Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροέδρο της ΕΕ
  • [02] «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία»
  • [03] Περιοδεία Αλ.Αλαβάνου στην Πιερία
  • [04] "Θετική η πορεία της οικονομίας"

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπροέδρο της ΕΕ

    Mε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκότ Βάλστρομ θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κ.Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη παρουσίαση των αρχαιοτήτων (Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι & Αρχαϊκή Κόρη) που επεστράφησαν στη χώρα μας από το Μουσείο Getty του Los Angeles.

    Το βράδυ, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα (Ευγενίδειο Ίδρυμα).

    "Όλα στο φως, κανένα χατίρι σε κανένα. Η σημερινή κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής δεν διεκδίκησε το αλάθητο. Διεκδίκησε όμως και πετυχαίνει τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο θέμα των ομολόγων κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας με θέμα "Σχεδιάζοντας για τον πολίτη - δημόσια σφαίρα και ΜΜΕ".

    Μιλώντας για τα ομόλογα, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι χάθηκαν στην περίοδο 1999-2000 2,5 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια των ταμείων. "Το γνωρίζουμε όλοι, είπε. Κάποιοι προσπαθούν να συμψηφίσουν εκείνη την υπόθεση με τη λανθασμένη επιλογή της διοίκησης ενός ταμείου να επιλέξουν για αγορά ένα ομόλογο. Δείτε όμως την ποιοτική διαφορά στην αντίληψη της δημοκρατίας μας. Η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό της. Δεν κάλυψε το θέμα. Δεν το κουκούλωσε. Δεν είπε σε κάποιους γενικώς και αορίστως ότι 'δεν υπάρχει θέμα και αν έχετε στοιχεία να τα στείλετε στον εισαγγελέα'. Η σημερινή κυβέρνηση και σε αυτήν και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έστειλε τις υποθέσεις στον εισαγγελέα".

    Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το ίδιο συνέβη και με το καρτέλ του γάλακτος και την επιτροπή ανταγωνισμού. "Φωνάζουν κάποιοι, είπε, ότι το αποκαλύψαμε γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όταν έκρυβαν κάθε τι και σφύριζαν αδιάφοροι". Σημείωσε, επίσης, ότι όταν χάθηκαν δισ. στο χρηματιστήριο δεν υπήρξε καμία νέα θεσμική θωράκιση από την τότε κυβέρνηση. "Εμείς, πρόσθεσε, θωρακίσαμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να είναι ελεύθερη και όχι εξαρτώμενη από την οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εμείς φτιάξαμε αρχές για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και πολύ περισσότερο στους δικούς μας αν έχουν παραβεί τους κανόνες".

    Σημείωσε ακόμη ότι αν η κυβέρνηση της ΝΔ σκεφτόταν μόνο με το κομματικό συμφέρον δεν θα έκανε τίποτε από όλα αυτά, όπως δεν έκαναν τίποτα εκείνοι που σκέφτονταν μόνο με το κομματικό συμφέρον. "Αν σκεφτόμαστε μόνο το κομματικό συμφέρον, πρόσθεσε, δεν θα κάναμε καμία αλλαγή στα πανεπιστήμια και πάνω από όλα δεν θα τροποποιούσαμε τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων των πανεπιστημίων αφού η πρώτη νεολαία σε πλειοψηφία είναι η ΔΑΠ. Αν σκεφτόμαστε κομματικά δεν θα επιλέγαμε στο εξής οι διοικητές των ταμείων να εγκρίνονται από την ανεξάρτητη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ούτε θα επιλέγαμε να τελειώνουμε μια και καλή με την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων. Αν σκεφτόμαστε κομματικά δεν θα έλεγε ποτέ ο Κώστας Καραμανλής "προτιμώ να είμαι χρήσιμος στον τόπο παρά στιγμιαία ευχάριστος".

    Συνάντηση του πρωθυπουργό με τον Λ. Ζαγορίτη

    ''Οι εκλογές θα γινουν στην ώρα τους,'' δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ.Λευτέρης Ζαγορίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ανέφερε ότι ήταν η τακτική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία ''συζητήθηκε η πορεία προς το συνέδριο της ΝΔ και οι εσωκομματικές εκλογές.''

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι ο κατάλογος των υποψηφίων βουλευτών έχει ανοίξει, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

    Σε ερώτηση για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών σχετικά με το θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που είναι στην επικαιρότητα, ο κ.Ζαγορίτης απάντησε ότι'' ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για το θέμα της επιλογής των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και ήταν ξεκάθαρος.''

    Πρόσθεσε, ότι'' ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων την τελευταία εικοσαετία έπρεπε να αλλάξει. Και τώρα, θα γίνεται με άλλες διαδικασίες.'' Σε ερώτηση για το εάν ο κ.Αγάπιος Σημαιοφορίδης πρέπει να δώσει εξηγήσεις, ο κ.Ζαγορίτης απάντησε ότι'' ο καθένας οφείλει να δίνει τις δικές του εξηγήσεις''.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς είναι σταθερή, μηδενική ανοχή. Οποιος εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις θα υφίσταται τις συνέπειες του νόμου και την περιφρόνηση των πολιτών.

    Σ. Τσιτουρίδης: Εργαζόμαστε για τη διαφάνεια στα Ταμεία

    "Η κυβέρνηση αλλά και ειδικότερα το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εργαζόμαστε, ώστε οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τράπεζες και χρηματιστηριακές να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και με αυστηρούς κανόνες, ώστε σε όλο το σύστημα να υπάρχει απόλυτος και αποτελεσματικός έλεγχος", δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης κατά την προσέλευσή του στη Βουλή. "Επί ένα χρόνο αποκλειστική μου δουλειά είναι η προάσπιση των ασφαλισμένων. Κάνουμε πολύ έργο και θα συνεχίσουμε", πρόσθεσε.

    [02] «Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία»

    Στο συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που αρχίζει σήμερα, θα μιλήσει ο κ.Γ.Παπανδρέου το απόγευμα.

    "Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης, να συγκαλύψει το ολοένα κλιμακούμενο σκάνδαλο της μεθοδευμένης και οργανωμένης επιχείρησης λεηλασίας των αποθεματικών των Ταμείων, θα πέσει στο κενό", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, και πρόσθεσε ότι "η επιχείρηση συγκάλυψης και αντιμετάθεσης των πολιτικών ευθυνών μεταξύ των υπουργών δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία και τη φέρει ακέραιη ο ίδιος ο πρωθυπουργός".

    Ο κ. Ευθυμίου είπε πως "είναι απολύτως φανερό ότι, η λεηλασία αυτή στήθηκε με τη συνέργεια δύο πυλώνων: του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με πολιτικά υπεύθυνο τον κ. Αλογοσκούφη και του Υπουργείου Απασχόλησης, με πολιτικά υπεύθυνο τον κ. Τσιτουρίδη".

    Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, "τα ζητήματα είναι υπαρκτά και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:

    -Ποια και πόσα Β¨σύνθετα δομημένα ομόλογαΒ¨, υψηλού κινδύνου, είτε του Δημοσίου είτε των Τραπεζών, κατέληξαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία το 2005, το 2006 και το 2007;

    -Ποια είναι αυτά τα Ταμεία που προμηθεύτηκαν τα δομημένα ομόλογα;

    -Με ποιες αποφάσεις και ποιες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις και οι αγορές των ομολόγων;

    -Ποιες είναι οι συνολικές πωλήσεις και αγορές ομολόγων από τα Ταμεία, την περίοδο 2005 έως σήμερα;

    -Ποιες ήταν οι προμήθειες και σε ποιους δόθηκαν σε κάθε περίπτωση;".

    "Τα στοιχεία αυτά έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Αυτό επιβάλλει η έννοια της πολιτικής ευθύνης, που δεν συνδέεται ούτε συναρτάται με οποιαδήποτε δικαστική διερεύνηση", πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Δήλωση Θ. Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου σχετικά με την υπόθεση των ομολόγων ανέφερε ότι «η υπευθυνότητα μιας κυβέρνησης αποδεικνύεται στην πράξη" και πρόσθεσε:

    "Η υπευθυνότητα της Κυβέρνησης Καραμανλή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ίδια αποκάλυψε -και αυτήν- την υπόθεση, η ίδια την παρέπεμψε -και αυτήν- στην Δικαιοσύνη, η ίδια λαμβάνει μέτρα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος της περιουσίας των ταμείων και του κόπου των εργαζομένων".

    "Αυτοί που όψιμα και υποκριτικά εμφανίζονται ως δήθεν θεματοφύλακες της πολιτικής ευθύνης είναι οι ίδιοι, που αποδείχτηκαν θησαυροφύλακες της μεγάλης κλοπής του Χρηματιστηρίου. Οι ίδιοι που το μόνο που βρήκαν να πουν για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών συμπολιτών μας είναι το αξέχαστο ββας πρόσεχανββ. Το ελάχιστο που οφείλουν σήμερα να πράξουν είναι να ανακαλύψουν επιτέλους την αίσθηση της αιδούς», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Απάντηση Π.Ευθυμίου

    "Το να μιλά για πολιτική ευθύνη ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που εμπνεύστηκε, σχεδίασε, μεθόδευσε και υλοποίησε την μεγάλη λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία - που μάλιστα, τώρα, επιχειρεί να συγκαλύψει, να μεταθέσει ευθύνες ή να προχωρήσει σε συμψηφισμούς - και να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, είναι ντροπή" , δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

    [03] Περιοδεία Αλ.Αλαβάνου στην Πιερία

    Περιοδεία στη νότια Πιερία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα συναντηθεί με τον δήμαρχο του Λιτόχωρου και φορείς της πόλης, ενώ θα επισκεφθεί τον λατομικό χώρο της ΔΕΑΛ και θα συνομιλήσει με εργαζόμενους.

    Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας.

    Την έναρξη "μιας δύσκολης πολιτικής μάχης", ουσιαστικά τον εκλογικό αγώνα του Συνασπισμού, κήρυξε ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Αλαβάνος με ομιλία του στην κατάμεστη από οπαδούς του ΣΥΝ αίθουσα του θεάτρου "Παλλάς".

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του ΣΥΝ, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

    "Θα συνεχίσουμε σταθερά να έχουμε ως κεντρικό προσανατολισμό τη συνάντησή μας με τη νέα γενιά", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσθέτοντας ότι: "το φοιτητικό κίνημα, στα πλαίσια όλου του πανεκπαιδευτικού κινήματος ανατρέπει όλη τη συνταγματική μεταρρύθμιση της ΝΔ. Σπάει τη δικομματική συναίνεση. Αλλάζει την πολιτική ζωή. Θέτει νέους όρους για την προσφυγή στις εκλογές, όπου το θέμα της Παιδείας θα είναι από τα κορυφαία ζητήματα".

    Αναφερόμενος στο θέμα των αποθεματικών των ταμείων ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "ο δικομματισμός ζει και βασιλεύει στα σκάνδαλα της αγοράς εξοπλισμών. Στα σκάνδαλα με τη φούσκα στο χρηματιστήριο. Στα σκάνδαλα με το καρτέλ γάλατος και τους "κουμπάρους". Στα σκάνδαλα των ασφαλιστικών ταμείων". Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί η χώρα μας να μετεωρίζεται ανάμεσα στους "αρχιερείς της διαφθοράς" και στους "αρχάγγελους της κάθαρσης" και τους εναλλασσόμενους ρόλους τους. Πρέπει, "να σπάσει το πνιγηρό αυτό πλαίσιο που καθηλώνει τον τόπο. Και βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτό, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς".

    Μιλώντας για το επίμαχο βιβλίο της Στ΄Δημοτικού και την καύση του από μέλη της "Χρυσής Αυγής" ο κ. Αλαβάνος είπε "μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφωνία, μπορούμε να κατανοήσουμε την κριτική, μπορούμε να κατανοήσουμε την ανησυχία, μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμα και την καταγγελία.

    [04] "Θετική η πορεία της οικονομίας"

    Το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ανέδειξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Hellenic American Ηeritage Council, στο Κογκρέσο.

    Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ η Ελλάδα συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική σταθερότητα των γειτονικών χωρών στα δύσκολα χρόνια της μετάβασης στην ελεύθερη οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών στις χώρες αυτές, τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης, αναφέροντας επίσης ότι η χώρα μας στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας και άλλων χωρών της περιοχής στην ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και που έχουν τεθεί από την ΕΕ

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει περισσότερα από 15 δις δολαρίων στη περιοχή.

    Αναφερόμενος στα θετικά επίτευγμα τη ελληνικής οικονομίας-εστιάζοντας στην δημοσιονομική προσαρμογή και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με παράλληλη μείωση της ανεργίας-ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να "κεφαλαιοποίησει" την γεωπολιτική της θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στους Αμερικανούς επιχειρηματίες άμεση πρόσβαση στις αγορές αυτές προσφέροντας την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα που απαιτείται.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου, μέλη του διπλωματικού σώματος, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Συνάντηση με πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

    Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει "περάσει" πλέον στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και μπορεί να συνεισφέρει στα προγράμματα βοήθειας σημαντικών διεθνών οργανισμών προς χώρες του τρίτου κόσμου, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, έχει στόχο να προωθήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς.

    "Έχουμε φθάσει πια στο σημείο όπου η χώρα μας μπορεί σταδιακά να αυξήσει τη συνεισφορά της σε επιτυχημένους διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, και ειδικότερα σε προγράμματα βοήθειας προς τις πολύ φτωχές χώρες, κυρίως της Αφρικής, που αποτελούν σήμερα την βασική προτεραιότητα της Τράπεζας" είπε ο κ.,Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν με τον Πολ Γούλφοβιτς.

    Σήμερα η Ελλάδα συνεισφέρει στη Παγκόσμια Τράπεζα με ποσό που φτάνει το 0,12% του ΑΠΕ σε ετήσια βάση.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα που συνδέονται με προγράμματα βοήθειας προς τις βαλκανικές χώρες ,ενώ αναφορά έγινε και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Σήμερα, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο της Federal Reserve (Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) κ. Ben Bernanke. Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Robert Kimmit και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Nicholas Burns. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και συνέντευξη τύπου στους Έλληνες δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 March 2007 - 5:30:18 UTC