Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Πορτογαλία ο Γ.Παπανδρέου
  • [02] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ιστορικά ντοκουμέντα επιστράφησαν στη Μόσχα

  • [01] Στην Πορτογαλία ο Γ.Παπανδρέου

    Mε τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας και προεδρεύοντα της EE Ζοzέ Σόκρατες θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι στη Λισαβόνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

    Νωρίτερα, στις 12.45μ.μ., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Πορτογαλίας, Ζαϊμέ Γκάμα.

    "Επιπόλαιη και χωρίς προοπτική" χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για την ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις του "Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας"-ΔΕΣΜΗΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παρότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ΔΕΗ ως επιχείρηση με προοπτικές, σήμερα έχει περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής δυσπραγίας.

    "Συζητάμε εδώ για οριακές καταστάσεις (από πλευράς φορτίου), ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ο σχεδιασμός για το αύριο" είπε ο κ. Παπανδρέου, συνδέοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την εθνική ασφάλεια.

    "Όταν δεν έχει κανείς την σιγουριά της ενέργειας, αυτό μπορεί να γίνει και όπλο είτε οικονομικής πίεσης, είτε πολιτικής πίεσης, ακόμα και εθνικής πίεσης από άλλες χώρες" είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η κυβέρνηση μιλά πολύ για ενεργειακούς κόμβους, αλλά τον βασικό πυλώνα που είναι η ΔΕΗ, δεν τον προσέχει" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το σύστημα χρειάζεται "επανεπενδύσεις" και συνέχισε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει αντίρρηση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο που βοηθάει το δημόσιο συμφέρον".

    "Όταν την αγορά την έχουμε ως υπηρέτη, είναι καλός υπηρέτης. Για μας η αγορά πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον" ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "εμείς λέμε "ναι" στον ανταγωνισμό, "ναι" στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά "όχι" σε ένα πλαίσιο που να εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα που τελικά είναι ενάντια στην ΔΕΗ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι "η επένδυση στον άνθρωπο" και επέκρινε την ΝΔ ότι "θέλει να χρησιμοποιήσει τους δημόσιους οργανισμούς ως μέσο κομματικής πελατείας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να στηριχθεί η δημόσια επιχείρηση και να μπουν κανόνες για τον ιδιώτη, τότε ούτε το δημόσιο, ούτε ο ιδιώτης αποδίδουν".

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν θα συμβάλλουμε απλώς στην διατήρηση της ενεργειακής μας αυτονομίας, αλλά επιθυμούμε να μπούμε και σε μια νέα εποχή ενεργειακών δράσεων, που συνδυάζονται με το περιβάλλον και νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπου μπορεί να πρωταγωνιστήσει η ΔΕΗ, έτσι ώστε να διαμορφώσει η Ελλάδα μια "πράσινη" οικονομία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο ΔΕΣΜΗΕ ξεναγούμενος στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή αίθουσα ελέγχου του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Εξωτερικής Πολιτικής (FPA) Γκονζάλο Ντελα Έρας. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Παραίτηση στελέχους του ΠΑΣΟΚ

    Αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, έκανε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης. Σε δήλωση του ο κ. Αθανασάκης αναφέρει τα εξής:

    "Έκανα αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ώστε να μπορεί απερίσπαστος να προσφύγει σε όλα τα νόμιμα μέσα για την αντιμετώπιση της συκοφαντικής επίθεσης που δέχεται, μιας επίθεσης που δεν στρέφεται μόνον εναντίον του ίδιου προσωπικά, αλλά και εναντίον του ΠΑΣΟΚ".

    Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου σε γραπτή δήλωσή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση που κατέχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου όπως λέει "να δώσω την μάχη απερίσπαστος και με όποιες κινήσεις χρειάζονται για να προστατεύσω την δικιά μου υπόληψη και το κίνημα του ΠΑΣΟΚ".

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έχει ζητήσει την συνδρομή της Δικαιοσύνης για την προστασία της προσωπικής του υπόληψης απέναντι "στον κ. Καραμανλή, στον κ. Παπαθανασίου, στον κ. Αντώναρο, τον κ. Μανώλη και σε όποιο άλλο στέλεχος της Ν.Δ. εξαπολύει ασύστολα ψεύδη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην δήλωσή του αναφέρει ότι "στόχος της συκοφαντικής επίθεσης του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή δεν είμαι εγώ, αλλά το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι "στόχος της ΝΔ και του πρωθυπουργού είναι να συγκαλύψουν τα δικά τους πολιτικά αδιέξοδα και να στρέψουν την προσοχή του λαού μακριά από τις βαριές επιπτώσεις της δικής τους πολιτικής και των δικών τους πράξεων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει, επίσης ότι δεν θα επιτρέψει "να κρύψει ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ το έγκλημα της καμένης Πάρνηθας και του Πηλίου πίσω από την επίθεση σε εμένα (καθώς και) την κυβερνητική ευθύνη για τη λεηλασία των Ταμείων - το μεγάλο κόλπο των σύνθετων δομημένων ομολόγων, όπως και την πολιτική τους, που αδικεί τον μέσο πολίτη και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, πίσω από την επίθεση σε εμένα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην δήλωσή του κάνει λόγο για "τακτική λασπολογίας κατά του ΠΑΣΟΚ" εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού πίσω από την επίθεση στο πρόσωπό του και επικρίνει την ΝΔ ότι "αγωνίζεται για την συγκάλυψη", ενώ το ΠΑΣΟΚ "παλεύει για την διαφάνεια και την αποκάλυψη της αλήθειας και η επιχείρηση λάσπης εναντίον του θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της".

    "Παραμένω συστρατευμένος στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο πλευρό του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου για την επιτυχία των ιδεών, των αξιών και των στόχων του. Η διαφάνεια και η αλήθεια θα νικήσει" καταλήγει η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] Επίθεση Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων θα συναντηθεί στις 12.00 η κ.Αλ.Παπαρήγα. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτίδα Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές». Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Hρώων στην Ελευσίνα.

    Είναι δυνατό, να συμβεί κάτι καινούργιο και τα δύο μεγάλα κόμματα να αποδειχθούν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας χθες σε συγκέντρωση βιομηχανικών εργατών.

    Η κ. Παπαρήγα επέκρινε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλά εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων δεν συνιστούν στο σύνολο τους αποδοχή της πολιτικής και πρακτικής τους. Και οι δύο ηγεσίες, πρόσθεσε, το ξέρουν πολύ καλά γι αυτό και έχουν διαμορφώσει πρόγραμμα δήθεν παροχών που το απευθύνουν σε 200 - 300 χιλιάδες ανθρώπους που ζουν εξαθλιωμένοι, ενώ για όλους τους εργαζόμενους επιφυλάσσουν νέα αφαίμαξη στο εισόδημα, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

    Αυτό, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν μπορεί να συμβεί κάτι καινούργιο, δηλαδή, να αποδειχθούν οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών μετρώντας σημαντικές απώλειες, τις πρώτες μεγάλες απώλειες των τελευταίων 20 χρόνων σε συνδυασμό με την αισθητή αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ. Μπορεί να συμβεί, να μη χαθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στην κάλπη, υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.

    [03] Ιστορικά ντοκουμέντα επιστράφησαν στη Μόσχα

    Η Ουάσινγκτον επέστρεψε στην Μόσχα περίπου 80 ιστορικά ντοκουμέντα, πολύ μεγάλης αξίας (400 χιλιάδων δολαρίων, και σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων), κάποια από αυτά υπογράφονται από την Αικατερίνη την Β', άλλα από τον Στάλιν...Όλα είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό, χωρίς κανένας να γνωρίζει ακριβώς πώς, στη διάρκεια σχεδόν όλης της δεκαετίας του 1990.

    Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα, Ουίλιαμ Μπερνς, παραδίδοντας τα πολύτιμα ντοκουμέντα στους Ρώσους τόνισε πως "ενώ πολλοί και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ρωσία θέλουν να εστιάσουν στις διαφορές μας, σήμερα γινόμαστε, εδώ, οι αυτόπτες μάρτυρες για έναν νέο και σπουδαίο αμερικανορωσικό τομέα συνεργασίας".

    Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα αμερικανικά σχέδια μιάς ζώνης αντιπυραυλικής προστασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος--και κοντά στο ρωσικό--προκαλούν αυτόν τον καιρό αισθητές τριβές στις αμερικανο-ρωσικές διπλωματικές σχέσεις.

    Ο υπεύθυνος για την Πολιτιστική Υπηρεσία της Ρωσίας, Ανατόλι Βίλκοφ, συνηγόρησε ότι πρόκειται για "σπουδαία" ιστορικά ντοκουμέντα--πολλά αφορούν τον στρατιωτικό τομέα, αλλά άλλα είναι προσωπικού χαρακτήρα.

    Ας σημειωθεί ότι παρά πολλά ιστορικά ντοκουμέντα από τα Κρατικά Αρχεία τόσο της Μόσχας όσο και της Αγίας Πετρούπολης--έχει αναφερθεί ο αριθμός των τεσσάρων χιλιάδων πολύτιμων εγγράφων στοιχείων--εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του 1994...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 July 2007 - 4:30:23 UTC