Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις της κυβέρνησης για δημοσκοπήσεις
  • [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • [03] Φόβοι για εμφύλιο σπαραγμό στην Παλαιστίνη

  • [01] Προτάσεις της κυβέρνησης για δημοσκοπήσεις

    Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την προώθηση της ρύθμισης που θα διέπει την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων και την καλύτερη λειτουργία των εταιρειών διεξαγωγής των ερευνών της κοινής γνώμης, θα καταθέσει σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Όπως δήλωσε μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας - τους οποίους κάλεσε για να ακούσει τις απόψεις τους στο θέμα των δημοσκοπήσεων και ειδικότερα στο θέμα των ερευνών που αφορούν την πολιτική ζωή του τόπου - η ρύθμιση θα κινείται σε λογικές ευρωπαϊκού επιπέδου, τέτοιες που υπάρχουν σε αντίστοιχες χώρες της ΕΕ και οι οποίες δεν επηρεάζουν την καλή λειτουργία των ερευνών κοινής γνώμης.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι οι έρευνες κοινής γνώμης πρέπει «να αποτυπώνουν τις απόψεις που έχει ο πολίτης και όχι να προσπαθούν να τις χειραγωγήσουν» και δήλωσε ότι είναι εφικτό να εφαρμοστεί γρηγορότερα του αναμενόμενου η τελική ρύθμιση, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί όμως, από τη συμφωνία, στα βασικά ζητήματα, των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

    Για το θέμα των τηλεμετρήσεων - το οποίο επίσης συζητήθηκε στην δίωρη σημερινή συνάντηση - ο Θ.Ρουσόπουλος πρότεινε να ανοίξει ευρεία συζήτηση και στο πλαίσιο αυτής να τεθεί προς προβληματισμό προς τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι και θα αποφασίσουν, το ζήτημα να μην περιλαμβάνονται τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές στις τηλεμετρήσεις.

    [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τα ασφαλιστικά ταμεία

    Την επιστροφή των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα, ζητά το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή και παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η πρόταση νόμου αναφέρεται στη "διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" και όπως ανέφερε η κ. Παπαρήγα "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τον αποπροσανατολισμό και εξαιρετικά υποκριτικό καβγά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που έχει αγγίξει τα όρια της εξαχρείωσης".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα "με τον καβγά τους, πέραν της ιδιοτέλειάς τους, επιδιώκουν να κρύψουν τη σύμπλευσή τους σε βασικές και στρατηγικής σημασίας επιλογές".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ τους, κλαίνε και οδύρονται ότι ο τόπος θα μπει σε περιπέτεια αν προκύψει κυβέρνηση με συν ένα ή δύο βουλευτές διαφορά ή αν απειληθεί η αυτοδυναμία.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι ουσιαστικά και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν άνετη πλειοψηφία αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα ακολουθεί τη σημερινή τακτική, γιατί, όπως είπε, η τακτική και των δύο κομμάτων υπηρετεί το επικοινωνιακό τους παιχνίδι.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "αδύνατη κυβέρνηση, αδύνατη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το μόνο ρεαλιστικό και αισιόδοξο βήμα που μπορεί να δούμε στις επόμενες εκλογές, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ από όλους εκείνους που θέλουν συνεπή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς παζάρια και ενδοτισμό".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι στις επόμενες εκλογές ένα ντέρμπι πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στα κόμματα της εξουσίας και στη λαϊκή πλειοψηφία που θέλει να ανοίξει μία πόρτα, ένα παράθυρο, μία χαραμάδα προς τα εμπρός.

    Με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ συγκεκριμένα ζητάει:

    1. Την επιστροφή των απωλειών των ταμείων από τα 1950 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚΕ οι απώλειες ανέρχονται στα 63,5 δισ. ευρώ, στα οποία δεν υπολογίζονται οι απώλειες από τα δομημένα ομόλογα.

    2. Να καταργηθεί κάθε διάταξη για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

    3. Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια όταν εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    4. Πλήρη σύνταξη, ανεξαρτήτου ηλικίας, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9 χιλιάδων ενσήμων.Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα. Βάση για τον κατώτατο μισθό είναι τα 1.300 ευρώ, που οδηγούν σε σύνταξη 1.050 ευρώ.

    5. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους.

    6. Απαλλαγή των εργαζομένων και συνταξιούχων από την εισφορά στον κλάδο υγείας και πρόνοιας. Ο τομέας αυτός πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

    ΣΥΝ: Εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα

    Ο ΣΥΝ έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των αποθεματικών των ταμείων και την υπόθεση των ομολόγων.

    Την πρόταση ανέπτυξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, παρουσία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου και τόνισε πως "η διασπάθιση όσο και η λεηλασία των αποθεματικών ταμείων, είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα που αφορά στην ελληνική κοινωνία, αφορά στο μεγάλο ζήτημα του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος".

    Ο κ. Κουβέλης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, αρνείται να δώσει "κρίσιμα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και βεβαίως με τη διαχείριση της κοινωνικής περιουσίας" και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΣΥΝ "θέλει την ενεργοποίηση της Βουλής των Ελλήνων στο επίπεδο της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ δήλωσε πως "θέλει να πιστεύει ότι οι πολιτικές δυνάμεις, τα άλλα κόμματα, στα οποία απευθυνόμαστε, θα στηρίξουν αυτή την πρόταση προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών και να συζητηθεί η πρότασή μας στη Βουλή των Ελλήνων και εν συνεχεία να τύχει της αναγκαίας πλειοψηφίας προκειμένου να υπάρξει η λειτουργία αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Στην πρόταση περιλαμβάνεται "η εξέταση των επενδύσεων των αποθεματικών των Ταμείων την τελευταία δεκαετία, είτε μέσω της αγοράς ομολόγων είτε μέσω της αγοράς μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά και σε ιστορικό βάθος από τη δεκαετία του β50, με τις άτοκες ή με τις ευτελούς επιτοκίου αναγκαστικές τραπεζικές καταθέσεις".

    Εξ άλλου, ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), υπό τον πρόεδρό της κ.Πολυζωγόπουλο.

    [03] Φόβοι για εμφύλιο σπαραγμό στην Παλαιστίνη

    Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της κατοικίας του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Χανίγια και μέλος της Χαμάς.

    Οι σωματοφύλακες του παλαιστίνιου πρωθυπουργού απάντησαν στα πυρά με αποτέλεσμα οι άγνωστοι να τραπούν σε φυγή, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, μαχητής της Χαμάς που είχε τραυματιστεί την Τετάρτη υπέκυψε στα τραύματά του, με αποτέλεσμα να φτάνουν τους πέντε οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες όταν ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς.

    Είναι ο 17ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του στη διάρκεια των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων, την ώρα που το Ισραήλ έχει εξαπολύσει νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων της Χαμάς.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η νέα έξαρση των συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και της Φάταχ μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν ότι η κατάσταση οδηγείται σε εμφύλιο πόλεμο και στο τέλος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Έντρομοι οι κάτοικοι της Γάζας μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς μασκοφόροι ένοπλοι συγκρούονται στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας. Είναι χαρακτηριστική η έκκληση μίας γυναίκας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό: "Μην μας αφήσετε να πεθάνουμε εδώ", είπε η γυναίκα αυτή, απευθυνόμενη στους Παλαιστίνιους ηγέτες.

    Στο μεταξύ από την πιο σφοδρή αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων καταστράφηκε ένα κτήριο που χρησιμοποιείτο από στελέχη της Χαμάς, στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επίθεση δεν έχει σχέση με τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, που έχουν κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 40 ανθρώπων από την Παρασκευή.

    Την ώρα που μαίνονται οι οδομαχίες στη Γάζα, Παλαιστίνιοι ένοπλοι έβαλαν με ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ, προκαλώντας τραυματισμούς, σε μία προφανή προσπάθεια να εμπλέξουν το Ισραήλ στις συγκρούσεις.

    Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λιβνι, δήλωσε ότι η χώρα της μπορεί να εντείνει τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την κλιμάκωση των επιθέσεων με ρουκέτες από την παλαιστινιακή πλευρά.

    "Μέχρι τώρα έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λίβνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ και τον υπουργό Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ.

    Το Ισραήλ καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες. Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κοινή γνώμη για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες και επιθυμεί να καταφέρει η Φάταχ να κυριαρχήσει έναντι της Χαμάς. Γι΄ αυτό και συμφώνησε να επιτρέψει σε 450 στρατιώτες της Φάταχ να περάσουν από την Αίγυπτο στη Γάζα.

    Όμως η βοήθεια που προσφέρει το Ισραήλ στη Φάταχ, μπορεί τελικά να στραφεί υπέρ της Χαμάς, εάν οι ισλαμιστές καταφέρουν να παρουσιάσουν τον πρόεδρο Αμπάς ως σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

    Η Χαμάς και η Φάταχ συμφώνησαν σε εκεχειρία, που θεωρητικά ετέθη σε ισχύ από το απόγευμα, αλλά οι ανταλλαγές πυρών και οι εκρήξεις εξακολουθούν να ακούγονται στη Λωρίδα της Γάζας.

    Τουλάχιστον 50 δημοσιογράφοι είναι παγιδευμένοι στο κέντρο Τύπου της Γάζα. Το κτήριο έχει περικυκλωθεί από ενόπλων και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένα άτομα μέσα στο κέντρο Τύπου έχουν τραυματιστεί.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμπάς ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιορδανία και σχεδιάζει να μεταβεί αύριο στη Γάζα, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης. Στελέχη της Φάταχ έχουν ζητήσει από τον Αμπάς να κηρύξει τη Γάζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα για μία περιορισμένη χρονική περίοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 May 2007 - 6:30:17 UTC