Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: Οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: Οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης

    Η Αριστερά πρέπει να παλαίψει για να οικοδομηθεί μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της δημοκρατίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του κόμματος με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Αριστερά» που οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια βρίσκουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε κρίση και πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης επηρεάστηκε καθοριστικά και σημαδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές, που γέννησαν ελπίδες, αλλά και μεγάλους κινδύνους, όπως η νίκη των λαών κατά της αποικιοκρατίας, ο ψυχρός πόλεμος και η πυρηνική απειλή, η ραγδαία οικολογική υποβάθμιση, η κατάργηση του διπολισμού, η κατάρρευση των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», η αξίωση των ΗΠΑ για τη μονοπολική διεύθυνση του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης «νέας τάξης πραγμάτων».

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, θέση του ΣΥΝ είναι ότι, η αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος απαιτεί ριζικά διαφορετική πορεία από τη σημερινή. Χρειάζεται, πρόσθεσε, μια πορεία αντίθεσης και ρήξης με το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό, με πρωταγωνιστές του λαούς, τους πολίτες και τα κινήματά τους.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι τώρα είναι είναι η ώρα της πάλης της Αριστεράς για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης, στη βάση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Αριστερά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ διεκδικεί:

    1. Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους, κατοχύρωση της πλήρους απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

    2. Κατάργηση του Συμφώνου σταθερότητας και αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο για την πλήρη απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη.

    3. Δημοκρατικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    4. Ριζική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, απαγόρευση μεταλλαγμένων, κατάργηση του ντάμπινγκ σε βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών.

    5. Απάντηση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

    6. Κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες. Απόκρουση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Απόρριψη της «Ευρώπης-Φρουρίου».

    7. Ισότητα των φύλων ως βασικό συστατικό σ΄ όλες τις πολιτικές.

    8. Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, στη βάση μιας πολιτικής κι όχι στρατιωτικής προσέγγισης των εστιών έντασης. Προώθηση του πυρηνικού και συμβατικού αφοπλισμού και αποκλεισμός του πολέμου ως μέσου για την επίλυση διεθνών προβλημάτων.

    9. Συμβολή στην επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, ιδιαίτερα στη γεφύρωση του χάσματος Βορρά - Νότου, στην αντιμετώπιση της βρεφικής θνησιμότητας, της πείνας, του AIDS, στη δημιουργία μιας δημοκρατικής και αποκεντρωμένης διεθνούς τάξης, ειρήνης με δικαιοσύνη, βιώσιμης ανάπτυξης, με εγγυητή της έναν αναβαθμισμένο και εκδημοκρατισμένο ΟΗΕ.

    10. Ενίσχυση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, ιδιαίτερα του Ευρωκοινοβουλίου. Δημοκρατικό έλεγχο των μη εκλεγμένων θεσμών, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    11. Διεκδίκηση μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης για μια δημοκρατική, φιλειρηνική, κοινωνική, οικολογική και ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ Ευρώπη.

    12. Συντακτική διαδικασία που θα αποτελείται από συντακτική συνέλευση σε δύο επίπεδα - με τη συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων - και την ταυτόχρονη διενέργεια δημοψηφίσματος από όλα τα κράτη μέλη την ίδια ημέρα και με τους ίδιους όρους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 May 2007 - 16:30:18 UTC