Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

  • [01] Μακελειό σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

    Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι 26.000 φοιτητές στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ μετά το χθεσινό μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 33 άτομα, ενώ στα νοσκοκομεία του Μπλάκσμπεργκ νοσηλεύονται τουλάχιστον 15 τραυματίες, εκ των οποίων πέντε είναι σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο δράστης , που αυτοκτόνησε πριν τον βρει η αστυνομία.

    Εκατοντάδες φοιτητές, οι περισσότεροι κλαίγοντας, συγκεντρώθηκαν τη νύχτα γύρω από μνημείο του του πολέμου στην πανεπιστημιούπολη, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Το κρύο και ο ισχυρός αέρας δεν εμπόδισε τους φοιτητές να ανάψουν κεριά και να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο μνημείο με το έμβλημα του πανεπιστημίου, όπου άφηναν μηνύματα στη μνήμη των θυμάτων της χειρότερης σφαγής σε πανεπιστημιούπολη στην αμερικανική ιστορία.

    Η πανεπιστημιούπολη που έχει έκταση πάνω από 10.000 στρέμματα παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας

    Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες , ο δράστης αναζητούσε τη φιλενάδα της στους κοιτώνες του πανεπιστημίου και όταν δεν την βρήκε πυροβόλησε και σκότωσε τη συγκάτοικό της και τον υπεύθυνο του θαλάμου. Στη συνέχεια,αφού κρύφτηκε για δύο ώρες, πήγε στο κτίριο Νόρις Χολ, όπου σποουδάζουν οι Μηχανικοί, και προφανώς την αναζητούσε από αίθουσα σε αίθουσα. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος της πανεπιστημιούπολης , ο δράστης είχε κλειδώσει από μέσα κάποιες αίθουσες.

    Η Εριν Σίχαν που σπουδάζει γερμανική φιλολογία δήλωσε στο CNN ότι ήταν στην τάξη όταν ο ένοπλος εισήλθε και άρχισε να πυροβολεί μέσα στην αίθουσα. Σε μια στιγμή βγήκε έξω και οι φοιτητές έτρεξαν να κλείσουν την πόρτα με τα σώματά τους για να τον εμποδίσουν να ξαναμπεί. "Φαινόταν πολύ προσεκτικός σε ότι έκανε" τόνισε η φοιτήτρια αναφερόμενη στον δράστη. Μόνο τέσσερις από τους 25 φοιτητές στην τάξη μπόρεσαν να απομακρυνθούν τρέχοντας. "Οι άλλοι ήταν είτε νεκροί ή είχαν χάσει τις αισθήσεις τους" πρόσθεσε.

    Ο παλαιστίνιος φοιτητής Τζαμάλ Αλμπαργούτι που κατέγραψε με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου τις εικόνες, δήλωσε στο CNN ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να ανοίξει τις κλειδωμένες πόρτες στις αίθουσες.

    Ενας άλλος φοιτητής περιέγραψε στο CNN πως μαζί με μιά ομάδα 20 συμφοιτητών βρήκαν καταφύγιο στο γραφείο ενός καθηγητή." Η αστυνομία μας είπε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να βγούμε τρέχοντας από το κτίριο" τόνισε.

    Για ολιγωρία της αστυνομίας κάνει λόγο ο τοπικός Τύπος

    Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τίμοθι Κέιν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη του Μπλάκσμπεργκ, μετά το πρωτοφανές μακελειό, ενώ σοβαρά ερωτηματικά για την καθυστέρηση των αστυνομικών να αποτρέψουν το μακελειό στην πανεπιστημιούπολη, διατυπώνουν οι τοπικές εφημερίδες με δεδομένο ότι μέσα στις φοιτητικές εγκαταστάσεις λειτουργεί αστυνομικό τμήμα.

    "Γιατί οι αστυνομικοί στο αστυνομικό τμήμα της πανεπιστημιούπολης ήταν τόσο σίγουροι ότι το περιστατικό είχε τελειώσει μετά τους πρώτους φόνους στους κοιτώνες, όταν οι περισσότεροι φόνοι έγιναν δύο ώρες αργότερα στις αίθουσες διδιασκαλίας;" διερωτάται σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα USA Today.

    "Γιατί χρειάστηκαν να περάσουν δύο ολόκληρες ώρες μετά τους πρώτους πυροβολισμούς πριν σημάνει συναγερμός στην πανεπιστημιούπολη μέσω e-mail;" διερωτάται η αμερικανική εφημερίδα, που έχει την έδρα της στη Βιρτζίνια.

    Πολλοί φοιτητές κατήγγειλαν ότι ειδοποιήθηκαν με e-mail ότι έχει σημάνει συναγερμός στο πανεπιστήμιο στις 09.26 (τοπική ώρα) σχεδόν δύο ώρες από τότε που ξεκίνησε το μακελειό. Το e-mail ανέφερε ότι έγινε κάποιο "επεισόδιο με πυροβολισμούς" στον κοιτώνα West Ambler Johnston και ότι η αστυνομία καλούσε τους φοιτητές να είναι προσεκτικοί και να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο. Ο φοιτητής Μόρις Χίλερ δήλωσε ότι πήγε στις 09.00 στην αίθουσα διδασκαλίας, σε απόσταση δύο τετραγώνων από το κτίριο όπου έγιναν οι περισσότεροι φόνοι, χωρίς ουδείς να τον ενημερώσει ότι κάτι συμβαίνει.

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Τσαρλς Στίγκερ "βομβαρδίστηκε" με ερωτήσεις για την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά το μακελειό. Οπως είπε ο Στίγκερ, οι πρώτοι πυροβολισμοί ακούστηκαν στις 07.15 (τοπική ώρα) στους κοιτώνες West Ambler Johnston της πανεπιστημιούπολης και όλοι πίστεψαν αρχικά ότι ήταν μιά εσωτερική διένεξη και ότι ο δράστης έφυγε από τον φοιτητικό χώρο. "Δεν είχαμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα συμβεί κι άλλη επίθεση" πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου είπε ότι αμέσως μετά την πρώτη επίθεση, οι υπεύθυνοι κλείδωσαν τους κοιτώνες και ενεργοποιηθηκε ένα σύστημα ειδοποίησης μέσω τηλεφώνων που καλούσε τους φοιτητές να μην βγουν έξω. Σε ερώτηση γιατί δεν διέταξε να αποκλειστεί αμέσως όλη η πανεπιστημιούπολη, ο Στίγκερ είπε ότι χιλιάδες φοιτητές που δεν έμεναν στις εστίες, θα έφταναν γύρω στις 08.00 στην πανεπιστημιούπολη για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πανεπιστημιούπολη θα γίνουν τώρα πιο αυστηρά,δίχως όμως να αναφέρει λεπτομέρειες. "Φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε καθημερινά έναν ένοπλο φρουρό μπροστά από κάθε τάξη" τόνισε.

    Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του πανεπιστημίου,Ουέντελ Φλίντσουμ τόνισε ότι δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας στο Νόρις Χολ- το δεύτερο κτίριο όπου ο δράστης δολοφόνησε 31 άτομα.

    Αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για την οπλοκατοχή

    Το μακελειό στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ αναζωπύρωσε τιε συζητήσεις για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σημειώνουν σήμερα σε κύριο άρθρο τους ότι η πολιτεία της Βιρτζίνια διαθέτει μια πολύ "ανεκτική" νομοθεσία αναφορικά με την οπλοκατοχή.

    "Το μακελειό στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ-το χειρότερο στην αμερικανική ιστορία- υπενθυμίζει για άλλη μία φορά με τον πιό τρομακτικό τρόπο ότι ορισμένοι από τους χειρότερους κινδύνους που απειλούν τους Αμερικανούς προέρχονται από δολοφόνους που βρίσκονται στη χώρα και διαθέτουν ένα οπλοστάσιο, που μπορεί εύκολα κάποιος να αποκτήσει" τονίζουν οι Τάιμς.

    "Δεν είναι πολλά γνωστά για τον δράστη και αυτόχειρα, ή τα κίνητρά του ή πως βρήκε τα όπλα του, και συνεπώς είναι πρόωρο να αντλήσουμε διδάγματα από την τραγωδία. Αλλά είναι σαφές ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ένα διαταραγμένο ή εγκληματικό μυαλό δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξοπλιστεί και να βλάψει τους συνανθρώπους του" τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

    Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων

    Από τις έως τώρα πληροφορίες δεν προκύπτει να υπάρχουν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής φοιτητές μεταξύ των θυμάτων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Υπουργείου, «οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές επικοινώνησαν με τις αρμόδιες αμερικανικές προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής φοιτητών στο εν λόγω πανεπιστήμιο».

    «Η επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές είναι συνεχής ενώ ήδη μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας στέλεχος της Πρεσβείας Ουάσιγκτoν», σημειώνει το ΥΠΕΞ και προσθέτει ότι για οποιαδήποτε τυχόν νεώτερη πληροφορία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αριθμούς τηλεφώνων:

    - Ελληνική Πρεσβεία Ουάσιγκτoν : 001202 9391328, 001202 9391335

    - Κρυπτογραφική Υπηρεσία ΥΠΕΞ : 210 368 1730


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 April 2007 - 10:30:20 UTC