Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Πρόσκληση στον προσυνεδριακό διάλογο
  • [02] Απελευθερώνονται οι 15 βρετανοί πεζοναύτες

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Πρόσκληση στον προσυνεδριακό διάλογο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, απηύθυνε ανοιχτή πρόταση - πρόσκληση προς τους πολίτες για συμμετοχή στον Προσυνεδριακό Προγραμματικό Διάλογο, ενόψει του Προγραμματικού Συνεδρίου του Κινήματος, τονίζοντας ότι ο Διάλογος μπορεί να γίνει είτε μέσω των διαδικασιών που προγραμματίζονται από τα κεντρικά και περιφερειακά Όργανα του ΠΑΣΟΚ, είτε με πρωτοβουλία των πολιτών.

    Στο μήνυμά του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:

    "Το ΠΑΣΟΚ ως ανοικτό κόμμα και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, οργανώνει σε όλη την χώρα, ενόψει του Προγραμματικού του Συνεδρίου, τόσο ανοικτές εκδηλώσεις με ομιλητές κεντρικά στελέχη, όσο και Κύκλους Διαλόγου πολιτών. Οι Κύκλοι Διαλόγου μπορούν να δημιουργούνται οπουδήποτε, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, είτε με την πρωτοβουλία των οργάνων του ΠΑΣΟΚ (Δημοτικές Οργανώσεις, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης), είτε με την πρωτοβουλία οποιωνδήποτε πολιτών θελήσουν να λάβουν μέρος στις διαδικασίες επεξεργασίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εμπλακούν στις κομματικές διαδικασίες. Θέλουμε οι Κύκλοι Διαλόγου να γίνουν παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας και να αποτελέσουν χώρους προβληματισμού αλλά και διαμόρφωσης προτάσεων των πολιτών προς το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα συζητηθούν όλες οι προτάσεις. Γιβαυτό το λόγο, σε κάθε ανοικτή εκδήλωση και Κύκλο Διαλόγου θα κρατούνται πρακτικά. Η διαδικασία της συμμετοχής των πολιτών στους Κύκλους Διαλόγου είναι άμεση και απλή. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (τηλ. 210-3890120-124, e-mail: epimorfosi@pasok.gr). Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης θα τους υποστηρίξει και θα φροντίσει τα συμπεράσματα της συζήτησης να προωθηθούν στην Επιτροπή Προγράμματος και από εκεί στο Συνέδριο. Σας καλώ να πάρετε την υπόθεση του αύριο στα χέρια σας, να συμμετάσχετε σε αυτή την πρωτοπόρα διαδικασία, δημιουργώντας με δική σας πρωτοβουλία Κύκλους Διαλόγου για όποιους τομείς του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σας ενδιαφέρουν".

    «Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα ομόλογα»

    Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της στην υπόθεση των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

    Στη μακρά παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο θέμα των Ταμείων, η κυβέρνηση, πίσω από το προπέτασμα καπνού της απογραφής, οργάνωσε τη μέθοδο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά.

    Ειδικότερα για τα ομόλογα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «υπήρξε ένα μεγάλο κόλπο», το οποίο άρχισε το 2005 και αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων.

    Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, (αναφερόμενος στο «σπάσιμο» των εγγυημένων ομολόγων του δημοσίου και της μαζικής αγοράς των υψηλού ρίσκου δομημένων) «δεν μπορούσαν να γίνουν χωρίς σχεδιασμό και γνώση των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε την ευθύνη για όσα συνέβησαν στον Πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «βαριά και αυτονόητη πολιτική ευθύνη» του κ. Καραμανλή για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συστήματος που έπαιξε με τα χρήματα των ασφαλισμένων.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την κυβερνητική εκδοχή ότι πρόκειται για μια κατ΄ εξαίρεση περίπτωση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο αναπτύχθηκε στην καρδιά της πολιτικής της κυβέρνησης.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έδρασε με «μεθοδικό και κυνικό τρόπο» εναντίον των αποθεματικών των ταμείων και αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια τέτοια κυβέρνηση.

    Οι εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δικαιώνουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές και πρόσθεσε ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση βλάπτει, πάει πίσω τον τόπο.

    Ασκώντας γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι σε όλα τα θέματα που απασχολούν, το τελευταίο διάστημα, την κοινή γνώμη και σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές, υπάρχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:

    Το πρώτο είναι η προσπάθεια πλήρους χειραγώγησης των θεσμών ενός κράτους δικαίου, είτε αφορά θεσμούς (Δικαιοσύνη κλπ) είτε ανεξάρτητες αρχές ή άλλους θεσμούς (Αρχή Επαγγελματικού Αθλητισμού) είτε παρέμβαση στην Τράπεζα της Ελλάδος (με την κατάργηση του ελέγχου για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων) είτε διαρκείς παρεμβάσεις για τη χειραγώγηση Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ. ΑΔΑΕ και ΑΣΕΠ).

    Αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις Ανεξάρτητες Αρχές, επισημάνθηκε η τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής ΄Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη σχετικά με τις εν λόγω αρχές.

    Το δεύτερο στοιχείο είναι η ιδιοποίηση των δημόσιων λειτουργιών και του δημόσιου πλούτου. Αυτό ξεκινά από τον διορισμό ημετέρων κουμπάρων και κάθε λογής εξαρτημένων προσώπων από το κόμμα και φθάνει, δυστυχώς, μέχρι τον προσωπικό πλουτισμό κάποιων από τα πρόσωπα αυτά. Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται σε πλήρη αντίστιξη με όσα ζει ο πολίτης, το δράμα του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπου όλα χειροτερεύουν, το εισόδημα μειώνεται και η ακρίβεια εκτινάσσεται.

    [02] Απελευθερώνονται οι 15 βρετανοί πεζοναύτες

    Το Ιράν αφήνει ελεύθερους τους 15 βρετανούς στρατιωτικούς κάνοντας ένα "δώρο στο βρετανικό λαό", δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, καλώντας παράλληλα το Λονδίνο να μην τους τιμωρήσει επειδή ομολόγησαν ότι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    "Μολονότι έχουμε δικαίωμα να τους δικάσουμε, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ, οι 15 βρετανοί στρατιωτικοί παίρνουν χάρη και προσφέρουμε την απελευθέρωσή τους ως δώρο στο βρετανικό λαό", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί αυτή την ώρα, ο ιρανός πρόεδρος.

    Οι Βρετανοί θα αφεθούν ελεύθεροι "μετά τη συνέντευξη Τύπου και μπορούν να πάνε στο αεροδρόμιο και να επιστρέψουν σήμερα στις οικογένειές τους", διευκρίνισε.

    "Ζητώ από τον (βρετανό πρωθυπουργό) κ. Μπλερ να μην τιμωρήσει τους στρατιώτες με την κατηγορία ότι αποδέχθηκαν και είπαν την αλήθεια", πρόσθεσε, αναφερόμενος στις βιντεοταινίες που μεταδόθηκαν, στις οποίες οι βρετανοί στρατιωτικοί ομολογούν, σύμφωνα με το Ιράν, ότι είχαν εισέλθει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

    Ο Αχμαντινεζάντ εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την παραβίαση των ιρανικών υδάτινων συνόρων από τους βρετανούς στρατιωτικούς και για το ότι το Λονδίνο δεν έδειξε αρκετό θάρρος ώστε να παραδεχθεί το λάθος του.

    "Η ιρανική κυβέρνηση λυπάται που η βρετανική κυβέρνηση δεν έδειξε αρκετό θάρρος ώστε να παραδεχθεί το λάθος της για την είσοδο στα ιρανικά ύδατα", σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το ιρανικό έθνος "λυπήθηκε" από τη βρετανική αυτή ενέργεια.

    Ο ιρανός πρόεδρος απένειμε επίσης σήμερα μετάλλιο ανδρείας στον διοικητή του ιρανικού ναυτικού που συνέλαβε τους Βρετανούς.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ιρανό πρόεδρο της απελευθέρωσης των βρετανών στρατιωτικών έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη κατά περίπου μισό δολάριο.

    Ικανοποίηση εξέφρασε το Λονδίνο

    Η Βρετανία χαιρέτισε την ανακοίνωση του ιρανού προέδρου Αχμαντινεζάντ ότι οι 15 βρετανοί ναυτικοί και πεζοναύτες που είχαν συλληφθεί θα αφεθούν ελεύθεροι.

    "Δεχόμαστε με ικανοποίηση αυτό που ο πρόεδρος δήλωσε για την απελευθέρωση των 15 ναυτικών μας. Εξετάζουμε τώρα τι ακριβώς σημαίνουν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου αναφορικά με τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της απελευθέρωσής τους", ανέφερε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2007 - 14:30:22 UTC