Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για το περιβάλλον
  • [03] Ενα ταξίδι στην Κούβα

  • [01] Περιοδεία Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί η γενική γραμματέας του ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σήμερα θα επισκεφθεί την ΕΛΒΟ, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της επιχείρησης και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Τούμπα.

    Αύριο θα επισκεφθεί την ΕΥΑΘ και το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Πολίχνη.

    Την εκτίμηση ότι δεν θα κρατήσει πολύ η προεκλογική περίοδος αλλά όσο κρατήσει πρέπει να γίνει έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα του λαού, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών από τον χώρο της υγείας.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη η συζήτηση να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως το εισόδημα των εργαζομένων, η σύνταξη, η υγεία, το περιβάλλον και η παιδεία, σημειώνοντας όμως, ότι αυτή την περίοδο γίνεται έντονη αντιπαράθεση και καυγάς μεταξύ των δύο κομμάτων που παίρνει τρομερές διαστάσεις για τα σκάνδαλα και ζητήματα διαχείρισης. Δεν είναι εύκολο να γίνει εφόλης της ύλης συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Μιλώντας για την τακτική του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα είπε ότι μέσα στην εκλογική μάχη θέλουμε να καλλιεργηθεί ο σπόρος μιας ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης, γιατί τα επόμενα χρόνια η επίθεση κατά των εργαζομένων θα είναι πολύ μεγάλη και στον χώρο της υγείας.

    Το ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι υπέρ του δημόσιου τομέα της υγείας και αποκρούει κάθε διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της υγείας.

    Αναφερόμενη στον Συνασπισμό και το ΛΑΟΣ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της έχει μέτωπο με το ΣΥΝ γιατί είναι φορέας οπορτουνισμού και έχει παίξει άσχημο ρόλο και στον τομέα της υγείας. Για το ΛΑΟΣ είπε ότι είναι φορέας εθνικισμού, ρατσισμού και ακροδεξιών απόψεων ταγμένο να παίξει κάποιο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

    Η κ. Παπαρήγα τέλος εκτίμησε ότι ο κύκλος εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία βρίσκεται στα όριά του και σημείωσε ότι όσο πιο αδύναμο προκύψει μετά τις εκλογές το πολιτικό σύστημα, τόσο καλύτερα για το λαό.

    Την εκτίμηση ότι "παίζεται ένα παιχνίδι καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών" έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Παπαρήγα σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΝΔ είπε ότι «Όσον αφορά την αποκωδικοποίηση της ομιλίας του Πρωθυπουργού, πιστεύω ότι παίζεται ένα παιχνίδι καθορισμού της ημερομηνίας. Για μας δεν υπάρχει ούτε αιφνιδιασμός, ούτε τίποτα, δεν μας απασχολεί πότε θα γίνουν εκλογές. Ας τις κάνουν όποτε θέλουν. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι τι θα βγάλει η κάλπη, να μη βγάλει μία από τα ίδια. Πρέπει να βγάλει κάτι διαφορετικό. Χαρακτηριστικό της διαφορετικότητας θα είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, διότι έρχονται νέα προβλήματα, άρα πρέπει να έρθουν και νέοι αγώνες».

    Στην ερώτηση αν "οι επιθέσεις κατά του ΚΚΕ αποτελούν κομμάτι μιας κεντρικής επιλογής του ΠΑΣΟΚ", η Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε:

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελεί επεξεργασμένο επιτελικό σχέδιο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε φαίνεται αυτό γιατί η επίθεση γίνεται προεκλογικά. Αν πχ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε κάποια δικά της δεδομένα να τα χρησιμοποιήσει εναντίον του ΚΚΕ, αυτά θα έπρεπε να τα κάνει πιο πριν. Παρατηρούμε ότι πριν τις εκλογές, το ίδιο έγινε και στις τοπικές εκλογές και τώρα, γίνεται μια επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, η οποία παίρνει τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας , ακριβώς γιατί δεν είναι επίθεση με πολιτικά επιχειρήματα. Είναι μια επίθεση θα το έλεγα λάσπης. Υπάρχει μια θέση του ΚΚΕ που ενοχλεί και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και ας εμφανίζεται με γαλατική ευγένεια. Η θέση που λέει ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, κινούνται με την ίδια στρατηγική, ανεξαρτήτως της διαφορετικότητας συνθημάτων. Ενοχλεί και τους δυο γιατί θεωρούν ότι για τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει άλλος δρόμος παρά να διαλέγουν ανάμεσα στους δυο».

    [02] Οι προτάσεις του ΣΥΝ για το περιβάλλον

    Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ θα δοθεί, στις 11.00 το πρωί, από τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο του Οικολογικού Τμήματος Μ. Παπαγιαννάκη, τον Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. και άλλα στελέχη του Οικολογικού Τμήματος, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του ΣΥΝ για την Πάρνηθα, τα δάση, τους ελεύθερους χώρους και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το έργο πρέπει να μπει σε μια φάση γρήγορης ολοκλήρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε χθες την Ψυτάλλεια.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει κάνει εδώ και χρόνια προτάσεις σχετικά με το ζήτημα της ξήρανσης και της αξιοποίησης του υλικού ως καυσίμου, όταν γίνονταν στην κυβέρνηση διάφορες ανεδαφικές συζητήσεις για το θέμα της εξαγωγής λημμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν αρχίσει, σημείωσε, κάποιες διαδικασίες, η ασβεστοποίηση και η ξήρανση, οι οποίες χρειάζεται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, διότι είναι γνωστό ότι όταν υπάρχουν οι νοτιοανατολικής κατεύθυνσης άνεμοι, οι πολίτες των συνοικιών πλήττονται από αφόρητη δυσωδία.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι ανάγκη το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό, το συντομότερο δυνατό, αντί να χάνεται στον Σαρωνικό, να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση και την αναδάσωση του Όρους Αιγάλεω και ακόμη να συνδεθούν οι υποδομές για τον βιολογικό καθαρισμό στην Ψυτάλλεια με την παραγωγή ενέργειας, όπως π.χ. με το βιοαέριο είτε με φωτοβολταϊκά τόξα.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Κ. Κωστούλας που υποδέχθηκε τον κ. Αλαβάνο, δήλωσε ότι "δεν κρύψαμε τίποτα από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, δείξαμε τα πάντα" και πρόσθεσε "εμείς δώσαμε μια υπόσχεση, αυτή την υπόσχεση που έδωσε ο Γ.Σουφλιάς, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ότι τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ούτε κιλό λημματολάσπης στο νησί και θα αναπλαστεί το τοπίο. Ο κ. Κωστούλας είπε ακόμη ότι "παραλάβαμε μια Ψυτάλλεια με 150.000 τόνους λάσπης και χωρίς το εργοστάσιο ξήρανσης και σήμερα βλέπετε είμαστε σε μια τελική φάση για να απαλλαγούν από δω και πέρα οι κάτοικοι από τις οχλήσεις".

    [03] Ενα ταξίδι στην Κούβα

    Κούβα. Εκεί όπου ο χρόνος μπερδεύει το παρόν με το παρελθόν χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξη του μέλλοντος. Η χώρα που ακολούθησε μια διαφορετική πορεία από τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου και την κάνει σήμερα να στέκεται μόνη της, ξεχωριστή, στην αντίπερα όχθη, σε ένα νησί απομονωμένο, αλλά ευτυχώς ευλογημένο από το Θεό.

    Αγαπημένος προορισμός χιλιάδων τουριστών και απωθημένο όνειρο των υπολοίπων. Ο Φιντέλ Κάστρο, τα επαναστατικά πάθη, οι φωτογραφίες του Τσε, το εξωτικό σκηνικό, τα πούρα, το ρούμι και οι μικρές απολαύσεις της ζωής, οι Κουβανοί, οι άνθρωποι ήρωες που στέκονται όρθιοι σε συνθήκες που άλλοι λαοί θα είχαν γονατίσει, καλούν τους πολίτες του κόσμου να γνωρίσουν από πρώτο χέρι την ποικιλόμορφη και μυστήρια αυτή χώρα.

    Τα εισιτήρια από Αθήνα για Κούβα κοστίζουν περίπου 800 έως και 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίοδο.

    Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται θεώρηση (βίζα) η οποία κοστίζει περίπου 25 ευρώ και μπορεί να σταλεί και ταχυδρομικά από την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Βίζα όμως μπορεί να δοθεί και στο αεροδρόμιο της Αβάνας λίγο μετά την άφιξη.

    Η Κούβα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάποιες μικροκλοπές εάν κυκλοφορείτε προκλητικά με την κάμερά στο λαιμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Αβάνα, πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 8 περιστατικά μικροκλοπών σε έλληνες τουρίστες.

    Ξενοδοχεία μπορείτε να κλείσετε μέσω ίντερνετ. Η καλύτερη λύση και σαφώς φθηνότερη είναι να εξασφαλίσετε τις πρώτες δύο διανυκτερεύσεις σας και έπειτα να ψάξετε στην Αβάνα κάποιο άλλο κατάλυμα. Εκτός από ξενοδοχεία υπάρχουν και τα Κάζας Παρτικουλάρες. Κουβανέζικες οικογένειες που με άδεια του κράτους μπορούν να φιλοξενήσουν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού τους τουρίστες. Εκτός του ό,τι είναι φθηνότερα, περίπου 25 ευρώ το δωμάτιο θα έχετε την εμπειρία να ζήσετε σε ένα κουβανέζικο σπίτι. Κάζας Παρτικουλάρες υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Υπάρχει και η λύση των πακέτων από τα τουριστικά γραφεία.

    "Στην Κούβα οι συναλλαγές με δολάρια δεν επιτρέπονται. Καλύτερη λύση είναι τα μετρητά σε ευρώ ή πιστωτική κάρτα Visa από μη αμερικανική τράπεζα. Τα τηλέφωνα με κινητά κοστίζουν περίπου 6 ευρώ τόσο για εισερχόμενες κλήσεις όσο για εξερχόμενες. Τα μηνύματα κοστίζουν περίπου μισό ευρώ. Ιντερνετ υπάρχουν μερικά σε κάθε πόλη και κοστίζουν 6 ευρώ την ώρα. Η επικοινωνία με e-mail είναι η καλύτερη λύση. Σε όλη την Κούβα υπάρχουν όλα τα βασικά αγαθά σε ειδικά καταστήματα για τουρίστες και δεν είναι απαραίτητο να κουβαλήσει κανείς μαζί του κονσέρβες. Σε ειδικά φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει τα βασικά ευρωπαϊκά φάρμακα", οι παρατηρήσεις του συνεργάτη του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρη Παρούση που πραγματοποιεί εδώ και 15 μήνες το γύρο του κόσμου και βρέθηκε πρόσφατα στην Κούβα για πέντε βδομάδες (περισσότερα στο www.godimitris.gr ).

    Από το αεροδρόμιο για την πόλη μοναδική λύση είναι τα ταξί. Με περίπου 20 ευρώ βρίσκεστε στην καρδιά της Αβάνας. Την μεγαλύτερη πόλη της Καραϊβικής και από τις παλαιότερες πόλεις της αμερικανικής ηπείρου.

    Υπάρχουν χάρτες και οδηγοί που μπορούν να σας κατατοπίσουν. Αρκεί να έχετε διάθεση και χρόνο για νέες ανακαλύψεις. Πέντε μέρες είναι αρκετές για μια πρώτη γεύση και να δείτε τα κυριότερα μέρη της πόλης. Οσο περισσότερο περπατήσετε τόσο πιο πολύ θα αποζημιωθείτε. Το καλύτερο δείγμα ισπανικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής στην Αμερική.

    Περιφερόμενοι στην πόλη, ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Ειδικά τις πρώτες μέρες μαγεύεσαι. Το αποικιοκρατικό σκηνικό, τα αυτοκίνητα αντίκες, οι Κουβανοί δίπλα σου, τα μνημεία και τα μουσεία.

    Μην ξεχάσετε να ανάψετε κι ένα κεράκι στην ελληνική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της Αβάνα Βιέχα (Vieja) την πιο τουριστική περιοχή της πόλης, δίπλα στο λιμάνι.

    Τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι τουρίστες στις συναλλαγές τους είναι τα CUC (σε ου σε). Ένα CUC κοστίζει λίγο περισσότερο από ένα δολάριο και λίγο λιγότερο από ένα ευρώ. Εκτός χώρας δεν έχουν καμία αξία.

    Οι τιμές είναι ανάλογες με αυτές στην Ελλάδα. Η Κούβα δεν είναι φθηνή χώρα.

    Οι συγκοινωνίες είναι βολικές προς όλους τους προορισμούς. Καλύτερη λύση η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου που κοστίζει το λιγότερο 65 ευρώ τη μέρα με περίπου 20 ευρώ καύσιμα για κάθε 500 χιλιόμετρα. Συνήθως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και μπορεί να μη βρείτε διαθέσιμο αυτοκίνητο. Η οδήγηση το βράδυ δεν συνίσταται λόγω των κακών δρόμων, ενώ οι κανόνες του ΚΟΚ πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς οι αστυνομικοί καραδοκούν να δώσουν κλήσεις. Εχετε επίσης κατά νου ότι οι Κουβανοί κάνουν οτοστόπ συνεχώς.

    Αξίζει επίσης μια εμπειρία με το τρένο. Με λίγη υπομονή θα φτάσετε στον προορισμό σας με κατεύθυνση προς τα ανατολικά της χώρας.

    Εσωτερικές πτήσεις από Αβάνα υπάρχουν σχεδόν προς όλες τις πόλεις της χώρας.

    Οι περιοχές με το καλύτερο φυσικό τοπίο βρίσκονται η μία στην δυτική πλευρά του νησιού και η άλλη στην ανατολική άκρη της Κούβας. Δυτικά της Κούβας, μόλις με τρεις ώρες διαδρομή βρίσκεται το χωριό Βινιάλες (Viniales). Αξίζει τον κόπο να αφιερώσει κανείς κάποιες μέρες στην περιοχή. Εκεί κοντά υπάρχουν και οι καλλιέργειες καπνού.

    Η δεύτερη καταπράσινη περιοχή είναι η Μπαρακόα (Baracoa) περίπου 24 ώρες ανατολικά της Κούβας με λεωφορείο. Εκεί και στη γύρω περιοχή υπάρχουν μικρά χωριά που παραπέμπουν στην εξωτική Κούβα.

    Κοντά στην Μπαρακόα, λίγο μετά το Γκουαντάναμο, βρίσκεται το Σαντιάγο ντε Κούβα. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κούβας. Εκεί γεννήθηκε το αυθεντικό ρούμι. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μαύροι, πρόσμειξη Αϊτινών, Αφρικανών και Ισπανών. Μια άλλη Κούβα.

    Απολαύστε την μουσική σε όλες τις πόλεις. Σαν μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αφρικάνικο τύμπανο και μια ισπανική κιθάρα, όπως παρατήρησε ο εθνομουσικολόγος Φερνάνδο Ορτίζ.

    Η Τρινιδάδ (Trinidad) αποτελεί επίσης βασικό τουριστικό προορισμό. Απέχει 12 ώρες με λεωφορείο ανατολικά της Αβάνας περίπου στη μέση του νησιού, κοντά στις ακτές τις Καραϊβικής. Ησυχη πόλη με πλακόστρωτα δρομάκια, κάτι σαν το Ναύπλιο, χωρίς λιμάνι, αλλά με πολλούς τουρίστες.

    Ενδιαφέρον έχει και η πόλη Σιενφουέγος (Sienfuegos). Δύο ώρες πριν την Τρινιδάδ. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας με όμορφη πρόσβαση στη θάλασσα. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως λευκοί με γαλάζια μάτια και ξανθά μαλλιά.

    Θάλασσες παραδεισένιες δεν θα βρείτε στην χώρα. Εκτός κι αν έχετε πολλές μέρες στη διάθεσή σας και ψάξετε αρκετά. Ειδικά στα νησάκια της Κούβας. Βολικότερη παραλία είναι η Πλάγιας ντελ Εστε (Playas del Este) περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας.

    Γενικά οι θάλασσες της Κούβας έχουν μεγάλα κύματα, πολλές φορές επικίνδυνα λόγω των ρευμάτων. Πολλοί Ελληνες συνηθισμένοι στα νησιά του Αιγαίου απογοητεύονται από τα νερά και αρκούνται απλά στην ηλιοθεραπεία.

    Η κουβανέζικη κουζίνα δεν έχει να επιδείξει και τις καλύτερες γεύσεις. Εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε περιοχή που πηγαίνουν τουρίστες. Λύσεις αποτελούν και τα Παλαδέρας μικρά εστιατόρια σε σπίτια Κουβανών. Οι αστακοί αποτελούν την έκπληξη στη γαστρονομία του νησιού. Εκτός του ό,τι είναι από τα φθηνότερα φαγητά ίσως έχουν και την καλύτερη γεύση. Γενικά στην Κούβα μπορεί να μην ικανοποιηθείτε από το σέρβις και τις γεύσεις, αλλά σίγουρα δεν θα πεινάσετε.

    Ερχόμενοι στην Κούβα φροντίστε να μην έχετε πολλά πράγματα στις αποσκευές σας. Διαφορετικά θα έχετε πρόβλημα με όσα θα έχετε αγοράσει από τις τοπικές αγορές. Δεν θα ξέρετε που να τα βάλετε. Σημειώστε ότι μπορείτε να αγοράσετε μέχρι κάποιον συγκεκριμένο αριθμό πούρα και ρούμι ή κοχύλια. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε στο αεροδρόμιο όταν φτάσετε, τι ακριβώς δικαιούστε να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή.

    Φεύγοντας από τη χώρα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον ειδικό φόρο 25 ευρώ. Οσα τοπικά χρήματα θα σας έχουν ξεμείνει μπορείτε να τα ανταλλάξετε στο αεροδρόμιο, αλλά θα σας δώσουν πίσω δολάρια και όχι ευρώ.

  • O συνεργάτης του ΑΠΕ - ΜΠΕ Δημήτρης Παρούσης στο πλαίσιο της περιπλάνησής του στον κόσμο, βρέθηκε προσφάτως στην Κούβα: (περισσότερα στο www.godimitris.gr ).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 July 2007 - 4:30:25 UTC