Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο"
  • [02] Συνάντηση Ν.Μπακογιάννη με τον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [03] Πηγή παιδικής παχυσαρκίας οι χυμοί φρούτων

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο"

    Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στη σερβική πρωτεύουσα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Σεργκέι Στανίσεφ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας, κ. Μίρτσεα Γκεοάνα και ο Γ.Γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Λουίς Αγιάλα.

    Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον κ. Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και δεν άφησε περιθώρια υποχώρησης από τη θέση αυτή.

    "Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία της Σερβίας με διπλωματικά μέσα και όχι με πόλεμο", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει στην παραβίαση του Ψηφίσματος 1244 του 1999, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, δήλωσε ότι "κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Σερβία και ήρθαμε για να δηλώσουμε ότι η περιοχή μας χρειάζεται ενότητα, να ακουστεί ο λόγος της και επίσης ότι η περιοχή μας ανήκει στην Ευρώπη και επιθυμούμε η Σερβία σύντομα να ενταχθεί στην Ε.Ε.".

    "Βρισκόμαστε εδώ σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κοσόβου. Οι ΗΠΑ έχουν λόγο, η Ρωσία έχει λόγο, αλλά η Ε.Ε. είναι απούσα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακουστεί. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο που της αξίζει, γιατί η Ελλάδα έχει παίξει πρωτοποριακό ρόλο και όταν θέλει μπορεί", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος δε στο ζήτημα του Κοσόβου είπε πως "πιστεύουμε ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και να εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κυριάρχησε, επίσης, το ζήτημα του Κοσόβου. Ο κ. Κοστούνιτσα τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι η Σερβία υπολογίζει στη βοήθεια της Ρωσίας ώστε να μην επικυρωθεί από το Σ.Α. του ΟΗΕ το σχέδιο Αχτισάαρι που οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τους κ.κ. Τάντιτς και Κοστούνιτσα έγινε, επίσης, αναφορά στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Ο κ. Μπόρις Τάντιτς ανέφερε ότι ''η πολιτική κατάσταση στη Σερβία εξαρτάται κατά πολύ και από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου'', γι' αυτό η λύση, όπως είπε, θα πρέπει να είναι προϊόν συμβιβασμού.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό δρόμο και εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

    Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναχωρεί το μεσημέρι για την Πρίστινα, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των Αλβανών και εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

    [02] Συνάντηση Ν.Μπακογιάννη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

    "Εξαιρετική" και "χρήσιμη" χαρακτήρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τη συζήτηση που είχε με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και τους βασικότερους αξιωματούχους του διεθνούς Οργανισμού, κατά τη διάρκεια δείπνου, στην οικία του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη, στο Μανχάταν.

    Εξερχόμενος από την πρεσβευτική κατοικία, ο κ. Μπαν δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Κύπρου, της ΠΓΔΜ, του Κοσόβου και άλλα. Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος μ' αυτά που άκουσε, απάντησε μονολεκτικά: "Ναι".

    Η κ. Μπακογιάννη επέδωσε στο Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού πρόσκληση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο κ. Μπαν, αποδεχόμενος την πρόσκληση, τόνισε: «Θα έρθω οπωσδήποτε».

    Όσο αφορά το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία είναι "πολύ σημαντική", όπως είπε.

    Για το Κόσοβο, η κ. Μπακογιάννη επέμενε ότι υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και συζήτηση για το καθεστώς και αφότου σχηματιστεί πρώτα η νέα σερβική κυβέρνηση.

    Εκτός των προαναφερθέντων ζητημάτων, συζητήθηκε επίσης το θέμα του Λιβάνου, για το οποίο διαφάνηκε συναντίληψη ότι "τα πράγματα πάνε καλύτερα" και η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι'' θα πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση Σινιόρα''.

    Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Μόλις τελείωσε εδώ, στην κατοικία του μονίμου αντιπροσώπου, το δείπνο με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον κ. Μπαν Κι Μουν και όλο του το επιτελείο. Ήταν μια πρώτη ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση για θέματα της περιφέρειας, για τα θέματα του ΟΗΕ και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά βεβαίως, το κύριο βάρος ήταν στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν και στο Κόσοβο, καθώς και για το πρόγραμμα που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας. Πιστεύω πως ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη, εποικοδομητική συζήτηση στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε και το σύνολο των ελληνικών θέσεων".

    Σε ερώτηση, "αν ο Γ.Γ. έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζει μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό;", η υπουργός Εξωτερικών, τόνισε: "Αυτή την στιγμή όχι. Δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι προετοιμάζεται μια νέα πρωτοβουλία για το Σκοπιανό. Η συζήτηση, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ ευρεία και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το Γ.Γ. και το επιτελείο του, το οποίο είναι ένα καινούριο επιτελείο, επαναλαμβάνω ότι ήταν η πρώτη συζήτηση την οποία είχαμε, και ενημερώθηκε για τις θέσεις μας και για τις προτάσεις της Ελλάδας".

    Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο έλαβαν μέρος, εκτός από την κ. Μπακογιάννη, ο κ. Βασιλάκης, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης (διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου), η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (αναπληρωτής μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ), ο Γιώργος Κουμουτσάκος (εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών), Γρηγόρης Δελαβεκούρας (δεύτερος γραμματέας στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ) και ο Κ. Μπακογιάννης.

    Από πλευράς του ΟΗΕ, εκτός από τον κ. Μπαν, συμμετείχαν ο επικεφαλής του προσωπικού Βιτζάι Ναμπιάρ, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών Ζαν Μαρί Γκενό, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο πρέσβης Κιμ Γουόν Σου και η γραμματέας Αλεξάνδρα Πίχλερ.

    Εν τω μεταξύ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα παραβρεθεί και στο συμπόσιο που διοργανώνει η Ελλάδα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 30 Απριλίου, με θέμα: "Η επιβολή κυρώσεων". Στο ημερήσιο συμπόσιο θα μιλήσουν αρκετοί διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις και τους συνεργάτες της Τζον Νεγκρεπόντε και Νίκολας Μπερνς, το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στίβεν Χάντλεϊ, την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και αρκετά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.

    Την Παρασκευή, θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    [03] Πηγή παιδικής παχυσαρκίας οι χυμοί φρούτων

    Τα παιδιά, εκτός όλων των άλλων γαστρονομικών προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν και σε τελική ανάλυση καταλήγουν σε περιττά κιλά, διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας και από τους χυμούς φρούτων. Όσο μάλιστα περισσότερο χυμό πίνουν, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν να συσσωρεύσουν κιλά, αναφέρει έρευνα αυστραλιανού πανεπιστημίου.

    Τα παιδιά, εκτός όλων των άλλων γαστρονομικών προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν και σε τελική ανάλυση καταλήγουν σε περιττά κιλά, διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας και από τους χυμούς φρούτων. Όσο μάλιστα περισσότερο χυμό πίνουν, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν να συσσωρεύσουν κιλά.

    Η έρευνα έγινε από το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Deakin University και έδειξε ότι 75% των παιδιών πίνουν τουλάχιστον ένα ποτήρι χυμό τη μέρα, 25% πίνουν πάνω από τρία ποτήρια, ενώ μόνο 16% πίνουν άλλα αναψυκτικά που δεν περιέχουν χυμούς φρούτων.

    Τα τελευταία περιέχουν λιγότερη ποσότητα ζάχαρης, υποστηρίζουν οι ερευνητές, επομένως δεν συντείνουν στην παχυσαρκία των παιδιών στον ίδιο βαθμό με τους χυμούς φρούτων.

    "Οι γονείς", υποστηρίζουν οι ερευνητές, "στην πλειονότητά τους, αγνοούν ότι και οι χυμοί φρούτων κάνουν επίσης κακό στην υγεία των παιδιών τους. Δεν σε χορταίνουν, τα πίνεις συνήθως μεταξύ γευμάτων και αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσθέτουν ζάχαρη στο καθημερινό διαιτολόγιο. Είναι πολύ εύκολο να πιστέψεις ότι οι χυμοί είναι φυσική τροφή, υγιής, γεμάτη βιταμίνες, περιέχει όμως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οδηγεί στη παχυσαρκία. Γι' αυτό , όταν πρόκειται για παιδιά συστήνουμε γάλα ή νερό μόνο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 March 2007 - 13:30:26 UTC