Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου
  • [02] Ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου

    Με τη μαθητική παρέλαση ενώπιον της Υπουργού Παιδείας κας Μαριέττας Γιαννάκου αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η τελετή θα αρχίσει στις 10:45 με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα θα κορυφωθούν την Κυριακή με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.

    Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Το απόγευμα, ο Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στον επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου, που θα τελεστεί στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Μέρες, όπως η σημερινή, ευνοούν τη συλλογική περίσκεψη και την ανάκληση των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας. Έχω πει και άλλη φορά ότι όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται και αυτή είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται».

    Με την ανωτέρω επισήμανση «κλείνει» το μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στο επετειακό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει:

    «Η 25η Μαρτίου του 1821 έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό. Είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Η κορυφαία ιστορική μας στιγμή έχει οικουμενικές διαστάσεις, ως γενναία αμφισβήτηση της τυραννίας και καταπίεσης, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί βήμα εθνικής ανάτασης του λαού μας προς την ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης τιμής και αξιοπρέπειας. Οι αγωνιστές του 1821, αλλά και όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη, ως πρότυπα ανιδιοτελούς προσφοράς και αφοσίωσης σε υψηλές - και γιβ αυτό ωραίες - αξίες, σε υπερατομικές επιδιώξεις και ιδανικά».

    Μήνυμα της Προέδρου της Βουλής

    Εξ άλλου, στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα επισημαίνει πως «όποιος Έλληνας αναλογίζεται σήμερα την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας, το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε, συναισθάνεται και το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η Επανάσταση του 1821, το καθήκον να διαφυλάξουμε αυτά που οι πρόγονοί μας μάς εξασφάλισαν με αίμα και θυσίες, την υποχρέωση να μεριμνούμε για την προάσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου, την ευθύνη να είμαστε ενωμένοι και με όπλο αυτή την ενότητα να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις».

    Και τονίζει:

    «Μια τέτοια ημέρα η σκέψη μας ταξιδεύει και στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, τους ομογενείς μας, που εορτάζουν την εθνική μας επέτειο, αυτούς που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν σε ξένες χώρες, διατηρώντας όμως άσβεστη την αγάπη για την πατρίδα, που κρατούν τις παραδόσεις καλύτερα από εμάς και μεταλαμπαδεύουν τις αξίες και την εθνική και πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Τιμούμε και τους ομογενείς, που σήμερα στέκονται στο πλάι μας και μοιράζονται τις σκέψεις, τα αισθήματα και την αγωνία μας. Ας εορτάσουμε, λοιπόν, σήμερα όλοι οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε, την εθνική μας επέτειο, τιμώντας το παρελθόν και αφήνοντας το να γίνει οδηγός για το μέλλον».

    Μήνυμα της υπουργού Παιδείας

    "Με συγκίνηση και σεβασμό συναισθανόμαστε τη μεγάλη κληρονομιά των αρετών των προγόνων μας και αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας". Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου στο μήνυμά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Η υπουργός σημειώνει ότι "φέτος η επέτειος έχει έναν επιπρόσθετο συμβολισμό. Η διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση μισού αιώνα απο την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η οποία απετέλεσε τον προπομπό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η χρονική αυτή σύμπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους ΄Ελληνες. Όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ιδεολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο της προσπάθειας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση αποτελεί μια σύνθεση του ελληνικού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα της ελευθερίας, της αλήθειας και της ομορφιάς, του ρωμαϊκού πνεύματος, που εισέφερε την ιδέα του κράτους και του δικαίου και του χριστιανικού πνεύματος, που εισέφερε την πίστη, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο".

    Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός, τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην επέτειο της 25 Μαρτίου και προσθέτει ότι σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Ειδικότερα, το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    Ο Ελληνισμός γιορτάζει σήμερα την επέτειο του μεγάλου Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους. Την εθνική μας παλιγγενεσία.

    Ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων, θα αποτελεί για πάντα το σύμβολο της αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο και για κάθε λαό, που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Για κάθε κοινωνία, που οραματίζεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, 186 χρόνια μετά, μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι γι΄ αυτά που έχουμε πετύχει.

    Εδραιώσαμε την ελευθερία μας, διευρύναμε την δημοκρατία μας, είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορούμε να έχουμε φωνή στον διεθνή χώρο.

    Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυση του, έχει υπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Συνέβαλε στην ενδυνάμωση της κοινωνίας μας, στην ευημερία του λαού μας, στην ανάδειξη του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο.

    Σήμερα η Ελλάδα, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια δημοκρατική ανατροπή.

    Σήμερα ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να κερδίσει ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα. Το στοίχημα της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας.

    Μιας κοινωνίας, που θα δώσει έμφαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του Ελληνισμού και θα έχει στο επίκεντρό του και μέτρο του τον Άνθρωπο.

    Που θα ρίξει το βάρος της στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας.

    Που θα αναδείξει σε καθοριστικό της παράγοντα, σε κινητήριο μοχλό της, σε πηγή δύναμης της, την συμμετοχή του πολίτη και την γνώση.

    Σήμερα, για όλους αυτούς του λόγους, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δοθεί η μάχη ενάντια στις συντηρητικές δυνάμεις, τις συντηρητικές λογικές. Που υποσκάπτουν και υπονομεύουν τις κοινωνικές κατακτήσεις. Που υπηρετούν τους λίγους σε βάρος των πολλών. Που επιχειρούν να κρατούν την χώρα και τους Έλληνες όμηρους της ανασφάλειας, του φόβου, της αβεβαιότητας και εντέλει ενός κλίματος που καλλιεργεί στους πολίτες την αίσθηση της αδυναμίας να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

    Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα, μας δείχνει τον δρόμο προς τα εμπρός.

    Μας καλεί να δίνουμε τον διαρκή αγώνα για την διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας που σήμερα προσλαμβάνει μια νέα διάσταση, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για μια ανοιχτή και δημιουργική κοινωνία.

    Αυτόν τον αγώνα, θα τον δώσω με όλες μου τις δυνάμεις. Σε αυτόν τον αγώνα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω και κάθε πολίτης, που θέλει τη χώρα μας να προχωρά μπροστά, με αυτοπεποίθηση και όχι να μένει καθηλωμένη στο παρελθόν γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να τον κερδίσουμε και για τις επόμενες γενιές.

    Και θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    "Η επανάσταση του 1821 αποδείχνει ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης με τη «νομιμότητα» των αντιδραστικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για το λαό. Καμιά υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία» του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, που ήταν προοδευτική εκείνα τα χρόνια, που ηγήθηκε μιας επανάστασης εθνικοαπελευθερωτικής με αστικό περιεχόμενο, έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική".

    Αυτά αναφέρονται στο μήνυμα του ΚΚΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και προστίθεται ότι δεν είναι τυχαίο ότι στα 186 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της.

    Στην μήνυμα του ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

    "Με αφορμή και επίκεντρο και τις αναφορές του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤβ Δημοτικού για το 1821, αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση παραγόντων με εθνικιστικές απόψεις και εκπροσώπων του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, τις απόψεις του οποίου εκφράζει και το παραπάνω βιβλίο της Ιστορίας. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στόχος και των δύο είναι να «σβηστούν» οι νομοτέλειες που καθορίζουν την κοινωνική εξέλιξη, μέσα από αντιεπιστημονική μεθοδολογία, την απόκρυψη και την παραποίηση ιστορικών γεγονότων.

    Το ΚΚΕ καλεί τους δασκάλους να διδάξουν στους μαθητές την αλήθεια για την επανάσταση του 1821. Να αναδείξουν τον αληθινό αντιλαϊκό ρόλο της ηγεσίας της εκκλησίας, αλλά και τον ηρωικό - φιλολαϊκό ρόλο του λαϊκού κλήρου.

    Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα μεσαία στρώματα να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν. Καθόλου δεν φτάνει το βιβλίο να διορθωθεί. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση του εν λόγω βιβλίου, το οποίο τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν.

    Ο λαός μας έχει τη δύναμη, μπορεί με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία και την αποφασιστική πάλη του να κατακτήσει το μέλλον που του ανήκει.

    Η εποχή μας, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απαιτούν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

    Απαιτείται να αλλάξει παντού ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, να προχωρήσει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα.

    Ο ξεσηκωμός του 1821 πραγματοποιήθηκε μόνο όταν ο λαός νίκησε τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια".

    Μήνυμα του ΣΥΝ

    Στο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ υπογραμμίζει:

    «Η φετινή - 186η - επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες της νέας γενιάς για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την βελτίωση των παρεχόμενων γνώσεων. Ταυτόχρονα, όλο και πιο πολλοί έλληνες πολίτες, συνειδητοποιούν την ανάγκη για την ενίσχυση του αγώνα τους, για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την βελτίωση του εισοδήματός τους και την περιφρούρηση του περιβάλλοντος. Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πολίτες νιώθουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και συνειδητοποιούν τα αδιέξοδά τους».

    Και προσθέτει:

    «Στη διεθνή σκηνή ο εμφύλιος πόλεμος και η συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, οι απειλές για επέμβαση στο Ιράν και τα ανοιχτά προβλήματα στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από την αντίθεση όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, πρέπει να αναμετρηθεί και με τις εγγενείς αδυναμίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί».

    [02] Ο Κ. Καραμανλής στη Σύνοδο Κορυφής

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα για το Βερολίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, για τον εορτασμό της 50ης Επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής θα λάβει μέρος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χ. Κέλερ.

    Το πρωί της Κυριακής ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και αργότερα θα μετάσχει στην τελετή για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης και την Υιοθέτηση της «Διακήρυξης Βερολίνου».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Υπέρ της διαμόρφωσης μιας πρωτοπορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ρόλο "ατμομηχανής", προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τάσσεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα "Φράνκφουρτερ Αλλγκεμάινε Τσάιτουνγκ" (FAZ) στο πλαίσιο αφιερώματος για την επέτειο των 50 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης και τις πανηγυρικές εκδηλώσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη γερμανική πρωτεύουσα όπου, την Κυριακή θα υιοθετηθεί η "Διακήρυξη του Βερολίνου".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μείζον θέμα της κρίσης που προκάλεσε η απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, τονίζει ότι ναι μεν αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά "επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ την έχει ήδη εγκρίνει".

    "Είμαστε πεπεισμένοι - γράφει ο πρωθυπουργός - ότι η Συνταγματική Συνθήκη μας καθιστά ικανούς να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αλλιώς η ΕΕ, με 27 πλέον μέλη, διατρέχει τον κίνδυνο να παραλύσει. Γι αυτό και βρισκόμαστε ενώπιον δύο εναλλακτικών - είτε να προχωρήσουμε μπροστά είτε να μείνουμε ακίνητοι".

    Ο πρωθυπουργός θεωρεί δεδομένο ότι "δεν μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί, αλλά αυτοί που το επιθυμούν και το μπορούν, πρέπει να το κάνουν, ως ατμομηχανή, ανοίγοντας το δρόμο και για τους υπόλοιπους..." συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα προοπτικά ως πρωτοπορία, την "πολιτικά ενδυναμωμένη ομάδα των χωρών της ευρωζώνης".

    Κ. Καραμανλής: "Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής"

    «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιδιώκει τη συντήρηση των προβλημάτων, νομίζοντας ότι πλήττει την κυβέρνηση. Δεν πλήττεται, έτσι, η Κυβέρνηση. Πλήττονται οι πολίτες. Και οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι απβ όσο νομίζουν μερικοί ανάμεσά μας». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με θέμα την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

    Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε το δικαίωμα όλων να ασκούν κριτική, σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι δικαίωμα κανενός «να επιχειρεί κοινωνικό διχασμό» και «να μεταφέρει τα προβλήματα του κόμματός του, την πολιτική αδυναμία του, στις πλάτες της κοινωνίας και του τόπου». Επισήμανε, δε, ότι «η εποχή του ανεύθυνου λαϊκισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί» και ότι οι ενεργοί και ώριμοι πολίτες «απαιτούν στάση ευθύνης απβ όλους».

    Σημαντική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΤΕΑΔΥ και ειδικότερα η φράση του ότι «εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση». Σε προσωπικό τόνο μάλιστα ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν και ότι «μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αντίθεση με την αδράνεια του παρελθόντος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτούργησαν και ότι η ίδια η κυβέρνηση και οι επίσημες αρχές «αντιμετωπίζουν, αποκαλύπτουν και παραπέμπουν, οτιδήποτε δημιουργεί υπόνοιες για βλάβη του δημόσιου συμφέροντος». Υπενθύμισε επίσης, τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων, για τον περιορισμό στη διαχείριση των κινητών αξιών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, και για τον σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο των επενδύσεων των Ταμείων, που «δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά» και για την έγκριση, εφεξής, των προεδρείων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων, από την Τράπεζα της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δεδηλωμένη βούλησή μας για διαφάνεια παντού είπε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χτες. Πλανώνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δηλητηριάσουν το δημόσιο βίο, για να καλύψουν την πολιτική αδυναμία τους, να διαγράψουν το παρελθόν τους και να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων. Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι διαρκής και μετωπική. Εκπτώσεις δεν γίνονται σε καμία περίπτωση. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν. Δεν χαρίζομαι σε κανέναν. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνη δέσμευσή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες».

    Ο κ. Καραμανλής προχώρησε και σε σύγκριση των πεπραγμένων της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ με τα προηγούμενα χρόνια απαντώντας έτσι σε όσους «διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι η διαστρέβλωση και ο μηδενισμός, η κινδυνολογία και η πόλωση». Τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς σε όλα τα ζητήματα είπε χαρακτηριστικά. Αποδεχόμενος ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι «εγγυώνται μια νέα, μια καλύτερη προοπτική».

    Μιλώντας για τις αλλαγές στην Παιδεία ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική σε εκείνους που «χάθηκαν στην ενδοκομματική σύγχυση και δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν θέση» αλλά και σε εκείνους που «παρεξήγησαν το ρόλο τους, «απαγορεύοντας» κάθε αλλαγή». Όμως, πρόσθεσε, «ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, οφείλουμε να αποφασίζουμε. Και στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Η Βουλή αποφάσισε. Και η απόφαση της Βουλής είναι νόμος του Κράτους. Νόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και τις απαιτήσεις της κοινωνίας».

    Αναφορικά με τους κοινωνικούς πόρους και την αντιμετώποση της φτώχειας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερη στόχευση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, καθώς και συγκροτημένο σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Όσο για τα μέτρα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι «προετοιμάζουμε την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης» ενώ «δημιουργούμε Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας, που θα χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό: Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται σταδιακά κατά 2 δις ευρώ, δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία. Σκοπός είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική στήριξη όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και αυτό δεν είναι εξαγγελία. Είναι σχέδιο, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης».

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στο αίτημα του προέδρου ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες, σημείωσε πως «αρχίζει να μοιάζει κωμικό, να επικαλείται τις εκλογές εκείνος που στην ουσία και κατά βάθος τις απεύχεται», ενώ δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τον κ.Παπανδρέου στις φωνασκίες για τα ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι επί είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τη θεσμική θωράκιση της χώρας, έδειξαν πλήρη απουσία βούλησης για σύγκρουση με τη διαφθορά.

    «Ποτέ δεν ακούσατε και δεν είδατε τίποτα ούτε για έγκλημα του χρηματιστηρίου, ούτε για τη ΔΕΚΑ, ούτε για τα εξοπλιστικά, ούτε για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, ούτε για τα ταμεία, ούτε για τους δημόσιους οργανισμούς, ούτε για τις κρατικές τράπεζες» είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: "Νομίζετε ότι έτσι θα διαγράψετε το παρελθόν σας; Φθάσατε στο σημείο να επαναλαμβάνετε το ίδιο ψέμα, σε σημείο να υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος, να το πιστέψετε εσείς και κανείς άλλος".

    Επανερχόμενος στο θέμα του ΤΕΑΔΥ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση: Είπαμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά και το αποδεικνύουμε. «Πότε στο παρελθόν ήρθαν στην επιφάνεια παρόμοια ζητήματα; Ποτέ», είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι επί ΠΑΣΟΚ οι υπαίτιοι προστατεύονταν και παρά τις αποκαλύψεις οι τότε κυβερνήσεις «σφυρίζατε αδιάφορα και μετά, η απόλυτη σιωπή». Σήμερα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτουμε, παραπέμπουμε, εξιχνιάζουμε τις υποθέσεις και οι επίορκοι λειτουργοί «δεν ειδοποιούνται για να κρυφτούν», αλλά αποκαλύπτονται δημοσίως και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

    Για τις εξελίξεις στη Παιδεία και τα επεισόδια που σημειώθηκαν ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι οι βιαιότητες καταδικάζονται «από όπου κι αν προέρχονται», ενώ δήλωσε εμφατικά ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, «είναι νόμος του κράτους και οι νόμοι ισχύουν για όλους». Και αναφερόμενος προς όσους αντιτίθενται στην υλοποίηση του νόμου έκανε λόγο για «επίθεση στους θεσμούς, στη νομιμότητα και στη Δημοκρατία». «Διακηρύξεις παραγόντων κομμάτων και συνδικάτων ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας δε ειδικότερα στον προεδρο του ΠΑΣΟΚ -που είπε ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με τα ΜΑΤ- τόνισε: «αυτό να το πείτε σβ αυτούς που έδερναν τους συνταξιούχους».

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με μεγάλα λόγια και παλινωδίες, αλλά θέλουν θάρρος και ντόμπρες κουβέντες με τους πολίτες: «Δεν διαθέτετε τίποτα από δύο», είπε ο πρωθυπουργός προς τον Γ. Παπανδρέου.

    Αναφορικά με την κριτική Παπανδρέου περί διασυρμού του πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής τον κάλεσε να θυμηθεί τι έλεγε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη: «Εάν δεν το πήρατε χαμπάρι, υπογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό, με παρόντα τον Βλαντίμιρ Πούτιν», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Όντως το χαστούκι άστραψε, στο πρόσωπο των κασσανδρικών προβλέψεών σας. Φαντάζομαι το νιώσατε».

    Για το ασφαλιστικό, ο κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε εκ νέου ότι «δεν ανέλαβα απέναντι σε κανέναν καμία δέσμευση», ενώ για τους υπαινιγμούς Παπανδρέου αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο επίτροπο Χ. Αλμούνια, είπε ότι το περιεχόμενο της μεταξύ τους κουβέντας ήταν το εξής:

    - Εκείνος μεν μου είπε ότι πάμε καλά σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή κι εγώ του είπα ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και εν πάση περιπτώσει, όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, δεν θα αφήσω τη χώρα να συρθεί και να διασυρθεί στην αθλιότητα που την αφήσατε στα δημοσιονομικά πράγματα.

    Κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του είχε απαυθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν ξέρω εσείς πως κρατιέστε μεταξύ σας, ποιος κρατάει ποιον. Να ξέρετε, όμως, ότι στο δικό μας κόμμα αυτά δεν υπάρχουν. Και μένα δεν με κρατάει κανένας».

    Σχολιάζοντας την κριτική του ΠΑΣΟΚ για τα ταμεία και το νέο τρόπο επιλογής και κρίσης των προσώπων που θα διοικούν τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει και την αυτοκριτική του: «Θα έπρεπε, ίσως, να το είχα σκεφτεί νωρίτερα. Εν πάση περιπτώσει, μου πήρε τρία χρόνια να το αποφασίσω. Εσείς είκοσι χρόνια ούτε το κάνατε ούτε το σκεφτήκατε».

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αφιέρωσε στις τοποθετήσεις του ελάχιστα λεπτά για το θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, επειδή «δεν έχετε επιχειρήματα ουσίας εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και δεν έχετε σοβαρή εναλλακτική πρόταση».Το βέβαιο είναι, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «ότι οι εντυπώσεις δεν δίνουν αξιοπιστία και δεν κερδίζουν παρά μόνο λίγα λεπτά εφήμερης δημοσιότητας».

    Εξ άλλου, ο κ. Καραμανλής έθεσε και τα εξής ερωτήματα: Ποιος ζημίωσε τη χώρα; Αυτός που τίναξε στον αέρα τα ελλείμματα ή αυτός που τα συμμάζεψε; Αυτός που έφτασε το έλλειμμα στο 8% ή αυτός που το πήγε κάτω από το 3% του ΑΕΠ; Αυτός που κατασπατάλησε τα χρήματα του Δημοσίου ή αυτός που νοικοκυρεύει την κατάσταση;

    «Μην επανέλθετε, όχι για δικό μου χατίρι, αλλά για δική σας χάρη, διότι είστε ένοχοι, υπόλογοι, καταγγελλόμενοι και κατηγορούμενοι», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος στην επισήμανση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι ο λαός θα κρίνει με βάση το έργο του καθενός,ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτό θέλουμε και ζητάμε, να μας κρίνουν από το έργο μας. «Εμάς από το έργο μας και εσάς από τις ύβρεις σας», συμπλήρωσε.

    Γ. Παπανδρέου: "Δεν σας ανήκει το κράτος"

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέροντας πως «η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η απάτη και η ασυδοσία που αποκαλύπτεται τις μέρες αυτές, δεν είναι καθόλου τυχαία: Έχουν γαλάζια ταυτότητα και έχουν σχέση με τις αντιλήψεις της ΝΔ και τα στελέχη που επέβαλε στο κράτος».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε η σημερινή κυβέρνηση ως «τη χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα, ακόμα χειρότερη κι από εκείνην του Κ. Μητσοτάκη το β90-93, με έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, ο οποίος αδυνατεί να αποπέμψει τον υπουργό Απασχόλησης και άλλους υπουργούς του».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες: Στην πραγματικότητα, είπε, «θα αρκούσε απλώς μια φράση του πρωθυπουργού ότι υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησης και πάμε σε εκλογές. Αυτό περίμενε νβ ακούσει ο ελληνικός λαός».

    Αναφερόμενος στο θέμα των Ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «στήθηκε μια ολόκληρη μηχανή από τα αποθεματικά με τα λεφτά των ασφαλισμένων για να πάρουν κάποιοι προμήθειες - παρασιτικοί, κομματικοί, μεσάζοντες. Έχει τεράστια ευθύνη η ΝΔ, γιατί σε όλες αυτές τις θέσεις βρίσκονται ανώτατα στελέχη της, που βρίσκονται στην καρδιά του κόμματός σας, εντεταλμένα».

    «Αυτά δεν είναι τυχαία. Έχουν σχέση με μια αντίληψη που καλλιεργείτε συστηματικά - ότι το κράτος σας ανήκει. Αμ' δεν σας ανήκει το κράτος. Δεν σας ανήκει το κράτος!» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "το σκάνδαλό σας με τα ομόλογα, αποτελεί επιβράβευση της κομπίνας».

    Συνεχίζοντας ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «ήρθατε να διαχειριστείτε προσωρινά την περιουσία των ελλήνων πολιτών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αποτύχατε οικτρά και γιβ αυτό ο λαός σύντομα θα σας στείλει στην αντιπολίτευση. Και τέρμα πια το κρυφτούλι περί Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός ανέχεται, καλύπτει και συγκαλύπτει - όσα μπορεί βεβαίως να συγκαλύψει».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «το έγκλημα είναι εις βάρος του συνταξιούχου και είστε υπόλογος κ. Καραμανλή. Περιμένουμε να βρείτε και να επιστρέψετε τα λεφτά στο ταμείο - και πριν τις εκλογές, πριν φύγετε από την κυβέρνηση».

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε προσωπικά, να μην υποκύψει, ως Πρωθυπουργός σε κανένα συμφέρον:

    «Αύριο ο ελληνικός λαός θα δοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ, θα δοκιμάσει τις δεσμεύσεις του Γεωργίου Παπανδρέου. Απλή αλήθεια και ξεκάθαρη: Οι επιχειρηματίες στο ρόλο τους, οι πολιτικοί στο δικό τους. Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό. Τελεία και παύλα!».

    «Δεν θα συμβιβαστώ με κανένα εξωθεσμικό κέντρο που επιχειρεί να χειραγωγήσει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι όλες οι επιλογές στο δημόσιο τομέα, θα γίνονται με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Θα κλείσω αυτό το θλιβερό κεφάλαιο της πολιτικής ζωής. Θα χτυπήσω νοοτροπίες και συμφέροντα, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα μπορέσουν να περάσουν αυτές οι αντιλήψεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει στο Κοινοβούλιο τι υποσχέθηκε στον ευρωπαίο Επίτροπο Χ. Αλμούνια προκειμένου να φύγει η ελληνική Οικονομία από την επιτήρηση:

    «Πείτε μας, σήμερα, εδώ, σβ αυτήν την αίθουσα, αυτά που κρύβετε από τους πολίτες: Τις δεσμεύσεις που αναλάβατε για το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις και τη μείωσή τους ως ποσοστό του μισθού, τις δεσμεύσεις για παρατεταμένη λιτότητα. Πείτε τα κε Καραμανλή».

    Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το ύφος του, ανάφερε: «Προ τριετίας, πράγματι δεν θα μιλούσα έτσι. Δεν έχω αλλάξει εγώ. Έχετε αποκαλυφθεί εσείς κε Καραμανλή».

    «Περάσατε το κατώφλι της αναξιοπιστίας. Αλλά ο λαός δεν θα σας κρίνει από τα λόγια, το ύφος και τις ατάκες σας. Θα σας κρίνει από το έργο, την διαχείριση, την υπόθεση των ρουσφετιών και την παρατεταμένη διαφθορά που βλέπουμε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Σας βλέπει, ήδη, να συμβιβάζεστε και να προστατεύετε. Ποιούς; Αυτούς που έκατσαν στην πλάτη του Έλληνα. Εσείς κρατάτε τους υπουργούς, ή αυτοί εσάς; Αφού ισχυρίζεστε ότι δεν είναι δική σας η ευθύνη, γιατί δεν αποδίδετε την ευθύνη εκεί που ανήκει - στους υπουργούς σας;».

    Στην πραγματικότητα, η υπόθεση των ομολόγων είναι για την κυβέρνηση «μια καυτή πατάτα», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου. «Την πετά ο κ. Αλογοσκούφης στον κ. Δούκα, αυτός στον κ. Τσιτουρίδη, αυτός στον κ. Σημαιοφορίδη κι εκείνος στους προέδρους των ταμείων. Να ξέρετε όμως, κε Καραμανλή, ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στη δική σας αγκαλιά και κανενός άλλου», τόνισε.

    «Είπατε ότι δεν γνωρίζατε - και πως κινηθήκατε αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην τελευταία όμως έκδοση του υπουργείου Απασχόλησης για την περιουσία των Ταμείων, καταγράφονται οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις και οι λογιστικές ζημίες. Και αντί να κινητοποιηθεί ο Πρωθυπουργός άφησε και άλλα ταμεία να μπουν στην ίδια διαδικασία. Άρα γνωρίζατε τα πάντα και δεν κάνατε τίποτε - γιατί αυτή η μηχανή είχε στηθεί για να κερδοσκοπούν δικοί σας άνθρωποι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την μελλοντική διαχείριση των αποθεματικών, ο Γ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια», ανάλογη, όπως είπε, με αυτή που έριξε η κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, καλώντας συνταγματολόγους για νβ αλλάξει το Σύνταγμα.

    «Μην κρύβεστε πίσω από θεσμούς και τερτίπια», είπε προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως δεν είναι ενάντιος - «εμείς, όμως, αυτή τη στιγμή ζητούμε εκλογές. Διαφάνεια θα υπάρξει, όμως, είτε έτσι, είτε αλλιώς», ανέφερε.

    Τέλος, ανταπαντώντας στα περί των επαφών του Πρωθυπουργού με ξένους πολιτικούς παράγοντες, ο κ. Παπανδρέου ρώτησε: «Πήρατε τηλέφωνο τον κ. Σαρκοζί γιβ αυτά που λέει για την Ελλάδα; Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέγεται Σημίτης, Καραμανλής, ή Παπανδρέου. Διασύρατε την Ελλάδα για μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτό δεν θα το κάνει ποτέ το ΠΑΣΟΚ - δεν θα το κάνω ποτέ κε Καραμανλή».

    Ομιλία Αλ. Παπαρήγα

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική επέρριψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή.

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα για "ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές", ενώ έκανε λόγο για "επίθεση άνευ προηγουμένου σε θέματα όπως η ασφάλιση, η υγεία, η παιδεία και η εργασία".

    «Δεν με εξέπληξε ο πανηγυρικός τόνος και η έπαρση του πρωθυπουργού που μίλησε για το κυβερνητικό έργο. Πράγματι οι δείκτες στο τρίτο χρόνο είναι ανοδικοί, αλλά αφορούν την πλουτοκρατία και όχι τους πολλούς. Δεν με εξέπληξε, όμως, και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν το κόμμα αυτό να γεννήθηκε το Μάρτιο του 2004. Όποιο κόμμα είναι στη κυβέρνηση είναι η ίδια τάξη που εξουσιάζει και αυτό φαίνεται στη πορεία των δεικτών που αποδεικνύουν ότι διευρύνεται η ταξική επιβάρυνση όποιο και αν από τα δύο κόμματα κυβερνά»,τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι «μέχρι τις εκλογές, το κλίμα θα είναι δηλητηριώδες ανάμεσα σε ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Η διαφορά τους είναι όταν είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ το καταγγέλλει η ΝΔ και όταν είναι η ΝΔ την καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ».

    Η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για σκάνδαλο σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την έκδοση «κρυφών ομολόγων» και υποστήριξε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δείχνουν ότι θα πάει για κουκούλωμα η υπόθεση.

    «Το πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το θεσμικό πλαίσιο που εφάρμοσε και που το ΠΑΣΟΚ δεν το άλλαξε αλλά το κράτησε. Υπάρχουν τρωκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία, πρόσωπα πολιτικά, διοικητικά που επωφελούνται γιατί και ο τζόγος είναι νόμιμος και προϋποθέτει ανταγωνιστές και λαδώματα», τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα έκανε επίσης λόγο για δικομματικό καβγά σε ό,τι αφορά την πολιτική για τους αγρότες, αφού, όπως είπε, και τα δύο κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν όλους τους κανονισμούς της ΕΕ.

    Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι στη Βουλή με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων δεν προκύπτουν λύσεις παρά μόνο αντιπαραθέσεις και συζητήσεις και αυτό που χρειάζεται είναι η αποδυνάμωση του διπολικού και δικομματικού συστήματος.

    «Χέρι βοηθείας δεν μπορούμε να δώσουμε στην ταξική πυξίδα, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ», τόνισε και απευθυνόμενη προς το ΣΥΝ σημείωσε: «Κάντε όση κριτική θέλετε, μην δανείζεστε, όμως, επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ».

    Η κα Παπαρήγα, στη δευτερολογία της και απαντώντας στις επισημάνσεις του πρωθυπουργού ότι είναι αντιδημοκρατικό κάποιοι να υποστηρίζουν ότι θα καταργήσουν στη πράξη τους νόμους τόνισε: «Οι νόμοι που ψηφίζονται είναι προϊόν συσχετισμού δυνάμεων. Έχουμε το δικαίωμα ή όχι ως ΚΚΕ να παλέψουμε για την αλλαγή αυτών των συσχετισμών με την λαϊκή πλειοψηφία; Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

    Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση τόσο στην υπόθεση της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και στα θέματα της παιδείας.

    «Είμαι ευχαριστημένος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από αυτή την πολιτική αντιπαράθεση με το ερώτημα ποιος είναι περισσότερο τρωκτικό ή πιο διαπλεκόμενος. Το πρόβλημα με την εκμετάλλευση των αποθεματικών ταμείων είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Στο σημείο αυτό κάλεσε την Αντιπολίτευση να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί και με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και θα διευρυνθεί με την εξέταση της φοροδιαφυγής, που φθάνει τα 4 δις ευρώ, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση τους.

    Αναφερόμενος στο θέμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής", ο κ.Αλαβάνος έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο που δείχνει την εικόνα της κοινωνίας που ζούμε και για νόμους καταλήστευσης των αποθεματικών των ταμείων και των εργαζομένων, πρόσθεσε δε ότι με κανόνες τζόγου υποχρεώνουν τα ταμεία να έχουν μετοχές στην Τράπεζα Ελλάδος.

    Στο σημείο αυτό ο κ.Αλαβάνος επικαλέστηκε μελέτη της ΓΣΕΕ που δείχνει, όπως είπε, ότι από το 1950 έως σήμερα χάθηκαν 70 δις ευρώ.

    «Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό ή τεχνικό, αλλά πολιτικό. Για ποιο λόγο να υπάρχει κομματική αντίληψη απέναντι στα ταμεία που οι διοικήσεις τους αλλάζουν ακόμα και με μια αλλαγή υπουργού;», σημείωσε.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για κύρια ευθύνη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη για το θέμα της έκδοσης ειδικών ομολόγων, γιατί όπως είπε τα κρύβει από τη Βουλή και την κοινή γνώμη.

    «Αυτή η μέθοδος είναι ένας βούρκος κι έχει ευθύνη η κυβέρνηση που ανοίγει υπονόμους και κινδυνεύουν να βουλιάξουν μέσα τη χώρα. Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την καταλήστευση των ταμείων και ανήκουν στη σημερινή κυβέρνηση. Η πρόταση μας είναι να επιστραφούν τα κλαπέντα των ταμείων στους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

    Ο Αλ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η νεολαία και οι εργαζόμενοι και πρόσθεσε ότι στο μεγάλο φοιτητικό μέτωπο το κόμμα του θα προσπαθήσει να πρωταγωνιστήσει.

    «Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομίας ή Απασχόλησης να βλέπει τους νέους στα μάτια την ίδια ώρα που έχουμε ασφαλιστικές ζώνες που η κάθε μία έχει χειρότερους ασφαλιστικούς χρόνους και έχουμε συνεχή επιδείνωση των συνθηκών της δουλειάς τους, της ασφάλισης τους και της παιδείας τους;», κατέληξε.

    Τέλος, στη δευτερολογία του, έκανε λόγο για προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν δεν εφαρμόστηκαν νόμοι που αφορούσαν την παιδεία, όπως ο 815 του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και του Αντώνη Τρίτση για την Εκκλησία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 March 2007 - 23:30:17 UTC