Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο πολιτισμός και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα»

  • [01] «Ο πολιτισμός και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα»

    Την επανέκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου" που λειτουργεί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς "Ανδρέας Γ. Παπανδρέου" στη Νέα Φιλαδέλφεια, εγκαινίασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του τόνισε ότι με τα σημερινά εγκαίνια τιμάται η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η γυναίκα σύμβολο του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, στην οποία ευχήθηκε περαστικά.

    Αναφερόμενος στο Μουσείο σημείωσε ότι είναι ένας χώρος μνήμης και αφήγησης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τα εκθέματά του αποτελούν τεκμήριο λαογραφίας και ιστορίας, που μαρτυρούν τη μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού στη μικρασιατική γη.

    "Μαρτυρά τη θυσία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή στους μέσα στη φρίκη του πολέμου. Μαρτυρά το έπος των προσφύγων που κατόρθωσαν, μέσα από τις στάχτες να ριζώσουν και να προκόψουν στις νέες πατρίδες, να συμβάλλουν καθοριστικά στην προκοπή της χώρας και της κοινωνίας μας. Μαρτυρά το χρέος αλλά και την αποφασιστικότητα των απογόνων τους - της δικής μας γενιάς και όσων θα έρθουν στο μέλλον - να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή. Να τιμάμε στην πράξη τη θυσία και τον αγώνα των Μικρασιατών Ελλήνων",τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακόμη ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η διαφύλαξη και η μελέτη της ιστορικής αλήθειας είναι ο μόνος τρόπος για να διδαχθούμε από το παρελθόν και για να αποφύγουμε την αέναη επανάληψη των ίδιων λαθών.

    Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, είπε, είναι να επενδύουμε σε έργα ειρήνης και ανάπτυξης, στην Παιδεία και το ανθρώπινο δυναμικό, να οικοδομούμε μια πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, για μια κοινωνία ευκαιριών, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

    "Θέλουμε τη χώρα μας παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας, δημοκρατίας και ευημερίας για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκουμε την εμπέδωση σχέσεων στενής συνεργασίας με όλους τους γείτονες και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους πορεία. Θέλουμε όλα τα έθνη, όλοι οι λαοί της περιοχής να απολαμβάνουν τα προνόμια που συνεπάγεται η συμμετοχή στην Ενωμένη Ευρώπη",τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι απολύτως σαφές πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει ταυτόχρονα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας δεν μας επιτρέπουν λάθη και πισωγυρίσματα.

    Στη διάρκεια των εγκαινίων ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος αναγόρευσε τον πρωθυπουργό σε επίτιμο δημότη και του παρέδωσε το κλειδί της πόλης.

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ διαβάστηκε μήνυμα με τις ευχαριστίες της υπέργηρης - ηλικίας 108 ετών - Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία δεν παρέστη λόγω ασθενείας.

    Στα εγκαίνια της επανέκθεσης των αντικειμένων από τη συλλογή της Φιλιώς Χαϊδεμένου παρέστησαν η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγόριτης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας καθώς και πλήθος κόσμου.

    Μετά το πέρας των εγκαινίων ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην έκθεση η οποία περιλαμβάνει περίπου 500 εκθέματα, από τα 1500 που διαθέτει η συλλογή και τα οποία είναι αντικείμενα και φωτογραφίες από τη Μικρά Ασία.

    Ο Κώστας Καραμανλής στη συνέχεια επισκέφθηκε, χωρίς τηλεοράσεις και φωτογράφους, τη Φιλιώ Χαϊδεμένου στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου νοσηλεύεται.

    «Με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση»

    Συνεργασία με τον υπουργό εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζήτησαν για την πορεία της άμεσης έναρξης εφαρμογής του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά στη Δημόσια Διοίκηση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ''ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση,'' όπου όπως είπε, έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς "η διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια".

    Οι βασικοί άξονες είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας και στηρίζονται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, τα βασικά έργα που προγραμματίζονται θα έχουν ξεκινήσει, καθώς, όπως τόνισε,'' δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη του Δ'ΚΠΣ, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ''.

    Πρέπει να προγραμματίσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, για να μη συμβεί ό,τι συνέβη στο Γ'ΚΠΣ το οποίο καθυστέρησε πολύ στην έναρξή του, αν και όπως τόνισε, η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψε το χαμένο χρόνο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, για το κλίμα που διαμορφώνεται γαι την κυβέρνηση, σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως "η επικαιρότητα έχει τους δικούς της κανόνες, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κοιτά τη δουλειά της".

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα που βγάζουν οι πολίτες, είναι ότι υπάρχει ουσιώδεις διαφορά, σε σχέση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν και συμπλήρωσε "αυτό δεν είναι συμψηφισμός, αλλά είναι σύγκριση καταστάσεων. Κάποτε ορισμένα πράγματα ήταν κανόνας και συγκαλύπτονταν. Τώρα αποτελούν εξαίρεση, αποκαλύπτονται και πατάσσονται. Αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά στο επίπεδο της διαφάνειας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 April 2007 - 12:30:23 UTC