Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Νέα Κοινωνική Συμφωνία"
  • [02] Στο Αιγάλεω το Μετρό
  • [03] Α.Παπαρήγα: "Απαιτείται γενική αλλαγή πλεύσης"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Νέα Κοινωνική Συμφωνία"

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της συνολικά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της ετήσιας Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ παράλληλα ανέπτυξε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του κόμματός του, όπως καθορίστηκαν από το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος.

    "Η εμπειρία των τριών τελευταίων ετών στη χώρα μας είναι απολύτως σαφής: Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, πόλωσαν, αδίκησαν, έγιναν βίαια και χωρίς διάλογο. Και όχι μόνο απέτυχαν, αλλά και πήγαν την χώρα μας πολύ πιο πίσω. Χάθηκε η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη. Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε με την πολιτική της να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πολιτείας στον πολίτη, στη δικαιοσύνη, στα σώματα ασφαλείας, στην δημόσια διοίκηση, στα κόμματα, στους επιχειρηματίες, στα συνδικάτα", ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας ειδικότερα για τον τομέα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των ομολόγων, επισημαίνοντας ότι "οι αποκαλύψεις είναι πλέον καθημερινές και εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά". "Είναι πλέον σαφές πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ομόλογο, με ένα ταμείο, με έναν «ανίδεο διοικητή», αλλά εχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο σχέδιο που αφορούσε δεκάδες ταμεία, με κεντρικό σχεδιασμό και με σαφείς πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν", είπε.

    Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι συμβάσεις, να διαλευκανθεί από τις αρμόδιες Αρχές που πήγαν οι προμήθειες και υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των Ταμείων, να ακυρωθούν όλες αυτές οι πράξεις και τα Ταμεία να βρεθούν με τα ομόλογα που είχαν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι χωρίς συγκαλύψεις, αμνηστίες και χωρίς να εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς και φίλοι".

    "Η επόμενη κυβέρνηση, που θα είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα παραλάβει μια οικονομία σε διαρθρωτική κρίση. Με την αγορά σε αδιέξοδο, με διευρυμένες ανισότητες, με έντονη κοινωνική ανασφάλεια, αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο", ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές.

    "Πυρήνας της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι η νέα Κοινωνική Συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι νέοι θα έχουν δικαίωμα πρόσληψης σε επιχειρήσεις για τέσσερα χρόνια, με πλήρη ασφάλιση και κλιμακούμενη καταβολή των εισφορών. Οι ενήλικες που χάνουν τη θέση εργασίας, θα έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης. Όσοι απολύονται λίγο πριν τη σύνταξη, θα έχουν το δικαίωμα να προσληφθούν σε κοινωνικές θέσεις εργασίας ώστε να συμπληρώσουν τα ένσημα που χρειάζονται", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ριζικές τομές στο φορολογικό σύστημα με στόχο τη διαφάνεια, την απλοποίηση και τη μείωση της αυθαιρεσίας στον φορολογικό έλεγχο. "Με καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού εσόδων για όλες τις επιχειρήσεις, με κωδικοποίηση των φορολογικών διατάξεων και σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ώστε να επαναφέρουμε την αίσθηση δικαίου και τη χαμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και την επιχείρηση", εξειδίκευσε ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δημιουργώντας το περιβάλλον για την εδραίωση ισχυρών ελληνικών Ομίλων, ικανών να πετύχουν το κατάλληλο ανταγωνιστικό μέγεθος και να αναδειχθούν σε εθνικούς και περιφερειακούς πρωταθλητές. "Να τελειώνουμε επιτέλους με τη μιζέρια της διαπλοκολογίας. Γιατί πιστεύουμε πως έχει σημασία για τον ελληνικό παραγωγικό ιστό οι επιχειρηματικές αποφάσεις να παίρνονται στη χώρα μας και όχι στο εξωτερικό", επισήμανε.

    Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει καθιέρωση μιας ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, κατάργηση του καθεστώτος φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία με υψηλότερο συντελεστή από αυτά που προέρχονται από το κεφάλαιο, ενώ τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες στα φυσικά πρόσωπα-μετόχους τους, θα φορολογούνται σαν εισόδημα φυσικών προσώπων.

    Εξειδικεύοντας ακόμα περισσότερο τα προτεινόμενα μέτρα στη φορολογία, είπε, ότι οι φόροι της ακίνητης περιουσίας θα αναμορφωθούν και θα ενοποιηθούν σβ έναν ενιαίο φόρο και τα έσοδα θα αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα αναμορφωθεί, ώστε να αρθούν οι αδικίες για τους μικροϊδιοκτήτες και να φορολογείται η πραγματικά μεγάλη περιουσία, ενώ θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες και θα καθιερωθεί η φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτενή αναφορά και στον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και τόνισε "ποτέ τη ζωή μου δεν συμβιβάστηκα με πελατειακές λογικές. Δεν θα το κάνω ούτε τώρα". "Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κηρύξει τον πόλεμο σε κάθε είδος και ίχνος μυστικής διαχείρισης. Η διαφάνεια είναι για μας και θα είναι για την κυβέρνησή μας, ο πρώτος κανόνας: όλα στο φως, όλα στη δημοσιότητα, όλα γνωστά στους πολίτες και ανοιχτά στον έλεγχο", είπε ο κ.Παπανδρέου.

    "Δική μου δέσμευση είναι ότι δεν θα κάνω πολιτική προσωπικής εύνοιας. Αλλά πολιτική που θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό με στόχο την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν θέλουμε πολίτες - ούτε επιχειρηματίες ζητιάνους προς την πολιτική εξουσία για εκείνα που κανονικά δικαιούνται. Δεν θέλουμε πολίτες ή και επιχειρηματίες που λόγω της θέσης τους παραβιάζουν, αγνοούν, καταπατούν νόμους και δεοντολογίες", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Στο Αιγάλεω το Μετρό

    Εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί ξεκινά η λειτουργία της επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ απο το Μοναστηράκι μέχρι το Αιγάλεω.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά απο 11 ημέρες τελικών δοκιμών, παρέδωσε σήμερα το έργο στην εταιρία λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ. Το έργο είναι έτοιμο και το αργότερο μέχρι αύριο πρέπει να λειτουργήσει, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, τονίζοντας ότι σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα. "Το ΜΕΤΡΟ επιτέλους ενώνει την ξεχασμένη συγκοινωνιακά δυτική Αθήνα με την υπόλοιπη πρωτεύουσα", είπε και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι απόλυτα συνεπές στην προτεραιότητα που είχε θέσει απο το 2004 για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των ξεχασμένων δυτικών προαστίων.

    Η επέκταση της γραμμής προς το Αιγάλεω περιλαμβάνει τρεις μοντέρνους σταθμούς, στο Κεραμεικό, στον Ελαιώνα αλλά και το Αιγάλεω. Μάλιστα στο σταθμό του Ελαιώνα (όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού) υποδέχθηκαν τον υπουργό οι παλιοί και σημερινοί παίκτες του Παναθηναϊκού καθώς και ο γενικός διευθυντής της ομάδας.

    Η διαδρομή απο το Αιγάλεω έως το Σύνταγμα, μήκους 4,2 χιλιομέτρων, θα διανύεται μόλις σε 7 λεπτά και πλέον τα δυτικά προάστια θα συνδέονται απευθείας με το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", χωρίς ούτε καν αλλαγή γραμμής.

    Επίσης, με την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στους σταθμούς Αιγάλεω και Ελαιώνα, θα υπάρξει, όπως επισήμανε και ο υπουργός, μεγάλο ενδιαφέρον απο χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απευθυνόμενος στους δημάρχους Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου, τόνισε ότι θα γίνει πράξη η δέσμευσή του για κατασκευή υπογείου πάρκινγκ, 450 θέσεων, κάτω απο την πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής αντίστοιχου πάρκινγκ στο Κεραμεικό, ενώ πάρκινγκ θα κατασκευαστεί και στο σταθμό του Ελαιώνα.

    Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι το έργο της επέκτασης ήταν ένα δύσκολο έργο και τεχνικά αλλά και επειδή υπήρχαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ολοκληρώθηκε χωρίς καμία υπέρβαση προϋπολογισμού, διαψεύδοντας όπως είπε, εκείνους που επιπόλαια κινδυνολόγησαν.

    Οι επεκτάσεις

    Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2008 η επέκταση της ίδιας γραμμής προς Χαϊδάρι, ενώ έχει δρομολογηθεί και η περαιτέρω επέκταση της γραμμής προς Πειραιά, συνολικού μήκους 8,2 χιλιόμετρα με 7 σύγχρονους σταθμούς.

    Ηταν συνειδητή επιλογή μας, ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτή την επέκταση, γιατί τα δυτικά προάστια του λεκανοπεδίου έχουν ανάγκη τη συγκοινωνιακή αναβάθμιση. Με την επέκταση προς Πειραιά το συνολικό μήκος της γραμμής 3 απο το αεροδρόμιο μέχρι τον Πειραιά θα έχει συνολικό μήκος 50 χιλιόμετρα. Την επόμενη χρονιά θα παραδοθούν, είπε και οι δύο επιπλέον σταθμοί της γραμμής 2 στο Περιστέρι, οι σταθμοί στο δημαρχείο και στην Ανθούπολη. Με τα έργα ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη διπλασιάζουμε σήμερα το μήκος και τους σταθμούς του υφισταμένου δικτύου του ΜΕΤΡΟ στην Ελλάδα, εάν προστεθεί και η επέκταση προς Πειραιά το μήκος αυτό υπερδιπλασιάζεται.

    Στο σταθμό του Αιγάλεω είχαν συγκεντρωθεί και περίπου 100 συμβασιούχοι απολυμένοι του δήμου, οι οποίοι με πανό και συνθήματα ζητούσαν την επίλυση του προβλήματός τους. Συναντήθηκαν με τον υπουργό, ζητώντας την βοήθειά του.

    Ο κ. Σουφλιάς τους είπε ότι θα συζητήσει το θέμα τους με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ επισήμανε ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους προσκρούει και στο θέμα του Συντάγματος.

    [03] Α.Παπαρήγα: "Απαιτείται γενική αλλαγή πλεύσης"

    Απαιτείται γενική αλλαγή πλεύσης στις επόμενες εκλογές και ιδιαίτερα να υπάρξει ένα ρήγμα στον συνολικό συσχετισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ,δήλωσε η ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός της για τα προβλήματα της Αττικής.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να μην δείξει, όπως είπε, καμμία εμπιστοσύνη στις προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι, όπως σημείωσε, μιλούν,λες και τα κόμματά τους είναι ιδιοκτησία τους.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν εκτιμά ότι πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και προβάλλει τις θέσεις του στα προβλήματα του τόπου.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι "εμείς βλέπουμε την εκλογική μάχη ως μια από τις πολλές ευκαιρίες που έχει ο λαός καθημερινά, να κάνει ένα βήμα εμπρός, βάζοντας φρένο σε αντιλαϊκές επιλογές, ανοίγοντας την ταχύτητά του προς τα εμπρός, κάνοντας ένα βήμα, με προοπτική την ριζική εναλλακτική λύση".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ενόψει των εκλογών εξαγγέλλει έργα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν, μέσω της σύμπραξης με τον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα" και πρόσθεσε ότι "στο ιδιωτικό κεφάλαιο συνεχώς παραχωρούνται νέοι τομείς και υπηρεσίες σε βασικούς κλάδους".

    Επίσης, σημείωσε ότι "η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν τα έργα ως μοχλό ανάπτυξης, τάχα υπέρ του λαού,ενώ στην πραγματικότητα αφορούν τη τσέπη μόνο λίγων και παρατρεχάμενων".

    Η κα Παπαρήγα ήταν ιδιαίτερα επικριτική κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.

    Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα υποδομών, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των ελεύθερων χώρων και κατά της αλλαγής της χρήσης γης, χαρακτήρισε ως "επείγον ζήτημα" τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διαχείριση του νερού, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες της Αττικής. Και ακόμη επεσήμανε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις πρέπει να αποτελούν κρατική περιουσία και το κράτος πρέπει να αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία τους και ταχθηκε υπέρ της κατάργησης των διοδίων στην Αττική οδό.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα απαγορεύουν την επέκταση της άναρχης δόμησης, να χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας και να υπάρξει κρατικός ελεγχος στη διανομή του φυσικού αερίου στις πόλεις και κρατική ευθύνη για την αδειοδότηση χρήσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 May 2007 - 12:31:11 UTC