Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Αυτόματα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Δεν συγκυβερνώ με τη ΝΔ»
  • [03] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»
  • [04] Αλ. Αλαβάνος: «Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης»

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Αυτόματα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν»

    "Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες, όπου ήταν δάσος θα γίνει ξανά δάσος, το λέω και το εννοώ", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για το περιβάλλον, που γίνεται στα Ιωάννινα.

    Για ολόκληρη την Ελλάδα οι τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά καταγράφηκαν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, για πρώτη φορά ξέσπασαν τόσες πολλές πυρκαγιές, πάνω από 300 σε όλοκληρη τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε ο κ. Καραμανλής καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και υπογράμμισε :" ευχαριστώ όλες και όλους που σε πολύ αντίξοες συνθήκες ακόμη και με κίνδυνο τη ζωή τους έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες". Αυτό που προέχει τώρα είναι η κατάσβεση των εστιών που έχουν απομείνει. Για τις υλικές ζημιές θα υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

    "Η πληγή που άφησε η φωτιά στην Πάρνηθα είναι και πληγή στην ψυχή μας. Οφείλουμε να εργαστούμε για να γίνει όπως ήταν, γιατί το περιβάλλον είναι ένα δάνειο που χρωστούμε στα παιδιά μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες , συνέχισε ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή πλήττει και τη χώρα μας και ότι είμαστε μπροστά σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες που απαιτούν νέα μέτρα. Τα καμένα δάση , η ατμοσφαιρική ρύπανση ,η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αποτελούν τμήματα της σκληρής πραγματικότητας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι η μεγάλη πρόκληση της γενιάς μας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η περιπλοκότητα των προβλημάτων και η εμπλοκή εθνικών και υπερεθνικών οργανισμών που οφείλουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδράνεια. "Θα φέρουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία του αγώνα για το περιβάλλον, δεν είναι εύκολο, έχουμε να καλύψουμε την αδράνεια δεκαετιών", ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως μίλησε για την πολιτική της ΝΔ στον τομέα του περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι από το Μάρτιο του 2004 έχει εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και έχουν ενσωματωθεί 27 κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, εφαρμόζεται ολοκληρωμένη πολιτική για το περιβάλλον, όπως είναι το εθνικό σχέδιο κατανομής των ρύπων με βάση το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η τελευταια έκθεση της ΕΕ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις προβλέψεις αυτές. Είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής ότι από το 2004 έχουν θεσμοθετηθεί 10 προστατευόμενες περιοχές, επίσης θεσμοθετείται ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας επισημαίνοντας ότι με τους τρεις αγωγούς, τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τον ελληνοιταλικό αγωγό και τον αγωγό South Stream, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

    Μιλώντας για την περιβαλλοντική πολιτική επισήμανε την αύξηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων και τα αυστηρά πρόστιμα, καθώς επίσης και τη σημαντική επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για το περιβάλλον. Απο 14% που ήταν η απορρόφηση το 2004 το ποσοστό έχει ανέβει στο 52% , ενώ από το τέταρτο ΚΠΣ έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

    Ειδική αναφορά έκανε στο Εθνικό Κτηματολόγιο λέγοντας ότι το έργο προχωρεί και σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 90 κτηματολογικά γραφεία έναντι 22 που λειτουργούσαν το 2004.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση με σεβασμό στη διαφάνεια. Σημείωσε το νέο σύστημα μειοδοτικών διαγωνισμών , τη θέσπιση νέων ενιαίων αξιόπιστων τιμολογίων, το νέο νόμο ανάθεσης μελετών, που είναι σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Μίλησε ακόμη για τα έργα που υλοποιεί η κυβέρνηση λέγοντας "υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής που έχει γίνει ποτέ" και πρόσθεσε ότι μόνο το ΥΠΕΧΩΔΕ υλοποιεί έργα συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι στο στάδιο της δημοπράτησης είναι 288 νέα έργα συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 8 δισ. ευρώ προορίζονται για τα μεγάλα οδικά έργα με τις συμβάσεις παραχώρησης. "Και μόνο οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν τα έργα δειχνουν τη διαφορά του σήμερα με το χθες, τη διαφορά με τους εκφραστές του χθες", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι απέναντι σε εκείνους που κάθε χρόνο υπόσχονταν τα ίδια και τα ίδια, που νόμιζαν ότι θα μπορούν να κοροϊδεύουν εσαεί τους πολίτες, εμείς απαντούμε με το έργο μας.

    Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής προετοιμαζόμαστε συγκροτημένα και έγκαιρα για την επόμενη γενιά μεγάλων έργων, αφήνουμε πίσω όσους μιλάνε για πράσινα και μπλε έργα, αφήνουμε πίσω όσους στην αγωνία τους να κάνουν αντιπολίτευση καταφεύγουν στην οξύτητα και στην ισοπέδωση των πάντων.

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε αναφέροντας οτι με οδηγό και συμμαχο την κοινωνία αποδεικνύουμε ότι οι Ελληνες μπορούν καλύτερα, με έργο και μεταρρυθμίσεις προχωρούμε μπροστά.

    Ομιλία Μαρτένς στο προσυνέδριο της ΝΔ

    Στην παγκόσμια αλλαγή του κλίματος και στις δράσεις που αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΚ κ. Βιλφρεντ Μαρτένς, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ για το περιβάλλον στα Ιωάννινα.

    Το ΕΛΚ ανέφερε ο κ. Μαρτένς έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι η αλλαγή του κλίματος είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και η πιο σημαντική πρόκληση της γενιάς μας και σημείωσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της άγνοιας ή των απλών δικαιολογιών.

    Ακολούθως ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τα εθνικά κόμματα θα παρουσιάσει στις αρχές του 2008 ένα κείμενο πολιτικής το οποίο θίγει με τρόπο ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αλλαγή του κλίματος.

    "Στόχος μας είναι να συγκεράσουμε τις οικονομικές επιταγές με την οικολογία", ανέφερε ο κ. Μαρτένς. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ έκανε ειδική αναφορά στον Ελληνα επίτροπο Σταύρο Δήμα, ο οποίος παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή "ενα εντυπωσιακό κείμενο, την πράσινη βίβλο για την αλλαγή του κλίματος".

    Ακολούθως μίλησε για τη δράση της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα του περιβάλλοντος τα τρία τελευταία χρόνια λέγοντας ότι βοήθησε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ενώ αναθεώρησε το εθνικό πρόγραμμα για τη μείωση των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου.

    Ο κ. Μαρτένς είπε ακόμη ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ θέτουν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό.

    Εκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι οι Ελληνες εμπιστεύονται τον Κώστα Καραμανλή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλέξουν τη Νέα Δημοκρατία για άλλη μία τετραετία.

    Ζαγορίτης: "Οι πολίτες δεν παραπλανούνται".

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου, εξαπέλυσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, κατηγορώντας τον για λαϊκίστικες τακτικές.

    Μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος στα Ιωάννινα για το περιβάλλον, ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε στην απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να περιοδεύσει το επόμενο Σαββατοκύριακο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τις ίδιες ημέρες που θα πραγματοποιείται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. "Θα κάνουν περιοδεία στη δυτική Αττική, τώρα θυμήθηκαν τη Δυτική Αθήνα;", ρώτησε ο κ.Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν παραπλανούνται από λαϊκιστικές τακτικές.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει θορυβηθεί από τη συμμετοχή του κόσμου στις προσυνεδριακές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας και από την απήχηση του κ. Καραμανλή. Συνεχίζοντας την επίθεσή του, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα συνέδριο χωρίς διάλογο, ότι το πρόγραμμά του είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα, εν αντιθέσει προς το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που έχει βασιστεί στο διάλογο.

    Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές παρά την τακτική της οξύτητας και της πόλωσης, παρά τον λαϊκισμό στον οποίο καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καλύψει την έλλειψη απόψεων, θέσεων και επιχειρημάτων.

    Αναφερόμενος στα θέματα του περιβάλλοντος, ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι το περιβάλλον είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, η οποία προωθεί συγκροτημένη πολιτική για την προστασία του, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του χθες που τα κενά της πολιτικής τους είχαν στοιχίσει μεγάλα πρόστιμα.

    Ο κ. Ζαγορίτης αναφέρθηκε και στη μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, δίνοντας θερμές ευχαριστίες σε όλες και όλους εκείνους που κάτω από αντίξοες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν τα δάση μας.

    Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Εκτίμηση της κατάστασης στο μέτωπο των πυρκαγιών έγινε το Σάββατο για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι το μέτωπο της Πάρνηθας είναι σε ύφεση σημειώνοντας ότι "χθες είχαμε μια μάχη και κρατήσαμε τις δύο - τρεις τελευταίες εστίες μέχρι να φθάσουμε σήμερα, ελπίζουμε, την κατάσταση υπό μερικό έλεγχο".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι η εστία στην Κάνδανο Σελίνου Χανίων έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ σε ύφεση είναι τα τρία μέτωπα στην Αγιά, τη Μελίβοια, την Αργαλαστή και τις Μηλιές Πηλίου.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι στη σύσκεψη ήταν παρών και ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στα δάση. Τόνισε ταυτόχρονα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το σχέδιο αναδάσωσης ότι "αυτό είναι στη συνολική πρόταση και η σχεδίαση θα γίνει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, το πιθανότερο σχέδιο, που θα επαναληφθεί με τις προσαρμογές στο τοπίο της Πάρνηθας ,θα είναι το μοντέλο της Χαλκιδικής. Το τρίτο σημείο που εξετάστηκε στη σύσκεψη πέρα από την επαγρύπνηση και την επιφυλακή για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης, είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων.

    Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι αυτό το θέμα είναι της στενής αρμοδιότητάς του σημειώνοντας ότι η ανασύνταξη θα εστιαστεί στο τρίπτυχο των μέσων, του προσωπικού και του καταλόγου των εθελοντών και της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Επικαιροποίηση και μια καλύτερα λειτουργικότητα" ,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει καλή λειτουργικότητα, αλλά και προθυμία, καθώς και καλή συνεργασία από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι θα εκτιμηθεί αν και τι μέσα χρειάζονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, θέμα το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε και αντικείμενο της σύσκεψης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός εντόπισε αδυναμίες, καθώς σύμφωνα με την ερώτηση, οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν αδυναμίες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σχεδιασμό, ο υπουργός Δημ. Τάξης είπε "δεν αποδέχομαι τη βάση της ερώτησης και δεν ήταν θέμα της συζήτησής μας".

    Ο κ. Πολύδωρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χτιστούν σπίτια στα καμένα ,ενώ σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρχει σχέδιο εμπρησμών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε "ισχύει ό,τι είπα χθες για τους ύποπτους χρόνους των μεσημεριανών πυρκαγιών".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Εθνικής Άμυνας, Β. Μεϊμαράκης , Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας , Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης.

    Προβάδισμα στη ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

    Προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας δίνει στη ΝΔ δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το "ΒΗΜΑ της Κυριακής". Σύμφωνα με την έρευνα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,1%, έναντι 35,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,6%, ΛΑΟΣ με 4,3%, ο ΣΥΝ με 4,2% και η Δημοκρατική Αναγέννηση με 0,6%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 41,5% έναντι 34,6% του Γιώργου Παπανδρέου. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι υπάρχουν 500.000 αναποφάσιστοι που μπορούν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης τάσσονται υπερ των πρόωρων εκλογών.

    "Η πολύμηνη προεκλογική περίοδος το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία", δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστηρίζει στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ότι από τη στιγμή που η κοινωνία βομβαρδίζεται καθημερινά με προεκλογικού τύπου θέματα, είναι φυσικό να θέλει να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Δεν συγκυβερνώ με τη ΝΔ»

    Το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, παρουσιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Καθημερινή της Κυριακής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στα πέντε βασικά μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει και αφορούν στην δημιουργία ενός νέου υπουργείου Περιβάλλοντος, στην κατάρτιση προϋπολογισμού με αιχμή τις ασθενέστερες τάξεις, καθώς και στην έναρξη διαλόγου για αλλαγές στην εκπαίδευση και το ασφαλιστικό.

    Παράλληλα, αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

    Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη οικολογική καταστροφή»

    "Ακούμε τον πόνο του δημάρχου, των βουλευτών, των φορέων, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση για αυτή τη βιβλική καταστροφή που βλέπουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρνηθα,την οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή. Προηγήθηκε μια σύντομη ενημέρωση στο δημαρχείο Μενιδίου.

    "Να συμπαρασταθούμε σε όλους όσους πάλεψαν και παλεύουν με τη φωτιά, στους δασοπυροσβέστες και τους τοπικούς φορείς των οποίων ακούμε την αγανάκτηση για την ολιγωρία της πολιτείας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε και την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή της Αγιάς, προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράστασή του, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους πυροσβέστες και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξακολουθούν να μάχονται για την αντιμετώπισή της.

    Όπως τόνισε πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, αλλά αυτή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αν και υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν. Ζήτησε δε, να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες καταστροφές και ζημιές λόγω των βροχών.

    [03] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»

    Να μην χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και να διευρυνθεί ο εθνικός δρυμός ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της, μετά την επίσκεψή της στην Πάρνηθα, το Σάββατο.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «πέρα από τις ιστορικές εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, τούτη τη μέρα, σε αυτή τη φάση που είμαστε, αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι όχι απλά να έχουμε γενικές διακηρύξεις περί περιοχής αναδασωτέας - πέρα από το βασικό, κλασσικό που υπάρχει του Εθνικού Δρυμού, που από ότι φαίνεται περίπου το 50% έχει καταστραφεί>>.

    Κατά τη γνώμη μας, πρόσθεσε, πρέπει να θεωρηθεί όλη αυτή η περιφέρεια μέχρι το Τατόι, Εθνικός Δρυμός ή να ισοτιμηθεί και η περιφέρεια με τον Εθνικό Δρυμό, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική προστασία.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, είπε, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για όλες τις διακηρύξεις που θα βρθουν. Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της γιατί, όπως είπε, το κόμμα της έχει ήδη θέσει το ζήτημα "ότι πάνω στην Πάρνηθα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το Χαγιάτ, το οποίο δεν θα περιοριστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Μον Παρνές". Ακόμη η κα Παπαρήγα ζήτησε "να μην υπάρξει νομική χαραμάδα για να μην οικοπεδοποιηθεί η Πάρνηθα, στο όνομα του ότι τώρα πια δεν υπάρχουν δέντρα και δεν μπορεί να αναδασωθεί, ιδιαίτερα ο χώρος της Κεφαλληνιακής Ελάτης".

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, καθώς, όπως είπε, "δεν μπορεί να χωρίζεται η πρόληψη από την καταστολή, δηλαδή οι δασικές υπηρεσίες να παραμερίζονται, να υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός που μέρος της πρόληψης να ανατίθεται στην πυροσβεστική. Θεωρούμε ότι ο Ενιαίος αυτός Φορέας θα αντιμετωπίσει και τα όποια προβλήματα συντονισμού παρουσιάζονται".

    Τέλος, η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη "το προσωπικό, κατβ αρχήν στον τομέα της δασοπροστασίας, να είναι υπερεπαρκές και μόνιμο και όχι περιστασιακό. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να διοριστούν στην πυροσβεστική 4.000 πυροσβέστες το λιγότερο, γιατί αυτοί λείπουν και υπάρχουν τεράστια κενά. Χώρια βεβαίως ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλος ο πυροσβεστικός εξοπλισμός της Πυροσβεστικής".

    [04] Αλ. Αλαβάνος: «Ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης»

    Βάρδια στο φυλάκιο δασοπροστασίας της εθελοντικής κίνησης "Ρομπέν των Δασών" στην Πεντέλη, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "βρισκόμαστε εδώ για να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης" και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο σε όλους τους μηχανισμούς πρόληψης να υπάρχει ενίσχυση από την πολιτεία. "Πρώτον, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό - είπε ο κ. Αλαβάνος - ότι στη Νέα Πεντέλη υπάρχουν 80 εθελοντές. Υπάρχει ένας μηχανισμός παρακολούθησης επαγγελματικής ποιότητας, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη στήριξη".

    Και είναι ντροπή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, διότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπονταν από το Γβ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για δασική προστασία από το 2000 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και άλλα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι έχει σημασία να υπάρξει συντονισμός όλων των υπηρεσιών, όλου του ανθρωπίνου δυναμικού, είτε αυτή είναι η Πυροσβεστική, είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια συμμετοχή στο συντονισμό, ενώ η δασοπυρόσβεση πρέπει και ως πρόληψη να λειτουργεί όλο το χρόνο.

    Είναι έγκλημα το ότι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες το χειμώνα στέλνονται ουσιαστικά στο Ταμείο Ανεργίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε ένα καθεστώς μονιμοποίησης των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 July 2007 - 22:30:21 UTC