Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»
  • [02] «Ενίσχυση της ενωτικής αριστεράς»

  • [01] «Πλήγμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

    "Μπροστά στην κάλπη δεν κρίνονται κάποια μεμονωμένα προβλήματα όσο σοβαρά κι αν είναι αλλά το πρόγραμμα και η πρακτική των κομμάτων". Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση καθηγητών και εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έγινε στη Νομική Σχολή και πρόσθεσε ότι στις προσεχείς εκλογές κρίνεται η συνολική γραμμή πλεύσης στο πεδίο της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτικού συστήματος, γενικότερα του ιδεολογικού εποικοδομήματος, η στάση και η θέση στο διεθνές σύστημα του καπιταλισμού και τις διακρατικές ή άλλης μορφής ενώσεις τους.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές είναι αναγκαίο να προκύψει από την κάλπη αδυνατισμένη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, όπως είπε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να νιώσουν ότι έχουν δεχθεί ένα πλήγμα. Δεν αρκεί αυτό όμως, συμπλήρωσε γιατί όπως είπε, ότι χάσει ο δικομματισμός ως συνολικό ποσοστό μπορεί να το αμβλύνει αν βρει πρόθυμους εταίρους να του δώσουν χέρι βοήθειας. Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ακόμα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την σύμπλευσή τους εκτός των άλλων και σε ακόμα πέντε ζητήματα:

    στο δίλημμα ή εγώ ή αυτός στην κυβέρνηση

    στην επιλεκτική αναγόρευση στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ορισμένων ζητημάτων.

    στην κοκορομαχία "για το γαλάζιο " και "πράσινο" κράτος.

    στην πολιτική πτωχοκομείου και

    βαφτίζοντας συντηρητισμό και οπισθοδρόμηση κάθε αίτημα πάλης που πλήττει τα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας ελληνικής και ευρωπαϊκής.

    Είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ δέχεται μια σκληρή επίθεση και πρόσθεσε ότι αντεπιτέθηκε για να προλάβει την επίθεση που δέχθηκε.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΝ είπε ότι η πολιτική του έχει τη λογική της ενσωμάτωσης ενώ για το ΛΑΟΣ είπε ότι ΄"δεν ξέρουμε από που προέρχεται".

    Η κ. Παπαρήγα μίλησε και για το θέμα των ομολόγων λέγοντας ότι "δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ανακατεύουμε την ίδια κατσαρόλα και το ίδιο φαΐ. Ανεξάρτητα αν ο ένας πήρε περισσότερα και ο άλλος λιγότερα". Το κυριότερο όμως, πρόσθεσε, είναι ότι δεν πρέπει στο όνομα του ομολόγου ή των δομημένων ομολόγων να ξεχαστεί, όπως είπε, η ληστεία που έχει γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία από το 1950 και μετά. Δεν πρέπει συνέχισε, να ξεχαστεί το γεγονός ότι ετοιμάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 που θα φτάσει μέχρι τα 71 χρόνια, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση των συντάξεων και ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να αποταμιεύουν για να μπορούν να έχουν καλή σύνταξη. «Δηλαδή», τόνισε η κ. Παπαρήγα, «πέρα από τις ασφαλιστικές εισφορές ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του β50 στη λεγόμενη λαϊκή αποταμίευση».

    Τέλος η κ. Παπαρήγα έκανε αναφορά και στο Παλαιστινιακό λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από τους εσωτερικούς παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη πάνω από όλα εγκληματική ευθύνη έχουν οι ΗΠΑ αλά και οι ευρωπαίοι εταίροι τους που όλα αυτά τα χρόνια δεν δίνουν λύση». Είπε ακόμα ότι «προχωρούν στον οικονομικό αποκλεισμό της Παλαιστίνης και αθωώνουν την ισραηλινή κατοχή σχεδιάζοντας μέσω εμφυλίου πολέμου να διαλύσουν κυριολεκτικά τα όνειρα και τις ελπίδες των παλαιστινίων για το δικό τους ανεξάρτητο κράτος».

    [02] «Ενίσχυση της ενωτικής αριστεράς»

    Σε ενίσχυση της "ενωτικής αριστεράς" την οποία εκφράζει ο Συνασπισμός,στις επικείμενες εκλογές, κάλεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καβάλα.

    Ο Α. Αλαβάνος αναφέρθηκε στη λειτουργία της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), στην κατασκευή στρατιωτικού λιμανιού στο Δήμο Ελευθερών και τη δημιουργία δεξαμενών στην περιοχή της Βάσοβας ανατολικά της Καβάλας, τονίζοντας πως το κόμμα του στηρίζει τους αγώνες των πολιτών.

    Όσον αφορά τη ΒΦΛ σημείωσε πως η κρίση που περνά οφείλεται στις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις και στο ότι ελέγχεται από τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν. Προέτρεψε δε τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί, όπως είπε, είναι προεκλογική περίοδος και πολλές υποσχέσεις δεν τηρούνται.

    Σε ερώτηση αν προτείνει τη λειτουργία της ΒΦΛ ως κρατικής βιομηχανίας, είπε πως ο Συνασπισμός θέλει μια λιπασματοβιομηχανία που να μην είναι αντικείμενο κερδοσκοπικής δράσης των τραπεζών, αλλά θεσμοθετημένων τραπεζικών φορέων του δημοσίου. Μίλησε για απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και είπε ότι υπάρχει αντιρυπαντική τεχνολογία που το επιτρέπει.

    Για τα σχέδια κατασκευής στρατιωτικού λιμανιού στο Δήμο Ελευθερών, σημείωσε πως δεν το χρειάζεται η περιοχή και ότι με την κατασκευή του υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής σε περιπέτειες που δρομολογούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

    Χαρακτήρισε έγκλημα για το περιβάλλον τον περιορισμό των προστατευόμενων περιοχών και τα σχέδια για δημιουργία δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα και υπογράμμισε πως ο ΣΥΝ θα επαναφέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει τις περισσότερες παραβιάσεις της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που, όπως είπε, επιπλέον προωθεί την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε λόγο για την υποβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, για την οποία, όπως είπε, ευθύνονται κάποιες ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, αλλά κυρίως η πολιτική του υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Σε σχετική ερώτηση για τη στάση του ΣΥΝ απέναντι στα κόμματα, σημείωσε πως κριτήριο είναι οι πολιτικές τους και εκφράστηκε ενάντια σε πολιτικές με ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία.

    Ο κ. Αλαβάνος επέκρινε το ΚΚΕ, λέγοντας πως έχει το σύνδρομο της Παλαιστίνης,ότι δηλαδή θέλει να δημιουργήσει τοπίο πολέμου μεταξύ δυνάμεων που μάχονται για τα ιδανικά της αριστεράς,αλλά,όπως αποσαφήνισε, ο ΣΥΝ δεν θα συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ αριστερό κόμμα, δεν θέλησε να απαντήσει, αλλά σημείωσε πως δυστυχώς δεν βρέθηκαν μαζί στους αγώνες για τα πανεπιστήμια, κατά των ιδιωτικοποιήσεων κλπ. και πρόσθεσε ότι «αποκλίσεις προγραμματικές δεν επιτρέπουν σήμερα μια ευρύτερη συνεργασία».

    Το ζητούμενο στις εκλογές είναι να αλλάξει η κατάσταση και «να μην πλέουμε στη θάλασσα του δικομματισμού», συμπλήρωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 June 2007 - 18:30:16 UTC