Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    "Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Καραμανλή έχει αρχίσει και το ποτάμι της νίκης δεν γυρίζει πίσω", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του εθνικού συμβουλίου του κόμματος το οποίο προετοιμάζει το προγραμματικό συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας παράλληλα ορισμένες αρχές και στόχους που θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ να πετύχει, εάν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, επικρίνοντας την κυβέρνηση και τις επιλογές της, διαπιστώνοντας ότι ταυτόχρονα έχει αναπτυχθεί, όπως ανέφερε, μια νέα κοινωνική και πολιτική δυναμική, που φέρνει πιο κοντά τη νίκη στις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ.

    Για το διανυόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι να αποκαλύψει την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας, για να μπορέσουν να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πολιτικής της". Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να σπάσει η αντίληψη ότι όλοι είναι ίδιοι, προσθέτοντας ότι όταν αυτή η αντίληψη χρησιμοποιείται από την παραδοσιακή αριστερά, αξιοποιείται από την παραδοσιακή δεξιά.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι ο λαός έχει απορρίψει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αισθάνεται βαθιά πληγωμένος και προδομένος και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδείξει όλα τα κακώς κείμενα της Νέας Δημοκρατίας ως παράδειγμα προς αποφυγή για το ίδιο, ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος σε συστράτευση στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την ρουσφετολογική αντίληψη και για μια κοινωνία των δικαιωμάτων και όχι των προνομίων.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της έφερε φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία και ανασφάλεια, ενώ, όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν τίμησε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    "Κέρδισαν τις εκλογές με όπλο το ψέμα - πρόσθεσε - εξαπάτησαν αλλά και υποτίμησαν τον ελληνικό λαό και εφάρμοσαν αμέσως την κρυφή τους ατζέντα με πρώτη επιλογή τη μεγάλη απάτη της απογραφής".

    "Είναι κυβέρνηση της κάλυψης των ενόχων και της συγκάλυψης των σκανδάλων" είπε, αναφέροντας μια σειρά υποθέσεων, όπως οι υποκλοπές, η απαγωγή των Πακιστανών, η εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.λπ., τονίζοντας ότι αυτός ο θλιβερός κατάλογος δεν θα έχει ευχάριστο τέλος. "Πρόκειται - πρόσθεσε - για μια αδύναμη και εξαρτημένη κυβέρνηση, η οποία διασύρει διεθνώς τη χώρα και έχει εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο των ταμείων. Πρόκειται για μια κυβέρνηση ηθικής παρακμής και κοινωνικού διχασμού, η οποία αφήνει πίσω της πολλές και μεγάλες πληγές. Αφήνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια, το χρέος αυξημένο κατά 50 δισ. ευρώ, το κοινωνικό κράτος μισογκρεμισμένο, τα ασφαλιστικά ταμεία με τριπλάσιο χρέος από ό,τι τα παρέλαβε και σε εκκρεμότητα το ασφαλιστικό σύστημα".

    Η κυβέρνηση της Νέας δημοκρατίας, συνέχισε, θέλησε να γίνει καθεστώς εφαρμόζοντας ένα σχέδιο που θέλει βασικούς θεσμούς απόλυτα εξαρτημένους από τον κομματικό της μηχανισμό. Αναφέρθηκε, επίσης, στην υπόθεση του προέδρου του Αρείου Πάγου και σε άλλους ανώτατους δικαστικούς που επιλέγησαν, όπως είπε, με κομματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι είναι έκθετοι και υπόλογοι προς το παρόν σε θέματα ηθικής τάξης. Όλα αυτά, πρόσθεσε, παραμένουν στο σκοτάδι διότι αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον της δεξιάς και εκεί μπορεί και κινείται ανενόχλητα.

    Σχετικά με το θέμα των ομολόγων ο κ. Παπανδρέου είπε ότι επί 2,5 μήνες η κυβέρνηση με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό συγκαλύπτει και δεν δίνει στη δημοσιότητα τις συμβάσεις της δομημένης απάτης. Και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή, πως ούτε στην Βουλή απάντησε στα απλά ερωτήματα που του τέθηκαν, έχοντας ως μόνο στόχο τη συγκάλυψη των ενόχων συνεργατών του, προκειμένου να καλύψει τον εαυτό του και γι' αυτό καταφεύγει σε ψέματα.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο "δεν είμαστε όλοι ίδιοι", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής, την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών από το νόμο και τη δίκαιη κοινωνία. "Εγγυήσεις, που δεν είναι γενικές και αόριστες, αλλά περιλαμβάνονται με συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμα". Ανέφερε επίσης, ότι οι συγκρίσεις των 18 ετών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και των 15 από τη Νέα Δημοκρατία είναι συντριπτικές υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα κυβερνήσει με τις αξίες του, θα υπάρχει αξιολόγηση κάθε υπουργού και στελέχους με βάση το πρόγραμμα, ενώ δεδομένη τόνισε θα είναι η ανανέωση σε πρόσωπα παράλληλα με τη διασφάλιση της συνέχειας.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι κυβέρνηση του ήθους, των αξιών, της εμπιστοσύνης, της ικανότητας, της προόδου, της δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας. "Θα υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο με το λαό, το οποίο θα βάλει στον τόπο την καθαρή σοσιαλιστική μας σφραγίδα".

    Πρώτος στόχος μας, ανέφερε, θα είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων. Ως δεύτερο στόχο, προσδιόρισε ένα δεύτερο αναπτυξιακό μοντέλο και τρίτο, τη ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση και αναμόρφωση του κράτους, το οποίο θα είναι ένα κράτος αξιών, απόλυτης διαφάνειας και καταλύτης για την ανάπτυξη.

    Οι αρχές με τις οποίες θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί, όπως τις ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι:

    - Η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους - πολίτη,

    - Η αξιολόγηση παντού,

    - Η ποιότητα στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, αρχής γενομένης από τις ΔΕΚΟ,

    - Η λογοδοσία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο για να πάψει η αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας,

    - Η συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις,

    - Η διαφάνεια και οι νέες μορφές ελέγχου και οι νέες δομές του κράτους. Για το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση η αντίληψη "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το κράτος δεν θα διοικείται, ούτε θα συνδιοικείται από κομματικούς μηχανισμούς, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός του κράτους από τη λειτουργία του κόμματος. Το κόμμα, πρόσθεσε, έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στην κοινωνία των πολιτών.

    Ο συνολικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι μια νέα κοινωνική συμφωνία για το κοινωνικό κράτος του 21ου αιώνα. Στην πορεία αυτή τα μεγάλα έργα δεν θα αφορούν μόνο στις υποδομές, αλλά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ολοήμερα σχολεία, νοσοκομεία, καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "όταν μιλήσουν οι κάλπες οι πολίτες θα ψηφίσουν και θα γκρεμίσουν τη γαλάζια διαφθορά και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και στο πρόγραμμά του".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 May 2007 - 12:30:19 UTC