Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζεστό καλοκαίρι αναμένουν οι μετερεωλόγοι

  • [01] Ζεστό καλοκαίρι αναμένουν οι μετερεωλόγοι

    Ενα πολύ ζεστό καλοκαίρι αναμένουν οι γάλλοι μετεωρολόγοι στις βόρειες ακτές της Μεσογείου λόγω του εφετινού ήπιου και ξηρού χειμώνα, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Επιστημών Κλίματος του Σακλέ (LSCE).

    "Τα 10 πιο σοβαρά κύματα καύσωνα που είδαμε στην δυτική Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια ακολούθησαν έναν χειμώνα με ξηρασία στη βόρεια Μεσόγειο" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πασκάλ Γιού, ερευνητής του εργαστηρίου LSCE και εκ των συγγραφέων της έκθεσης που θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης "Geophysical Research Letters".

    "Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή μελέτη" λέει ο Μισέλ Ντεκέ, ερευνητής της γαλλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας "Meteo France".

    Ο εφετινός χειμώνας ήταν πολύ ήπιος στη Γαλλία αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη γεγονός που μπορεί να επιφέρει ένα νέο κύμα καύσωνα, μετά από τον πολύ θερμό Αύγουστο του 2003 και τον Ιούλιο του 2006.

    "Η μεγάλη ξηρασία τον φετινό χειμώνα στη νότια Ευρώπη είναι ένας "μηχανισμός" που προκαλεί το θερινό κύμα καύσωνα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και η άνοιξη να είναι σχετικά ξηρή και να μην υπάρξουν ατμοσφαιρικές διαταραχές το καλοκαίρι από τα δυτικά ή τα βόρεια" λέει ο Πασκάλ Γιου.

    Το 2005 για παράδειγμα, υπήρξε μεγάλη ξηρασία στη διάρκεια του χειμώνα και να κάνει πολύ ζέστη. "Δεν΄απείχαμε πολύ από το να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ, αλλά στη συνέχεια με απρόβλεπτο τρόπο ακολούθησε ένα πολύ ψυχρό κύμα από βορειοδυτικά με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2005 να μην ήταν ιδιαίτερα ζεστό", πρόσθεσε.

    Για να έχουμε καύσωνα το καλοκαίρι θα πρέπει πάντως να μην υπάρξουν βροχές τον Απρίλιο και τον Μάιο, κάτι "που ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε" τόνισε ο Μισέλ Ντεκέ. Παραδέχεται πάντως ότι "μετά από έναν ξηρό χειμώνα στη Μεσόγειο, οι πιθανότητες κύματος καύσωνα το καλοκάιρι είναι πολύ περισσότερες".

    Υπερθέρμανση του πλανήτη και αύξηση της θνησιμότητας

    Από αύξηση της θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, θα συνοδευτούν οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, εκτιμούν οι επιστήμονες που συναντώνται από τις 2 ως τις 6 Απριλίου στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν το δεύτερο μέρος της 4ης αναφοράς της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (Giec).

    Οι τροπικές ασθένειες, όπως η ελονοσία ή ο δάγγειος πυρετός θα εξαπλωθούν. Η διάρροια, ο υποσιτισμός, οι αλλεργίες , το κύμα καύσωνα, οι καταιγίδες, η ξηρασία και οι πλημμύρες θα πλήξουν την ανθρωπότητα.

    Το κύμα καύσωνα που έπληξε το καλοκαίρι του 2003 την Ευρώπη για παράδειγμα, προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων σε 16 ευρωπαικές χώρες, σύμφωνα με το σχέδιο "CANICULE", που χρηματοδότησε η Ευρωπαική Ενωση.

    Η Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών από τις 190 χώρες μέλη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές, που τον περασμένο Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι ως το 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί από 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου, θα διατυπώσει στη σύνοδο των Βρυξελλών τα συμπεράσματά της για την επίδραση του φαινομένου από περιοχή σε περιοχή.

    Οι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών δεν θα είναι για όλους ίδιες . "Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι ο Αρκτικός Κύκλος, η Αφρική, όπου ήδη καταγράφονται τεράστια προβλήματα υγείας με επιδημίες και έλλειψη πόσιμου νερού, και οι παράκτιες ζώνες, που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών" σημειώνει ο Ζαν Ζουζέλ, κλιματολόγος και μέλος του γραφείου της Giec.

    Στις περιοχές του Νότου, η υπερθέρμανση "θα επιδεινώσει τα προβλήματα λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων" προσθέτει.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές με τις περισσότερες δυσκολίες να καταγράφονται στις πιο φτωχές χώρες, που έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα, αναφέρει η έκθεση της Giec

    Προβλέπεται μάλιστα αύξηση της θνησιμότητας λόγω της υπερθέρμανσης, του δάγγειου πυρετού, της χολέρας και επέκταση της ζώνης της ελονοσίας

    Ως το 2020 οι ασθένειες που συνδέονται με τη διάρροια θα αυξηθούν από 2 έως 5%, ενώ σημαντική αύξηση θα παρουσιάσουν και οι αλλεργίες, καθώς ευνοούνται από την υπερθέρμανση. Τα φαινόμενα αυτά θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητά στην υπο-σαχάρια Αφρική και την Ασία.

    Στις ανεπτυγμένες χώρες, αναμένεται να πληγούν από την υπερθέρμανση τα πιό ευάλωτα κοινωνικά στρώμματα, ιδιαίτερα στις πόλεις που θα βιώσουν το κύμα καύσωνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 March 2007 - 5:30:12 UTC