Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ευθύνεται συνολικά η κυβέρνηση"

  • [01] "Ευθύνεται συνολικά η κυβέρνηση"

    «Υπάρχουν δύο αιτήματα του ελληνικού λαού. Το ένα είναι να λάμψει η αλήθεια, πού και σε ποιους πήγαν αυτά τα χρήματα και το δεύτερο είναι το αίτημα του ελληνικού λαού προς τον υπεύθυνο αυτής της ιστορίας, τον πρωθυπουργό που αναλαμβάνει και την ευθύνη, να φέρει πίσω τα λεφτά στα ταμεία πριν τις εκλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για «συγκεκριμένη ευθύνη με ονοματεπώνυμο. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, των δύο υπουργών, Οικονομίας και Απασχόλησης, και του ίδιου του πρωθυπουργού που παρέχει κάλυψη στην επιχείρηση συγκάλυψης που εκτυλίσσεται», ενώ έκανε λόγο για «γκρίζα ζώνη της κυβερνητικής συγκάλυψης», «πρωτοφανή κυβερνητική πολυγλωσσία για το θέμα» και «πολιτικό κυνισμό με τον οποίο η ΝΔ αντιμετωπίζει και το ζήτημα και τις ευθύνες».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, λέγοντας πως το γεγονός ότι χαρακτήρισε την υπόθεση «αρρυθμία», είναι «μοναδικός χαρακτηρισμός για αυτήν την γιγάντια επέμβαση στα ταμεία».

    Επικριτικός ήταν και για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη που χαρακτήρισε την υπόθεση ως «υπερβολικές προμήθειες, άπληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις ταμείων».

    Ο κ. Ευθυμίου άσκησε κριτική και στον κ. Ρουσόπουλο για τον οποίο είπε ότι με «πρωτοφανή κυνισμό παραπέμπει σε κερδοφορία ταμείων που θα την δείξει το μέλλον», ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες με πόλους τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και πρόσθεσε ότι οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Τσιτουρίδης ελέγχονται, γιατί η υπόθεση είναι «μεθοδευμένη και στημένη με αμοιβαίους μηχανισμούς στα δύο υπουργεία ώστε να υπάρχει η διακίνηση των σύνθετων δομημένων ομολόγων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή των ενδιάμεσων προμηθειών και με αποκλειστικό αποτέλεσμα την μείωση των αποθεματικών των ταμείων με αυτές τις καταστροφικές επενδύσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει «κεντρικός εγκέφαλος και ταμίας πίσω από την υπόθεση», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «υπάρχει σύστημα ολόκληρο, ένα κύκλωμα, αυτή είναι η έννοια της σπείρας. Άνθρωποι διατεταγμένοι σε θέσεις, από συγκεκριμένα κέντρα τοποθετημένοι, με συγκεκριμένη λειτουργία».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι « υπάρχει επίσης η επιλογή να ακυρωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θωμόπουλος κατέθεσε στην Βουλή ότι η επιτροπή αυτή λειτούργησε 43 φορές μεταξύ 2000 και 2004 και καταργήθηκε εμπράκτως μετά το 2004. Σε αυτό το κενό συντελέσθηκε αυτή η απίστευτη λεηλασία των ταμείων».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τίθεται θέμα «τσίπας» και «αξιοπρέπειας» και έθεσε το ερώτημα: «Δεν έπρεπε αυτήν την στιγμή να θεωρείται αυτονόητο ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε καταθέσει το σύνολο των στοιχείων που αφορούν την κίνηση των ομολόγων;» και πρόσθεσε ότι «αυτά που ξέρουμε ήδη συνιστούν μείζον ποινικό αδίκημα».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν «εξετάζεται το ενδεχόμενο η κίνηση με τα εν λόγω ομόλογα να έγινε για να μειωθεί το δημόσιο χρέος», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι πρώτον τα προϊόντα αυτά είναι ουσιαστικά «αδόμητα» γιατί εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο και πρόσθεσε ότι «ως το 2004 τα Ταμεία επένδυαν σε εγγυημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με εξασφαλισμένες σταθερές αποδόσεις, και έγινε μια μεταβολή που οδηγεί σε απομείωση των αποθεματικών των ταμείων».

    «Όταν χάνουν τα Ταμεία αυξάνει και το έλλειμμα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτεύουσα επίπτωση αυτήν την στιγμή είναι «ότι σε έκταση και σε βάθος που γνωρίζει μόνο η κυβέρνηση έχει απομειωθεί το απόθεμα του ελληνικού λαού στα ταμεία».

    «Σε μια έρευνα έχεις όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αυτήν την στιγμή εντοπίζεται η ποινική ευθύνη σε αυτούς που είναι ήδη υπό δικαστική έρευνα. Η πολιτική ευθύνη όμως είναι δεδομένη» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστά τα πρόσωπα-κλειδιά της πολιτικής ευθύνης, είναι οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Τσιτουρίδης και το στοιχείο που ενώνει αυτούς τους δύο υπουργούς στην προσπάθεια συγκάλυψης είναι η συγκάλυψη που παρέχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

  • Τέλος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της MRB ο κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Δεν ξέρω αν θα γιορτάσετε μαζί μας, αλλά εμείς θα σας καλέσουμε στην νίκη στις εκλογές, δηλαδή στην τελική πραγματική δημοσκόπηση που θα έχει ο ελληνικός λαός».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 17:30:13 UTC