Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμιά έκπτωση στη διαφάνεια
  • [02] Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ΣΥΝ
  • [03] Η Γαλλία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη

  • [01] Καμιά έκπτωση στη διαφάνεια

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ελέγξει τις χρηματιστηριακές εταιρίες που έχουν σχέση με τα ταμεία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ. Γ. Ζορμπά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο και τον ειδικό γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλία Αργυρό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών και επεσήμανε ότι σχετικά με την υπόθεση της "χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις", η κυβέρνηση επιζητά και διασφαλίζει πλήρως, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, τη θωράκιση της αγοράς. Υπενθύμισε ότι ήταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ανέδειξε το θέμα και ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων προχωρά με όλα τα μέσα στους απαραίτητους ελέγχους. Κινήθηκαν, πρόσθεσε, ο κ. Αλογοσκούφης, έγκαιρα όλες οι αρμόδιες αρχές και χύνεται άπλετο φως στην υπόθεση. Οι έρευνες έχουν δικαστικό χαρακτήρα και άρα είναι απόρρητες και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνονται από αυτές της αρχές.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και ότι "εμείς κινούμαστε απόλυτα έγκαιρα με βάση το νόμο" και επεσήμανε ότι δεν νομιμοποιείται η αξιωματική αντιπολίτευση να παριστάνει τον τιμητή. Και την κάλεσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην όλη υπόθεση καταλήγοντας ότι "η κυβέρνηση δεν κάνει καμιά έκπτωση στη διαφάνεια".

    Στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον κ. Αναστάση Παπαληγούρα και συζήτησαν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το πρωί ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσάρλς Ρις, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ (Τετάρτη και Πέμπτη). Ο κ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς. Επίσης, στο πρόγραμμά του προβλέπεται και ομιλία του την Τετάρτη στο Κογκρέσο.

    Θ.Ρουσόπουλος: Οι έρευνες θα προχωρήσουν

    "Οι έρευνες θα προχωρήσουν στη βάση των αρχών που δημιούργησε και θεσμικά θωράκισε αυτή η κυβέρνηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε με τα αποθεματικά των Ταμείων.

    Σε ερώτηση για τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή του Γ. Ζορμπά, ο εκπρόσωπος εξήγησε τη συμμετοχή στη σύσκεψη "ελεγκτή και ελεγχόμενου", τονίζοντας ότι "είναι πολιτικά αφελής η άποψη που διατυπώθηκε από το ΠΑΣΟΚ ότι συγκαλείται σύσκεψη για να επηρεασθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών".

    Σε άλλη σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι "το Υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση των Αρχών για να διαθέσει οποιοδήποτε στοιχείο χρειασθεί".

    Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η σύσκεψη, με τη συγκεκριμένη σύνθεση,δεν έχει καμία απολύτως παρατυπία και επανέλαβε ότι "η αποκάλυψη της υπόθεσης δεν έγινε από τρίτους - δόθηκε εντολή από την ενισχυμένη (απ΄αυτή την κυβέρνηση) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έρευνα. Δόθηκε εντολή για έρευνα από τον αρμόδιο υπουργό Απασχόλησης και το πόρισμα αυτής της έρευνας εστάλη στον Εισαγγελέα, ενώ η Δικαιοσύνη ακολουθεί με τη δική της έρευνα". Η κυβέρνηση, συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, όχι μόνο δεν αποκρύπτει ή δεν κουκουλώνει, αλλά όταν αποκαλύπτεται το οποιοδήποτε πρόβλημα, ενισχύει θεσμικά την κάθε ξεχωριστή Αρχή. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θεσμικά θωρακίζει διαρκώς το δημόσιο σύστημα, έτσι ώστε το χρήμα του έλληνα πολίτη να μην κινδυνεύει". "Ηταν, π.χ., μεγάλη καινοτομία η νομοθεσία κατά την οποία οι Διοικήσεις των Ταμείων δεν διορίζονται (όπως γινόταν στο παρελθόν) αλλά ορίζονται μετά από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος", είπε.

    "Δημιουργείτε την εντύπωση ότι υπάρχουν ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν, καθώς συγχέετε διαφορετικά πράγματα" τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και αναφέρθηκε σε σχετική με τα ασφαλιστικά ταμεία δήλωση στη Βουλή στις 8.6.2001 του τότε υφυπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ Νίκου Φαρμάκη.

    Ο κ. Φαρμάκης είχε υπογραμμίσει, όπως είπε ο εκπρόσωπος, ότι "τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και αυτοδιοικούμενοι δημόσιοι οργανισμοί που επενδύουν τα αποθεματικά τους με προτάσεις των ΔΣ τους - των μόνων, κατά νόμο,αρμόδιων και υπεύθυνων οργάνων για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Σημειώνεται ότι σε πολλά ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων,η πλειοψηφία ανήκει σε αιρετούς εκπροσώπους των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων τους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα, ενώ τα δεδομένα "απλώς επιβεβαιώνουν την ανακολουθία της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Αν. Παπαληγούρας: Κατεπείγουσα η έρευνα για την "Ακρόπολις"

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας παρήγγειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να διεξαχθεί κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα η προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των συναλλαγών της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις (ΑΧΕΠΕΥ) με το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

    [02] Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ΣΥΝ

    Με ανοιχτή εκδήλωση ξεκινάει σήμερα στις 8 το βράδυ η πολιτική εκστρατεία του Συνασπισμού, στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5),με ομιλία του Προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου.

    Στην ομιλία του ο κ.Αλαβάνος, εκτός από τα γενικά πολιτικά,θα αναφερθεί εκτενώς στη δράση του ΣΥΝ τα τρία τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στη συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό κίνημα, στην ανάδειξη ζητημάτων όπως οι απαγωγές των Πακιστανών, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ,οι θέσεις για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος και τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του στη νεολαία και τη συμμετοχή της στο φοιτητικό κίνημα.Επίσης θα αναφερθεί στην ανανέωση του κόμματος σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενότητα του ΣΥΝ και συνεργασία με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    23/3/2007 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    [03] Η Γαλλία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη

    Τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ εκ μέρους του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σε εκδήλωση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη "εθνικό μας συνθέτη", ο οποίος, όπως είπε, "ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της". Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για τους αγώνες του Μίκη κατά της Χούντας στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες.

    "Εορτάζουμε απόψε τη δύναμη του πολιτισμού και μάλιστα τα ``όπλα`` του πολιτισμού: ο πολιτισμός ως δύναμη, ο πολιτισμός ως όπλο. Διότι είναι μέσω του πολιτισμού που περάσατε στην ιστορία", είπε ο Γάλλος υπουργός απευθυνόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη και πρόσθεσε: "Είναι μέσω του πολιτισμού που καλλιεργήσατε το δεσμό σας με τη Γαλλία και εκφράσατε την πίστη σας για το μέλλον μιας ενωμένης και δυνατής Ευρώπης. Ο πολιτισμός υπήρξε πάντα για σας ένας αγώνας κατά των δικτατοριών, κατά της αλλοτρίωσης του ανθρώπου, κατά του κονφορμισμού. Ο πολιτισμός είναι μια αντίσταση, της οποίας συμβολίζετε τη δύναμη. Τα τραγούδια σας έγιναν ύμνοι για όλους τους εραστές της ελευθερίας".

    Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε, απευθυνόμενος στον Μίκη, ότι η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τη βαθύτατη συγκίνησή του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για την τιμή που του έγινε. "Η τιμή αυτή είναι πολύ μεγάλη -είπε- όπως άλλωστε είναι πολύ μεγάλη και η αγάπη και ο θαυμασμός μου προς το γαλλικό λαό. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευγνωμοσύνη η δική μου και ολόκληρης της οικογένειάς μου για τη φιλοξενία που μας προσφέρατε στις δύσκολες ώρες της στρατιωτικής δικτατορίας".

    Ο Μίκης αναφέρθηκε στη φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν, με τον οποίο η συζήτηση, εκτός από συναισθηματική ικανοποίηση που του προσέφερε, όπως είπε, ήταν επίσης ένα σχολείο φιλοσοφικής, αισθητικής και πολιτικής σοφίας. Η Ευρώπη ήταν, επίσης, στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους. Ο Μιτεράν, είπε ο Μίκης, ήταν ένας βαθύτατα μορφωμένος άνθρωπος, ο οποίος έθετε τον πήχυ του πολιτισμού πολύ ψηλά. Ετσι, σχεδιάσαμε μαζί -πρόσθεσε- το 1988, μια συνάντηση των ηγετών της Ευρώπης στους Δελφούς, όπου ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν οι εισηγητές για μια νέα αξιολόγηση της σημασίας του πολιτισμού στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

    Αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης προτείνει σήμερα ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και του πολιτισμού. Εκφράζει τους φόβους του ότι "η πρωτοφανής και διαρκώς ογκούμενη εισβολή της αμερικανικής υποκουλτούρας δεν γίνεται απλώς για οικονομικούς λόγους, αλλά υπάρχει πίσω της η ιδεολογία της πολιτικής επικράτησης με στόχο τη συμμόρφωση των λαών της Ευρώπης" στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της αμερικανικής πολιτικής.

    Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γ. Λιάνης, η Ελένη Ανουσάκη, ο Χρ. Ροκόφυλλος, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Αλ. Λουκουρέζος, ο Α. Πεπελάσης, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, η Νένα Βενετσάνου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

    Συγχαρητήρια επιστολή του πρωθυπουργού στον Μίκη Θεοδωράκη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Μίκη Θεοδωράκη συγχαρητήρια επιστολή για τη βράβευσή του από τη γαλλική λυβέρνηση.

    "Θέλω να σε συγχαρώ για μια ακόμη διάκριση, της επίδοσης των διακριτικών του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περγαμηνές για τη μουσική και το έργο σου που παραμένουν διαχρονικά και παγκόσμια", αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Μίκη Θεοδωράκη και προσθέτει:

    "Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη όλων μας για τη μεγάλη προσφορά σου στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι δεδομένες. Σου εύχομαι υγεία και κάθε καλό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 March 2007 - 7:30:17 UTC