Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η εμπέδωση της διαφάνειας"
  • [02] Αλογοσκούφης: Τα ταμεία δεν χάνουν κεφάλαια
  • [03] "Να αποκατασταθούν οι ζημιές των Ταμείων"

  • [01] "Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ η εμπέδωση της διαφάνειας"

    Η εμπέδωση της διαφάνειας αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην αντίληψη του συστήματος των κουμπάρων και των ημετέρων της ΝΔ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καθημερινά αποδεικνύει την αντίληψή της για το κομματικό κράτος - λάφυρο, χρησιμοποιώντας γι΄αυτό τρία παραδείγματα, των Ταμείων, της Λάρκο και του ΟΑΕΔ.

    Τόνισε ότι πρόκειται για μια πελατειακή αντίληψη που διευθετεί συμφέροντα της παραδοσιακής Δεξιάς και εξυπηρετεί φίλια και ημέτερα συμφέροντα και δυνάμεις.

    Η αντίληψη αυτή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, συνδέεται σήμερα με ένα νέο στελεχειακό δυναμικό, το οποίο έχει την εμπειρία των χρηματιστηρίων και των κερδοσκοπικών Funds της Αμερικής, καθώς και από τις χρηματιστηριακές απάτες τύπου ENRON. Η γενιά αυτή, την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "γενιά της απληστίας" έχει ενσωματωθεί σήμερα στη ΝΔ και αυτός ο συνδυασμός, όπως τόνισε, είναι καταστροφικός για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι η ΝΔ θα χειριστεί την όλη υπόθεση προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα μεταφοράς ευθυνών προς τα πίσω (την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ) και προς τα κάτω (προς χαμηλόβαθμα και μεσαία κυβερνητικά στελέχη). Δεύτερον, θα κάνει κινήσεις προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να τοποθετήσει σε διοικήσεις στελέχη που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, αναζητώντας έτσι άλλοθι συναίνεσης, εκ των υστέρων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συνιστούσε συμμετοχή του και συνενοχή σε μία διαχείριση της ΝΔ, η οποία έχει όλα τα στοιχεία διαφθοράς και ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.

    Μιλώντας για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο το οποίο συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί η ΝΔ να έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία σε οποιαδήποτε πρότασή της για το ασφαλιστικό.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τίθεται ένα σημαντικό πολιτικό δίλημμα για το ποιός θα διαχειριστεί με αξιοπιστία το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι η πολιτική και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δίνουν τη θετική απάντηση.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αν η πρόταση που είχε κάνει το Νοέμβριο του 2005 για τη διαφάνεια, αποτελούμενη από τριάντα σημεία, δεν θα είχε συμβεί το σκάνδαλο των ταμείων.

    Στην αρχή της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, όπου το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν "πρόνοια, κοινωνική φροντίδα, αλληλεγγύη", με εισηγητή το Χρήστο Πρωτόπαπα,παρέστη και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς της Ιταλίας Πιέρο Φασίνο, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου καλωσόρισε τον κ. Φασίνο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που εξελίσσεται στην Ιταλία για συνένωση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς σε ένα κόμμα.

    Ο κ. Φασίνο χαρακτήρισε πολύ φιλόδοξο το σχέδιο,το οποίο, όπως είπε, δεν έχει ενδιαφέρον μόνο για την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα. Η προσπάθεια, τόνισε, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό, το οποίο να αποτελέσει την πρώτη πολιτική αλλά και εκλογική δύναμη της χώρας.

    Το νέο κόμμα δημιουργείται με τη συνένωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κόμματος "Μαργαρίτα", αλλά η προσπάθεια είναι να ενταχθούν στο σχήμα και άλλα κόμματα και δυνάμεις της Κεντροαριστεράς ώστε να μπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.

    Ο Ιταλός πολιτικός ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη βοήθεια που έχει προσφέρει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων ήταν πάντα άριστες.

    Επίσης εξέφρασε τις ευχές του για εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι "έχουμε ανάγκη να νικήσετε".

    [02] Αλογοσκούφης: Τα ταμεία δεν χάνουν κεφάλαια

    Η κυβέρνηση επέδειξε απόλυτη πολιτική υπευθυνότητα στο θέμα των ομολόγων, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αντέδρασε αμέσως, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση παραπληροφορεί και συσκοτίζει.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι και τα σύνθετα και τα απλά ομόλογα είναι του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για μια συνήθη πρακτική να αγοράζονται σύνθετα ομόλογα και σε παγκόσμια κλίμακα επενδύθηκαν πέρυσι 800 δισ. ευρώ σε σύνθετα ομόλογα, είπε ο υπουργός, που πρόσθεσε ότι και τα απλά ομόλογα ενέχουν κάποιους κινδύνους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνησε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν κεφάλαια, όπως έγινε το 1999 και το 2000 με το θέμα του Χρηματιστηρίου. Επίσης είπε ότι ομόλογα, απλά και σύνθετα, αγοράζονται από τα ταμεία και από θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία επένδυση γενικά που να μην ενέχει κάποιους κινδύνους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου.

    Το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει σύνθετα ομόλογα 1.850 εκατ. ευρώ (λιγότερο από το 1% του δημοσίου χρέους). Από το ποσό αυτό, τα 777 εκατ. ευρώ έχουν αγοραστεί από ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα από θεσμικούς επενδυτές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο θέμα αυτό έχει αρμοδιότητα η διεύθυνση δημοσίου χρέους του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι εκδόσεις ομολόγων γίνονται με καθαρά τεχνοκρατικά κριτήρια. Επίσης διέψευσε ότι υπάρχει κρυφό δάνειο από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι κρυφά δάνεια έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επενδύσεις σε ομόλογα δεν ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2005 η περιουσία των ταμείων ήταν ίση με 28,9 δισ. ευρώ και το 2006 έφθασε τα 31 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούν αυτόνομα και οι διοικήσεις των ταμείων έχουν προχωρήσει σε αγορές ομολόγων ομόφωνα. Υπενθύμισε επίσης ότι στις διοικήσεις συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων των ταμείων. Αν κάποιοι, πρόσθεσε, εκ των υστέρων θεωρήσουν ότι έχουν χάσει χρήματα, να στραφούν κατά των συμβούλων τους (χρηματιστηριακές εταιρίες), που θεωρούν ότι τους παραπλάνησαν και να ζητήσουν τις αποζημιώσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας επέμεινε ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέδειξαν το πρόβλημα και υπογράμμισε ότι ο υπουργός Απασχόλησης διέταξε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο αμέσως.

    Στη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη, αποφασίστηκε, όπως έγινε γνωστό σήμερα, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων. Παράλληλα, από την 1/1/2008 όλα τα ταμεία θα χρησιμοποιούν μηχανογράφηση και θα δημοσιεύουν ισολογισμούς.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αγοράζουν τα ομόλογα για να κερδοσκοπήσουν, αλλά για να επενδύσουν και να τα κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

    [03] "Να αποκατασταθούν οι ζημιές των Ταμείων"

    Περιοδεία στο Ρέθυμνο και στα Χανιά πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Σήμερα θα μιλήσει στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Αύριο θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με αγροτικούς φορείς στα Χανιά.

    Για "ασυδοσία και άγρια εκμετάλλευση των Ταμείων" έκανε λόγο ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως υπάρχει "ευθύνη του κράτους" για την κατάσταση των Ταμείων και ζήτησε "να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που έχουν υποστεί τα Ταμεία και, μέσω των Ταμείων, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι".

    Ο κ.Αλαβάνος, ανάφερε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παίρνει μια σειρά πρωτοβουλιών για τα θέματα των ομολόγων και γι' αυτό το λόγο ζήτησε ενημέρωση από τον κ.Γκαργκάνα για το θέμα.

    "Τα Ταμεία είχαν εγκαταλειφθεί στο έλεος της κερδοσκοπίας Χρηματιστηριακών Εταιρειών και Τραπεζών. Άρα ένα σημαντικό ζήτημα είναι να υπάρξει ένα νέο θεσμικό σύστημα, μια ειδική Αρχή, που θα εποπτεύει και θα στηρίζει τα Ταμεία στις επενδύσεις τους" τόνισε ο κ.Αλαβάνος και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΝ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, προκειμένου "να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν και να διατυπωθούν προτάσεις για τη μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 April 2007 - 14:30:47 UTC