Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι Έλληνες πολίτες προσβλέπουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη»
  • [02] "Στρατηγικός εταίρος" της Ρωσίας η Ελλάδα

  • [01] «Οι Έλληνες πολίτες προσβλέπουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη»

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παπαληγούρας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή, όπως είπε, για μία σειρά θεμάτων που αφορούν στη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό η δικαιοσύνη φαίνεται ότι βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε "κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υφίσταται η ελληνική δικαιοσύνη μία ανοίκεια κομματική επίθεση, καθώς αμφισβητείται το κύρος της με στόχο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση την απαξίωση του θεσμού. Όλα αυτά στην ώρα που προχωράμε με αποφασιστικότητα το ξερίζωμα των παραδικαστικών κυκλωμάτων και που οι Έλληνες πολίτες προσβλέπουν στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη και στην κρίση της για μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας".

    Ο κ. Παπαληγούρας κατέληξε λέγοντας "οι Έλληνες δικαστές ούτε εκφοβίζονται, ούτε εκβιάζονται από κανέναν και για μία ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει λάθος στόχο".

    Συνεργασία με Προκόπη Παυλόπουλο

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Όπως δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος η προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή, είναι αφιερωμένη στη Δημόσια Διοίκηση και κυρίως στην Αποκέντρωση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης, ενόψει και του διαλόγου που κάνει με τους αρμόδιους φορείς για την μελλοντική διοικητική δομή της χώρας.

    Ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό όλα αυτά τα θέματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των συμβασιούχων τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι οριστικό, σημειώνοντας ότι στις σπερμολογίες περί διορισμών και άλλων, την απάντηση την πήρε ο κ. Παπανδρέου σήμερα στη Βουλή. Εκεί φάνηκε, είπε ο κ. Παυλόπουλος, τι διορισμούς έκανε το ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία τριετία και τι συνέβη με την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Σε άλλη ερώτηση για το χρόνο διενέργειας των εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, ενώ σε άλλη σχετική ερώτηση εάν είναι έτοιμο το υπουργείο για τις εκλογές, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές γίνονται αύριο-μεθαύριο.

    Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο Επιστήμης και Έρευνας της ΕΕ Γιάνεζ Ποτότσνικ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου.

    Ο κ.Σιούφας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι εξετάστηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου για την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και την καινοτομία, ενώ αναλύθηκαν οι πτυχές του 7ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία, που θα παρουσιάσει αύριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Επιτρόπου, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ώστε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να παράξει περισσότερους καρπούς για τους πολίτες, για την κοινωνική ευημερία και την συνολική ανάπτυξη της χώρας.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να κάνει πολλά σε ότι αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την τεχνολογία, αλλά επεσήμανε ότι διαπιστώνουμε πως υπάρχει πλήρης δέσμευση και στήριξη από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί και να εξελιχθεί με επιτυχία ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα οδηγήσει την Ελλάδα στη θέση που προβλέπεται και απαιτείται, ώστε να κατακτήσει μια ικανότητα στους τομείς αυτούς.

    Το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο επίσημα στην Ελλάδα, έχει, όπως είπε, προϋπολογισμό 55 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην έρευνα και θα διατεθούν στη βάση της ανταγωνιστικότητας.

    Η σύμπραξη του ερευνητικού και επιστημονικού κόσμου της Ελλάδας ώστε να διεκδικήσει αυτά τα κονδύλια,οπωσδήποτε θα ωφελήσει τα μέγιστα τη χώρα, τόνισε.

  • **Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλης θα μιλήσει σε επίσημο δείπνο στο πλαίσιο της εαρινής συνάντησης των μελών του ιδρύματος Institute of International Finance στο Ζάππειο.

    Αύριο, θα συναντηθεί με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλη Μαγγίνα, καθώς και με τον ομόλογό του της Ουγγαρίας Φ. Γιουρτζάνι.

    [02] "Στρατηγικός εταίρος" της Ρωσίας η Ελλάδα

    Τις προσπάθειες δημιουργίας ενός παγκόσμιου μονοπωλίου ισχύος και τις προσπάθειες ορισμένων δυνάμεων να υπαγορεύσουν διεθνώς τη θέλησή τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο, κατήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Κρεμλίνο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον οποίο συναντήθηκε.

    Η αντικατάσταση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από πολιτικές σκοπιμότητες "συνιστά υπαγόρευση (ντικτάτ) δηλαδή ιμπεριαλισμό", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, που είπε ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα ανοιχτά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην εφαρμογή τέτοιων μεθόδων.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι δεν ήταν η χώρα του που αποσύρθηκε από τη Συνθήκη απαγόρευσης των αντιβαλλιστικών όπλων (ABM) ούτε αυτή η οποία δεν έχει κυρώσει και εφαρμόσει τη Συνθήκη για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (CFE).

    Προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένη την εγκατάσταση νέων βάσεων στην ανατολική Ευρώπη, να απαντήσει κατά ασύμμετρο τρόπο, όπως έκανε χθες,με τη δοκιμή ενός καινούργιου διηπειρωτικού πυραύλου.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών και οι ενέργειες της δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά απαντούν σε μονόπλευρες επιθετικές ενέργειες, με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας που είναι σημαντική.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Ρωσία είναι μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, ότι ο ρόλος της στην ευρωπαϊκή ιστορία είναι αποδεδειγμένος και ότι θα σημάνει έλλειμμα για τα ευρωπαϊκά πράγματα αν δεν πάμε σε μεγαλύτερη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο της Ρωσίας στον αγώνα κατά του φασισμού και τόνισε τη σημασία για τους Ελληνες της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία.

    Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον κ. Κάρολο Παπούλια υπογράμμισε το μεγάλο δυναμισμό της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του, τόνισε την "εγκάρδια συνεννόηση", οπως την χαρακτήρισε, Αθήνας και Μόσχας και την έλλειψη προβλημάτων στις μεταξύ τους σχέσεις.

    Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των αρκετά ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, των ανθρωπιστικών θεμάτων και της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.

    Στον τελευταίο αυτό τομέα απέδωσε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα επιμέρους αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, αλλά και για τη συμβολή της με δεδομένη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι όλες οι ελληνορωσικές δραστηριότητες βασίζονται σε ένα μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο και ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με ταχύτητα σε σχετικά μικρό διάστημα.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί βλέπει ότι επί των ημερών της δικής του θητείας στην προεδρία της ελληνικής Δημοκρατίας, να σημειώνεται αυτή η πρόοδος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, επίσης, με το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ και παρευρέθη στα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των Κεφαλονιτών λογίων, αδελφών Λυχούδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 May 2007 - 14:30:18 UTC