Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Εθνικό πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος»
  • [02] Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Εθνικό πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος»

    «Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών αερίων έχουμε αρχίσει την υλοποίηση του πρώτου εθνικού μας προγράμματος» ανάφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα "Κλιματική αλλαγή - ενεργοί πολίτες για το μέλλον του πλανήτη", στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ. «Χρειάζεται να υπερβούμε τους εαυτούς μας και την Ιστορία, καθιστώντας σύμμαχους στην τιτάνια μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη, τους νέους όλου του κόσμου και της Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής, ενόψει των δυσοίωνων προβλέψεων των επιστημόνων για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, έθεσε την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος ως κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των «27».

    «Η πολιτική μας καθοδηγείται από το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια - για να μην πω την τρέλα - να αντιμετωπίζουμε την ανάπτυξη και το περιβάλλον ως διαφορετικά μεταξύ τους πεδία», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μάλιστα την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2006, σύμφωνα με την οποία «η χώρα μας είναι πλήρως συνεπής προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Κιότο», αλλά κατέστησε σαφές ότι «σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, εντείνουμε τις προσπάθειές μας όχι μόνο ως συνέπεια του Κιότο και των πολιτικών της ΕΕ, αλλά, κυρίως, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι μια ηθική υποχρέωση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα».

    «Η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής και ανέλυσε τις δράσεις της Ελλάδας με στόχο την επίτευξη της κοινής προσπάθειας:

    - Για την περίοδο 2005-7 εφαρμόζουμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Εκπομπών αερίου θερμοκηπίου που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα μας, το οποίο προβλέπει μείωση της τάξης του 2.1%. Η πρότασή μας για την περίοδο 2008-12 αφορά ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα, που απαιτεί από 150 επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 8.9%.

    - Ακόμη, η Ελλάδα προετοιμάζει Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα συμβάλλει ώστε να αυξηθεί η παραγωγή Πράσινης Ενέργειας, από τα τωρινά επίπεδα του 11% στο 20% το 2010 και στο 30% το 2020.

    - Το Μάρτιο του 2004, μόλις 6% των απορριμμάτων ανακυκλώνονταν. Τρία χρόνια μετά, έχουμε φτάσει στο 20%. Την εβδομάδα που μας πέρασε, εγκαινιάσαμε το εργοστάσιο ξήρανσης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ένα έργο που πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναστροφή ενός πραγματικού περιβαλλοντικού εγκλήματος που οδήγησε στη μόλυνση του Σαρωνικού Κόλπου.

    - Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιβαλλοντική πολιτική, προκειμένου να προστατεύσουμε την βιοποικιλότητα, να εξορθολογίσουμε τη χρήση και την κατανομή των φυσικών πόρων - και ιδίως των πόρων κοινής δεξαμενής, όπως τα δάση, το νερό και τα αλιεύματα - να προωθήσουμε την ανακύκλωση, να ενθαρρύνουμε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές γεωργίας, βιομηχανία και τριτογενούς επιχειρηματικότητας, όπως ο τουρισμός, και, εν τέλει, να πετύχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις μεγαλουπόλεις, τις πόλεις της περιφέρειας και τα χωριά.

    «Η κλιματική κρίση είναι η σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η γενιά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε ή να παρερμηνεύουμε αυτό, που ήδη συμβαίνει στο περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός και μνημόνευσε την φράση του Γουίνστον Τσόρτσιλ όταν, με τις ίδιες αυτές λέξεις, αναγνώρισε την κατάσταση επείγουσας ανάγκης της δικής του εποχής: «Η εποχή της αναβλητικότητας τελείωσε!» «Έχουμε την ηθική υποχρέωση να δράσουμε: με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα. Να δράσουμε τώρα!» συμπλήρωσε.

    Ο Κώστας Καραμανλής έθεσε ως προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων για την προστασία του Περιβάλλοντος, το διεθνή συντονισμό, όπως και το λεγόμενο «δίλημμα του φυλακισμένου», το να διασφαλιστεί, δηλαδή, ότι όλοι συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

    Δήλωσε την αισιοδοξία του ότι «το ποτήρι είναι ακόμη μισογεμάτο» και το μόνο που μένει είναι η πολιτική βούληση που εν τέλει θα σώσει τον πλανήτη.

    Απευθυνόμενος προς τον αμερικανό πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό για το έργο και τους αγώνες του για το περιβάλλον και εξήγγειλε την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του βιβλίου και του DVD «Άβολη Αλήθεια», προκειμένου οι νέες γενιές να ευαισθητοποιηθούν.

    «Να αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις. Σύμμαχός μας είναι η νέα γενιά. Οι νέοι που μπορούν να ασκούν πίεση και μας καλούν να αναλάβουμε τώρα δράση», είπε.

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη στάση των ισχυρών κρατών, τα οποία εκπέμπουν και τους περισσότερους ρύπους, χαρακτηρίζοντας, όμως, την κοινή προσπάθεια των υπολοίπων χωρών, ως το πρώτο βήμα για την ευαισθητοποίηση και χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία. «Κάνοντας εμείς το καθήκον μας, εξαναγκάζουμε και τους υπόλοιπους να πράξουν το δικό τους», τόνισε.

    Αλ Γκορ: «Δέκα χρόνια για να σώσουμε τον κόσμο»

    Σε κατάσταση "επείγουσας ανάγκης" περιέγραψε τον πλανήτη ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο οποίος, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», μίλησε για τις δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα των κλιματικών αλλαγών, λέγοντας μάλιστα ότι είναι χειρότερες ακόμα και από τα όσα είχαν προβλέψει οι ίδιοι οι επιστήμονες.

    «Δέκα χρόνια φτάνουν για να σώσουμε τον κόσμο. Μετά δεν θα έχουμε την ευκαιρία», τόνισε ο Γκορ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά και θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση, προκειμένου να προληφθούν οι παράγοντες που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, την πολιτική βούληση από τη διεθνή κοινότητα.

    «Εμείς έχουμε την επιλογή. Εμείς θα πρέπει να ξυπνήσουμε για να σώσουμε τον πλανήτη. Όταν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι όλα πάνε καλά, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Εμείς πρέπει να σώσουμε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας», τόνισε ο Αλ Γκορ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι επόμενες γενιές θα ρωτήσουν «πώς έδειξαν τέτοια ηθική;» και αυτό γιατί, όπως είπε, είναι ανήθικο να μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση και να μην το πράξουμε.

    Οι επόμενες γενιές, είπε, μπορούν, όμως, να ρωτήσουν: «Πώς βρήκαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση;» και παρομοίασε τη σημερινή επιλογή της ανθρωπότητας με αυτή των «300» του Λεωνίδα, που είχαν την τόλμη να νικήσουν κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο.

    «Αυτές είναι οι Θερμοπύλες της δικής μας γενιάς. Αυτή είναι η δική μας ώρα να αντιδράσουμε», τόνισε, ενώ λίγο πριν είχε εκπέμψει κραυγή αγωνίας λέγοντας ότι «αυτοί που δεν ασχολούνται με το να γεννηθούν, πεθαίνουν».

    Ο Αλ Γκορ περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κρίση, ανέφερε ότι οι αλλαγές σήμερα είναι τεράστιες και οι χειρότερες στην ιστορία του κόσμου.

    Με τον πληθυσμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, να φτάνει τα 9 δις., με 70 εκατ. τόνους εκπομπών αερίου στην ατμόσφαιρα, 25 εκατ. απορρίμματα, συγκεντρώσεις του διοξειδίου να παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια, κάνοντας τον πλανήτη να έχει «πυρετό», τους πάγους να λιώνουν, τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει, τους παγετώνες να χτυπούν. Υπενθύμισε δε τις καταστροφές που άφησε στις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια ο τυφώνας «Κατρίνα» για να προσθέσει :

    «Και αυτή είναι μόνον η αρχή της αναμέτρησης».

    Ως αιτίες που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή, ο Γκορ ανέφερε την πληθυσμιακή έκρηξη, την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τον «τρόπο που σκεφτόμαστε, την βραχυπρόθεσμη εστίαση στο πρόβλημα».

    Η τυραννία από τις δυνάμεις της αγοράς μας επιβάλλει να βλέπουμε βραχυπρόθεσμα, διευκρίνισε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας εκ νέου σε επαγρύπνηση.

    Ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη με πολιτική βούληση και με πλήρη συνείδηση του προβλήματος, ο οποίος, όπως είπε, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισής του. Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διαθέσει το βιβλίο του Αλ Γκορ στα ελληνικά σχολεία, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι το 100% των εσόδων διατίθεται σε αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός και ο κ. Αλ Γκορ είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί το πρωί με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    [02] Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος κοκαΐνης

    Διεθνές κύκλωμα επεξεργασίας, παραγωγής και διακίνησης κοκαΐνης στην Ελλάδα εξάρθρωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Υπ.Ε.Ε.) και συγκεκριμένα το Τμήμα Ναρκωτικών και Όπλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (DEA). Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανακαλύπτεται παράνομο εργαστήριο παραγωγής κοκαϊνης.

    Η Υπ.Ε.Ε. αξιοποίησε πληροφορία προερχόμενη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) ότι μέλη του Κολομβιανού καρτέλ είχαν εγκαταστήσει στο νομό Αττικής παράνομο εργαστήριο παραγωγής κοκαΐνης. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή, στην οποία δεν ήταν δυνατό να ανιχνευτεί η ύπαρξη της κοκαΐνης, είχε εισαχθεί με άγνωστο τρόπο στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του καρτέλ αποσκοπούσαν στη αποφυγή των συνοριακών τελωνειακών ελέγχων.

    Η Υπ.Ε.Ε., σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α. (D.E.A.), εντόπισε τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, έναν Βρετανό υπήκοο, ο οποίος αφίχθηκε στη χώρα μας προκειμένου να εποπτεύσει την παραγωγή της κοκαΐνης και εν συνεχεία να οργανώσει τη μεταφορά της σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    Στις 11-06-2007, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, κατασχέθηκαν στη περιοχή της Γλυφάδας εντός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου δεκατέσσερα πακέτα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους δεκαπέντε κιλών και 285 γραμμαρίων. Το εν λόγω αυτοκίνητο είχε μεταβεί προηγουμένως στη Λάκκα Αναβύσσου και είχε σταθμεύσει στον προαύλιο χώρο εξοχικής κατοικίας.

    Συνελήφθηκαν αρχικά δύο νεαρά άτομα, ομογενείς από την Αλβανία, οι οποίοι παρέλαβαν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από τη Γλυφάδα με σκοπό να μεταφέρουν τη κοκαΐνη σε άγνωστους παραλήπτες. Στη συνέχεια συνελήφθη σε ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστίων ο Βρετανός «εγκέφαλος του κυκλώματος», καθώς και μια συνεργός του, υπήκοος Βενεζουέλας, στη Γλυφάδα.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε έφοδος του κλιμακίου της Υπ.Ε.Ε. στην εξοχική κατοικία στη Λάκκα Αναβύσσου, όπου ανακαλύφθηκε παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας και παραγωγής κοκαΐνης και συνελήφθη ένας ακόμη υπήκοος Βενεζουέλας. Επιπλέον, αναζητούνται δύο άτομα τα οποία είχαν ενοικιάσει την εξοχική κατοικία.

    Εντός της κατοικίας βρέθηκαν δέκα πακέτα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους δέκα κιλών και οχτακοσίων πενήντα γραμμαρίων. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 26 κιλά και 135 γραμμάρια κοκαΐνης. Τα πακέτα έφεραν λογότυπο «ρόμβο», το καλούπι του οποίου βρέθηκε εντός της κατοικίας. Επιπλέον κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες προδρόμων χημικών ουσιών και άρτιος μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος χρησιμοποιείτο για την επεξεργασία, παραγωγή και συσκευασία της κοκαΐνης.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι η δημιουργία του εργαστηρίου παραγωγής κοκαΐνης εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κολομβιανού καρτέλ να μεταφέρει τα εργαστήρια παραγωγής από τη Λατινική Αμερική στις χώρες κατανάλωσης της Δυτικής Ευρώπης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 June 2007 - 14:31:09 UTC