Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • [02] «Οι νέοι θέλουν να πάνε μπροστά»
  • [03] Αλλαγή φρουράς στην ΚΕΔΚΕ

  • [01] Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    Για το Ζάγκρεμπ αναχωρεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να λάβει μέρος στη 10η συνάντηση κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Το πρωί ο κ. Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά αλλοδαπών κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους και το δεύτερο στον πτωχευτικό κώδικα.

    Ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι ήδη έχει υπάρξει μερική επιτυχία στο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης για την διευκόλυνση της μεταφοράς κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους.

    Ο κ. Παπαληγούρας, είπε, ότι σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί η σχετική δεσμευτική διαδικασία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται κυρίως να προχωρήσει η συμφωνία και σε επίπεδο κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί "η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών που βρίσκεται στις ελληνικές φυλακές δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ αλλά χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά λαθρομετανάστες, αλλά αλλοδαπούς κρατουμένους, οι οποίοι δεν έχουν και εκκρεμότητα δεύτερης δίκης.

    Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε, ακόμη, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται ο πτωχευτικός κώδικας και κατατίθεται στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στο μη δολίως πτωχεύσαντα.

    Ακόμη, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι είναι ζήτημα πολύ λίγων μηνών, που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, η ολοκλήρωση του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας.

    Θα ακολουθήσουν ο κώδικας ποινικής δικονομίας και ο ποινικός κώδικας.

    [02] «Οι νέοι θέλουν να πάνε μπροστά»

    Για άλλη μια χροννιά οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να εκδόσουν κοινά αποτελέσματα για τις χθεσινές εκλογές. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των παρατάξεων πρώτη δύναμη αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ΔΑΠ, ενώ μικρή αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά της ΠΑΣΠ και της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ.

    «Είμαι ευτυχής όχι επειδή κέρδισε η ΔΑΠ αλλά για τις θέσεις της. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι θέλουν να αλλάξουν και να πάνε μπροστά», τόνισε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

    Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι παρατάξεις είναι τα ακόλουθα:

    Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε 67 από 206 συλλόγους η ΔΑΠ έφθασε το 40% με αύξηση 0,7% από πέρυσι. Η ΠΑΣΠ πήρε 25,91% (αύξηση 0,7% από πέρυσι), η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 14,73%, η ΕΑΑΚ 6,59%, το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΝ) 2,19%, Πρώην ΓΕΝΟΒΑ 0,5%, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 0,98% , ΔΙΑΦΟΡΑ 7,28%.

    Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ με βάση τα αποτελέσματα από 40 συλλόγους η παράταξη εκτιμά ότι το ποσοστό της θα φθάσει το 30% και σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1993 που υπολογίζει ότι θα προσεγγίσει και θα ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Τα περσινά ποσοστά της ΠΑΣΠ ήταν σύμφωνα με την παράταξη 27%. Η ΔΑΠ πέφτει στο 37% φέτος από 39 που ήταν πέρυσι, η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ βρίσκεται στο 16%, το ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΝ) 3,5% και η ΕΑΑΚ 7,5%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ, σε 37 από 191 φοιτητικούς συλλόγους, η ΔΑΠ συγκεντρώνει 37,92 % από 38,59% πέρσι, η ΠΑΣΠ 22,5% από 20,77% πέρσι, η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ 18,73% από 16,71% πέρσι, η ΕΑΑΚ 4,63% από 3,89% πέρσι, η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΔΙΚΤΥΟ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ) 2,79% από 2,33% πέρσι.

    Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ σε 58 από 206 συλλόγους η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η οποία είναι το ΔΙΚΤΥΟ και τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ που κατεβαίνουν από κοινού συγκεντρώνουν 7,6% σημειώνοντας άνοδο 2,3% από πέρυσι. Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ η ΔΑΠ συγκεντρώνει 34% με πτώση 0,9% από πέρυσι, η ΠΑΣΠ 26,9% με πτώση 0,8% από πέρυσι και η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 15,5% με πτώση 0,8 από πέρυσι. Η ΕΑΑΚ 8,6% με άνοδο 1,7% από πέρυσι. Πρώην ΓΕΝΟΒΑ 0,7% (πτώση 0,1% από πέρυσι). ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 0,1% και ΔΙΑΦΟΡΑ 5% με πτώση 1,9% από πέρυσι.

    [03] Αλλαγή φρουράς στην ΚΕΔΚΕ

    Πεντακόσιοι εκλέκτορες από τις 51 ΤΕΔΚ της χώρας εξέλεξαν χθες το νέο ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της Ένωσης για την τρέχουσα δημοτική περίοδο (2007- 2010).

    Με 266 ψήφους η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση συγκεντρώνει την πλειοψηφία και 17 έδρες (16 έδρες και μία ακόμη που καταλαμβάνει ex officio ο Δήμαρχος Αθηναίων), στις εκλογές για το νέο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, συγκεντρώνει 207 ψήφους και 13 έδρες , η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία (πρόσκειται στον Συνασπισμό) 19 ψήφους και μία έδρα , ενώ η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (πρόσκειται στο ΚΚΕ) 4 ψήφους και δεν βγάζει έδρα.

    Από τις 17 έδρες της παράταξης που πλειοψήφησε τις 12 καταλαμβάνουν Δήμαρχοι και τις 5 Δημοτικοί Σύμβουλοι, από τις 13 έδρες του Αυτοδιοικητικού Κινήματος τις 7 καταλαμβάνουν Δήμαρχοι και τις 6 Δημοτικοί Σύμβουλοι και τη μία έδρα της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας καταλαμβάνει ένας Δημοτικός Σύμβουλος.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του Συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» Νικήτας Κακλαμάνης αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ δήλωσε:

    «Μετά από μια άψογη εκλογική διαδικασία οι πεντακόσιοι Δήμαρχοι - Κοινοτάρχες και Δημοτικοί Σύμβουλοι από ολόκληρη την Ελλάδα, ανέδειξαν το νέο Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ.

    Από αύριο αρχίζει μια νέα εποχή για την Τοπική αυτοδιοίκηση.

    Όπως η Ελλάδα είναι μία, έτσι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία με κοινούς στόχους και οράματα. Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε από μία κεντρική εξουσία ότι μας ανήκει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μας, αναδεικνύοντας την ΚΕΔΚΕ σε αξιόπιστο και ισότιμο συνομιλητή. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που επικράτησε κατά τη διάρκεια της γενικής μας συνέλευσης.»

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» Πάρις Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία δήλωσε:

    «Οι μεγάλοι χαμένοι της σημερινής διαδικασίας είναι η αυτοτέλεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Σύνεδροι οδηγήθηκαν σήμερα στην κάλπη με ``το πιστόλι στον κρόταφο``, εξ αιτίας των αφόρητων πιέσεων που ασκήθηκαν εις βάρος τους.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά των εσωτερικών διαδικασιών της Αυτοδιοίκησης κομματικό - κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τη συμμετοχή πολλών περιφερειαρχών και άλλων στελεχών του κόμματος, εγκαταστάθηκε σε δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διεξάγονταν οι εκλογές, προκειμένου να χειραγωγήσει συνέδρους λίγο πριν προσέλθουν στην κάλπη.

    Λυπάμαι ειλικρινά διότι, ο προεδρεύων της Γενικής μας Συνέλευσης, Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ αρχικά συμφώνησε με την επισήμανση μου αυτή, όταν την έκανα από το βήμα της συνέλευσης λίγο πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, στη συνέχεια δεν προέβη σε καμιά κίνηση απομάκρυνσης όλων αυτών των ξένων προς την Αυτοδιοίκηση στοιχείων».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Κουκουλόπουλου, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε:

    «Ο απελθών πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος κατά την οκταετή προεδρία του έχει γράψει τη δική του ιστορία μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια ιστορία που προσωπικά θεωρώ αξιοπρόσεκτη, γιβ αυτό και λυπάμαι που με τις δηλώσεις του προσπαθεί να την αμαυρώσει χρησιμοποιώντας ευτελείς αιτιάσεις προκειμένου να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 May 2007 - 10:30:19 UTC