Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη οικολογική καταστροφή»
  • [03] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»
  • [04] Φόβοι για επιθέσεις στη Βρετανία

  • [01] Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Ιωάννινα θα μιλήσει στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Εκτίμηση της κατάστασης στο μέτωπο των πυρκαγιών έγινε χθες για τρίτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας δήλωσε ότι το μέτωπο της Πάρνηθας είναι σε ύφεση σημειώνοντας ότι "χθες είχαμε μια μάχη και κρατήσαμε τις δύο - τρεις τελευταίες εστίες μέχρι να φθάσουμε σήμερα, ελπίζουμε, την κατάσταση υπό μερικό έλεγχο".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι η εστία στην Κάνδανο Σελίνου Χανίων έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ σε ύφεση είναι τα τρία μέτωπα στην Αγιά, τη Μελίβοια, την Αργαλαστή και τις Μηλιές Πηλίου.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι στη σημερινή σύσκεψη ήταν παρών και ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, ο οποίος έκανε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στα δάση. Τόνισε ταυτόχρονα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το σχέδιο αναδάσωσης ότι "αυτό είναι στη συνολική πρόταση και η σχεδίαση θα γίνει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, το πιθανότερο σχέδιο, που θα επαναληφθεί με τις προσαρμογές στο τοπίο της Πάρνηθας ,θα είναι το μοντέλο της Χαλκιδικής. Το τρίτο σημείο που εξετάστηκε στη σύσκεψη πέρα από την επαγρύπνηση και την επιφυλακή για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης, είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων.

    Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι αυτό το θέμα είναι της στενής αρμοδιότητάς του σημειώνοντας ότι η ανασύνταξη θα εστιαστεί στο τρίπτυχο των μέσων, του προσωπικού και του καταλόγου των εθελοντών και της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Επικαιροποίηση και μια καλύτερα λειτουργικότητα" ,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει καλή λειτουργικότητα, αλλά και προθυμία, καθώς και καλή συνεργασία από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Τέλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι θα εκτιμηθεί αν και τι μέσα χρειάζονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, θέμα το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε και αντικείμενο της σύσκεψης.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός εντόπισε αδυναμίες, καθώς σύμφωνα με την ερώτηση, οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν αδυναμίες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σχεδιασμό, ο υπουργός Δημ. Τάξης είπε "δεν αποδέχομαι τη βάση της ερώτησης και δεν ήταν θέμα της συζήτησής μας".

    Ο κ. Πολύδωρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χτιστούν σπίτια στα καμένα ,ενώ σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρχει σχέδιο εμπρησμών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε "ισχύει ό,τι είπα χθες για τους ύποπτους χρόνους των μεσημεριανών πυρκαγιών".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Εθνικής Άμυνας, Β. Μεϊμαράκης , Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας , Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κόης.

    Υπο πλήρη έλεγχο οι πυρκαγιές στα περισσότερα μέτωπα

    Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου σημειώθηκαν συνολικά, 50 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 44 τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο, ενώ οι έξι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ιαλυσσό Ρόδου, Οινούσσες Χίου, Κορώνεια Θεσσαλονίκης, Βουρβουρού Χαλκιδικής, Χρυσοκελάρια Μεσσηνίας και Κάντανο Χανίων βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Δερβενοχώρια - Πάρνηθα και Νεοχώρι - Καλαμάκι Μαγνησίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, συνεχίζουν την κατάσβεση.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Μεγάλη οικολογική καταστροφή»

    "Ακούμε τον πόνο του δημάρχου, των βουλευτών, των φορέων, τη δικαιολογημένη αγανάκτηση για αυτή τη βιβλική καταστροφή που βλέπουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην Πάρνηθα,την οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή. Προηγήθηκε μια σύντομη ενημέρωση στο δημαρχείο Μενιδίου.

    "Να συμπαρασταθούμε σε όλους όσους πάλεψαν και παλεύουν με τη φωτιά, στους δασοπυροσβέστες και τους τοπικούς φορείς των οποίων ακούμε την αγανάκτηση για την ολιγωρία της πολιτείας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για ευθύνες αλλά για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε και την πληγείσα από τη φωτιά περιοχή της Αγιάς, προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράστασή του, τόσο στους κατοίκους, όσο και στους πυροσβέστες και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξακολουθούν να μάχονται για την αντιμετώπισή της.

    Όπως τόνισε πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, αλλά αυτή δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αν και υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν. Ζήτησε δε, να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν μεγαλύτερες καταστροφές και ζημιές λόγω των βροχών.

    [03] Παπαρήγα: «Να μη χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό»

    Να μην χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και να διευρυνθεί ο εθνικός δρυμός ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της, μετά την επίσκεψή της στην Πάρνηθα, χθες Σάββατο.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «πέρα από τις ιστορικές εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με την καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, τούτη τη μέρα, σε αυτή τη φάση που είμαστε, αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι όχι απλά να έχουμε γενικές διακηρύξεις περί περιοχής αναδασωτέας - πέρα από το βασικό, κλασσικό που υπάρχει του Εθνικού Δρυμού, που από ότι φαίνεται περίπου το 50% έχει καταστραφεί>>.

    Κατά τη γνώμη μας, πρόσθεσε, πρέπει να θεωρηθεί όλη αυτή η περιφέρεια μέχρι το Τατόι, Εθνικός Δρυμός ή να ισοτιμηθεί και η περιφέρεια με τον Εθνικό Δρυμό, έτσι ώστε να έχουμε πραγματική προστασία.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, είπε, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για όλες τις διακηρύξεις που θα βρθουν. Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία της γιατί, όπως είπε, το κόμμα της έχει ήδη θέσει το ζήτημα "ότι πάνω στην Πάρνηθα πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το Χαγιάτ, το οποίο δεν θα περιοριστεί στον περιβάλλοντα χώρο του Μον Παρνές". Ακόμη η κα Παπαρήγα ζήτησε "να μην υπάρξει νομική χαραμάδα για να μην οικοπεδοποιηθεί η Πάρνηθα, στο όνομα του ότι τώρα πια δεν υπάρχουν δέντρα και δεν μπορεί να αναδασωθεί, ιδιαίτερα ο χώρος της Κεφαλληνιακής Ελάτης".

    Η κα Παπαρήγα πρότεινε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, καθώς, όπως είπε, "δεν μπορεί να χωρίζεται η πρόληψη από την καταστολή, δηλαδή οι δασικές υπηρεσίες να παραμερίζονται, να υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός που μέρος της πρόληψης να ανατίθεται στην πυροσβεστική. Θεωρούμε ότι ο Ενιαίος αυτός Φορέας θα αντιμετωπίσει και τα όποια προβλήματα συντονισμού παρουσιάζονται".

    Τέλος, η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη "το προσωπικό, κατβ αρχήν στον τομέα της δασοπροστασίας, να είναι υπερεπαρκές και μόνιμο και όχι περιστασιακό. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να διοριστούν στην πυροσβεστική 4.000 πυροσβέστες το λιγότερο, γιατί αυτοί λείπουν και υπάρχουν τεράστια κενά. Χώρια βεβαίως ότι πρέπει να επανεξεταστεί όλος ο πυροσβεστικός εξοπλισμός της Πυροσβεστικής".

    [04] Φόβοι για επιθέσεις στη Βρετανία

    Το επίπεδο συναγερμού εθνικής ασφαλείας στη Βρετανία αυξήθηκε στο "κρίσιμο", το οποίο είναι το υψηλότερο και σημαίνει ότι επίκειται επίθεση, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το κέντρο αντιτρομοκρατικής ανάλυσης (JTAC) αύξησε στο κρίσιμο επίπεδο την εκτίμηση της απειλής για τη χώρα. Αυτό έγινε λόγω των γεγονότων των τελευταίων 48 ωρών. Τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ.

    Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξουδετερώθηκαν την Παρασκευή στο κέντρο του Λονδίνου και ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο έπεσε το Σάββατο πάνω στον κύριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Γλασκόβης.

    Ειδικοί των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών εξετάζοντας την υπόθεση με τα δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Λονδίνο έκριναν πως δείχνει να φέρει τη σφραγίδα της Αλ Κάιντα και συνιστά μια προειδοποίηση προς τη νέα βρετανική κυβέρνηση.

    Η απόφαση να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο ανακοινώθηκε έπειτα από την τρίτη μέσα σε 36 ώρες συνεδρίαση της αντιτρομοκρατικής επιτροπής κρίσεων "Κόμπρα" της οποίας προήδρευσε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε "επίθεση" την πρόσκρουση του φλεγόμενου οχήματος στον κύριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Γλασκόβης.

    "Πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα ασφαλείας στα αεροδρόμια και στους χώρους συγκεντρώσεων λόγω της αύξησης των απειλών", δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν αναφερόμενος στη "σημερινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης".

    Είναι η πρώτη φορά που η λέξη "επίθεση" χρησιμοποιήθηκε επισήμως για τα γεγονότα της Γλασκόβης.

    "Θέλω όλοι οι Βρετανοί να επαγρυπνούν και θέλω να βοηθούν την αστυνομία και τις αρχές. Ξέρω πως ο βρετανικός λαός θα είναι ενωμένος, αποφασισμένος και δυνατός", πρόσθεσε ο Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε την Τετάρτη τα πρωθυπουργικά καθήκοντα.

    Εκλεισε το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ

    Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ (βορειοδυτική Αγγλία) έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου μέχρι νεωτέρας μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης (νότια Σκοτία), ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Δυο παγιδευμένα αυτοκίνητα

    Δύο παγιδευμένες με εκρηκτικά Μερσεντές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικό αριθμό θυμάτων, εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν στην τουριστική καρδιά του Λονδίνου την Παρασκευή το πρωί, δύο ημέρες μετά τη διαδοχή του Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία από τον Γκόρντον Μπράουν.

    Η συνωμοσία αυτή δείχνει "να στοχεύει στη νέα κυβέρνηση", έκρινε η Πολίν Νέβιλ-Τζόουνς, πρώην υπεύθυνη της κοινής επιτροπής των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

    "Το θέμα είναι να μάθουμε ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό. Θα έτεινα να σκεφτώ ότι υπάρχει ένας κάποιος δεσμός με την Αλ Κάιντα", σημείωσε επίσης.

    Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση, συνέχισε, είναι μια οργάνωση με όχι πολύ καλά δομημένους συνδέσμους, αλλά συμβάλει στο να εμπνέει τους ισλαμιστές ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν με δική τους πρωτοβουλία να πάρουν μια απόφαση για να δράσουν κατά των δυτικών συμφερόντων.

    Ο Πολ Μπίβερ, αναλυτής των υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε παράλληλα στο BBC ότι η συνωμοσία αυτή φέρει όλα τα σημάδια επιθέσεων ισλαμιστών, όπως αυτές στο Ιράκ, στο νότιο Λίβανο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Φλεγόμενο αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης

    Δύο άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο από την αστυνομία γιατί οδήγησαν ένα φλεγόμενο όχημα επάνω στον κεντρικό τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Γλασκόβης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    " Δύο άτομα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης το οποίο έχει εκκενωθεί και διεκόπη η λειτουργία του" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Στραθερκλάιντ, αλλά δεν διευκρίνισε εάν υπάρχουν τραυματίες.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στις 15.15 τοπική ώρα ( 17.15 ώρα Ελλάδος) ένα Τζιπ Τσερόκι φλεγόμενο, στο κάτω μέρος, κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς το κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δύο άτομα με ασιατικά χαρακτηριστικά βρίσκονταν μέσα στο όχημα.

    Αμέσως το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και αναβλήθηκαν όλες οι πτήσεις.

    Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

    Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε στο BBC " Εάν δεν κάνω λάθος είδα ένα τζιπ Τσερόκι να προσπαθεί να περάσει από την πύλη του κεντρικού κτιρίου. Άρχισαν να βγαίνουν φλόγες από το κάτω μέρος του οχήματος και στη συνέχεια δύο άνδρες προσπάθησαν να βγουν από το όχημα.

    " Οι αστυνομικοί άρχισαν να τρέχουν προς το όχημα και αυτοί οι άνθρωποι συγκρούσθηκαν μαζί τους. Στη συνέχεια άκουσα κάτι σαν έκρηξη".

    Ένας άλλος μάρτυρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Ρίτσαρντ Γκρέι δήλωσε στην εκπομπή BBC News 24 " Ένα φλεγόμενο πράσινο τζιπ ήταν στο κέντρο της πύλης του κεντρικού κτιρίου του αεροδρομίου. Μέσα ήταν ένας τύπος με ασιατικά χαρακτηριστικά τον οποίο έβγαλαν έξω οι αστυνομικοί ενώ εκείνος αντιστεκόταν. Τον έριξαν στο έδαφος."

    "Το αυτοκίνητο τελικά δεν εξερράγη. Ακουστήκαν ορισμένοι ήχοι που έμοιαζαν με εκρήξεις αλλά τελικά μάλλον ήταν εκτονώσεις των καυσίμων", πρόσθεσε ο Γκρέι.

    Για το συμβάν στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης ενημερώθηκε αμέσως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 June 2007 - 22:30:22 UTC