Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη συνδιάσκεψη του ΚΚΕ

  • [01] Ομιλία Α. Παπαρήγα στη συνδιάσκεψη του ΚΚΕ

    Οι διαφορές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι ανώδυνες, δευτερεύουσες, τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να μείνουν μακριά από τα δυο μεγάλα κόμματα.

    «Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη εντός κοινοβουλίου που μπορεί να επιτύχει ποσοτικά και ποιοτικά την αποδυνάμωση του δικομματισμού», είπε στην ομιλία της στη συνδιάσκεψη της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και σημείωσε: «Το ΚΚΕ είναι σήμερα η μόνη πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στο ανέβασμα της πίεσης και της αποτελεσματικότητας του λαϊκού κινήματος, να διεκδικήσει κατακτήσεις. Η αποτελεσματικότητα των αγώνων συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της λαϊκής ψήφου, υπέρ του ΚΚΕ κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα παρατήρησε: «Η πιο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η διεκδίκηση της διακυβέρνησης, η διεκδίκηση του πρωταγωνιστή της διαχείρισης. Οι διαφορές τους δεν είναι ουσιαστικές, αφού δεν πλήττουν , ούτε αδυνατίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα. Λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της δυσαρέσκειας, δίνουν τη δυνατότητα στην άρχουσα τάξη να συνεχίζει να ασκεί την εξουσία μέσα από την εναλλαγή των κομμάτων στη διακυβέρνηση».

    Σε ότι αφορά το νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια επισήμανε: «Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε πίσω τον νόμο 815, που ήταν νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, δεν το έκανε μόνο γιατί δέχθηκε ισχυρή λαϊκή πίεση, αλλά και γιατί ήταν η περίοδος που συνειδητοποιούσε ότι θα γινόταν κυβερνητική εναλλαγή, επομένως το κύριο ήταν να προσπαθήσει να την αποτρέψει. Εκείνη την περίοδο το ΠΑΣΟΚ ασκούσε αντιπολιτευτικό ρόλο με διακηρύξεις που εξέφραζαν στον ένα η τον άλλο βαθμό κάτι το διαφορετικό. Επομένως μαζί με την λαϊκή πίεση ήταν και η πολιτική πίεση από ένα ανερχόμενο κόμμα, που βρισκόταν κοντά στην εκλογική νίκη.

    Σήμερα γιατί να κάνει πίσω η ΝΔ; Πιέζεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο όσον αφορά το καθαρό εκλογικό πεδίο. Δεν πιέζεται όμως από μια διαφορετική πολιτική. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο κυρίως που θα χειριστούν την λαϊκή δυσαρέσκεια. Άλλωστε δεν έχει περιθώρια ούτε η ΝΔ να πάρει πίσω ένα νόμο στρατηγικής σημασίας, με πανευρωπαϊκή μάλιστα διάσταση στα πλαίσια της ΕΕ. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμπεριφερθεί ως το ΠΑΣΟΚ του 1979 και του 1980. Και αυτό, επειδή και το ίδιο έχει προσχωρήσει στην στρατηγική του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου».

    «Η Ν.Δ. απειλεί τους αγωνιστές με την θεωρία της νομιμότητας στο νόμο του επιχειρηματία και το ΠΑΣΟΚ φοβερίζει ότι όποιος δεν του δίνει εύσημα έναντι της Ν.Δ. είναι αριστερός ψάλτης της δεξιάς. Το πολύ Κύριε ελέησον το βαριώνται και οι άγιοι,όπως λένε στην πατρίδα μου, ίσως και αλλού», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 April 2007 - 10:30:11 UTC