Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά"

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά"

    Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία με την οποία όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι σχέσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο.

    Ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ αλλά και με το υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης η επέτειος του οποίου γιορτάζεται σήμερα καθώς και η παρουσία του στη χώρα αντανακλά με τον πλέον επίσημο και τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι κοινοί αγώνες κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός αναφέρθηκαν πέραν του ιστορικού παρελθόντος και στην ενεργό παρουσία της ελληνικής κοινότητας.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που αφορούν τον οικονομικό εμπορικό και μορφωτικό τομέα ,ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ΕΕ , το Κόσοβο, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κυρία Κλάρκ και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αν η Ελλάδα θέτει ως όρο για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ να έχει προηγουμένως επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ο πρωθυπουργός ήταν σαφής :" η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ καθαρή και κρυστάλλινη. Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τη διαδικασία του ΟΗΕ . Εμείς έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση . Αυτό που είχαμε να κάνουμε το πράξαμε . Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία που ανήκει στο παρελθόν και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να εγκαταλείψει ενέργειες προπαγανδιστικής , αλυτρωτικής συμπεριφοράς και λογικής έναντι ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εγκαταλείψει πρακτικές και ενέργειες που δεν σέβονται την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας . Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ομαλή ευρωατλαντική πορεία. "

    Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Ζηλανδία ελπίζει και η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα της, στη μείωση της ανεργίας , στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς όπως σημείωσε από το 74% που είναι σήμερα ο στόχος είναι να φθάσει στο 100%. Η κ. Κλάρκ τόνισε την ανάγκη να διεξάγονται κοινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συμφωνία για την προστασία της φάλαινας.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η ελληνική αποστολή εντυπωσιάστηκαν από την παραδοσιακή υποδοχή από τους Μαορί κατά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το 2011, υποσχέθηκε ότι θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έγιναν για την 50η και 60η επέτειο , ενώ αργότερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Καραμανλής παρασημοφόρησε επιζώντες Νεοζηλανδούς βετεράνους σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών ομογενών.

    Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε δεξίωση προς τους ομογενείς στο Ουέλινγκτον τους ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν στον οικουμενικό ελληνισμό , ενώ τόνισε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι στοιχεία που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Τόνισε ότι ιδιαίτερα βασικό στοιχείο της ύπαρξής μας και που προσδιόρισε την πορεία μας ανάμεσα στους αιώνες είναι η Ορθοδοξία. Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική είπε ότι "ακολουθούμε στρατηγική που εδραιώνεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης , της συνεργασίας και της ανάπτυξης και υπογράμμισε " η σύγχρονη Ελλάδα ασκεί πολιτική προοπτικής και διευρυμένων ερεισμάτων , πολιτική ανοικτών οριζόντων και εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την άμεση γειτονιά μας".

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του επανέλαβε τις θέσεις που διετύπωσε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας . "Εμείς ακολουθούμε στρατηγική καλής γειτονίας υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και καταστήσαμε σαφή τη θέση μας ότι η πλήρης ανταπόκρισή της στις αρχές και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σημαίνει για μας και την πλήρη ένταξή της", είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ταυτόχρονα ότι εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εάν πράγματι θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και πρόσθεσε "σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών , αυτή είναι η σίγουρη βάση για σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος των γειτόνων της αλλά και χωρίς στρατό κατοχής στην Κύπρο".

    Επανέλαβε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα αγαθά που προκύπτουν από τη συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες συντάσσονται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Έθνη , στην πολυμερή διαχείριση των παγκοσμίων υποθέσεων, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας , την προστασία του περιβάλλοντος , την αειφορία καθώς και το κράτος δικαίου. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η κοινή ελπίδα για διαρκή συνολική ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και η μελλοντική σταθερότητα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι δύο χώρες μας , είπε ο κ. Καραμανλής, συμμετέχουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του προς τους ομογενείς αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών σημειώνοντας ότι "η παροχή από τις μεθεπόμενες εκλογές δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό είναι δείγμα γραφής της πορείας που ακολουθούμε. Συνεργαζόμαστε στενά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την οριστικοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου".

    Ο κ. Καραμανλής ακόμη ανέφερε ότι ενισχύονται τα προγράμματα φιλοξενίας των Ελληνόπουλων μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού πως αυξήθηκαν οι υποτροφίες για ελληνικές σπουδές , πως η κυβέρνηση στηρίζει τις έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό ακούει τη φωνή και ανταποκρίνεται στις προτάσεις των ομογενών .

    Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι τοπική ώρα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

    Σήμερα το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα φθάσει στο Σίδνεϊ και θα ακολουθήσει δεξίωση, μία ώρα αργότερα από τον γενικό πρόξενο, όπου ο κ. Καραμανλής προβλέπεται να απευθύνει χαιρετισμό.

    Την Τρίτη 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, θα παραστεί σε Δοξολογία και στα εγκαίνια συγκροτήματος στον Οίκο Ευγηρίας της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοτικό Γηροκομείο και το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Μόρις Ιέμα.

    Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δίγλωσσο Σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα και το βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Καμπέρα, θα μιλήσει σε ομογενείς στο δημαρχείο του Σίδνεϊ.

    Την Τετάρτη, θα επισκεφθεί το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ και στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση.

    Αργότερα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Κέβιν Ρούντ, θα καταθέσει στεφάνι στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο παρουσία βετεράνων και το βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενείς της Καμπέρας.

    Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Αδελαΐδα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Μάικ Ραν και τον δήμαρχο Μάικλ Χάρμπισον.

    Το μεσημέρι σε δεξίωση για την ομογένεια, θα απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μελβούρνη, όπου και πάλι σε δεξίωση για την ομογένεια θα μιλήσει.

    Την Παρασκευή θα επισκεφθεί σχολείο, την ελληνική συνοικία στο Οουκ Λέικ και ακολούθως θα συναντηθεί με τον πολιτειακό πρωθυπουργό Στιβ Μπράξ καθώς και στελέχη της Αντιπολίτευσης.

    Στις 7 το βράδυ τοπική ώρα θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση για την Ομογένεια (Ρόαντ Λάβερ Αρένα).

    Το Σάββατο 26 Μαΐου θα αναχωρήσει από τη Μελβούρνη για το Ντάργουιν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτειακή πρωθυπουργό Κλέρ Μάρτιν, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει σε ομογενείς σε δεξίωση που παραθέτει η πολιτειακή πρωθυπουργός στο χώρο της Καλυμνιακής Αδελφότητας.

    Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Ντάργουιν και θα φθάσει στο Ανόι του Βιετνάμ, που είναι και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του.

    Την Κυριακή, 27 Μαΐου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων και Μαρτύρων και στεφάνι στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ.

    Το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Γκουέν Ταν Ντουνγκ, στη συνέχεια θα υπογραφεί τουριστική συμφωνία και θα γίνουν δηλώσεις.

    Μετά το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός στον κ. Καραμανλή, θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Γκουέν Μινχ Τριέτ. Στις 4 τοπική ώρα της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα και αναμένεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

    Δηλώσεις Κ.Καραμανλή στην εφημερίδα "The Australian"

    Σε αντίθεση με το Σίδνεϊ, που γνώρισε οικονομική κρίση μετά την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, η Αθήνα που τους φιλοξένησε το 2004 εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό.

    Αυτό σημειώνει η εφημερίδα "The Australian" η οποία φιλοξενεί και δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που αναμένεται σε λίγες ώρες στο Σίδνεϊ.

    Το ρεπορτάζ υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος, Γιώργος Μεγαλογένης, που συμπληρώνει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν 3.7% το 2005 και 4.3% πέρυσι.

    "Είναι ένας εντυπωσιακός ρυθμός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα" δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη:

    "Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος και έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και μεταξύ της δυτικής Ευρώπης και των Βαλκανίων".

    Κατά την εφημερίδα η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πολλές ομοιότητες με την αυστραλιανή διπλωματία στην Ασία.

    "Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Μας θεωρούν αξιόπιστο και έντιμο συνομιλητή και είμαστε παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης" φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα την έκκληση της Ελλάδας προς τους Παλαιστίνιους να στηρίξουν τον πρόεδρό τους να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ ενώ παράλληλα καλεί και το Ισραήλ να διατηρήσει τον διάλογο με τον ευρύτερο Αραβικό κόσμο.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Καραμανλής υπερασπίστηκε του δικαιώματος του Ισραήλ να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες του και να τους προφυλάσσει από τρομοκρατικές επιθέσεις.

    "Όμως η ασφάλεια", συμπληρώνει, "δεν είναι θέμα μόνο στρατιωτικής υπεροχής. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιώσιμη πολιτική λύση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 May 2007 - 8:32:19 UTC