Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Αμείλικτος κατά της διαφθοράς"

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Αμείλικτος κατά της διαφθοράς"

    Τετράωρη διαβούλευση με εκπροσώπους κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και Ανεξάρτητων Αρχών, για θέματα διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας, είχε σήμερα στο Ζάππειο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, διαβούλευση στην οποία συζητήθηκαν οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για τα θέματα αυτά, όπως προβλέπονται και στο Πρόγραμμα του Κινήματος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στην αρχή της συνάντησης την απόφασή του να χτυπήσει τη «γάγγραινα της διαφθοράς στην χώρα μας και αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια την κορυφή του πολιτικού συστήματος, το ίδιο το πολιτικό σύστημα».

    «Είμαι αποφασισμένος να ανατρέψω πρακτικές και αντιλήψεις, ώστε να φύγουμε από μια πελατειακή λογική, που δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό κράτος, μια συναλλαγή που μας έχει φέρει σε μια εποχή σκανδάλων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς έχει τρία σκέλη: Πρώτα απ' όλα, η πολιτική βούληση που χρειάζεται από την ηγεσία της χώρας, δεύτερον, η ευρύτερη συναίνεση και απόφαση της κοινωνίας και της κοινωνίας των πολιτών ιδιαίτερα για να στηρίξουμε την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, αλλά και τρίτον, τις νομικές ή τεχνικές πρακτικές διαχείρισης που υλοποιούν αυτή την πολιτική βούληση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του μαύρου χρήματος και, πολλές φορές, τον έλεγχο της εξουσίας, από την κατάχρηση που η εξουσία μπορεί να παρουσιάσει. Θεωρώ, είπε, ότι έχουμε έλλειψη διάκρισης μεταξύ των διαφόρων εξουσιών, κυβέρνησης, εκτελεστικής εξουσίας, νομοθετικής εξουσίας, Δικαιοσύνης, Κομμάτων, Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και σημαντικών οικονομικών συμφερόντων.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως «η συγκυρία είναι τέτοια, που έχει αναδείξει την έλλειψη βούλησης - δεν θέλω να μπω στα πολιτικά, στα στενά κομματικά θέματα - από πλευράς κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα της διαφθοράς, με επιστέγασμα το θέμα των ομολόγων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το γεγονός ότι έχει πια εμπλακεί σε μια επιχείρηση συγκάλυψης».

    Αναφέρθηκε ακόμη στο περιστατικό της κακοποίησης κρατουμένων από αστυνομικούς, λέγοντας ότι «το βίντεο της ντροπής για τους μετανάστες δείχνει ότι τίθενται θέματα προστασίας δημοκρατικών θεσμών, ελευθερίας, ευθύνης και Δικαιοσύνης».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε "έτοιμος" να κάνει «τις απαραίτητες ανατροπές, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε μια κακή παράδοση, που δυστυχώς έχει εμπεδωθεί στην χώρα μας».

    Και πρότεινε λειτουργία των θεσμών με διάκριση εξουσιών, κανόνες διαφάνειας, για να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρή ανάπτυξη στην χώρα, απελευθέρωση της πολιτικής από την αιχμαλωσία της από εξωθεσμικούς παράγοντες ή συμφέροντα ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει η δυνατότητα ιδιοποίησης της εξουσίας ή του πλούτου του ελληνικού λαού.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι, αναφορικά με τη Δικαιοσύνη, δεν μπορεί να επικρατεί ο φόβος για τον δικαστή. Πρέπει να είναι ελεύθερος, να μην αισθάνεται καταπίεση, είπε και τόνισε πως είναι στο πλευρό των Δικαστών, ώστε «να μην αισθανθούν ποτέ ότι θα πρέπει να υποκύψουν, αλλά να ακούσουν την συνείδησή τους και να ξέρουν ότι εμείς και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν θέλω να δω την κομματική ή άλλη προσπάθεια υποταγής δικών τους αποφάσεων και λειτουργιών, που θα διαρρηγνύει τις πραγματικές σχέσεις τις οποίες θα πρέπει να έχει μια δημοκρατική χώρα, μεταξύ εκτελεστικής, κοινοβουλευτικής, νομοθετικής εξουσίας και της Δικαιοσύνης».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θύμισε την πρότασή του για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα, που θα συνδυάζει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές Περιφέρειες και με τον σταυρό, αλλά και με την λίστα και, όπως είπε, στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, μέσα από αυτό το σύστημα, το ζήτημα του πολιτικού χρήματος.

    Πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μίας επιτελικής κεντρικής κυβέρνησης, με λιγότερα Υπουργεία και ακόμη μικρότερο αριθμό Περιφερειών, αιρετό Περιφερειάρχη, λιγότερους Δήμους και ισχυρότερους, που «θα προκύψουν από έναν νέο «Καποδίστρια», αλλά και Δήμους, οι οποίοι θα λογοδοτούν με διαφάνεια, με εσωτερικές διαδικασίες, που θα χτυπήσουν και την εκεί διαφθορά».

    Επίσης πρότεινε ισχυρούς, αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου όλων των δημόσιων προμηθειών και των δημόσιων έργων, έλεγχο από τη Βουλή στην διαδικασία ελέγχου των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και των εξοπλιστικών δαπανών, καθώς και νομοθετικό πλαίσιο, που θα αποκλείει τον μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και θα εξασφαλίζει την αξιόπιστη και αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

    Ακόμη πρότεινε έλεγχο του πολιτικού χρήματος και εξυγίανση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με διαφάνεια, ενίσχυση του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και επιλογή των μελών του, ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, πραγματικό έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και, εν τέλει, «διαρκές μέτωπο στη διαφθορά».

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών

    Το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, η διαφύλαξη της σταθερότητας της περιοχής και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτέλεσαν το αντικείμενο του προγεύματος εργασίας που είχαν νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την σύναψη Συμφώνου Σταθερότητας και Σύνδεσης και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής αποτελεί "βασικό στοιχείο για την εμπέδωση της ειρήνης και της συνεργασίας, των αρχών καλής γειτονίας, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής και βεβαίως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας".

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε λόγο για πρόβλημα που αφορά όλη την περιοχή αλλά και την Ευρώπη και σημείωσε ότι η λύση που θα βρεθεί δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να είναι επιβεβλημένη. "Μια λύση που επιβάλλεται και δεν αποτελεί προϊόν συμφωνίας των δύο πλευρών δημιουργεί πόλωση, αίσθημα αδικίας και εν τέλει είναι μια λύση εύθραυστη και για την σταθερότητα της περιοχής", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και μίλησε για "ιστορικές ευθύνες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Θα έπρεπε να πρωτοπορήσει και δεν το έχει κάνει. Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης έχει υποχωρήσει από τον ρόλο της στα Βαλκάνια. Και η Ελλάδα όμως πρέπει να παίξει τον ρόλο της πολύ πιο ενεργά. Δυστυχώς ούτε η Ελλάδα δεν παίζει τον ρόλο που της ανήκει στην περιοχή", είπε ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την συνεργασία με την Σερβία και τις άλλες χώρες της περιοχής.

    Ο κ. Γέρεμιτς από την πλευρά του προειδοποίησε για τον κίνδυνο η κατάσταση στο Κόσοβο να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως χώρα των Βαλκανίων που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. "Ζήτησα την στήριξη της Ελλάδας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από το σοσιαλιστικό κίνημα, στο οποίο ανήκει και το κόμμα μου", δήλωσε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: "Οφείλουμε πολλά στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003 λάβαμε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά της Ευρώπης και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν από κοινού προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα των Βαλκανίων. Άλλωστε είναι και το προαπαιτούμενο για την πλήρη ενσωμάτωση. Περιμένουμε την στήριξη της Ελλάδας, την βοήθεια και την κατανόησή της. Στην διάρκεια της επίσκεψής μου βρήκα κατανόηση σε όλα τα επίπεδα, όπως βεβαίως και από τον κ. Παπανδρέου. Είναι παρηγοριά να ξέρουμε ότι έχουμε τόσο πολλούς φίλους στην Ελλάδα".

    Ο κ. Γέρεμιτς, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες, στα 32 του, το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τον κ. Παπανδρέου, όταν ο ίδιος ήταν νεαρός ακτιβιστής και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο τελευταίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ενεργό ανάμιξή του στην πολιτική.

    Το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ του Δήμου Καματερού, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους και χρήστες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 June 2007 - 16:30:15 UTC