Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου για την κρίση στη Μ.Ανατολή
  • [02] «Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»
  • [03] Κρίση στα Παλαιστινιακά εδάφη

  • [01] Γ.Παπανδρέου για την κρίση στη Μ.Ανατολή

    Με δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στην Βηρυτό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του βουλευτή, Βαλίντ Είντο, του γιου του, έξι ακόμα ατόμων, και προκάλεσε μεγάλο αριθμό τραυματιών.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, και στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Παράλληλα καταδίκασε «κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης του Λιβάνου, της ενότητας του Λιβανικού λαού, μέσω πολιτικών δολοφονιών ή άλλων τρομοκρατικών δράσεων» και πρόσθεσε: «επιβεβαιώνουμε την δέσμευση μας να υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την σταθερότητα, την κυριαρχία, και την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας».

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου, είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσσα, ενόψει της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των Αραβικών χωρών, σήμερα, στο Κάιρο, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα για το Παλαιστινιακό και τον Λίβανο. Ο Γ. Παπανδρέου, ενημερώθηκε από τον Αμρ Μούσσα, ενώ συζητήθηκε και ο συντονισμός των πρωτοβουλιών μεταξύ Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Αραβικού Συνδέσμου.

    Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σιμόν Πέρες, στον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του ως Προέδρου του Ισραήλ. Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Έχουντ Μπάρακ, για την εκλογή του ως Προέδρου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

    [02] «Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

    Τον Ασπρόπυργο θα επισκεφθεί σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα περιοδεύσει στα εμπορικά καταστήματα της πόλης και θα μιλήσει σε συγκέντρωση γυναικών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου.

    "Μπροστά στην κάλπη δεν κρίνονται κάποια μεμονωμένα προβλήματα όσο σοβαρά κι αν είναι αλλά το πρόγραμμα και η πρακτική των κομμάτων". Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χθες σε συγκέντρωση καθηγητών και εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έγινε στη Νομική Σχολή και πρόσθεσε ότι στις προσεχείς εκλογές κρίνεται η συνολική γραμμή πλεύσης στο πεδίο της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος, γενικότερα του ιδεολογικού εποικοδομήματος, η στάση και η θέση στο διεθνές σύστημα του καπιταλισμού και τις διακρατικές ή άλλης μορφής ενώσεις τους.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές είναι αναγκαίο να προκύψει από την κάλπη αδυνατισμένη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, όπως είπε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να νιώσουν ότι έχουν δεχθεί ένα πλήγμα. Δεν αρκεί αυτό όμως, συμπλήρωσε γιατί όπως είπε, ότι χάσει ο δικομματισμός ως συνολικό ποσοστό μπορεί να το αμβλύνει αν βρει πρόθυμους εταίρους να του δώσουν χέρι βοήθειας. Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ακόμα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την σύμπλευσή τους εκτός των άλλων και σε ακόμα πέντε ζητήματα:

    στο δίλημμα ή εγώ ή αυτός στην κυβέρνηση

    στην επιλεκτική αναγόρευση στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ορισμένων ζητημάτων.

    στην κοκορομαχία "για το γαλάζιο " και "πράσινο" κράτος.

    στην πολιτική πτωχοκομείου και

    βαφτίζοντας συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση κάθε αίτημα πάλης που πλήττει τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας ελληνικής και ευρωπαϊκής.

    Είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ δέχεται μια σκληρή επίθεση και πρόσθεσε ότι αντεπιτέθηκε για να προλάβει την επίθεση που δέχθηκε.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΝ είπε ότι η πολιτική του έχει τη λογική της ενσωμάτωσης ενώ για το ΛΑΟΣ είπε ότι ΄"δεν ξέρουμε από που προέρχεται".

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε και για το θέμα των ομολόγων λέγοντας ότι "δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ανακατεύουμε την ίδια κατσαρόλα και το ίδιο φαΐ. Ανεξάρτητα αν ο ένας πήρε περισσότερα και ο άλλος λιγότερα". Το κυριότερο όμως, πρόσθεσε, είναι ότι δεν πρέπει στο όνομα του ομολόγου ή των δομημένων ομολόγων να ξεχαστεί, όπως είπε, η ληστεία που έχει γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 και μετά. Δεν πρέπει συνέχισε, να ξεχαστεί το γεγονός ότι ετοιμάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 που θα φτάσει μέχρι τα 71 χρόνια, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση των συντάξεων και ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να αποταμιεύουν για να μπορούν να έχουν καλή σύνταξη. «Δηλαδή», τόνισε η κ. Παπαρήγα, «πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του β50 στη λεγόμενη λαϊκή αποταμίευση».

    Τέλος η κ. Παπαρήγα έκανε αναφορά και στο Παλαιστινιακό λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από τους εσωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη πάνω από όλα εγκληματική ευθύνη έχουν οι ΗΠΑ αλά και οι ευρωπαίοι εταίροι τους που όλα αυτά τα χρόνια δεν δίνουν λύση». Είπε ακόμα ότι «προχωρούν στον οικονομικό αποκλεισμό της Παλαιστίνης και αθωώνουν την ισραηλινή κατοχή σχεδιάζοντας μέσω εμφυλίου πολέμου να διαλύσουν κυριολεκτικά τα όνειρα και τις ελπίδες των παλαιστινίων για το δικό τους ανεξάρτητο κράτος».

    [03] Κρίση στα Παλαιστινιακά εδάφη

    Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση, Μαχμούντ Αμπάς απέπεμψε την κυβέρνηση και κήρυξε τα Παλαιστινιακά Εδάφη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι ισλαμιστές της Χαμάς εκδίωξαν από τη Γάζα και τους τελευταίους ενόπλους που είναι πιστοί στη Φάταχ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της περιοχής.

    Την ώρα που η Ουάσινγκτον εξέφραζε την υποστήριξή της στον Αμπάς, οι ένοπλοι της Χαμάς κατελάμβαναν και τα τελευταία οχυρά της Φάταχ, ακόμα και την έδρα της προεδρίας. Οι ένοπλοι της Χαμάς κυνήγησαν ανηλεώς τους πιστούς στη Φάταχ και μάλιστα στους δρόμους ενός προσφυγικού καταυλισμού περιέφεραν το πτώμα ηγετικού στελέχους της αντίπαλης παράταξης, φωνάζοντας "ο Αλάχ είναι μεγάλος".

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη διάρκεια των συγκρούσεων, την Πέμπτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανεβάζοντας στους 110 τον αριθμό των θυμάτων στις μάχες του τελευταίου εξαημέρου.

    Ο Αμπάς, από την έδρα του στη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε τη Χαμάς για πραξικοπηματική συμπεριφορά, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε χαρακτήρισε "βεβιασμένη" την απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου για αποπομπή της κυβέρνησης και διακήρυξε ότι η απόφαση αυτή δεν θα γίνει σεβαστή.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλα τα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής εξαιτίας του εγκληματικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και του στρατιωτικού πραξικοπήματος". Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση που θα κυβερνά με διατάγματα και απέρριψε την προοπτική πρόωρων εκλογών.

    Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Χαμάς για "ενέργειες τρόμου" και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάς στον οποίον εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους "μετριοπαθείς" Παλαιστίνιους.

    Βάζοντας τα χρώματα της Ουάσινγκτον στο κατάρτι της Φάταχ, μία τακτική που ορισμένοι θεωρούν ότι πλήττει την εικόνα του Αμπάς στα μάτια των Παλαιστινίων, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε: "Ο πρόεδρος Αμπάς άσκησε τη νόμιμη εξουσία του... Τον υποστηρίζουμε πλήρως".

    Την ίδια ώρα ορισμένοι ένοπλοι της Φάταχ έκαναν επιθέσεις αντιποίνων με στόχο τη Χαμάς στη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας μέλη της Χαμάς στη Τζενίν και τη Νάμπλους, όπου μάλιστα δολοφονήθηκε ένας υποστηρικτής του Χανίγιε. Επιθέσεις έγιναν και εναντίον καταστημάτων και επιχειρήσεων που ανήκουν σε υποστηρικτές της Χαμάς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

    Ο Χανίγιε, αντίθετα από τον Αμπάς, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και κατηγόρησε τη Φάταχ για κατάχρηση εξουσίας και διώξεις ισλαμιστών. "Αυτοί έσπρωξαν τον λαό στην αντίδραση", υποστήριξε ο Χανίγιε, ζητώντας παράλληλα από τους οπαδούς του να δείξουν αυτοσυγκράτηση. "Απευθύνω έκκληση για εθνικό διάλογο", είπε ο ηγέτης της Χαμάς.

    Όμως την ίδια ώρα οι ένοπλοι της Χαμάς πανηγύριζαν καταλαμβάνοντας τις θέσεις των ενόπλων της Φάταχ, τους οποίους εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί για να αντιμετωπίσουν την προέλαση της Χαμάς και έκαναν επίδειξη του οπλισμού της Φάταχ που πέρασε στα χέρια τους.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ένας συνεργάτης του Αμπάς παραδέχθηκε πως εκατοντάδες ένοπλοι της Φάταχ εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και δεν πολέμησαν με τους ενόπλους της Χαμάς, ή έμειναν χωρίς σφαίρες στη διάρκεια των συγκρούσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 June 2007 - 6:30:15 UTC