Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ενότητας προς τις πολιτικές δυνάμεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός
  • [02] "Μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις"

  • [01] Μήνυμα ενότητας προς τις πολιτικές δυνάμεις απηύθυνε ο πρωθυπουργός

    Την επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Ντανούτα Χούμπνερ θα δεχθεί ο πρωθυπουργός, στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.

    Μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς φορείς για ενότητα ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά, αλλά και προς τους «γείτονες» να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση εορτασμού των 60 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

    «Η Ελλάδα ως παράγων ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, καλεί όλους τους γείτονές της να υιοθετήσουν και να αποδείξουν στην πράξη το σεβασμό τους στο θεσμικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αφού τόνισε με έμφαση την βεβαιότητά του ότι ο μόνος στόχος που συνέχει την ελληνική κοινωνία και την ενώνει είναι η Ελλάδα της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου, ανέφερε ότι αυτό που οφείλουμε όλοι - Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, φορείς της Αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες, δυνάμεις της παραγωγής, επιχειρήσεις και κοινωνικοί εταίροι - είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμπεδώσουμε τις κατακτήσεις μας.

    Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που αναγνώρισε ό,τι θετικό έχει συντελεστεί στον τόπο γιατί όπως είπε «είναι σημαντικό κάποια στιγμή να έχουμε την τόλμη να αναγνωρίζουμε τα θετικά που έχουμε πετύχει, μακριά και πέρα από μικροκομματικές μιζέριες και σκοπιμότητες». «Είμαστε όμως και εκείνοι που λέμε πως για να κατακτήσουμε τους στόχους μας πρέπει να επιταχύνουμε, ακόμη περισσότερο, τους ρυθμούς μας», συμπλήρωσε.

    Με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ύψωση της ελληνικής σημαίας στα Δωδεκάνησα, ο πρωθυπουργός απέδωσε τιμή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία των νησιών και διαβεβαίωσε τους ακρίτες της χώρας μας ότι η πατρίδα στέκεται δίπλα τους.

    Ανέφερε ότι στα χρόνια που πέρασαν, αναμφισβήτητα, η Πολιτεία, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, εφάρμοσε ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη, την πλήρη ενσωμάτωση, αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της ακριτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τις κυριότερες πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση στα τρία χρόνια της θητείας της για τα Δωδεκάνησα μεταξύ αυτών:

    - Τη διαμόρφωση ειδικού δασμολογικού και φορολογικού καθεστώτος

    - Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που πρωτοεφαρμόστηκαν

    - Τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο, που η ισχύς του αφορούσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    - Τους γενικής ισχύος αναπτυξιακούς νόμους, με τις ειδικές προβλέψεις και ενισχύσεις για τα νησιά.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που τώρα υλοποιούνται και σε εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των νησιών, ενώ επικέντρωσε ειδικά στην τουριστική πολιτική αναφέροντας πως στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό για δώδεκα μήνες το χρόνο.

    Στην επετειακή εκδήλωση στο Ευγενίδειο Ίδρυμα παραβρέθηκαν ο η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, η υπουργός Παιδείας, Μαρριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και προσφώνησε τον πρωθυπουργό.

    «Τα οράματα και οι στόχοι μας για τον πολιτισμό γίνονται πράξη»

    "Στον πολιτισμό έχουμε ακόμα πολύ έργο μπροστά μας. Διαπιστώνω, ωστόσο, ότι σε αυτό τον κρίσιμο τομέα τα οράματα μας και οι στόχοι μας γίνονται πράξη" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στην επίσημη παρουσίαση δυο σημαντικών αρχαιοτήτων, του Μαρμάρινου Αγάλματος Αρχαϊκής Κόρης και του Χρυσού Νεκρικού Μακεδονικού Στεφάνου.

    Και οι δυο αρχαιότητες αποτελούσαν προϊόν αρχαιοκαπηλίας, βρίσκονταν στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες και από σήμερα στην αίθουσα Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον επιτυχή επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων και στο συστηματικό έργο που παράγεται στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και κάθε προϊόν λαθρανασκαφής ή αρχαιοκαπηλίας προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτιστική της κληρονομιά.

    "Η υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κάθε νόμιμο μέσο είναι αυτονόητη υποχρέωση. Η διεκδίκηση από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικειμένου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης είναι ζήτημα κατεπείγουσας προτεραιότητας", σημείωσε ο κ.Καραμανλής.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στην ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου νέου Μουσείου Ακροπόλεως, αλλά και στην επιστροφή των δύο θραυσμάτων από τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο που έγινε το 2006 και που "εξανεμίζουν τις έωλες δικαιολογίες που προβάλλονται για τη μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα", όπως είπε.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης "στη σύσταση σχετικής Διεύθυνσης στο υπουργείο Πολιτισμού για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση, τεκμηρίωση και διεκδίκηση κινητών μνημείων, τα οποία είναι προϊόντα λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης", αλλά και στο νομοσχέδιο για το θέμα της αρχαιοκαπηλίας "που προωθείται άμεσα προς ψήφιση από την ελληνική Βουλή".

    "Η πολιτική δικαιώνεται όταν παράγει απτά αποτελέσματα. Οι στόχοι μας μέρα με την ημέρα γίνονται πράξη", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης χαρακτήρισε τα δύο αρχαία αντικείμενα "αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης".

    Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού ότι και οι τέσσερις αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν "άνευ ουδενός ανταλλάγματος και με εξώδικο τρόπο".

    "Η εποχή που αγόραζαν ανεξέλεγκτα κλαπέντα αντικείμενα μεγάλης αξίας από την γκρίζα αγορά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή συγκυρία που επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει όσα δικαίως τής ανήκουν, εάν και εφόσον υπάρχουν αποδείξεις παράνομης κτήσης και εξαγωγής από τη χώρα. Εκανε ακόμα λόγο για τη μεγάλη στροφή της διεθνούς κοινότητας που αρχίζει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την ηθική, τονίζοντας ωστόσο "ότι η νέα εποχή δεν έρχεται σε αντίθεση με τα υγιή συμφέροντα των μεγάλων μουσείων".

    [02] "Μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις"

    «Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις και για ανθρώπινους μισθούς πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, εναντίον των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και διεύρυνε και ενίσχυσε η ΝΔ", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ.

    "Όλη μαζί η εργατιά πρέπει να δώσει μάχη εναντίον της εργοδοσίας που θέλει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να εμπεδώσει το βάρβαρο καθεστώς ατομικών συμβάσεων ή διμερών συμβάσεων κατά τόπο δουλειάς, που σημαίνει ότι η εργατική δύναμη θα γίνει ακόμα πιο φτηνή, πιο εκμεταλλεύσιμη", ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 March 2007 - 5:30:17 UTC