Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για την αύξηση των εξαγωγών

  • [01] Πρωτοβουλίες για την αύξηση των εξαγωγών

    Στη δημιουργία τεσσάρων κέντρων στο εξωτερικό με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προχωρά το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ).

    Τα κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν στη Νέα Υόρκη, στη Μόσχα, στο Λονδίνο, και στο Χονγκ Κονγκ με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και θα έχουν ως στόχο την προβολή και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων.

    Η δημιουργία αυτών των κέντρων εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το β' εξάμηνο του 2007 από την κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Επίσης στο πλαίσιο αυτό των πρωτοβουλιών, σχεδιάζεται και υλοποιείται η στρατηγική προώθησης των δομικών υλικών και των κατασκευαστικών υπηρεσιών σε επιλεγμένες αγορές - στόχους.

    Η πρωτοβουλία αυτή θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο. Επίσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2007 προγραμματίζονται δύο μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές στη Ρωσία και στη Βραζιλία αντιστοίχως, θα υλοποιήθει πρόγραμμα προώθησης ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Κίνας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του πολιτιστικού έτους των δύο χωρών, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008.

    Εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί διαφημιστική εκστρατεία για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, συνολικής δαπάνης 10.000.000 ευρώ και αντίστοιχη εκστρατεία στο εσωτερικό, με στόχο την κινητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν στις δράσεις εξωστρέφειας του ΟΠΕ.

    Τέλος, θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς η προώθηση των ελληνικών προϊόντων, στις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομμάν και την Ιορδανία.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών ότι τα εως τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών, δεδομένου ότι αυτές αυξήθηκαν κατά 8% το 2005 σε σχέση με το 2004 κατά 8,8% το 2006 σε σχέση με το 2005 και σε 10% το 2007 (πρώτο τετράμηνο) σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2006.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που επιλύθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των εξαγωγών. Τέτοια προβλήματα αφορούσαν την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγές, δαπανών που τώρα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των εξαγωγέων, η προώθηση της μηχανογράφησης του γενικού μητρώου εξαγωγέων, η δημιουργία βάσης δεδομένων για την πρόσβαση στην αγορά προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων και η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΟΠΕ, μέσω του οποίου βελτιώθηκαν σημαντικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

    Με την τροπολογία του ιδρυτικού νόμου, ο ΟΠΕ αναλαμβάνει τη διαχείριση καθεστώτων εγγυήσεων που παρέχονται από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη δανείων, εγγυητικών επιστολών και πιστώσεων στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική διπλωματία, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα προώθησης των οικονομικών συμφερόντων μιας χώρας στο εξωτερικό.

    Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30 επιχειρηματικές αποστολές και επισκέψεις σε περισσότερες από 53 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 17 μικτές διυπουργικές επιτροπές.

    Η αύξηση των εσόδων του ΑΕΠ από εξαγωγές, από το 7,1% το 2004 στο 8,8% το 2006 και ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να ανέλθει σε 9,8% το 2007.

    Ο κ.Στυλιανίδης αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια αλλά και στον αραβικό κόσμο, όπου οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 31,3% το 2006 σε σχέση με το 2005.

    Τέλος, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων διατύπωναν τη θέση ότι το πρώτο μέλημα της εξαγωγικής πολιτικής πρέπει να είναι η συμβολή της με συγκεκριμένες δράσεις στην ενίσχυση, την επιτάχυνση και την επέκταση διαρθρωτικών μεταβολών στις εξαγωγές.

    Επίσης ζήτησαν την ενθάρρυνση για την παραγωγή νέων προϊόντων που θα καλύπτουν τις αυξανόμενες καταναλωτικές απαιτήσεις, ιδίως ως προς την ποιότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 June 2007 - 10:30:16 UTC