Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Το περιβάλλον στις πρώτες προτεραιότητές μας, είναι εθνική υπόθεση»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Ευθύνες στην κυβέρνηση

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Το περιβάλλον στις πρώτες προτεραιότητές μας, είναι εθνική υπόθεση»

    «Δεν υπάρχουν ψήφοι στις καταστροφές, ούτε στον ανθρώπινο πόνο. Εκτίθενται όσοι θα τους αναζητήσουν εκεί» τόνισε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία της Οικογένειας, τοποθετούμενος στο κυρίαρχο ζήτημα των ημερών - την οικολογική καταστροφή στην Πάρνηθα.

    Ο κος Καραμανλής σημείωσε στην εισαγωγή της ομιλίας του πως «η φωτιά στην Πάρνηθα υπήρξε πληγή στην ψυχή μας» και δεσμεύτηκε πως «όπου υπήρχε δάσος θα μείνει δάσος: Τα δάση θα αποκατασταθούν στο σύνολό τους χωρίς να χαθεί ούτε μία σπιθαμή». Παραλλήλως δε, επαναβεβαίωσε τη συστράτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τις υπόλοιπες της Ε.Ε., για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο για το περιβάλλον. «Ενώ οι καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, δεν έχουν καταγεγραμμένο προηγούμενο, είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Γίναμε μάρτυρες της καταστροφής που περιμένει τον πλανήτη εάν δεν ληφθούν μέτρα - και το περιβάλλον βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητές μας» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

    «Το περιβάλλον δεν αφορά μόνον την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά αφορά τη χώρα, τον πλανήτη, τους πολίτες, τα παιδιά μας. Είμαι όμως βέβαιος, ότι οι πολίτες θέλουν υπευθυνότητα και όχι ανέξοδες κορώνες» συμπλήρωσε ο Κ. Καραμανλής.

    Επί της ουσίας της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέχεται την πρόκληση της σύγκρισής της με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δρομολογήσει με τη στήριξη μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, ήδη αποδίδουν καρπούς. Αντιθέτως, «η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως στείρα αντίδραση. Επιμένει στη διαστρέβλωση και παραποίηση».

    «Στην επιστολή με την οποία ζήτησε τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για βάναυση αναδιανομή του εισοδήματος. Αυτό είναι παραπληροφόρηση, καθώς η πιο βάναυση αναδιανομή έγινε με το έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Ο δανεισμός των νοικοκυριών, αυξανόταν την περίοδο 2000-2003 με ρυθμό 34%, ενώ την τριετία 2004-2006 μειώθηκε σε 26%» σημείωσε ο κος Καραμανλής για να συνεχίσει:

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να βλέπει τα πράγματα ανάποδα. Ξεχνά τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, τα αγροτικά δάνεια, την επιδότηση των επιτοκίων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα. Τη χρονιά που αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις στους φορείς ασφάλισης, μιλά για μείωση των κοινωνικών δαπανών. Μας εγκαλεί για την ανεργία, όταν είναι γνωστό πως η ανεργία από το 3% το 1980, έφθασε στο 11% το 2004. Το 2003 ο κος Παπανδρέου αναγνώριζε ευθέως ότι η Παιδεία είναι μεγάλο βάρος για την οικογένεια και διακήρυσσε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Όταν όμως ήρθε η ώρα των αλλαγών, επικράτησε ο συντηρητισμός και η ιδεολογία της απραξίας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    «Είναι εύκολο για την αξιωματική αντιπολίτευση να μηδενίζει και να μιλά για χαστούκι από τη Ρωσία εκεί που σημειώνονται εθνικές επιτυχίες. Αν αυτό δεν οφείλεται στη μιζέρια της πολιτικής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να πει, ποιοι είναι οι λόγοι» παρατήρησε ο Κ. Καραμανλής.

    Όσον αφορά την ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός την απέδωσε εν πολλοίς στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου από 26 δολάρια το βαρέλι το 2003, στα 73 δολάρια το 2006, ενώ παραλλήλως υπενθύμισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία του καταναλωτή.

    Τέλος, ο κος Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που έχει λάβει ή δρομολογεί η κυβέρνηση: Την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, των κατώτατων επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την αύξηση στο δεκαπλάσιο της επιδότησης στα προγράμματα «τουρισμός για όλους», την σταδιακή εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους. «Προετοιμάζουμε την καθιέρωση κατώτερης κοινωνικής σύνταξης που θα είναι λίγο πάνω από τα όρια της φτώχειας. Δεν είναι υπόσχεση αυτή, αλλά απόφαση που θα γίνει πράξη. Προετοιμάζουμε εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής με σκοπό τις στοχευμένες μεταβιβάσεις στα φτωχά νοικοκυριά» ανέφερε.

    «Ό,τι έχει αλλάξει τα τρία τελευταία χρόνια είναι προς όφελος της οικογένειας, ακόμα και αν δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Όσο υπάρχουν προβλήματα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις. Καμία μειοψηφία, κανένα κατεστημένο δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία των αλλαγών» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

    Συνεργασία με τον Γ. Αλογοσκούφη

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη στο Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι είχε συνεργασία με τον κ. Καραμανλή για το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών μετά τα πρωτοφανούς έκτασης καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αποζημιωθούν οικονομικά οι πληγέντες ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε "θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι δυνατόν".

    Το θέμα θα συζητηθεί και στην Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει αύριο στις 11 πμ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την εκπόνηση του σχεδίου αποκατάστασης των καταστροφών από τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Ευθύνες στην κυβέρνηση

    «Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του δασικού μας πλούτου είναι η προτεραιότητά μας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, κάνοντας λόγο για «χαοτική κατάσταση». «Προτεραιότητά μας είναι η πράσινη οικονομία. Θα επενδύσουμε στη γνώση και στον άνθρωπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, ανεπάρκεια και αλαζονεία. Εξαπέλυσε επίσης προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι είναι «απών από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

    Η κυβέρνηση απαξίωσε τη ΔΕΗ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών για τις πυρκαγιές.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ελληνική οικογένεια. Μια οικογένεια που θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια. Τα παιδιά θα έχουν προοπτική και τα περήφανα γηρατειά αξιοπρέπεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 July 2007 - 18:30:23 UTC