Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Για την αλλαγή της ηγεσίας στη δικαιοσύνη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, σε συνεργασία που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι "όπου ήταν δάσος παραμένει δάσος, ούτε μια σπιθαμή δεν πρόκειται να χαθεί. Το δάσος θα προφυλαχθεί και θα ξαναγεννηθεί".

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ακόμα ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα σαν αυτά που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, όπου μέσα στα δάση ξεφύτρωσαν βίλες.

    "Αυτά είναι παρελθόν και γι'αυτό το λόγο ξεκινήσαμε αμέσως με τις αεροφωτογραφήσεις και με την αποκατάσταση του δάσους, καθώς επίσης και με τη λήψη μέτρων για αντιπλημμυρικά έργα".

    Σε ό,τι αφορά τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, είπε ο κ. Παυλόπουλος, από τη μια πλευρά ξεκινάει η μελέτη για την αναδάσωση και από την άλλη, η προεργασία για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα επιμέρους και τα μεγάλα, που αφορούν και τη βόρεια πλευρά της Αττικής.

    Η μελέτη για την αναδάσωση και τα αντιπλημμυρικά θα γίνει υπό την επίβλεψη και το συντονισμό του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και θα συμμετέχουν και οι συναρμόδιοι φορείς της περιφέρειας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, αυτές καταβάλλονται όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, είτε πρόκειται για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, είτε πρόκειται για σπίτια και άλλες υποδομές.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει το περιβάλλον και το δασικό πλούτο, να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την καταστροφή και να δώσει τις σχετικές αποζημιώσεις.

    Το ταχύτερο που πρέπει να κάνουμε τώρα, είπε ο κ. Σουφλιάς, είναι η χαρτογράφηση της καταστροφής σε όλες τις περιοχές και στην Πάρνηθα να προχωρήσουμε ταχύτατα στα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και πρόσθεσε "αυτά πρέπει να γίνουν αν είναι δυνατόν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, ώστε να προλάβουμε τις μεγάλες βροχές.

    Το δεύτερο είναι, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, να προχωρήσει η μελέτη αναδάσωσης ώστε να αναγεννηθεί στη συνέχεια το δάσος, δηλαδή να αρχίσει η αναδάσωση το Νοέμβριο και μέχρι το Φεβρουάριο να έχει αναδασωθεί το μεγαλύτερο μέρος.

    "Είναι μια τραγωδία, διδασκόμαστε από όλες αυτές τις καταστάσεις και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, για να αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατόν αυτόν τον πνεύμονα της Αττικής και το φυσικό περιβάλλον", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο κ. Πολύδωρας παραπονείται ότι δεν τον στηρίζουν όλοι οι υπουργοί, ο κ. Σουφλιάς είπε "θα τον στηρίξω εγώ λέγοντας ότι πολλές φορές συζητάμε για πολιτικές ευθύνες, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει στην ουσία τι είναι η πολιτική ευθύνη. Υπάρχουν και υπηρεσιακές ευθύνες. Δεν υπάρχουν μόνο οι πολιτικές και πολλές φορές συγχέουμε τις πολιτικές με τις υπηρεσιακές ευθύνες".

    Σε άλλη σχετική ερώτηση ο κ. Σουφλιάς ήταν κατηγορηματικός λέγοντας "εγώ δεν αποδίδω πολιτικές ευθύνες στον κ. Πολύδωρα".

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες, είπε "φάνηκε χθες στη Βουλή από την ομιλία μου".

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν παράπονα από τον κ. Πολύδωρα για μη στήριξή του από υπουργούς, δήλωσε "έχω πει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση είναι μία".

    Εγκαίνια έκθεσης από τον πρωθυπουργό

    Την έκθεση της Βουλής με θέμα "Πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής της Μεταπολίτευσης" εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία της προέδρου της Βουλής Αννας Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Σκοπός της νέας αυτής έκθεσης είναι όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία της να τιμήσει τους πρωθυπουργούς και τους προέδρους της Βουλής που δεν ζουν πλέον, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά με το έργο τους στην εδραίωση του κοινοβουλευτισμού, στην κατοχύρωση της ποιότητας του πολιτεύματος και τη ραγδαία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

    Οι πολιτικές προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης και Ανδρέας Παπανδρέου και οι πρόεδροι της Βουλής Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Δημήτριος Παπασπύρου, Ιωάννης Αλευράς και Αθανάσιος Τσαλδάρης.

    Η έκθεση δεν αναφέρεται στον πρωθυπουργό της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ξενοφώντας Ζολώτα, καθώς όλα τα σχετικά τεκμήρια έχουν παραχωρηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και εκτίθενται.

    Μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και έντυπα τεκμήρια καθώς και προσωπικά αντικείμενα αναδεικνύονται πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης των επτά πολιτικών, διαγράφεται η πολιτικής τους εξέλιξη και αποτυπώνεται το πνεύμα της εποχής. Τα εκθέματα συνοδεύονται από χρονολόγιο, το οποίο καταγράφει συνοπτικά τους κυριότερους σταθμούς της ζωής και της πολιτικής τους σταδιοδρομίας.

    "Η πρωτοβουλία μας αυτή εντάσσεται στη γενικότερη μέριμνα της Βουλής να συμβάλλει με κάθε πρόσφορο τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ιδιαιτέρως στην εξοικείωση των νέων με την πρόσφατη πολιτική μας ιστορία" τόνισε η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα, επισημαίνοντας ότι και για τους μεγαλύτερους η έκθεση αποτελεί μια ζωντανή αναδρομή σε γεγονότα που σημάδεψαν τη μεταπολεμική Ελλάδα.

    Η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα ανέφερε ότι φιλοδοξία της Βουλής είναι η έκθεση να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να εμπνέεται από μια δυναμική, έτσι, ώστε μέσα από συνεχώς νέο υλικό και τη χρήση νέων τεχνολογιών να σκιαγραφείται το έργο πολιτικών που έθεσαν το προσωπικό τους στίγμα στην ελληνική πολιτική ζωή και την ιστορία του κοινοβουλευτισμού. Μετά την ομιλία της κ. Μπενάκη ακολούθησε ξενάγηση του πρωθυπουργού στην έκθεση.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης που στεγάζεται στην αίθουσα "Ελευθερίου Βενιζέλου" του Κοινοβουλίου παραβρέθηκαν οικείοι των εκλιπόντων, δωρητές των εκθεμάτων, βουλευτές και άλλοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 July 2007 - 10:30:22 UTC