει τη δική μας στρατηγική.

    Στις 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου το εθνικό συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα εγκρίνει τους καταλόγους των υποψηφίων βουλευτών και στις 2 Αυγούστου όλοι οι υποψήφιοι θα κληθούν σε κοινή συνάντηση στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του Κινήματος.

    Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ

    Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συγκροτήθηκε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα στην οποία συμμετέχουν:

    Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου: Τ. Αντωνίου, Ε. Βενιζέλος, Φ. Γεννηματά, Μ. Δαμανάκη, Α. Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου, Μ. Κοππά, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Μπεγλίτης, Ν. Μπίστης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Πάγκαλος, Γ. Παναγιωτακόπουλος, Β. Παπανδρέου, Χ. Παπουτσής, Χ. Πολυζωγόπουλος, Σ. Ράπτη, Κ. Σκανδαλίδης, Σ. Τζουμάκας, Θ. Τσούρας, τα μέλη κα οι συμμετέχοντες στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο: Δ. Ρέππας, Α. Κακλαμάνης, Χ. Καστανίδης, Α. Λοβέρδος, Α. Παπαδόπουλος, Μ. Παπαϊωάννου, Φ. Πετσάλνικος, Χ. Πρωτόπαπας, Ν. Ρόβλιος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Φλωρίδης, Τ. Χυτήρης καθώς και οι Κ. Λαλιώτης, Π. Αυγερινός, Γ. Κίσσονας, Π. Γερουλάνος και Α. Κόκκος.

    Θα συμμετέχουν επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και ο υπεύθυνος Νομικής Κάλυψης. Επικεφαλής αναλαμβάνει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου

    Τη βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, και η οποία περιλαμβάνει πυρκαγιές, εκτροχιασμούς τρένων, προβλήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις κ.λπ.. εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ήρθε η ώρα για μια νέα κυβέρνηση, μια νέα αλλαγή, μια κυβέρνηση, η οποία θα ξανακάνει το κράτος αποτελεσματικό και θα επαναφέρει το αίσθημα σιγουριάς και αξιοπιστίας στην κοινωνία.

    Χαρακτήρισε θλιβερά και πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες επαναφέροντας τη φράση "φτάνει πια", η οποία, όπως τόνισε, εκφράζει σήμερα ακόμα και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

    Όσα συμβαίνουν σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πληγώνουν την Ελλάδα, δεν μας ταιριάζουν και δεν μας αξίζουν. Και αναφέρθηκε στις πυρκαγιές της Πάρνηθας, της Κρήτης και της Σκιάθου, στους νεκρούς αυτών των πυρκαγιών, στην έλλειψη συντονισμού και σχεδίου στην Πυροσβεστική, στην Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία, οι οποίες βγαίνουν τραυματισμένες από τον κομματισμό της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφέρθηκε, επίσης στους 15 εκτροχιασμούς τρένων σε 9 μήνες χωρίς κανένας να αναλάβει ευθύνη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα προβλήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζοντας ότι απαξιώνεται ο αναμφισβήτητα αξιόπιστος θεσμός της πολιτείας. Καταλόγισε επίσης ευθύνες στην υπουργό Παιδείας αλλά και στο υπουργείο και τόνισε ότι βαριά είναι και η πολιτική και ηθική ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και πάλι απών σε μια κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο θεσμός. Οι πανελλαδικές εξετάσεις τόνισε δεν μπορούν να είναι αντικείμενο και θύμα κομματικών παιχνιδιών και μικροσυμφερόντων.

    [03] Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Αλ.Παπαρήγα

    Περιοδεία στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα πραγματοποιήσει το πρωί η κ. Αλέκα Παπαρήγα. Θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Σωματείου, καθώς και απεργούς εργαζομένους στα συνεργεία των εργολάβων.

    Σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές κάλεσε η γγ της ΚΕ, χθες το βράδυ σε ομιλία της στην Πολίχνη, με την οποία ολοκλήρωσε την περιοδεία της στη Θεσσαλονίκη.

    «Ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει βήμα τολμηρό, ρεαλιστικό και σίγουρο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ψήφος στο κόμμα μοιάζει με μετοχή «με εγγυημένα κέρδη».

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε για άλλη μια φορά τον λαό να απεγκλωβιστεί από τον δικομματισμό και σημείωσε ότι ενόψει της εκλογικής μάχης δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό, δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια ψήφος χαμένη.

    Εκτίμησε ότι εάν δεν ενισχυθεί το ΚΚΕ και δεν δεχθεί πλήγμα ο δικομματισμός, μετά τις εκλογές θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η κ. Παπαρήγα ζήτησε από όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο ΚΚΕ να αναλογιστούν ποιο κόμμα τους προειδοποίησε, πάλεψε και πήγε κόντρα στο ρεύμα. Πρόσθεσε ότι αυτοί που σήμερα θεωρούν συντηρητικό το ΚΚΕ, είναι αυτοί που που είναι αποφασισμένοι «να ξεζουμίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα». «Για εμάς σύγχρονο είναι αυτό που συμφέρει στο λαό», τόνισε.

    Νωρίτερα, η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον δήμαρχο Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα του δήμου. Τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε «χωματερή αρμοδιοτήτων» γιατί οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση δεν συνοδεύονται από πόρους.

    Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η κατάσταση την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιδεινωθεί με την ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και την εφαρμογή του δεύτερου «Καποδίστρια».

    Συνέντευξη Τύπου

    Την ανάγκη να κριθεί στην επικείμενη εκλογική μάχη ο «αντιλαϊκός μονόδρομος» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκληρώνει σήμερα την διήμερη περιοδεία της.

    Η κα Παπαρήγα, με αφορμή τις επισκέψεις που είχε το κλιμάκιο του κόμματος χθες στην ΕΛΒΟ και σήμερα στην ΕΥΑΘ, επανέλαβε την ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις ιδιωτικοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι ευνοούν το ιδιωτικό κεφάλαιο για ακόμη περισσότερα κέρδη. «Δεν αναιρούνται οι αρνητικές συνέπειες προς τους εργαζόμενους από τις γαλάζιες ή τις πράσινες ιδιωτικοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Η κα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κανένα σχήμα συμμαχιών ή πολιτικού συνασπισμού και ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί τον λαό δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές αλλά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που επίκεινται. «Ο μαζικός απεγκλωβισμός θα διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό χάρτη και θα απελευθερώσει από την μοιρολατρία του "δεν γίνεται τίποτα", θα διαμορφώσει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα. Το σύνθημά μας είναι οι μεγάλοι χαμένοι στις εκλογές να είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» τόνισε.

    Η γενική γραμματέας αναφερόμενη στον θάνατο των τριών πυροσβεστών στην Κρήτη, δήλωσε ότι πρόκειται για έγκλημα, τα αίτια του οποίου βρίσκονται στον δασικό νόμο, που ευνοεί τις αγοροπωλησίες γης, στην έλλειψη πολιτικής πρόληψης και ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

    Για τις βολές του κ. Πάγκαλου, είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα παίξει το παιχνίδι του και πως ότι είχε να πει το είπε ήδη στην Βουλή.

    [04] "Ενιαίο Κέντρο για τη δασοπροστασία"

    Με την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στις 11.00 το πρωί. Στη συνέχεια θα δεί την ΟΤΟΕ.

    "Η υπουργός Παιδείας, ακολουθώντας την «Σχολή του Πρωθυπουργού» δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις για ένα θέμα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους και τις οικογένειες τους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μιλώντας χθες σε εκδήλωση τη Επιτροπής Περιβάλλοντος Αγίου Στεφάνου.

    Ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι το Υπουργείο επιχειρεί συγκάλυψη και μετάθεση ευθυνών, όταν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και μέλη της αποκάλυψαν το γεγονός και πρόσθεσε ότι "η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τοποθετεί προέδρους των βαθμολογικών Κέντρων ή Σχολικούς Συμβούλους με κομματικά κι όχι αξιοκρατικά κριτήρια προκειμένου να έχει μηχανισμούς στη διάθεσή της για όλες τις «δουλειές».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση της βάσης του δέκα και ζήτησε "πλήρη διαφάνεια και καταλογισμό ευθυνών όσο ψηλά κι αν χρειάζεται να φθάσουμε". Επίσης , ζήτησε την κατάργηση του σημερινού συστήματος, που το «αδιάβλητό» του πλήττεται τόσο εύκολα κάτω από την εμπορευματοποίηση και οξύτατο ανταγωνισμό στο χώρο της Παιδείας, και αντικατάστασή του από το σύστημα ης «ελεύθερης πρόσβασης» σύμφωνα με την τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΝ.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε ότι τα δραματικά γεγονότα στο Ρέθυμνο όπως και στην Πάρνηθα δείχνουν ότι η πολιτική δασοπροστασίας στην Ελλάδα είναι όχι μόνο πλήρως αποτυχημένη αλλά και άκρως επικίνδυνη. Χρειάζεται συντονισμός, Ενιαίο Κέντρο για τη Δασοπροστασία, εξοπλισμός, εκπαίδευση, κονδύλια, κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, μονιμοποίηση των έκτακτων δασοπυροσβεστών που δίνουν με αυτοθυσία, όπως και οι πυροσβέστες οι δασικοί, οι εθελοντές, τη μάχη ενάντια στη φωτιά, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [05] Θερινές εκπτώσεις από τη Δευτέρα

    Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την 31 Αυγούστου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, είναι υποχρεωτικό ν΄αναγράφεται σ΄όλα τα προϊόντα και η τιμή προ της έκπτωσης.

    Οδηγίες του ΚΕΠΚΑ στους καταναλωτές

    Συμβουλές στους καταναλωτές για να αποφύγουν τις παγίδες των εκπτώσεων δίνει με ανακοίνωση του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.)

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει ότι οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός αν ο καταναλωτής έχει ενημερωθεί ότι το προϊόν είναι σε προσφορά, λόγω του συγκεκριμένου ελαττώματος.

    Κάθε είδος πρέπει να «φέρει» δύο τιμές ή την τιμή που ίσχυε πριν την έκπτωση και στο ίδιο καρτελάκι το ποσοστό της έκπτωσης.

    Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων, καθώς, σύμφωνα με το ΚΕ.Π.ΚΑ, δεν αφορούν όλο το εμπόρευμα του καταστήματος και λειτουργούν σαν «κράχτες».

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και πριν τις εκπτώσεις για να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές.

    Για περισσότερες πληροφορίες και καταγγελίες κάθε μορφής «πλασματικής» έκπτωσης ή τυχόν προβλημάτων, οι καταναλωτές μπορούν να απευθυνθούν στο ΚΕ.Π.ΚΑ. στο τηλέφωνο 2310 233-333, από τις 9πμ έως τις 2.30μμ για τα μέλη της καταναλωτικής οργάνωσης και από τις 12.30μμ έως τις 2.30μμ για τα μη μέλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 July 2007 - 4:30:32 UTC