Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
  • [02] Η "Διακήρυξη του Βερολίνου"
  • [03] "Ο Αη Στράτης δεν χρειάζεται πιστοποίηση"
  • [04] Προβλέπει το μέλλον ... με τα κουτάλια

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

    Με τη μεγαλειώδη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Νωρίτερα,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Τη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας.

    Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,το μηχανοκίνητο πεζικό,τα τεθωρακισμένα άρματα,το πυροβολικό,τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας,της Ελληνικής Αστυνομίας,του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος,του Πολεμικού Ναυτικού και τα πεζοπόρα τμήματα που συνοδεύονταν από τη διέλευση των πολεμικών αεροσκαφών.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι:

    "Γιορτάζουμε σήμερα την πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας. Ένας λαός σχεδόν άοπλος,με το πάθος για την ελευθερία,με το πάθος για την εθνική ανεξαρτησία ξεσηκώθηκε εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Με δυσμενή τη θέληση της τότε αντιδραστικής Ευρώπης αγωνίστηκε και κέρδισε και σήμερα ζούμε ελεύθεροι".

    Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι "τα ιστορικά μηνύματα που μας άφησαν οι αγωνιστές του 1821 είναι η αγάπη για την πατρίδα,το πάθος για την ελευθερία και το πάθος,αν χρειαστεί, για θυσίες για να διατηρήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία".

    Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε:

    "Κλίνουμε όλοι μας ευλαβικά το κεφάλι μπροστά σε αυτόν τον ηρωισμό ,το μοναδικό ανθρώπινο ηρωισμό, που επέδειξαν εκείνοι οι αγωνιστές".

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε:

    "Θέλω να συγχαρώ τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την τιμή και την υπερηφάνεια που μας γέμισαν σήμερα".

    Επεσήμανε επίσης το χειροκρότημα και τη συμμετοχή του κόσμου ιδιαίτερα στο τμήμα των Ευζώνων που παρήλασαν,αλλά και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης με το οποίο αντιμετώπισαν όλοι,όπως είπε,το εθνικό μας σύμβολο την ελληνική σημαία.

    "Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και περισυλλογής",τόνισε και πρόσθεσε ότι "προσφέρεται ταυτόχρονα και για εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων για το πως μπορούμε να πορευτούμε σήμερα".

    Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "η επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι επένδυση στην ειρήνη, είναι επένδυση στον άνθρωπο και αυτό διότι όταν υπάρχει ασφάλεια τότε, πράγματι, μπορούν να γίνουν επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Γι αυτό ακριβώς οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνάμεις της ειρήνης και της αποτροπής που θέλουν να κάνουν τον κάθε Έλληνα και τον επισκέπτη της χώρας μας να αισθάνεται ασφαλής".

    Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης δήλωσε ότι "τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδας μας γέμισαν υπερηφάνεια σήμερα. Θα ήθελα να επισημάνω τη συγκλονιστική παρουσία του λαού της Αθήνας στα πεζοδρόμια που έφτασαν από τις στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι την Ομόνοια. Νιώθουμε ότι το αξιόπιστο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων παρέλασε σήμερα μπροστά μας και έτσι θα αισθανόμαστε όλοι αύριο πιο σίγουροι".

    Το απόγευμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου, που θα τελεστεί στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η μαθητική παρέλαση

    Παρουσία της Υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε, χθες, στην πλατεία Συντάγματος, η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Η παρέλαση άρχισε λίγο μετά τις 11, αφού προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Υπουργό στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Μαθητές από δεκατρία δημοτικά σχολεία, εννιά γυμνάσια και δώδεκα λύκεια πήραν μέρος στην παρέλαση, η οποία "άνοιξε" με το λύκειο Καλαβρύτων και το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, ενώ συμμετείχαν μαθητές από το λύκειο Ελληνίδων, πρόσκοποι και "Special Olympics".

    Στο τέλος της παρέλασης μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" πέταξαν φέιγ-βολάν και φώναξαν συνθήματα.

    Η Υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου σε δήλωσή της μετά τη λήξη της μαθητικής παρέλασης τόνισε:

    «Συγχαίρω τα κορίτσια και τα αγόρια των σχολείων μας, γιατί με υψηλό εθνικό φρόνημα και ενθουσιασμό παρήλασαν σήμερα. Έχουν περάσει 186 χρόνια από τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας, από την επανάσταση του 1821, που έκανε την Ελλάδα μας ισχυρό κράτος. Σήμερα ζούμε σε μια πραγματική Δημοκρατία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται νέες επαναστάσεις. Αυτό που μας χρειάζεται σήμερα, είναι μια επανάσταση υπέρ μιας πραγματικά καλής Παιδείας, υπέρ της γνώσης, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, υπέρ της ενότητας του λαού μας, κόντρα στην οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης. Χρειάζεται δύναμη και θάρρος για να πάμε μπροστά. Και αυτό, είναι που πρέπει να το εξασφαλίσουμε στους νέους μας».

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Μέρες, όπως η σημερινή, ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ανάκληση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται και αυτή είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται».

    Με την ανωτέρω επισήμανση «κλείνει» το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στο επετειακό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει:

    «Η 25η Μαρτίου του 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό. Είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί βήμα εθνικής ανάτασης του λαού μας προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Οι αγωνιστές του 1821, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές - και γιβ αυτό ωραίες - αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά».

    Μήνυμα Καραμανλή για την 25η Μαρτίου

    "Σε μια εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εμπνεόμαστε σταθερά από τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της Ανεξαρτησίας. Κι αυτό είναι η ελάχιστη αρμόζουσα αναγνώριση της θυσίας τους".

    Αυτά τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και επισημαίνει ότι "η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση του χρέους όλων μας να ανταποκρινόμαστε έμπρακτα στο δικό τους παράδειγμα με έργα ειρήνης που εμπεδώνουν και διευρύνουν όσα εκείνοι μας προσέφεραν".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημειώνει επίσης ότι "στο πνεύμα αυτό, εργαζόμαστε για υγιή και εύρωστη οικονομία. Για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης. Για μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν θεσμικά τη Δημοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία".

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός στο επετειακό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου υπογραμμίζει:

    "Η Ελλάδα, ελεύθερη και ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία, είναι παράγοντας ειρήνης και δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με την πεποίθηση ότι ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία μπορούν να αντικαταστήσουν την καχυποψία και την αντιπαράθεση, στηρίζουμε ενεργά την ένταξη των γειτόνων μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ώστε όλοι οι λαοί της περιοχής να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, αλλά και να δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή επιλογή. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, εργαζόμαστε με δέσμευση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Αποδεικνύουμε ότι οι αρχές της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού μπορούν να γίνουν γνώμονες δράσης και διεθνούς συμπεριφοράς".

    Μήνυμα της Προέδρου της Βουλής

    Εξ άλλου, στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα επισημαίνει πως «όποιος Έλληνας αναλογίζεται σήμερα την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας, το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε, συναισθάνεται και το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η Επανάσταση του 1821, το καθήκον να διαφυλάξουμε αυτά που οι πρόγονοί μας μάς εξασφάλισαν με αίμα και θυσίες, την υποχρέωση να μεριμνούμε για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, την ευθύνη να είμαστε ενωμένοι και με όπλο αυτή την ενότητα να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

    Και τονίζει:

    «Μια τέτοια ημέρα η σκέψη μας ταξιδεύει και στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, τους ομογενείς μας, που εορτάζουν την εθνική μας επέτειο, αυτούς που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε ξένες χώρες, διατηρώντας όμως άσβεστη την αγάπη για την πατρίδα, που κρατούν τις παραδόσεις καλύτερα από εμάς και μεταλαμπαδεύουν τις αξίες και την εθνική και πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Τιμούμε και τους ομογενείς, που σήμερα στέκονται στο πλάι μας και μοιράζονται τις σκέψεις, τα αισθήματα και την αγωνία μας. Ας εορτάσουμε, λοιπόν, σήμερα όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, την εθνική μας επέτειο, τιμώντας το παρελθόν και αφήνοντας το να γίνει οδηγός για το μέλλον».

    Μήνυμα της υπουργού Παιδείας

    "Με συγκίνηση και σεβασμό συναισθανόμαστε τη μεγάλη κληρονομιά των αρετών των προγόνων μας και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας". Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Η υπουργός σημειώνει ότι "φέτος η επέτειος έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό. Η διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση μισού αιώνα απο την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία απετέλεσε τον προπομπό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η χρονική αυτή σύμπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους ΄Ελληνες. Όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ιδεολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο της προσπάθειας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αποτελεί μια σύνθεση του ελληνικού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα της ελευθερίας, της αλήθειας και της ομορφιάς, του ρωμαϊκού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα του κράτους και του δικαίου και του χριστιανικού πνεύματος, που εισέφερε την πίστη, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο".

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επέτειο της 25 Μαρτίου και προσθέτει ότι σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Ειδικότερα, το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    Ο Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την επέτειο του μεγάλου Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους. Την εθνική μας παλιγγενεσία.

    Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων, θα αποτελεί για πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο και για κάθε λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Για κάθε κοινωνία, που οραματίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, 186 χρόνια μετά, μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι γι΄ αυτά που έχουμε πετύχει.

    Εδραιώσαμε την ελευθερία μας, διευρύναμε την δημοκρατία μας, είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορούμε να έχουμε φωνή στον διεθνή χώρο.

    Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυση του, έχει υπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Συνέβαλε στην ενδυνάμωση της κοινωνίας μας, στην ευημερία του λαού μας, στην ανάδειξη του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.

    Σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Σήμερα ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να κερδίσει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας.

    Μιας κοινωνίας, που θα δώσει έμφαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού και θα έχει στο επίκεντρό του και μέτρο του τον Άνθρωπο.

    Που θα ρίξει το βάρος της στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας.

    Που θα αναδείξει σε καθοριστικό της παράγοντα, σε κινητήριο μοχλό της, σε πηγή δύναμης της, την συμμετοχή του πολίτη και την γνώση.

    Σήμερα, για όλους αυτούς του λόγους, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δοθεί η μάχη ενάντια στις συντηρητικές δυνάμεις, τις συντηρητικές λογικές. Που υποσκάπτουν και υπονομεύουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Που υπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών. Που επιχειρούν να κρατούν την χώρα και τους Έλληνες όμηρους της ανασφάλειας, του φόβου, της αβεβαιότητας και εντέλει ενός κλίματος που καλλιεργεί στους πολίτες την αίσθηση της αδυναμίας να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός.

    Μας καλεί να δίνουμε τον διαρκή αγώνα για την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας που σήμερα προσλαμβάνει μια νέα διάσταση, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ανοιχτή και δημιουργική κοινωνία.

    Αυτόν τον αγώνα, θα τον δώσω με όλες μου τις δυνάμεις. Σε αυτόν τον αγώνα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω και κάθε πολίτης, που θέλει τη χώρα μας να προχωρά μπροστά, με αυτοπεποίθηση και όχι να μένει καθηλωμένη στο παρελθόν γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να τον κερδίσουμε και για τις επόμενες γενιές.

    Και θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    "Η επανάσταση του 1821 αποδείχνει ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία» του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, που ήταν προοδευτική εκείνα τα χρόνια, που ηγήθηκε μιας επανάστασης εθνικοαπελευθερωτικής με αστικό περιεχόμενο, έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική".

    Αυτά αναφέρονται στο μήνυμα του ΚΚΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και προστίθεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της.

    Στην μήνυμα του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

    "Με αφορμή και επίκεντρο και τις αναφορές του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤβ Δημοτικού για το 1821, αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση παραγόντων με εθνικιστικές απόψεις και εκπροσώπων του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, τις απόψεις του οποίου εκφράζει και το παραπάνω βιβλίο της Ιστορίας. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στόχος και των δύο είναι να «σβηστούν» οι νομοτέλειες που καθορίζουν την κοινωνική εξέλιξη, μέσα από αντιεπιστημονική μεθοδολογία, την απόκρυψη και την παραποίηση ιστορικών γεγονότων.

    Το ΚΚΕ καλεί τους δασκάλους να διδάξουν στους μαθητές την αλήθεια για την επανάσταση του 1821. Να αναδείξουν τον αληθινό αντιλαϊκό ρόλο της ηγεσίας της εκκλησίας, αλλά και τον ηρωικό - φιλολαϊκό ρόλο του λαϊκού κλήρου.

    Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα μεσαία στρώματα να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν. Καθόλου δεν φτάνει το βιβλίο να διορθωθεί. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση του εν λόγω βιβλίου, το οποίο τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν.

    Ο λαός μας έχει τη δύναμη, μπορεί με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και την αποφασιστική πάλη του να κατακτήσει το μέλλον που του ανήκει.

    Η εποχή μας, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

    Απαιτείται να αλλάξει παντού ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα.

    Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε μόνο όταν ο λαός νίκησε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια".

    Μήνυμα του ΣΥΝ

    Στο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ υπογραμμίζει:

    «Η φετινή - 186η - επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες της νέας γενιάς για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την βελτίωση των παρεχόμενων γνώσεων. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί έλληνες πολίτες, συνειδητοποιούν την ανάγκη για την ενίσχυση του αγώνα τους, για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την βελτίωση του εισοδήματός τους και την περιφρούρηση του περιβάλλοντος. Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πολίτες νιώθουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνειδητοποιούν τα αδιέξοδά τους».

    Και προσθέτει:

    «Στη διεθνή σκηνή ο εμφύλιος πόλεμος και η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, οι απειλές για επέμβαση στο Ιράν και τα ανοιχτά προβλήματα στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από την αντίθεση όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, πρέπει να αναμετρηθεί και με τις εγγενείς αδυναμίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί».

    [02] Η "Διακήρυξη του Βερολίνου"

    Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με δήλωσή του,λίγο πριν από την πανηγυρική συνεδρίαση των 27 πολιτικών ηγετών για την επίσημη υιοθέτηση της "Διακήρυξης του Βερολίνου".

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κείμενο της Διακήρυξης "μεστό και ισορροπημένο" και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

    Νωρίτερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,ενώ χθες βράδυ - μετά το δείπνο που παρέθεσε ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - επισκέφθηκε, στο πλαίσιο της "Νύχτας της Ομορφιάς", το Μουσείο της Περγάμου,όπου,μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα, ξεναγήθηκε στην έκθεση βυζαντινών εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη,υπό την επωνυμία "Λάμψη του Ουρανού" και άκουσε ψαλμούς από τη βυζαντινή χορωδία Λυκούργου Αγγελόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που παραθέτει το μεσημέρι η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ,κατά τη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποχαιρετίσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, δεδομένου ότι λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών στη χώρα του, είναι η τελευταία του συμμετοχή σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Το πλήρες κείμενο της σημερινής δήλωσης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Σήμερα είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό. Μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, έχουμε και την επέτειο του '21, τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια. Είναι, όμως, και πολύ ξεχωριστή μέρα και για την Ευρώπη. Για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα και στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επέτειος αυτή έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία. Σε αυτόν τον μισό αιώνα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, απεδείχθη ιστορικά το πιο επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας. Η συνεργασία και η συναίνεση έχουν υποκαταστήσει τον πόλεμο ως μέθοδο επίλυσης διαφορών. Δεν έχει σημασία τόσο, η δύναμη και το μέγεθος (σ.σ. των χωρών) όσο η συμμετοχή και η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στο να υιοθετεί και να προωθεί πρωτοποριακές πολιτικές που αφορούν άμεσα τους πολίτες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ανεργία, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή.

    "Θέλω να συγχαρώ τη γερμανική Προεδρία για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε και για τη "Διακήρυξη του Βερολίνου", που είναι ένα μεστό και ισορροπημένο κείμενο, που πρωτίστως απευθύνεται στους ευρωπαίους πολίτες. Είναι αλήθεια και το ξέρουμε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι όμως εξίσου γεγονός ότι και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν η Ευρώπη είχε δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε και ξεπέρασε με επιτυχία. Θέλω να πιστεύω και το πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει και τη δύναμη και την πολιτική βούληση να κινηθεί με αποφασιστικότητα στο μέλλον μπροστά".

    Η "Διακήρυξη του Βερολίνου"

    "Επιδίωξη και δέσμευσή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή".

    Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στη "Διακήρυξη του Βερολίνου" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και υιοθετήθηκε από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθαν σε πανηγυρική - για τα 50 χρόνια της Ένωσης - συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Η Διακήρυξη του Βερολίνου έχει ως εξής:

    "Επί αιώνες η Ευρώπη ήταν μια ιδέα,μια ελπίδα ειρήνης και αλληλοκατανόησης. Η ελπίδα αυτή εκπληρώθηκε.Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μας εξασφάλισε ειρήνη και ευημερία,δημιούργησε συνείδηση κοινότητας και βοήθησε να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις.Καθέ κράτος - μέλος προσέφερε τη συμβολή του στην ενοποίηση της Ευρώπης και στην εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, χάρη δε στην αγάπη των λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για την ελευθερία, η αφύσικη διχοτόμηση της ηπείρου μας αποτελεί πια οριστικά παρελθόν. Με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντλήσαμε τα διδάγματα από τις αιματηρές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και τη μαρτυρική μας ιστορία. Σήμερα ζούμε πια μαζί με τρόπο που ποτέ ως τώρα δεν ήταν δυνατός.

    "Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε πια ενωθεί για το καλό όλων μας.

    "Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης υλοποιούμε τα κοινά μας ιδανικά:στο επίκεντρο βρίσκεται για μας ο άνθρωπος, με την απαραβίαστη αξιοπρέπεια και τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά του.Γυναίκες και άντρες έχουν ίσα δικαιώματα.

    "Επιδίωξή μας είναι η ειρήνη και η ελευθερία,η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ο αλληλοσεβασμός και το αίσθημα ευθύνης, η ευημερία και η ασφάλεια, η ανεκτικότητα και η συμμετοχή,η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

    "Η συμβίωση και η συνεργασία μας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται με μοναδικό τρόπο, ο οποίος εκφράζεται με τη δημοκρατική συνύπαρξη των κρατών- μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεμελιώνεται πάνω στην ισοτέλεια και την αλληλέγγυα συνύπαρξη. Μ΄αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη δίκαιη εξισορρόπηση των συμφερόντων των διάφορων κρατών - μελών.

    "Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διασφαλίζουμε την ιδιαιτερότητα και τις πολυποίκιλες παραδόσεις των κρατών μελών της. Τα ανοιχτά σύνορα και η ζωντανή ποικιλια γλωσσών, πολιτισμών και περιοχών αποτελούν στοιχείο πλούτου. Υπάρχουν πολλοί στόχοι που δεν μπορουμε να τους επιτύχουμε καθένας μόνος του, παρά μόνο μαζί, γίνεται δε καταμερισμός καθηκόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρατών - μελών, περιφερειών και δήμων/κοινοτήτων.

    "Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, που δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Απάντησή μας σε αυτές είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο από κοινού μπορούμε να διαφυλάξουμε και στο μέλλον το ευρωπαϊκό μας κοινωνικό ιδεώδες προς όφελος όλων των πολιτών της Ενωσης. Το ευρωπαϊκό αυτό ιδεώδες συνδυάζει την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη. Η Κοινή Αγορά και το ευρώ μας δίνουν δύναμη ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις αξίες μας την ολοένα και πιο αλληλένδετη σε παγκόσμια κλίμακα οικονομία και τον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Ο πλούτος της Ευρώπης έγκειται στις γνώσεις και τις ικανότητες των ανθρώπων της εκεί βρίσκεται το κλειδί της οικονομικής αύξησης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    "Μαζί θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα την ελευθερία και τα δικαιώματα του πολίτη στον αγώνα εναντίον των πολεμίων τους. Στο ρατσισμό και την ξενοφοβία δεν πρέπει να ξαναδώσουμε ποτέ την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν.

    "Επιδίωξη και δέσμευσή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Θέλουμε να περιορίσουμε τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.

    "Αλλά και στην ενεργειακή πολιτική και στον τομέα της προστασίας του κλίματος θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί και να προσφέρουμε τη συμβολή μας ώστε να αποσοβηθεί η παγκόσμια απειλή της αλλαγής κλίματος.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει και στο μέλλον να αντλεί τη ζωτικότητά της από τον ανοιχτό της χαρακτήρα και από τη βούληση των μελών της να εδραιώνουν ταυτόχρονα και από κοινού την εσωτερική της ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να προωθεί τη δημοκρατία,τη σταθερότητα και την ευημερία και πέραν των συνόρων της.

    "Με την ενοποίηση της Ευρώπης παραγματοποιήθηκε ένα όνειρο παλαιότερων γενεών. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι το αγαθό αυτό πρέπει να το προασπίσουμε για τις επόμενες γενεές. Προς τούτο πρέπει να εκσυγχρονίζουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών το πολιτικό σχήμα της Ευρώπης. Γι'αυτό το λόγο είμαστε όλοι μαζί σήμερα, 50 χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, ενωμένοι στο στόχο μας να εφοδιάσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2009 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ένα ανανεωμένο κοινό θεμέλιο.

    "Γιατί το ξέρουμε καλά: η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον".

    [03] "Ο Αη Στράτης δεν χρειάζεται πιστοποίηση"

    Ο Αη Στράτης δεν χρειάζεται πιστοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρακολούθησε την παρέλαση στο νησί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και πρόσθεσε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι του Αη Στράτη, των οποίων εξήρε τον πατριωτισμό, δίνουν δίδαγμα ζωής,παραμένοντας στο ακριτικό νησί, κάτι το οποίο μας κάνει υπερήφανους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στόχος είναι η ισχυρή και ελεύθερη Ελλάδα και η δίκαιη κοινωνία, και αυτό, πρόσθεσε, είναι η βούληση των πολιτών του νησιού.

    Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου παρακολούθησε τη δοξολογία στην Εκκλησία της Γέννησης του Χριστού και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων,του Α' και του Β' Παγκόσμιου πολέμου.

    Μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το μουσείο εξορισθέντων και τη Μαράσλειο Ακαδημία όπου και ξεναγήθηκε.

    Επιστρέφοντας στη Λήμνο, ο Γιώργος Παπανδρέου απότισε φόρο τιμής στο σμηναγό Νίκο Σιαλμά, ο οποίος το 1992 έχασε τη ζωή του, αναχαιτίζοντας τουρκικά F-16. Ο κ. Παπανδρέου περνώντας από το σημείο όπου ο Νίκος Σιαλμάς έπεσε στη θάλασσα και έριξε λίγα λουλούδια.

    [04] Προβλέπει το μέλλον ... με τα κουτάλια

    Μια γυναίκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αζίρα, ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέπει το μέλλον μέσα από τα κουτάλια, και διαθέτει, μάλιστα, από σήμερα και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    Η Αζίρα έγινε γνωστή δίνοντας τις συμβουλές της σε αναγνώστες περιοδικού στο Σεράγεβο, χρησιμοποιώντας πάντα απλά κουτάλια, όπως αυτά του φαγητού.

    Δηλώνει ότι έμαθε την τεχνική από τη γιαγιά της και εξηγεί ότι έχει επτά κουτάλια που τα σκεπάζει, προσεύχεται για δεκαπέντε λεπτά, και αφού τα ξεσκεπάσει, βρίσκει λύση στο πρόβλημα ανάλογα με τη θέση τους.

    Κάθε κουτάλι, όπως λέει, έχει τη δική του σημασία. Hδη επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα της Αζίρα περίπου 450 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 March 2007 - 11:30:19 UTC