Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οικονομικός έλεγχος σε όλα τα Ταμεία»
  • [02] Πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

  • [01] «Οικονομικός έλεγχος σε όλα τα Ταμεία»

    Με επείγον έγγραφό του προς τους Διοικητές και Προέδρους όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Ταμείων κ.λ.π), ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας ζήτησε να υποβάλουν, το ταχύτερο δυνατό, στο υπουργείο Απασχόλησης και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τον απολογισμό και ισολογισμό του οικονομικού έτους 2006, καθώς και τα πλήρη στοιχεία της περιουσίας τους.

    Ζήτησε επίσης από όσους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν παραλείψει να υποβάλουν απολογισμούς, ισολογισμούς και σχετικά στοιχεία προηγούμενων ετών, να τα υποβάλουν το αργότερο μέχρι τις 25 τρέχοντος μηνός. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η παράλειψη υποβολής των απολογισμών και ισολογισμών παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσει σε περικοπή της κρατικής επιχορήγησης κάθε Φορέα.

    Εξάλλου με απόφαση του κ. Βασίλη Μαγγίνα, κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ελεγκτικές εταιρείες, για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης επενδύσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε δομημένα σύνθετα ομόλογα Δημοσίου και Τραπεζών, διότι υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ενέκρινε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού, με τους ίδιους όρους, στη μικρότερη προθεσμία.

    Τέλος, ο υπουργός υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την έγκριση του προγράμματος χορήγησης επιδότησης ενοικίου έτους 2007, σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

    Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους του Ο.Ε.Κ., εργατοϋπαλλήλους και συνταξιούχους που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα οικονομικού έτους 2007 δεν υπερβαίνει τα 11.500 ευρώ. Δηλαδή το ανώτατο όριο του ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 500 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του έτους 2006.

    Επίσης με την ίδια απόφαση, αυξάνεται το ανώτατο όριο ετήσιου καθαρού οικογενειακού εισοδήματος για χαμηλόμισθους δικαιούχους, που παίρνουν επίδομα προσαυξημένο κατά 50%, από 7.500 σε 8.000 ευρώ. Με τις ανωτέρω αυξήσεις στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, επεκτάθηκε σε περισσότερους εργαζομένους και συνταξιούχους η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα του έτους 2007.

    Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται το χρονικό διάστημα από 2 Ιουλίου εώς 15 Δεκεμβρίου 2007.

    [02] Πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ «με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», επισημαίνεται στην πρόταση σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ολοκλήρωσαν τη σύνταξη του κειμένου της «πρότασης σύστασης προς το Συμβούλιο για την ακύρωση της απόφασης 2004/917/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα», που αναμένεται να υιοθετηθεί από το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας στις 16 Μαϊου μετά από σχετική πρόταση του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

    Το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την εκτενή ανάλυση που γίνεται σε αυτό το κείμενο 14 σελίδων, είναι ότι, κατά την Επιτροπή, «η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα έχει διορθωθεί και ως εκ τούτου η Επιτροπή προτείνει προς το Συμβούλιο να ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα».

    Στα συμπεράσματα της εισηγητικής έκθεσης της Επιτροπής επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006, κυρίως με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και με κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα που αναλογούσαν στο 0,6% του ΑΕΠ. Για το 2007 η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,25% του ΑΕΠ, για να φτάσει στο 2,4% με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα 0,5% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο μέλλον και επαναλαμβάνει την προτίμησή της για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναφέρει ότι μειώνεται επαρκώς προς την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ, καθώς από 108,5% του ΑΕΠ το 2004 μειώθηκε στο 104,5% το 2006 για να σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 97,5% το 2008.

    Αναφερόμενη εξάλλου στη συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι «ελληνικές στατιστικές αρχές βελτίωσαν τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των στατιστικών αποκλίσεων και συνολική βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων» και επισημαίνει ότι, μετά από αυτή την εξέλιξη, η Eurostat «απέσυρε τις επιφυλάξεις της για την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποιούνται από την Ελλάδα».

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που γίνονται για τα βασικά οικονομικά μεγέθη, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα παλαιά στοιχεία και όχι στα αναθεωρημένα που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά 26%. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι, λόγω του μεγέθους αλλά και του σύνθετου χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης, τα νέα στοιχεία εξετάζονται ακόμη από την Eurostat και ότι σχετικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο 2007.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναφέρει ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία επικυρώσει πλήρως την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 26% του ΑΕΠ, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 2%.Οπως σημειώνει πάντως η Επιτροπή, η αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η οποία μπορεί να είναι της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ και μια αναδρομική καταβολή, η οποία μπορεί να είναι της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια επιβάρυνση για το δημοσιονομικό έλλειμμα που όμως, όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008.

    Δήλωση Π. Ευθυμίου

    Το μεγαλύτερο ψέυδος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η απογραφή, η οποία ήταν και η μοιραία επιλογή για την ελληνική οικονομία, καθώς οι Ελληνες πληρώνουν σκληρά αυτή την επιλογή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπήκε στην επιτήρηση με τεχνητό τρόπο για να απεμπολήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ και με τεχνητό τρόπο εξέρχεται από την επιτήρηση.

    Απάντηση υπουργείου Οικονομίας

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    «Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μην έχοντας κανένα πραγματικό επιχείρημα, ακολούθησαν από την πρώτη στιγμή το δρόμο της κινδυνολογίας και της παραπληροφόρησης. Στην αρχή αμφισβήτησαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με τα ελλείμματα και τα χρέη που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν. Στη συνέχεια αμφισβήτησαν τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβεβαίωναν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αργότερα κινδυνολογούσαν σχετικά με την ανάπτυξη και την ανεργία. Κατόπιν υποστήριζαν ότι δεν θα επιτευχθεί η έξοδος της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Σήμερα, με τις δηλώσεις τους, για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 May 2007 - 12:30:28 UTC