Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Εκλογές το "συντομότερο δυνατόν"
  • [02] Προς την έξοδο από την επιτήρηση
  • [03] Επίσκεψη Αλ.Παπαρήγα στις Σέρρες
  • [04] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Εκλογές το "συντομότερο δυνατόν"

    Εκλογές το "συντομότερο δυνατόν", ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου "γιατί κάθε μέρα που περνά ζημιώνεται η Ελλάδα". Μιλώντας σε συγκέντρωση της ΠΑΣΠ στην Κομοτηνή ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση τελείωσε, δεν κυβερνά τη χώρα".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές ως μεγάλο δημοκρατικό δημοψήφισμα, καθώς "δεν θα φύγει μόνο η πιο φαύλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σπάσει και μια αντίληψη η οποία θεωρεί το κράτος ως λάφυρο και γύρω από αυτήν αναπτύσσονται πελατειακές και ρουσφετολογικές λογικές".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η νεολαία στέλνει το μήνυμα πως υπάρχουν επιλογές και άλλος δρόμος και τόνισε πως αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι όλοι ίδιοι "παίζουν το παιχνίδι του κατεστημένου".

    Ακόμη σημείωσε τις διαφορές της προοδευτικής από τη συντηρητική παράταξη σε ό,τι αφορά την παγκοσμιοποίηση, το διάλογο των πολιτισμών και τον περιορισμό των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι εμείς οι σοσιαλιστές "χτίζουμε γέφυρες ζωής και συννενόησης, είμαστε υπέρ της προληπτικής διπλωματίας, αντί του προληπτικού πολέμου, υπέρ του διαλόγου αντί της πόλωσης, υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτωνν και των ελευθεριών και τασσόμαστε ενάντια στη βία απ`όπου κι αν προέρχεται".

    Απευθυνόμενος στους νέους, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι οι νέοι μας καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε ποτέ η ανθρωπότητα και τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται αν δεν επέλθει πολιτική και δημοκρατική αλλαγή, που θα έχει ως συνέπεια να φύγει η εξουσία από τη συγκέντρωση του κεφαλαίου και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και να πάει στον πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους νέους σε μία δημοκρατική επανάσταση και ανατροπή, υπογράμμισε ότι "μέσα σε τρία χρόνια η νέα γενιά έμαθε τί σημαίνει δεξιά" και πρόσθεσε ότι δεν έγινε αυτά τα χρόνια καμία μεταρρύθμιση και καμιά ουσιαστική αναβάθμιση σε κανέναν τομέα.

    Απαντώντας στο σύνθημα που φώναζαν οι νεολαίοι της ΠΑΣΟΚ "Λευτεριά στο Βύρωνα", ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο Βύρων Πολύδωρας θέλει να αποδράσει γιατί του φορτώσανε δύο υπουργεία. Εκείνο της Δημόσιας Τάξης κι εκείνο της Παιδείας" και υπενθύμισε παλαιότερη τοποθέτησή του ότι τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται με καταστολή.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του πρόγραμματος του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία,όπως η απόδοση σ' αυτήν του 5% του ΑΕΠ και η χρηματοδότησή της με 1 δισεκατ.ευρώ από τον πρώτο χρόνο,η αυτοδιοίκηση για πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι διαδικασίες αξιολόγησης, οι ελεύθερες επιλογές συνδυασμού μαθημάτων και τόνισε:

    "Όχι οικονομικά βάρη στις οικογένειες για τις σπουδές των παιδιών τους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους νέους να συμβάλουν για τις μεγάλες ανατροπές στο χώρο της παιδείας και δεσμεύτηκε για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας στη νέα γενιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Επίσης έκανε λόγο για ετήσιο προγραμματισμό για προσλήψεις στο δημόσιο,μέσω ΑΣΕΠ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα των ομολόγων, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στον πρωθυπουργό και κάνοντας λόγο για "μηχανισμό κεντρικά σχεδιασμένο" και για "οργανωμένο σχέδιο από το στενό πυρήνα της κυβέρνησης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "ο κ.Καραμανλής ψάχνει για σωσίβιο, έδιωξε τον Τσιτουρίδη, όμως το πρόβλημα δεν σταματά", σημείωσε δε ότι "το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τυχαία και αν δεν γινόταν αυτό, ακόμα και τώρα θα συνεχιζόταν το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά των ταμείων, που μετατράπηκαν σε προμήθειες για στελέχη της ΝΔ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε το φοιτητικό κίνημα να συμβάλει στις ριζοσπαστικές αλλαγές, να συσπειρωθεί και να αποκτήσει ενιαία έκφαση. Ζήτησε δε από την ΠΑΣΠ να γίνει ο πόλος συσπείρωσης της νεολαίας στο Πανεπιστήμιο.

    Ακόμη ανέφερε ότι "και από δω, από τη Θράκη, θέλουμε να τονίσουμε ότι η κοινωνία του δικαίου δεν κάνει διακρίσεις και τάσσεται υπέρ της ισότητας των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του,αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη,που, όπως τόνισε, προώθησαν την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό αντίστοιχα και είπε στους νέους ότι "σε σας έλαχε ο κλήρος της δημοκρατικής ανατροπής για να ανοίξει ο δρόμος για τη δίκαιη κοινωνία".

    [02] Προς την έξοδο από την επιτήρηση

    «Στις 16 Μαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Μάλτα», ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, παρουσιάζοντας τις «εαρινές προβλέψεις» της Επιτροπής για τις οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διατηρηθεί κάτω από το όριο του 3% για το 2007 και το 2008.

    Εξάλλου, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία, ως χώρες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ήταν 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και θα σημειώσει περαιτέρω μείωση το 2007, στο 2,4%, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών για τη διετία 2006-2008, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα είναι στο 2,7%.

    Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή στο 3,7% του ΑΕΠ το 2007 και το 2008. Είναι η πρώτη φορά από το 2004, όταν η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, που το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας προβλέπει ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι για τρία συνεχή χρόνια κάτω από το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα παλαιά στοιχεία και όχι στα αναθεωρημένα που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά 26%. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι, λόγω του μεγέθους αλλά και του σύνθετου χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης ,τα νέα στοιχεία εξετάζονται ακόμη από την Eurostat.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναφέρει ότι σε περίπτωση που η κοινοτική στατιστική υπηρεσία επικυρώσει πλήρως την αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 26% του ΑΕΠ, τότε το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 2%. Οπως σημειώνει η Επιτροπή, η αναθεώρηση αυτή του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνεισφοράς της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό και μια επιβάρυνση για το δημοσιονομικό έλλειμμα που όμως, όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2008.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έκλεισε στο 104,6% του ΑΕΠ το 2006, για να μειωθεί στο 100,9% το 2007 και στο 97,6% το 2008. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 109,1% την περίοδο 1992-2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.

    Η Επιτροπή προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 3,3% το 2006, για να μειωθεί στο 3,2% το 2007 και στο 3,1% το 2008, ενώ η ανεργία έκλεισε στο 8,9% το 2006, για να μειωθεί στο 8,5% το 2007 και το 8,1% το 2008.

    Η έκθεση της Επιτροπής

    Η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την Ελλάδα, έχει τίτλο «Η ανάπτυξη επιστρέφει με διατηρήσιμους ρυθμούς» και αναφέρει τα εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πορεία των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2006 ήταν 2,6% του ΑΕΠ περιλαμβάνοντας μέτρα προσωρινού χαρακτήρα 0,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά συνδέονται με πληρωμές και ευκολίες σε πληρωμές από τις τράπεζες για την ανάληψη δεσμεύσεων στην κοινωνική προστασία και τις συντάξεις.

    Για το 2007 η Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 0,25% του ΑΕΠ, για να φτάσει στο 2,4% με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα 0,5% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η διόρθωση αυτή για το 2007 βασίζεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,5% του ΑΕΠ λόγω των μειωμένων δαπανών που σχετίζονται με τα επιτόκια, της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το διαρθρωτικό έλλειμμα (χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα) θα παρουσιάσει βελτίωση κατά 1,25% του ΑΕΠ. Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι με την υπόθεση πως δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής (δηλαδή με βάση την πολιτική του προϋπολογισμού του 2007), το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,7% του ΑΕΠ το 2008. Για το δημόσιο χρέος η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2008 θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, όταν το 2006 είχε φτάσει το 104,5% του ΑΕΠ.

    ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΤΟ 2008

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει μια οριακή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι θα φτάσουν το 3,7%. Σε σχέση με το 2006, οι αλλαγές στη δομή της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οριακές, με εξαίρεση την πορεία των επενδύσεων, οι οποίες θα παρουσιάσουν πτωτική πορεία, για να επιστρέψουν με ήπιο τρόπο στα ιστορικά επίπεδα τους.

    Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να βασιστεί σχεδόν αποκλειστικά στην εσωτερική ζήτηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων και η συγκρατημένη αύξηση των μισθών αναμένεται να επηρεάσουν τις θετικές εξελίξεις στην απασχόληση και τις περικοπές στην άμεση φορολογία εισοδήματος», εξέλιξη η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια οριακή επιβράδυνση στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα παραμείνει στο 3,5% ετησίως έως το 2008. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα της αύξησης του ΑΕΠ.

    Παράλληλα, οι επενδύσεις των εταιρειών θα αυξηθούν, ενώ η αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα θα σημειώσει κάποια επιβράδυνση. Συνολικά, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να συμβάλει κατά 4% ετησίως στην αύξηση του ΑΕΠ. Στο εξωτερικό πεδίο, οι εισαγωγές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την εσωτερική ζήτηση, ενώ οι διαφορές που υπάρχουν με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας σε ζητήματα κόστους εργασίας, αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και να οδηγήσουν σε επιβράδυνση τις εξαγωγές προϊόντων.

    Η Επιτροπή εκτιμά, παράλληλα, ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται πως θα κυμανθούν σε υψηλά επίπεδα χάρη στις «δυναμικές επιδόσεις» του τουρισμού και της ναυτιλίας το 2007. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμά η Επιτροπή, αναμένεται να έχει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στον εξωτερικό παράγοντα της αύξησης του ΑΕΠ το 2007 και το 2008. Οι εξελίξεις αυτές στο εξωτερικό πεδίο θα έχουν ως αποτέλεσμα το εξωτερικό ισοζύγιο να φτάσει το 10,5% του ΑΕΠ το 2008 από 11, 5% το 2007.

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟ 2007

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι το 2006 η οικονομική ανάπτυξη ήταν στο 4,25%, έναντι 3,75% το 2005. Το 2006, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι επενδύσεις ανέκαμψαν, χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση. Επιπλέον, η Επιτροπή αναφέρει ότι η συμβολή της δημόσιας κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν οριακή, αντανακλώντας τις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθεροποίηση. Η υψηλή αύξηση των επενδύσεων κατά 12,5% οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε οικοδομές και λιγότερο σε δαπάνες για κεφαλαιακούς εξοπλισμούς και κατασκευές.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη πως η μεταρρύθμιση στη φορολογία των ακινήτων που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίστηκε το 2006, καθώς και οι χαμηλοί δείκτες των επιτοκίων, συγκράτησαν τη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες. Οι δημόσιες επενδύσεις ανέκαμψαν, ενώ η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η υγιής δημοσιονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ωφέλησαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

    Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρατηρεί πως η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη κατά 6%. Παράλληλα, σημειώνει πως ο εξωτερικός παράγοντας στο ΑΕΠ συνέβαλε αρνητικά, διότι η αύξηση των εισαγωγών ξεπέρασε τις εξαγωγές, καθώς και την ανάκαμψη στον τουρισμό και στον τομέα των μεταφορών.

    ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

    Λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, η απασχόληση αυξήθηκε το 2006 κατά 1,5%, τονίζει η Επιτροπή. Επιπλέον, η αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 6% είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού (3,25%). Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 2,75% εξακολούθησε να διατηρεί την αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα, πάνω από την αντίστοιχη αύξηση στην ευρωζώνη.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από 1,25% ετησίως, έως και το 2008, ενώ η ανεργία θα πέσει κάτω από το 9%. Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αποδυναμωθεί, αν δεν ανέβουν σημαντικά οι τιμές του πετρελαίου και αν μετριαστούν οι αυξήσεις στους μισθούς.

    Δήλωση Θ.Ρουσόπουλου

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει το καλύτερο στους έλληνες πολίτες με βάση αυτά τα οποία παρέλαβε, σε μια δύσκολη συγκυρία, την οποία διαχειρίστηκε με επιτυχία - όπως αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και την οποία εκτίμηση συμμερίζονται οι έλληνες πολίτες».

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση περί του οφέλους που θα έχουν οι έλληνες πολίτες από τον τερματισμό της κοινοτικής επιτήρησης.

    [03] Επίσκεψη Αλ.Παπαρήγα στις Σέρρες

    Κατά των ακραίων αντιδράσεων από κουκουλοφόρους τάχθηκε από τις Σέρρες όπου βρίσκεται η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η κ. Παπαρήγα βρίσκεται στις Σέρρες προσκεκλημένη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με θέμα: «Αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση».

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι οι διάφοροι μασκοφόροι και κουκουλοφόροι που δρουν είτε συνειδητά είτε όχι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βοηθούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα να κάνει δηλώσεις όπως αυτή για καταστολή των διαδηλώσεων με τη χρήση πλαστικών σφαιρών.

    «Η πάλη κατά της ανταγωνιστικής πολιτικής», συμπλήρωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, «δε γίνεται με καταστροφές και με βία, αλλά με τη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος που θα αντιμάχεται με επιχειρήματα την ανταγωνιστική πολιτική των δυο μεγάλων κομμάτων».

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ αν συμφωνεί με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών η κ. Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι το να βάζεις σε πρώτη γραμμή τις εκλογές είναι σα να μη θέλεις να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα του τόπου. «Το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε, «ζητάει συνεχώς πρόωρες εκλογές γιατί δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα ώστε να αντιπαρατεθεί. Τον κ. Παπανδρέου δεν τον ενδιαφέρει νβ ασκήσει πίεση στη Νέα Δημοκρατία ώστε να λύσει τα προβλήματα, τον ενδιαφέρει απλώς να ξεσκεπάσει τη Νέα Δημοκρατία για ένα έρθει αυτός στην εξουσία και να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

    Αναφερόμενη στους στόχους του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι το μοναδικό κόμμα αντιπολίτευσης, «που αντιμάχεται ουσιαστικά τα δυο μεγάλα κόμματα που εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το ΚΚΕ δεν είναι απλώς ένα μικρό κόμμα που θέλει να μπει στο παιχνίδι της εξουσίας. Εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, να έχουμε ισχυρή φωνή για να βοηθήσουμε την εργατική τάξη και την φτωχή εργατιά. Δεν θέλουμε κομμάτι από την πίτα της εξουσίας».

    Ολοκληρώνοντας η κ. Παπαρήγα άσκησε κριτική και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθούν τα δυο μεγάλα κόμματα επισημαίνοντας ότι δεν έχουν πλέον καμία ουσιαστική διαφορά. «Οι ΗΠΑ», σημείωσε, «εξακολουθεί να είναι στρατηγικός εταίρος και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΑΟΚ, οι βάσεις φεύγουν συνεχώς από το 1981, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στηρίζουν και υπερθεματίζουν την πολιτική του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν εγκαταλείψει τελείως τους Παλαιστίνιους και το Παλαιστινιακό ζήτημα. Κάποτε ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κάποιες διαφορές σήμερα έχουν εξαλειφθεί εντελώς».

    Η κ. Παπαρήγα στη διάρκεια της επίσκεψής της στις Σέρρες επισκέφθηκε τη διοίκηση του ΤΕΙ και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και στελέχη του κόμματος.

    [04] Ο Νικολά Σαρκοζί πρόεδρος της Γαλλίας

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξασφάλισε το 53,06% των ψήφων, έναντι 46,94% για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι των Γάλλων του εξωτερικού.

    Ο Νικολά Σαρκοζί, στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, τόνισε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων και είπε πως οι Γάλλοι επέλεξαν "τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος".

    Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και σε εκατοντάδες οπαδούς του στο Παρίσι, ο Σαρκοζί έκανε λόγο για "απέραντη συγκίνηση" και εξέφρασε το "σεβασμό" του για την αντίπαλό του των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    "Θέλω να δώσω πίσω στους Γάλλους την υπερηφάνεια της Γαλλίας", είπε επίσης, δεσμευόμενος να "αποκαταστήσει την εργασία, το κύρος, την αξία".

    "Ο γαλλικός λαός επέλεξε τη ρήξη με τις ιδέες, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές του παρελθόντος", είπε, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του.

    Παράλληλα, κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας να ακούσουν "τη φωνή των λαών", προσθέτοντας ότι πιστεύει "ειλικρινά και βαθειά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα".

    "Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους μας με τους οποίους η μοίρα μας είναι στενά δεμένη, για να τους πω ότι όλη μου τη ζωή ήμουν Ευρωπαίος, πως πιστεύω βαθειά, πως πιστεύω ειλικρινά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα", είπε.

    "Απόψε η Γαλλία επιστρέφει στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο Σαρκοζί, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των οπαδών του. "Αλλά εξορκίζω τους ευρωπαίους εταίρους να ακούσουν τη φωνή των λαών που θέλουν να είναι προστατευμένοι, να μην κωφεύσουν στην οργή των λαών που αντιλαμβάνονται την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι σαν μια προστασία αλλά σαν το Δούρειο Ίππο όλων των απειλών που της προκαλούν οι παγκόσμιοι μετασχηματισμοί".

    Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αναγνώρισε την ήττα της, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων και ευχήθηκε στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας να εκπληρώσει την αποστολή του, ενώ απευθυνόμενη στους οπαδούς της τους ζήτησε "να έχουν εμπιστοσύνη" και ανέλαβε η ίδια τη ευθύνη που της αναλογεί.

    "Ευχές για επιτυχία στην αποστολή του", εξέφρασε στον Νικολά Σαρκοζί ο απερχόμενος γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος τηλεφώνησε στο διάδοχό του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

    "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στο Νικολά Σαρκοζί για τον συγχαρεί και να του ευχηθεί επιτυχία στην αποστολή του στην υπηρεσία των Γαλλίδων και των Γάλλων", ανέφερε η ανακοίνωση.

    Ο Σαρκοζί θα διαδεχθεί τον Ζακ Σιράκ στις 16 Μαΐου.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γαλλικού ΥΠΕΣ η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφτασε στο 84,82%, ποσοστό που πλησιάζει το ρεκόρ προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές, το οποίο σημειώθηκε το 1974, με ποσοστό 87,3 %, στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φρανσουά Μιτεράν.

    Στο μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νικολά Σαρκοζί, ανάμεσα σε διαδηλωτές εχθρικούς προς τον νέο πρόεδρο και την αστυνομία, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Συγχαρητήρια από τους ξένους ηγέτες

    Συγχαρητήριο μήνυμα για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Νικολά Σαρκοζί.

    Στο μήνυμά του ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει την εγκαρδιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, μεταξύ της ΝΔ και του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, αλλά και μεταξύ του ιδίου και του νέου Προέδρου της Γαλλίας. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι "αυτές οι παραδοσιακά στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα ενισχυθούν περισσότερο και θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργασθούμε σε διμερές επίπεδο αλλά και στο πεδίο της ΕΕ».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως αντιμετωπίζει η Αθήνα τη θέση που έχει υιοθετήσει ο Νικολά Σαρκοζί για την Τουρκία, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση, δια στόματος πρωθυπουργού, έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη σήμερα τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ευχήθηκε η νίκη του αυτή να αλλάξει τη θέση του προς την Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    "Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του γαλλικού λαού", τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν πάρει μέρος σε συνάντηση του κόμματος του. "Μακάρι να είναι για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά.

    "Στη διαδικασία (ένταξης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία παίζουν ρόλο οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις ευχόμαστε να μην ακούσουμε πια (μετά την εκλογή Σαρκοζί) τις ίδιες δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας", επισήμανε ο Ερντογάν.

    Την περασμένη εβδομάδα σε τηλεοπτική του αναμέτρηση με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Σαρκοζί είχε τονίσει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ "θα είναι επικίνδυνη για την ισορροπία του κόσμου" και θα έχει ως αποτέλεσμα "την ενίσχυση του ισλαμισμού" στην Τουρκία.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της νίκης Σαρκοζί στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο Ερντογάν απάντησε: "Δεν ξέρω. Θα το δούμε αυτό αργότερα στην πράξη".

    Ενας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον Νικολά Σαρκοζί "για την ωραία εκλογική νίκη του" ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία Ρομάνο Πρόντι.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Νικολά Σαρκοζί για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο εξέφρασε στο νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών τα "πιο ειλικρινή συγχαρητήριά του".

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του, δηλώνοντας ότι είναι βέβαιη πως μαζί του η "γαλλο-γερμανική φιλία" θα συνεχίσει να "είναι το θεμέλιο" που επιτρέπει να "διασφαλισθεί η διαρκής ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία στην Ευρώπη".

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νικολά Σαρκοζί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. "Ο πρωθυπουργός μίλησε ήδη με τον Σαρκοζί για να τον συγχαρεί" , δήλωσε επιγραμματικά εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τη νίκη του Νικολά Σαρκοζί στον οποίο έχει "πλήρη εμπιστοσύνη" ότι θα "ασκήσει έναν ρόλο κινητήριου μοχλού" για την επίλυση κυρίως της θεσμικής κρίσης που προκλήθηκε από την απόρριψη της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    Τέλος, στην Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ συνεχάρη τον γαλλικό λαό για την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία θα αναπτυχθούν και θα συσφιχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Αβί Παζνέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική στη Μέση Ανατολή. "Είναι φίλος του Ισραήλ. Εχει πει ότι η επίσκεψή του στο μνημείο Γιαντ Βασέμ αποτέλεσε σημείο καμπής στη ζωή του", είπε ο Αβί Παζνέρ χωρίς να διευκρινίσει εάν εκφράζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ως πρώην πρεσβευτής στο Παρίσι και γνώστης της Γαλλίας.

    Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε "καλή είδηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και το Ισραήλ" την εκλογή του Σαρκοζί . "Ο κ. Σαρκοζί είναι ένας φίλος του Ισραήλ και προσωπικός φίλος και επιθυμεί να φροντίσει για την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 May 2007 - 12:30:32 UTC