Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξήραν την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή
  • [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για το Κόσοβο
  • [03] Μέτρα για τη θωράκιση των ταμείων
  • [04] Αλαβάνος:"Υπονόμευση του συστήματος υγείας"

  • [01] Εξήραν την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οργάνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

    "Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ύψιστη τιμή στη μνήμη του μεγάλου μακεδόνα πολιτικού", ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν σε θέση να βλέπει μακριά, να σχεδιάζει σε βάθος χρόνου και να κινείται σταθερά μπροστά με βαθιά αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Ήταν σε θέση, σημείωσε ακόμη, να κάνει πράξη τις επιλογές του με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα, ήταν ο πολιτικός των μεγάλων εθνικών επιλογών που σφράγισε την πορεία της χώρας, όχι μόνο με τις μείζονος σημασίας επιλογές του, αλλά και με τη συνολική πολιτική παρουσία του.

    Αποτιμώντας την πολιτική του διαδρομή ανέφερε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές της νεότερης Ιστορίας σφράγισε το τέλος της δικτατορίας και προχώρησε στη συγκρότηση συντεταγμένης και ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να βγάλει τη χώρα από την υπανάπτυξη και τους Έλληνες από τη φτώχεια, να διασφαλίσει συνθήκες ισχυρής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, να εμπεδώσει το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, πίστευε ότι αποστολή της πολιτικής ήταν να εδραιώσει τη δημοκρατία, να συγκροτήσει ισχυρό πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα πάθη του παρελθόντος, να οδηγήσει τον τόπο πέρα και πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν πληγώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

    Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εισήλθε στον πολιτικό βίο του τόπου με πίστη στην αποστολή που αναλάμβανε και έφυγε με την ικανοποίηση ότι έφερε σε πέρας την αποστολή του, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολιτικός ηγέτης μεγάλης κλίμακας, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κρίνεται από το εάν πετύχει να νομιμοποιηθεί και να έχει την αποδοχή έξω από το δικό του παραταξιακό χώρο. Στην αποτίμηση του ηγέτη σημασία έχει η αξιολόγηση της άλλης πλευράς, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η επιτυχής μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, η επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τρίπτυχο, στο οποίο ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν καταλυτικός.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Ορέστης Κολοζώφ ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπηρέτησε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του καπιταλιστικού συστήματος και έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις της χώρας. Πίστευε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος και στο πλαίσιο αυτό επεδίωξε την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη. Ήταν μεγάλος και ικανός ηγέτης, είχε ειλικρινείς σχέσεις και καθαρό πολιτικό λόγο απέναντι στο κομμουνιστικό κίνημα, κατέληξε ο κ. Κολοζώφ.

    Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ένας ηγέτης κρίνεται από τη σφραγίδα που άφησε στις εξελίξεις της χώρας. Αναφερόμενος στην πολιτική συμβολή του Καραμανλή υπογράμμισε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ικανότητά του να φεύγει από τα στερεότυπα της παράταξης που ανήκει και την ικανότητα να καταγράφει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κοινωνίας.

    Ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ανέφερε ότι η ποιότητα του ηγέτη ήταν σύμφυτη με το χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είχε γεννηθεί για αυτή την αποστολή. Η οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια της χώρας, η εμπέδωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, η ένταξη στην ΕΕ ήταν οι μεγάλοι στόχοι που πέτυχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ύψιστη φιλοδοξία του υπήρξε η προσφορά στον τόπο, κατέληξε ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής.

    Στην εκδήλωση, που άνοιξε ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, παραβρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πολλοί βουλευτές.

    Με τον κ.Μιλτιάδη Έβερτ συναντάται σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός,στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για το Κόσοβο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Σερβία επικεφαλής αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό Βόσιαλβ Κοστούνιτσα ενώ το μεσημέρι θα μεταβεί στην Πρίστινα όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία των Αλβανών.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνιτσεφ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας Μιρτσέα Τζεοάνα και ο Λουίς Αγιάλα Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς χθες βράδυ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Κατά την διάρκεια του δείπνου συζητήθηκε το επίκαιρο ζήτημα του Κοσόβου ενώ έγινε αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία και κυρίως στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

    Ο κ. Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε την θέση ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αποκλείοντας κάθε πιθανότητα υποχώρησης. Η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από την συζήτηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, αποκόμισε την εντύπωση ότι η σερβική ηγεσία υπολογίζει σοβαρά στην υποστήριξη της Ρωσίας για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επικύρωνε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ζήτημα του Κοσόβου είναι πολύ ευαίσθητο και επισήμανε την ανάγκη να επιδείξουν και οι δύο πλευρές καλή θέληση και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μία νέα ένταση στην περιοχή.

    Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία ο πρόεδρος Τάντιτς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ότι οι συνομιλίες του Κόμματος του με το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα και το G 17 του Μλάτζαν Ντίνκιτς βρίσκονται σε καλό δρόμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    [03] Μέτρα για τη θωράκιση των ταμείων

    Τρεις βασικές αποφάσεις έλαβαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Σάββας Τσιτουρίδης «για τη θωράκιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.»

    Με την πρώτη απόφαση συστήνεται επιτροπή, η οποία θα υποβάλει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

    Η επιτροπή θα συσταθεί από το υπουργείο Απασχολήσης και θα μετέχουν σε αυτή και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΙΚΑ, του Χρηματιστηρίου κλπ.

    Η δεύτερη απόφαση αφορά την άμεση απαγόρευση στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα ομολόγων.

    Με την τρίτη απόφαση θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαχειριστικό έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων από το 1998. Ο έλεγχος θα γίνει από το υπουργείο Απασχόλησης και με τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκε το όριο του 23% που αφορά τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, έχει αποδείξει ότι σε θέματα διαφάνειας δεν κάνει καμιά έκπτωση και αναδεικνύει η ίδια τα προβλήματα.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «η συκοφαντία και η λάσπη που προέρχεται από την αντιπολιτευση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι παλαιότερα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο Χρηματιστήριο, όταν ήταν κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.»

    Ο κ.Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες για το θέμα των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων είναι γνωστά από το παρελθόν και γι`αυτό ο νόμος ορίζει ότι τα ταμεία δεν μπορούν να επενδύουν πάνω από 23% σε μετοχές και ακίνητα.

    Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στρεφόταν σε ομόλογα του δημοσίου και χαμήλου ρίσκου. Ωστόσο, οι νέες χρηματοοικονομικές συναλλαγές οδήγησαν στην αγορά παραγώγων ομολόγων και σύνθετων χρηματοοικονομικών μέσων, υψηλού κινδύνου.»

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ.Αλογοσκούφης, είχε πει ότι θα αναμορφωθεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης είπε ότι "προχωρούμε σε ριζικές αλλαγές" και πρόσθεσε ότι αυτό «θα γίνει χωρίς να θιγεί η αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων.»

    Επίσης είπε, ότι η επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη σημερινή απόφαση θα παρουσιάσει προτάσεις ως το τέλος Ιουνίου και πρόσθεσε ότι διακόπτεται από σήμερα η αγορά παραγώγων ομολόγων και ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από εξειδικευμένες ελεγκτικές εταιρίες, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας μετείχαν: ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας, ο Υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Π. Θωμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Σιδηρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΟ κ. Γ. Κουρής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Πιλάβιος και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Καπράλος.

    Κυβερνητική Επιτροπή

    Με αντικείμενο τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία υλοποίησης των έργων, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά είναι σημαντικής κοινωνικής προτεραιότητας και ανέφερε, μεταξύ άλλων, δυο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, το ογκολογικό και το παιδιατρικό, έργα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, όπως η κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών, αλλά και κτίρια νομαρχιών.

    "Δεν θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αυτά τα έργα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς δεν υπάρχουν οι πόροι, ενώ εκτός από το θέμα της κατασκευής υπάρχει και το θέμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συντήρησης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, θα έχουμε καλύτερες υποδομές που θα κατασκευάζονται ταχύτερα, ενώ τόνισε ότι εξετάζονται και άλλα έργα όπως η διαχείριση αποβλήτων με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

    ΠΑΣΟΚ: Κριτική για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων

    Κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, άσκησε το ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου της υπεύθυνης Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος Β.Παπανδρέου και της υπεύθυνης Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης Μ.Δαμανάκη.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή απέναντι στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. «Καλύπτει ο κ.Καραμανλής τον κ. Τσιτουρίδη; Αυτή η τοποθέτηση είναι για το ΠΑΣΟΚ το μείζον θέμα», είπε η κ.Δαμανάκη, ερωτηθείσα εάν το ΠΑΣΟΚ ζητάει την παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης. Η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή και ανέφερε ότι μέσω «κομματικών στελεχών που έχει διορίσει, έχει συμβάλει στη δημιουργία κλίκας ανθρώπων που νέμονται το δημόσιο χρήμα».

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι στις υποθέσεις των ομολόγων του ΤΕΑΔΥ και της εταιρίας Ακρόπολις, καθώς και του «κρυφού» ομολόγου, "η κυβέρνηση επιδίδεται σε επιχείρηση κουκουλώματος και συμψηφισμού χωρίς να δίνει απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί", υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαιτήσει να δοθεί φως στις δυο αυτές υποθέσεις, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για "κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων".

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψεύδεται και παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό ότι και επί ΠΑΣΟΚ υπήρχαν κρυφά ομόλογα. Επί ΠΑΣΟΚ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκανε δάνεια, απλά εξέδιδε ομόλογα, αλλά ήταν απλά ομόλογα, δηλαδή σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου και όλα είναι καταγεγραμμένα στο ειδικό κεφάλαιο του προϋπολογισμού που αναφέρεται στα εξωτερικά δάνεια για αμυντικούς σκοπούς", ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

    H κ. Παπανδρέου κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στο ερώτημα γιατί το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση ειδικών ομολόγων παρακάμπτοντας τον ΟΔΔΗΧ, που κατά νόμο είναι ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους και έχει το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, και γιατί επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων με ειδικούς όρους σε απευθείας συναλλαγή με μια Τράπεζα μόνο, αντί της συνηθισμένης διαδικασίας πρόσκλησης ενός αριθμού Τραπεζών.

    Η κ.Δαμανάκη ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει τις βελτιώσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προτείνει η κυβέρνηση με καθυστέρηση τριών ετών, για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων και κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει άμεσα την Επιτροπή, η οποία προβλέπεται και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και εκπροσώπων συνδικάτων, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την λειτουργία των ταμείων.

    ΚΚΕ για τα ασφαλιστικά ταμεία

    «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως δήθεν μέτρα προστασίας των αποθεματικών αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, εφόσον δεν θίγουν στο ελάχιστο το καθεστώς που επιτρέπει την καταλήστευσή τους από τις τράπεζες, τις χρηματιστηριακές εταιρείες και την πλουτοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις για τα αποθεματικά των ταμείων.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα θα συνεχίζονται και θα πληθαίνουν, όσο τα αποθεματικά θα παίζονται στον τζόγο του χρηματιστηρίου, όσο θα λεηλατούνται από τις τράπεζες, όσο θα συνεχίζεται η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επιτρέπει την εισφοροδιαφυγή, τη συνεχιζόμενη διαγραφή των χρεών προς όφελος του κεφαλαίου, την εκμετάλλευση των αποθεματικών».

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «αποτελεί νέα πρόκληση να παρουσιάζεται η σύσταση επιτροπής από την η κυβέρνηση, για την εξυγίανση και προστασία των χρημάτων των εργαζομένων, με τη συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπων των τραπεζών και του χρηματιστηρίου» και καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τώρα με οποιονδήποτε τρόπο το τζογάρισμα και η εκμετάλλευση των αποθεματικών από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο και να επιστραφούν τα χρήματα που αφαιρέθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από τα ταμεία».

    Aλαβάνος: Δεν αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα αποθεματικά των ταμείων δήλωσε ότι δεν αρκούν αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί όταν η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει κάτω από 600 ευρώ να γίνεται τέτοιο φαγοπότι».

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως ο ΣΥΝ ζητάει:

    "-Να επιστραφούν τα χρήματα τα οποία ουσιαστικά έχουν κλαπεί από τα ταμεία.

    -Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

    -Να σταματήσει η τοποθέτηση ως επικεφαλής των ταμείων οικογενειακών φίλων, συγγενών, κουμπάρων, κομματικών φίλων του κυβερνητικού κόμματος.

    -Να γίνει έρευνα σε βάθος και σε πλάτος και να υπάρχουν όροι εξασφάλισης για σταθερές τοποθετήσεις των εισφορών των ταμείων, χωρίς τα κρούσματα τα οποία είχαμε μέχρι σήμερα».

    Ευ. Αντώναρος για τα αποθεματικά των ταμείων

    Το θέμα της αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων απασχόλησε με αλλεπάλληλες ερωτήσεις τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Αντώναρος υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή, με στόχο την απόλυτη διαφάνεια, θωράκισε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με όσα όπλα χρειάζεται για να λειτουργεί αποτελεσματικά».

    Σε ερώτηση για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύει στα ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα ομολόγων, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ως προς την κυβερνητική πρωτοβουλία να διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος, σε βάθος δεκαετίας, στα ασφαλιστικά Ταμεία και τις επενδύσεις των αποθεματικών τους, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν πρόκειται περί «συμψηφισμού» και διευκρίνισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να φανεί αν κατά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων έγιναν πράξεις που δεν ήταν σύννομες ή δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των Ταμείων».

    Επ΄αυτού, εξάλλου, ο Ευ. Αντώναρος υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του αρμοδίου υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη ανηρτήθη ιστοσελίδα, όπου εμφανίζεται καταγεγραμμένη όλη η ακίνητη περιουσία των Ταμείων με τις μεταβολές που γίνονται, ενώ σύντομα θα ανοίξει νέα ιστοσελίδα όπου θα καταγράφεται όλη η κινητή περιουσία και οι συναφείς πράξεις.

    «Πρόκειται για μια διαδικασία που εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαφάνεια κατά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων», τόνισε ο Ευ. Αντώναρος και προσέθεσε πως στη συνέχεια θα μελετηθεί το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των αποθεματικών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική απόφαση για αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «τίποτα δεν απαλλάσσει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα έκαναν εκείνη την περίοδο», σημείωσε ότι «κάθε χρόνος είναι πρόσφορος» για τη διενέργεια ελέγχων και συμπλήρωσε ότι «δεν νομιμοποιούνται σήμερα να γίνονται τιμητές, όσοι έκαναν στο παρελθόν απίθανες πράξεις».

    Εξ άλλου, σε ερώτηση για το νόημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αποφάσισε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, δεδομένου ότι όσα έγιναν ήταν «νομότυπα», χωρίς, ωστόσο, να αποφευχθεί η ζημιά των ασφαλιστικών Ταμείων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους κανόνες της διαφάνειας και σταθερή στην εφαρμογή της πολιτικής της. Όποιος παραβαίνει τον νόμο, θα υφίσταται τις συνέπειες».

    Αναφορικά με τη μη λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου των διαθεσίμων των Ταμείων, ο εκπρόσωπος παρατήρησε πως κατά την ενημέρωσή του «ο πρόεδρός της δεν την είχε συγκαλέσει».

    Σε ό,τι αφορά την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα επιτίθεται αβασίμως στην κυβέρνηση και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και πόλωσης προσδοκώντας πολιτικά οφέλη. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης ασκεί, με προσήλωση, τα καθήκοντά της και τίποτα δεν θα την αποπροσανατολίσει από τη συγκεκριμένη και συνειδητή προσπάθειά της».

    Ερωτηθείς για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή και ειδικότερα για το ενδεχόμενο να επαναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι επί του θέματος «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια».

    [04] Αλαβάνος:"Υπονόμευση του συστήματος υγείας"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΝΕ) και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "δυστυχώς στην υγεία ήδη έχει γίνει αυτό που η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει και στα πανεπιστήμια", ενώ πρόσθεσε ότι "συνεχώς τμήματα των υπηρεσιών υγείας από το εθνικό σύστημα υγείας παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα".

    Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι "είχαμε ανακοίνωση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι το Παιδιατρικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα, με τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους χρήστες της δωρεάν παροχής υγείας, την οποία θα έπρεπε να είχαμε αν λειτουργούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι "δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας κρύβεται από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όπως έγινε χθές στον Ευαγγελισμό. Θεωρούμε ότι έχουμε φτάσει στα άκρα. Θεωρούμε ότι ακολουθείται πλέον μια πολιτική υπονόμευσης του συστήματος υγείας από αυτόν που θα έπρεπε να το στηρίξει, δηλαδή από την κυβέρνηση, με βασικό μέσο την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων".

    Καταλήγοντας ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τους αγώνες της ΟΕΝΓΕ και όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, για ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, για στήριξη και διεύρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που να καλύπτει όλους όσους έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν σε αυτό. Στηρίζουμε επίσης τους αγώνες για καλύτερα μισθολόγια για τους γιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, για φυσιολογική εξέλιξη των γιατρών και για όλα τα προβλήματα του χώρου. Πρέπει να αναδειχθεί ένα ισχυρό κίνημα για την υγεία, ένα μέτωπο για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας, κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 March 2007 - 7:30:18 UTC