Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα»
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  • [01] «Μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα»

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για θέματα του υπουργείου του.

    Ανάμεσα στα θέματα είναι η πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων σε όλους τους αγρότες, η επίσπευση της διαδικασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας περιόδου ώστε να καταβληθούν γρηγορότερα, η πορεία καταβολής των αποζημιώσεων, η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για τις αναπτυξιακές προοπτικές άρα και για την απορροφητικότητα του Γ'ΚΠΣ, καθώς και η συνολική προσπάθεια προώθησης και προβολής των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι για την προβολή των αγροτικών προϊόντων θα γίνει μια ημερίδα αύριο στο Ζάππειο, ενώ σημείωσε ότι συζητήθηκαν και τα μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα και της υπαίθρου συνολικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων, ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι υπάρχει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στον κανονισμό και αποσαφήνισε ότι το τρίμηνο από το τέλος της συγκομιδής αφορά τον ΕΛΓΑ και τις ζημιές που προβλέπονται στον κανονισμό του, ενώ όπως σημείωσε υπάρχουν και άλλες ζημιές που καλύπτονται μετά από έγκριση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

    Παλαιότερα, είπε ο υπουργός ,οι ζημιές αυτές καλύπτονταν μέσα σε μια τετραετία, ενώ τώρα ο χρόνος καταβολής αυτών των ενισχύσεων από εθνικούς πόρους έχει μειωθεί στο μισό. Γι'αυτό πρόσθεσε, φτάνουμε σε σημείο να πληρώνουμε 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως αποζημιώσεις, ενώ οι εισφορές των αγροτών είναι περίπου 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    Καλύπτουμε τόνισε ο κ. Μπασιάκος κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών με κοινοτικό τρόπο, όμως συνεκτιμώντας και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ξηρασία της φετινής χρονιάς.

    Ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τα δέντρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταγράφει το σύνολο του προβλήματος καθώς υπάρχουν και εξελισσόμενες ζημιές από το χαλάζι και θα υλοποιήσει αυτά που προβλέπονται.

    Κ.Καραμανλής: "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της"

    Δέσμευση για συνέχιση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, πριν και μετά τις εκλογές, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο πρώτο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Διεθνούς ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, η αξιοπιστία και η συνέπεια στην πολιτική της είναι η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι τον καλωσορίζει, γιατί η Θεσσαλονίκη αναδεικνύει αυτή τη μεγάλη πολιτική διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τη διαφορά των λόγων και των έργων. «Επί δέκα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, κάθε Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Εκθεση, υποσχόταν συνεχώς τα ίδια. Υποσχόταν Μετρό, αλλά Μετρό δεν βλέπαμε. Υποσχόταν υποθαλάσσια αρτηρία, αλλά υποθαλάσσια αρτηρία δεν βλέπαμε. Υποσχόταν επέκταση αεροδρομίου, έργα στο λιμάνι, νοσοκομεία. Αλλά δεν βλέπαμε τίποτε από όλα αυτά. Δέκα χρόνια υποσχέσεις και ψεύτικα λόγια. Δέκα χρόνια κοροϊδία. Θα έχει λοιπόν τώρα την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να δει τα έργα που ξεκινήσαμε και δημιουργούμε μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Γιατί και το Μετρό ξεκίνησε. Και το αεροδρόμιο επεκτείνεται. Και το λιμάνι αλλάζει. Και η υποθαλάσσια ξεκινά. Και δύο νέα νοσοκομεία χτίζονται».

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να τον ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου και στις άλλεις πόλεις που θα γίνουν προσυνέδρια της Ν.Δ. και παρατήρησε: «Να έλθει λοιπόν και στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και στα Γιάννενα και στην Πάτρα και στο Ναύπλιο. Να μας ακολουθήσει σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να δει από κοντά τι σημαίνει αξιοπιστία στην πολιτική. Για να ανακαλύψει τι σημαίνει να τιμάς τις δεσμεύσεις σου στον πολίτη. Τι σημαίνει αντί για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις του αέρα, να κάνεις έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους».

    Ο κ. Καραμανλής παρέθεσε τις διαφορές ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ενδεικτικά:

    -Υπάρχουν αυτοί που είναι προσκολλημένοι στο χθες και από την άλλη μεριά εμείς, που μέρα με τη μέρα βελτιώνουμε το παρόν και χτίζουμε ισχυρά θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

    -Υπάρχουν αυτοί που επιχειρούν να πολώσουν, να οξύνουν, να διχάσουν κι εμείς που τολμούμε να προχωρούμε μπροστά, ανοίγοντας νέους δρόμους.

    -Υπάρχουν αυτοί που αποδείχθηκαν και παραμένουν πάντα αναξιόπιστοι. Και εμείς που καθημερινά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, ότι σεβόμαστε τον πολίτη, ότι είμαστε πολιτική δύναμη συνέπειας και εμπιστοσύνης.

    -Υπάρχουν αυτοί που επέλεξαν να γίνουν πολιτικοί εκφραστές της αντίδρασης και της συντήρησης. Και εμείς που δικαιωνόμαστε καθημερινά στη συνείδηση των Ελλήνων ως προοδευτική δύναμη μεταρρύθμισης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ στο κράτος, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που, όπως σημείωσε, τα αναγνώριζε ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο σημερινός πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου.

    Παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση τους και υπογράμμισε: «Δεν αρνούμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αργήσαμε. Δεν αρνούμαστε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν λάθος επιλογές. Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αποδεικνύουμε όμως ότι δεν συγκαλύπτουμε και δεν αποκρύπτουμε τίποτε. Εμείς δεν λέμε παθητικά, «όποιος βρει στοιχεία ας πάει στον εισαγγελέα». Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και παραπέμπουμε, κάθε κρούσμα στη Δικαιοσύνη. Κανένας δεν μπορεί, σήμερα, να μιλά για ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Όμως, ο αγώνας αυτός απαιτεί συνέχεια και ένταση. Αυτό κάνουμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αποφασιστικά, ασυμβίβαστα, απαρέγκλιτα».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε σαφές ότι οι δημόσιοι λειτουργοί, σε κάθε επίπεδο, είναι υπηρέτες του πολίτη. Η δημόσια διοίκηση υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη. Σε ό,τι αφορά δε το εργασιακό καθεστώς των υπηρετούντων ήδη δημοσίων υπαλλήλων διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό δεν πρόκειται να θιγεί αλλά, σημειωσε, "όπως έχουμε προτείνει στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος, αμέσως μετά τις εκλογές, οφείλουμε να ανοίξουμε ένα σοβαρό υπεύθυνο και κυρίως απροκατάληπτο διάλογο στην κατεύθυνση της θεσμοθέτησης εγγυήσεων για όλους τους λοιπους υπαλληλους που είτε υπηρετούν είτε θα προσλαμβάνονται στο μέλλον με άλλη έννομη σχέση".

    "Στη νέα εποχή δεν χωρούν δογματικές αντιλήψεις και αναχρονιστικές νοοτροπίες. Είναι όλο και πιο πιεστική η αξίωση της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές, για άρση των συντεχνιακών προνομίων και ανισοτήτων που ακυρώνουν και απαξιώνουν τη δημόσια διοίκηση.

    Η νέα εποχή απαιτεί πολιτικές διορατικότητας και ευθύνης, ριζικές μεταρρυθμίσεις". Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "μέχρι το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση ολοκληρώνει τον διάλογο για τη μεγάλη και κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την αυτοδιοίκηση στον 21ο αιώνα στοχεύει σε πιο ισχυρές και αποτελεσματικές, πιο παραγωγικές, πιο διαφανείς αυτοδιοικητικές μονάδες. Μονάδες που με τη στήριξη της πολιτείας, την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου και τις μητροπολιτικές συνεργασίες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Κάποιοι αρνούνται, αντιδρούν, ψεύδονται και παραπληροφορούν, επιχειρούν υπονομεύσεις, αναπτύσσονται ακρότητες από τους φύλακες της συντήρησης, αλλά η δημόσια διοίκηση σταδιακά αλλάζει".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο προσυνεδριακός διάλογος άρχισε από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που άρχισε την πολιτική του σταδιοδρομία, την πόλη που αγάπησε, που έχει πάντα στην καρδιά του και διαμορφώνεται σε κέντρο ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο νέος ρόλος που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο προσυνέδριο συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Ζώης, οι πρόεδροι της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου κ.α.

    Ο πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ, θα μιλήσει στο δείπνο του οικονομικού Φόρουμ για τα Βαλκάνια που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο ξενοδοχείο «Hyatt».

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Τα φώτα των δημοσίων υπηρεσιών, των ΟΤΑ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, θα κλείσουν για δέκα λεπτά αύριο Τρίτη 5 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με εγκύκλιό του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Κλείστε τα φώτα για δέκα λεπτά», η οποία πραγματοποιείται την ημέρα αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα του περιβάλλοντος και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης κλιματολογικής αλλαγής.

    Βεβαίως, είναι αυτονόητο πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη σβήσουν τα φώτα εκεί όπου τούτο θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα ή κινδύνους (π.χ. χειρουργεία κ.λπ.).

    Εκδήλωση της ΤΕΔΚΝΑ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής διοργανώνει αύριο, στις 7μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος, Παναττική Εκδήλωση Ευαισθητοποίησης Φορέων και Πολιτών για το Περιβάλλον.

    Η εκδήλωση αυτή αποτελεί αφετηρία αποφασιστικής ενεργοποίησης της ΤΕΔΚΝΑ, όπως και η ομόφωνη απόφαση για πλήρη στήριξη στον Δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες. Η ΤΕΔΚΝΑ συμμετέχει σε επιτροπή με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και άλλους φορείς και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις της για την οριστική επίλυση του θέματος προς όφελος του λαού.

    Αύριο επίσης, από τις 13.00 έως 15.00 μ.μ. γίνεται στάση εργασίας στους δήμους της Αττικής. Η ΤΕΔΚΝΑ καλεί όλους τους Δήμους, καθώς και τους εργαζόμενους, πολίτες, σχολεία κ.λπ. στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της Παναττικής εκδήλωσης για το περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 June 2007 - 10:30:19 UTC